Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Průměrný věk obyvatelstva 19.6 let, dožití 64.1 (2016) - 30.9% HDP pro armádu (2017) - Největší  země Afriky s velkým přírodním bohatstvím (ropa, železo, mramor, zlato, uran) - 13% ropy exportováno do ČLR, 8% celkové spotřeby ropy ČLR - Obchod hlavně s ČLR a SAE - Počet obyvatel 37 milionů (2018), odhad: 80 milionů (2080), 138 milionů (2100).

 Vážení,

Vzhledem ke kritické situaci v Súdánů vám příloze posíláme výzvu, jež má za cíl podpořit súdánský lid v jeho mírové snaze o získání svých základních práv a svobod.

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Sudan

S úctou

Výkony Výbor

Občanské sdružení

Sudánská společnost v České republice

www.sudanczech.cz

Tel:+420 608 067 263 

Dr. Hassan ELBAKRI

 

Súdánská tsunami „Jediná cesta vpřed je pro Bashira, aby sestoupil a zavedení nového dočasného demokratického uspořádání.“ Yasir Arman 

V neděli 6. ledna 2019 byl Súdán svědkem jedné z největších demonstrací během bašírového režimu, zejména v hlavním městě Chartúmu, Madani a Atbara. Demonstrace nyní vstoupily do třetího týdne. Z hlediska síly, velikosti a trvání jsou tyto demonstrace v posledních 63 letech od nezávislosti Súdánu v roce 1956 bezprecedentní a déle než v revolucích z let 1964 a 1985 proti totalitním režimům. Tyto demonstrace mají jinou povahu než tzv. Arabské jaro. Arabské jaro bylo vedeno mezi mnoha silami politických islámských skupin. V Súdánu je tato revoluce anti-politický islámský fašismus a jeho hluboký stav. To bylo poznamenáno požadavky na chléb, mír, svobodu a stejné občanství. Tato revoluce v Súdánu, která je obrovským pokračujícím procesem, je tsunami proti všemožným problémům a přinesla na politickou scénu novou generaci žen a mužů, kteří prokázali impozantní odvahu proti fašismu politického islámu, kvalitativní změna v boji městských a venkovských oblastí Súdánu. Je základem nového hnutí za občanská práva.

Režim odmítá přístup k přesným informacím o mírových při demonstracích, kteří byli zabiti zbraněmi režimových sil a těmi a o zraněných a zadržených. Spolehlivé zdroje v rámci lékařské komunity z různých súdánských nemocnic a klinik odhadly, že bylo zabito více než 70 lidí, zejména v Gadarifu, kde bylo zabito více než 20 lidí. Některé z nich byly pohřbeny v bezpečí bez oznámení a souhlasu rodiny. Stovky jsou zraněny. Bylo zatčeno více než 2 000 aktivistů a politických vůdců. Někteří z nich byli propuštěni. V nedělní demonstraci v Chartúmu neměl režim ve věznicích žádný prostor, aby zadrželi víc, a přemýšlel o přesunu zadržených do svých zařízení mimo Chartúm. Režim byl zaměřen zejména na mládež a ženy. Někteří byli poraženi a mučeni. Navzdory režimu, který odmítá přístup na internet, aktivisté dokázali zaznamenat a poslat obrovské množství materiálu dokumentující události posledních tří týdnů. Od té doby je systém zcela zmatený a ostrý, protože většina islamistů považuje Bashira za odpovědného. Oni sami se ho chtějí zbavit a znovu vytvořit svůj systém. 

Zatím existuje společné opoziční centrum od profesionálů, Sudánské volání, Národní konsensuální síly a mnoho dalších opozičních fór, které spolupracují. Podepsali společné prohlášení o "svobodě a změně". Toto sjednocené opoziční centrum plánuje na 9. ledna plánovat další demonstrace, které požadují, aby Bashir odstoupil a byl založen nový demokratický prozatímní režim. Tiché protesty nabývají na velikosti; to povede ke stávkám, občanské neposlušnosti a nakonec donutí armádu, aby se dostala na stranu lidu. Navzdory složitosti uvnitř armády a že Bashir restrukturalizoval. Rychlé podpůrné síly do čtyř divizí, snaží se je použít k ohrožení armády a  systematicky vylučoval velitele sil SUS, generál Mohammed Hemati, Bashir systematicky ztrácí, jeho podřízení, mnozí v armádě a bezpečnostních komunitách jsou proti němu. Je považován za odpovědného za svůj systém a za Súdán. Někteří významní vůdci islámu a mladí aktivisté podpořili povstání.

Domníváme se, že by měli být vítáni, protože podporují změnu. Potřebujeme odstranit stávající sytém,  zejména podpořit ty, kteří jsou pro demokracií a budou pokračovat v nových parametrech demokratizace. Za zmínku stojí také to, že mnoho politických stran národního dialogu se rozhodlo opustit režim. Súdán vstupuje do zcela nové fáze s novým prostředím; proto vyžaduje novou politiku Afriky a mezinárodního společenství. Běžná práce, částečná řešení a přebalení starého systému nikdy nebudou fungovat. Ti, kteří se zabývají Súdánem musí hledat novou cestu vpřed. Súdán potřebuje vzorec, který přinese mír a demokracii ruku v ruce. Je zřejmé, že mír nebude možný bez demokracie a demokracie také nebude udržovat válečný satv; proto potřebujeme demokracii a ukončení válek jako součást jednoho balíčku řešení.

To je jediná cesta, jak čelit zásadním otázkám míru a demokratizace, rovného občanství a udržitelného rozvoje. Jedinou cestou vpřed je, aby Bashir odstoupil a otevřel cestu novému demokratickému prozatímnímu uspořádání, které může přinést zodpovědnost a spravedlnost, ukončení korupce, národní konsenzus, ukončení války, přizpůsobení zdrojů země (čistá voda, zdraví, atd.), potřebám obyčejných občanů a otevřít cestu pro národní ústavní konferenci, která bude odpovídat  na klíčové otázky: "Jak se Súdán bude řídit?" a "Kdo bude Súdánu vládnout?“ Do konce přechodného období bude súdánský lid uplatňovat své právo na svobodné a demokratické volby, které přivedou Súdán k demokracii a mírové výměně moci. Skončí tak 30 let jednohlasného a jednoparlamentního vládnutí. Bude znamenat konec násilí v Súdánu. Co se právě děje v Súdánu, je skvělou příležitostí pro obnovu země. 

*** 

Víme to dokáže demokracie bez tradice, nebo po jejím narušení. Sami máme polistopadovou zkušenost. Pro určité země a období je proto mnohdy lepší vláda osvíceného, silného vůdce, než „vláda lidu“. Vše je o výchově, vzdělání a osobním příkladu.

 

J.Š.13.1.2019 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.33 (3 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)