Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...

     
  • 17.04.2024 19:23
    Zdravím Vás pane Šinágle, něco se děje. Ministr Blažek podal ...

    Read more...

     
  • 16.04.2024 07:59
    Vážený pane Šinágle, ještě jednou Vám chci poděkovat za půjčku.

    Read more...

     
  • 13.04.2024 09:48
    Není podstatné kolik lidí sleduje informace, ale kdo a jak ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Wonka zdravy a mrtvyJUDr. Milan Hulík

Čas jak známo přináší také zapomnění. Bylo by však nespravedlivé, kdybychom nevzpomněli, že před 15-ti lety, 26.4. zemřel Pavel Wonka. Byl posledním mučedníkem komunistického režimu a jeho smrt již v době "přestavby" a uvolnění komunistického režimu v posledních letech jeho existence dokázala, že tento režim byl v podstatě stejně nelidský, jako na začátku své existence.

Se vzpomínkou na laického právníka a advokáta bezprávných a oponentů režimu, bychom měli vzpomenout ještě jednoho právníka, přesněji právničku JUDr. Marcelu Horváthovou, soudkyni Okresního soudu v Trutnově. Tehdejší i nynější. Vzpomeňme i to, že Pavel Wonka byl odsouzen za projev svého základního demokratického práva, když se přihlásil jako nezávislý kandidát do voleb do Federálního shromáždění ČSSR. Po propuštění z výkonu trestu byl dne 5.4.1988 pro nedodržování tzv. ochranného dohledu, který spočíval v tom, že se musel pravidelně hlásit na stanici Veřejné bezpečnosti a nechat se šikanovat a ponižovat, opět stíhán a z příkazu JUDr. Marcely Horváthové vzat do vazby.

Před tuto soudkyni jej přivezli dne 21.4.1988 na kolečkové židli v takovém zdravotním stavu, který mu bránil i v komunikaci se soudkyní. Přesto jej JUDr. Marcela Horváthová odsoudila k trestu odnětí svobody a několik dní poté Pavel Wonka dne 26,4,1988 v hradecké věznici zemřel z důvodu neposkytnutí lékařské péče. JUDr. Marcela Horváthová je stále aktivní soudkyní a veškerá snaha Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných o zavedení kárného řízení s ní a její odchod z justice, byla marná. Podobné to bylo i s vězeňským ošetřujícím lékařem.

Prvním, kdo zapomněl na tuto tragickou smrt, byl náčelník hradecké věznice, kterého jsem osobně v roce 1990 jako předseda Ústřední prověrkové komise ve Sboru nápravné výchovy prověřoval. Na jméno Pavla Wonky se nemohl upamatovat a komise mu musela celou záležitost důkladně vysvětlit, než se na nějakého Pavla Wonku upamatoval.

Soudcovské svědomí JUDr. Martiny Horváthové pozitivně prověřil tehdejší ministr spravedlnosti JUDr.Jiří Novák a postavil se za ni i předseda Nejvyššího soudu ČR JUDr. Otakar Motejl. Vzpomeňme i na to, co se málo ví, podle § 70 tehdy platného trestního řádu byla JUDr. Marcela Horváthová povinna o vzetí do vazby vyrozumět některého rodinného příslušníka obviněného. Kdyby to bývala učinila, tak by nepochybně matka obviněného informovala disent a ten prostřednictvím VONSu zahraniční zpravodajské agentury. Následná´pozornost zahraničních "ideodiversních" vysílaček by jistě odradila příslušníky SNV a vězeňského lékaře v hradecké věznici od brutálního zacházení a neposkytnutí pomoci Pavlu Wonkovi. JUDr. Horváthová tak však neučinila a můžeme se jen dohadovat, zda to bylo opomenutím, nebo důsledkem jejích návštěv na jistém a tehdy nejmocnějším úřadě v Hradci Králové.

25.4.2003 JUDr. Milan Hulík

* * *

Zamlčovaný dokument „Svědectví o smrti Pavla Wonky“ konečně ke shlédnutí v iVysílání ČT – po 27 letech!

Povinnost informovat rodinu Pavla Wonky měl i jeho advokát dr. Jelínek, jak dokazuje tento dokument. Otakar Motejl zabil člověka při dopravní nehodě, potrestán nebyl. Na to působil jako obhájce disidentů např. Čechoameričana a spisovatele Jana Beneše. Ombudsman odvedl jistě i kus dobré práce, ale beztrestnost nemohl od komunistů dostat zadarmo. Byl právě oceněn jako právník století. Umístil se i dr. Edvard Beneš, který má na svědomí vyhnání a okradení 1/3 našeho obyvatelstva, kdy při násilném odsunu v době míru zahynulo 270.000 nevinných lidí jen na základě kolektivní viny. Pro mne je právník století JUDr. Jiří Šetina, ale v médiích zmiňován není? Zřejmě někde na konci žebříčku, pokud vůbec…?

 

Jan Šinágl, 15.10.2018

* * *

Diktatura soudů

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.00 (1 Vote)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)