Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...

     
  • 17.04.2024 19:23
    Zdravím Vás pane Šinágle, něco se děje. Ministr Blažek podal ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

VH Pametni deska 24 4 2019Ahoj Jene,

stojíme opět před branou, vraty, dveřmi, či pouhou brankou, které si mnozí z nás stanovili, jako hranici starého a nového. Chystáme se skromně zaklepat, nebo rovnou sáhnout po klice a rázně vstoupit. Roční pouť na nás zase zanechala svou stopu. Fyzickou i duševní. Boty jsou prošlapány a nohy bolí. Někteří z nás jsou bosí, jiní táhnou káru zbytečností, která je tíží. Bolí mnohdy i hlava a srdce z toho bláznění kolem nás. Ne, nedá se to nazvat jinak. Svět se zbláznil a my se stáváme součástí jeho šaškáren. Jen si to nechceme často připouštět. Kdyby to tak byl jen vtip. Ale není.

Přeji proto Všem, abychom našli ten správný vchod do časů příštích. A to kdykoli, kdy se před Námi během roku taková volba zjeví. Nemusí to být vždy slavobrána, ale stačí zapomenutá zaprášená dvířka, která Nás zavedou na pěšinku pohody, klidu, přátelství, humoru a lásky. Ubývá jich, ale ještě jsou, jen se dobře dívat.

Šlapejme po všech cestách s pokorou a na rozcestích zvolme ten správný směr. Nenechme se zlákat jásavými bulváry plnými nemyslících lidí. Mějme po svém boku třeba jen jednoho spolupoutníka, který Našim krokům dodá jistotu. A i když občas budeme muset šlapat tu každoroční štreku sami, vězme, že naše cesty se kříží.  A na každém rozcestí můžeme potkat někoho, kdo dá Našim krokům nový smysl.

Přeji hlavně zdraví, pevnou vůli a jasnou mysl!

 

Radek Steska

* * *

Svět je stále více a zákonitě nekontrolovatelný, čím více se ho snažíme kontrolovat. Chaos je čím dál zřetelnější - vždy urychluje řešení. Opakujeme chyby jako dávné vyspělé civilizace před svým zánikem, resp. kolapsem – nedostatek energie, úpadek mravů, spravedlnosti a zdravého rozumu v důsledku blahobytu. K tomu přistupuje změna klimatu, hladomory, stěhování národů, nesmyslné zbrojení, růst psychických onemocnění, depresí, sebevražd, osamocené životy v obklopení blahobytem, se kterým si povídat nemůžeme… Mlčíme, jen existujeme, konzumujeme, kritizujeme a čekáme, kdo to za nás napraví, nesmějeme se, jen se mračíme…

Kolaps civilizace byl vždy novou výzvou (pokud vyjmeme vyspělou Mayskou civilizaci, která byla zničena kolonizátory). Nebyl  koncem, ale začátkem nového, kdy se postupně obnovovaly normální hodnoty a člověk byl zase člověkem.  

Dělejme něco pro to, aby byl svět lepší. Papež František to připoměl při Orbi et urbi, jako by slyšel má slova: "Nikdo nezmění svět, můžeme změnit jen sebe, tím měníme svět."

Ano, zdraví, vůle, jasná mysl - a návrat přirozené lidské komunikace v roce 2020 - jako základu všeho.

Připomeňme si dokument Vojtěcha Jasného z roku 1991 „Proč Havel“ – přes 63.000 shlédnutí!

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.00 (2 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)