Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Bata UV avers 2018Za komunistů byl úspěšný také ing. František Čuba, který ve Slušovicích na Zlínsku vytvořil světový úspěšný Agrokombinát, který obdivovali zemědělští odborníci z celého světa, Bata UaP rizeni zavodu str 84hlavně ze západu. Rovněž František Čuba odmítal jít to politiky, zastávat např. funkci ministra zemědělství. Třikrát mi nabízeli místo ministra… Řekl jsem tehdy, že radši půjdu poklízet telata, než bych šel dělat ministra zemědělství. Pro mě to byl jiný okruh činnosti. Vím, že dnes může dělat ministra každý, ale otázka je jak, říká ing. Čuba. Je velká škoda, že po převratu v roce 1989 Slušovice skončily. Zasloužil se o to i Václav Havel a spol. Ing. Čuba i dnes navrhoval Nečasově vládě, že by opět slávu Slušovic znovu pozvedl. MF Dnes řekl: Kdyby nám dal někdo 10 miliard korun, tak do jednoho roku by vzniklo nové družstvo, které by fungovalo na stejných principech jako před lety, řekl F. Čuba. Dnes by měly tržby 150 miliard korun, jak vypočítala skupina profesora Tvrdoně. Takže by se jim dařilo velmi dobře.

Když byly Slušovice likvidovány, tak se skvěle rozjížděl program biochemie, což obnášelo výrobu přípravků proti komárům nebo škůdcům obilnin. Asi bychom se zaměřili i na výrobu zemědělských strojů. Nedá se to vůbec porovnávat s dřívější dobou. Tehdy ve Slušovicích všechno fungovalo. Neříkám, že nebyly problémy. Byly, ale uměli jsme je odstranit. Budovali jsme nejenom podnik, ale i města a vesnice v okolí. Třeba v roce 1989 jsme v podstatě ze svých prostředků postavili čtyřproudovou silnici do Slušovic. Problém s povolením nebyl. Horší to bylo s penězi. Získali jsme na tu cestu 100 milionů korun od státní plánovací komise. Tyto peníze přišly na krajský národní výbor a ten si nechal 40 milionů. Zbytek přišel na okresní národní výbor. A tam zůstal zbytek. Takže jsme museli použít vlastních 100 milionů, říká F. Čuba.

ČUBA RADIL ZEMANOVI

Bata UV revers 2018Když expremiér Miloš Zeman založil vlastní stranu, získal do ní i F. Čubu, který mu radil s ekonomickým programem. Čuba na sjezdu nové strany mluvil o tom, že bez vyšší účasti státuBata UaP planovite hospodarstvi str 85 nelze zvýšit životní úroveň. "Občany nezajímá, zda jsme více doleva nebo doprava, chtějí mít vyšší životní úroveň," řekl Čuba před časem na sjezdu zemanovců. Mluvil o tom, že ve své době měly Slušovice vyšší životní úroveň než Praha a že i nyní by se Strana práv občanů - zemanovci měla soustředit hlavně na rozvoj regionů. "Bez vyšší účasti, bez zásahů státu to nejde," řekl Čuba. Zeman si Čuby velmi považuje a označil ho za podobný typ člověka jakým byl ve své době Baťa, který vybudoval celosvětově známou obuvnickou firmu. "Naše země potřebuje více lidí jako je Baťa a Čuba a méně lidí jako je Kožený," říká Miloš Zeman v narážce na Viktora Koženého, jenž zbohatl na kupónové privatizaci a nyní se před stíháním a soudy za podvody skrývá na Bahamách. Čuba je v Zemanově nové straně řadovým členem, ale jako poradce má vedení strany pomáhat s ekonomickým programem. Při nedávných krajských volbách na Zlínsku kandidovat ing. Čuba takřka na posledním místě za zemanovce a skončil mezi prvními. Dnes je radním na krajském úřadě ve Zlíně, kde ho nyní najdete.

Když před převratem v roce 1989 přijel do Slušovic zájezd novinářů z Prahy, ing. Čuba jim nejdříve pustil film o všech provozech Agrokombinátu.Teprve poté přišel a odpovídal na četné dotazy. Odpověděl i na to, že by nechtěl být ministrem zemědělství ani tehdy, kdyby dostával místo korun ve výplatním sáčku západoněmecké marky… Kromě zemědělské výroby měl podnik i stavební firmy, budoval nové obchodní domy na Zlínsku, v Praze i v dalších městech ČSFR, na Ministerstvu zemědělství v Praze měl vlastní potravinářskou prodejnu, ve Slušovicích vybudoval dostihové závodiště, pořádal pravidelné závody, měl velký chov koní, podporoval automobilové závodníky, fotbalisty a další sportovce, měl vlastní výzkumné a vývojové pracoviště, v obcích kolem Slušovic vlastní dopravu, v níž lidé jezdili za korunu, budoval pro ně byty, domy, pravidelně je vysílal na dovolenou do světa. V plánu bylo i zřízení rozsáhlého rekreačního zařízení ve Vietnamu a v dalších zemích světa.

VYBUDOVALI SKUTEČNÝ SOCIALISMUS

Ing. Čuba: Nebrečím nad tím, co se stalo. Tehdy se nám dařilo, na co jsme sáhli. Byli jsme si vědomi toho, že přijde doba, kdy se nám dařit nebude. Ale tvrdím, že byla chyba, že byl agrokombinát zlikvidován. Protože to, co tam fungovalo, dodnes jinde nefunguje. Nejen tady ve Slušovicích, ale ani ve státě. Ve zprávě prof. Tvrdoně bylo uvedeno, že Slušovice vybudovaly skutečný socialismus, zatímco ve státě se o socialismu jenom mluvilo. Bylo tam vypíchnuto několik zvláštností, které u nás platily. Například to, že pokud měl člen zemědělského družstva alespoň ze 30 procent pravdu, musel být jeho požadavek přijat. Družstevníci měli nulovou výpovědní lhůtu, takže mohli kdykoliv odejít. Zatímco družstvo nikoho nemohlo odvolat, tu pravomoc měla jen členská schůze. V celé historii družstva byli pouze dva lidé vyloučeni. U nás se vše převádělo na samostatné organizační jednotky. Náš řidič třeba dostal nákladní auto do socialistické péče. Což byl skrytý název pro podnikání. To auto mělo hodnotu 100 tisíc korun. Úkoly mu stanovil dispečink, a když udělal práci za tisíc korun, tak ještě ten den mohl přijít do naší vnitropodnikové banky, kam mu přišla tato částka. On z ní zaplatil pohonné hmoty, náhradní díly či pneumatiky a odvod podniku. Zůstalo mu třeba 400 korun, které si mohl vyzvednout. Lidé si tak pronajímali skleníky, obchody i restaurace. Postupně jsme rušili mzdový řád a družstevníci se vypláceli sami. I to byla v té době zvláštnost. Jde o motivaci lidí. Vycházeli jsme z toho, že člověku se od přírody nechce pracovat. K práci musí být donucen neboli aktivizován. Proto jsme stanovili šest aktivizačních faktorů, třeba existenční, seberealizační nebo faktor strachu. Systém řízení podniku u Baťů jsem začal studovat až zpětně, když se mě na to lidi ptali. Fungoval trochu jinak. Baťova škola práce třeba produkovala víc lidí, než mohla pracoviště podniku přijmout. Ročně přišli k jedné výrobní lince, u níž pracovalo 30 lidí, čtyři noví zaměstnanci. A jejich šéf musel přemýšlet, koho vyhodí. Oni to věděli, měli strach a makali. Ale my jsme měli víc faktorů než Baťa. Třeba faktor seberealizace jsme využívali u hlavních pracovníků. Byli bodovaní od jedné do pěti za různé úseky své činnosti. Od hospodářských výsledků až po péči o družstevníky. A kdo dostal celkem méně než tři body, byl přeřazen do nižší funkční a platové kategorie. Kdo získal víc než 4,5 bodu, byl naopak povýšen. A každý nový vedoucí musel taky projít tři až šest pracovišť během půl roku, aby ukázal své schopnosti. I když byl vysokoškolák, tak nejprve pracoval manuálně. Šlo o to, aby se osvědčil. A také aby pronikl mezi dělníky a věděl potom jak s nimi jednat.

JAK PODNIKALI…

Ing. Čuba: Tehdejší vrchnost nás neměla zájem podporovat. Ministr vnitra Jaromír Obzina na nás dokonce vyhlásil bezpečnostně politické sledování. To jest takové, které může vyhlásit bez vědomí okresního a krajského výboru KSČ. Z toho sledování byla vypracována 120stránková zpráva, kterou dostal na stůl prezident Gustáv Husák. Bylo v ní ale tolik chyb, že pro nás naštěstí neměla žádný negativní důsledek. Z toho je ale vidět, že ne každý nám vycházel vstříc. Využívali jsme až na hranu tehdejší zákony. Dařilo se nám a nikdo nám v tom nebránil. Nevím taky, proč by měl. Vím třeba, že když dostal Husák ráno noviny, tak v nich měl červeně označená místa, kde se psalo o Slušovicích. Neměl nás rád, ale nikdy nám neublížil. U někoho jsem to měl horší, u někoho lepší. Když bychom to vzali do vrchu, tak u Husáka jsme to neměli dobré. U předsedy vlády Ladi Adamce to bylo naopak. Chtěl, abych mu dělal náměstka. Odmítl jsem to a on se pak rozzuřil. Takže potom k nám už neměl příznivý vztah. Ten ale měl třeba jiný premiér Lubomír Štrougal, i když ve Slušovicích nikdy nebyl. Milouš Jakeš tady byl často. Znal mého otce, ke Slušovicím měl příznivý vztah. Štěpán tady byl až po roce 1989. Byl jsem členem KSČ se vším, co to obnášelo. Nestydím se za to, že jsem v KSČ byl.

OCENÍ PREZIDENT ČUBU VYZNAMENÁNÍM?

Agrokombinát Slušovice na Zlínsku byl známý nejen v ČR, ale v celém světě. Zahraniční delegace se ve Slušovicích každou chvíli střídaly, protože takový prosperující zemědělský kombinát nikde na světě nebyl a není. Mezi vyznamenanými osobnostmi na Pražském hradě 28. října dosud nikdy nebyl ing. František Čuba. Prezident V. Klaus mu vyznamenání nepředal. Nikdo mu  ho možná nenavrhl, nebo se obával kritických poznámek. Dnes státní vyznamenání by ing. František Čuba, CSc., mohl očekávat jedině od nového prezidenta Miloše Zemana, který se ujme úřadu na Pražském hradě 8. března 2013. A nepochybně by si ho zasloužil. Bylo by to vhodné i k tomu, aby tlachalové Kraus, Kalousek, Bendl a spol. měli ještě větší zlost.

Ze zdrojů Agrokombinátu Slušovice a internetu.

 

S.Vrbík, 12.12.2018

* * *

Slušovice by dnes vydělávaly 150 miliard, tvrdí Čuba. Užívá si důchodu

J.Š.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (3 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)