Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

TISKOVÉ PROHLÁŠENÍ - Mgr. Vladimíra Machaly prostřednictvím AK JUDr. Kláry Samkové, Ph.D.

1)   k článku

Inspekce obvinila šéfa bývalého Grossova policejního týmu. Vyšetřoval kšeftování s byty v Brně“, uveřejněného dne 8.4. 2020 na webovém portálu „Ekonomický deník“

2)   k článku

 „ODS v brněnské Stoce: vlivní straníci včetně exministra Blažka a primátorky Vaňkové kupčili s městským majetkem, svědčí expolitik“, uveřejněného dne 21. 4. 2020 na webovém portálu Hospodářských novin „ihned“.

3)   k článku

„Exministr Blažek či primátorka Vaňková kupčili s majetkem Brna, vypovídá expolitik.“ uveřejněného dne 21. 4. 2020 na webovém portálu „Aktualne.cz“.

I.

Dne 8. 4. 2020 uveřejnil zpravodajský portál „Ekonomický deník“ na svém webovém portálů článek„ Inspekce obvinila šéfa bývalého Grossova policejního týmu. Vyšetřoval kšeftování s byty v Brně.“

Dne 21. 4. 2020 uveřejnilo periodikum „Hospodářské noviny“ na portálu ihned.cz článek redaktorů Adély Jelínkové a Lukáše Valáška pod názvem „ODS v brněnské Stoce: vlivní straníci včetně exministra Blažka a primátorky Vaňkové kupčili s městským majetkem, svědčí expolitik.“, ve kterém se autoři mimo jiné v částech článku „GIBS: Vyšetřovatel kauzu manipuloval“ a „Zformátované disky, smazané důkazy“ rozepsali o tom, jak je stíhán policista, bývalý vyšetřovatel kauzy Hubálek.

Dne 21. 4. 2020 vyšel článek, který byl uveřejněn na serveru ihned.cz, na serveru aktualne.cz článek stejného obsahu jako na serveru ihned.cz, a to pod mírně pozměněným názvem: „Exministr Blažek či primátorka Vaňková kupčili s majetkem Brna, vypovídá expolitik.“

II.

Dne 14. 4. 2020 kontaktovala právní zástupkyně vyšetřovaného policisty, jednak e-mailem, jednak dopisem redakci Ekonomického deníku s žádostí o uveřejnění jeho stanoviska k tomuto článku. Redaktor se nejdříve krátce ozval e-mailem, že „se domluví s vydavatelem“, následně však k žádné další reakci nedošlo a stanovisko stíhaného policisty nebylo zveřejněno.

Dne 22. dubna 2020 právní zástupkyně jmenovaného policisty požádala dopisem o uveřejnění stanoviska dotyčného k těmto článkům; tato žádost byla adresována vydavateli obou médií, společnosti Economia a.s. Ani jedna z redakcí stanovisko nezveřejnila a vydavatel na žádost žádným způsobem nereagovala.

Z důvodu jednostranného a zcela zavádějícího způsobu, kterým výše uvedená média „informují“ o daném případu, rozesíláme toto naše stanovisko českým médiím sami. Upozorňujeme zároveň, že způsob, jakým uvedená média referují o našem klientovi, a především o celém trestním vyšetřování, je napomáhání ve znemožnění vyšetření závažných trestných činů a média se dle našeho názoru trestné činnosti také sama dopouštějí. Proto budeme příjemce této zprávy informovat i o svých následných podáních, směřující k zamezení takto páchaných trestných činů.

III.

K věci samé sdělujeme následující:

1)  Z článků ve všech médiích je zřejmé, že jejich autoři měli k disposici minimálně podstatnou část vyšetřovacího spisu, vedeného na našeho klienta Mgr. V. Machaly, takže došlo k přímému úniku informací z policejního spisu. Novináři výslovně sdělují, že redakce má k dispozici text jeho obvinění. Tento únik musel být zprostředkován někým, kdo má do spisu oficiální přístup. V tomto smyslu podává vyšetřovaný policista a jeho právní zástupkyně trestní oznámení na neznámého pachatele.

2)  Před uveřejněním článku telefonicky kontaktovala paní Adéla Jelínková, členka redakce Hospodářských novin, právní zástupkyni vyšetřovaného policisty. Sdělila jí, že telefonní číslo získala na ni od jejího klienta, V. Machaly s tím, že ten novinářku na právní zástupkyni odkázal. Následným rozhovorem advokátka zjistila, že jejího klienta žádný novinář nekontaktoval, jednalo se o nekalý pokus získat další informace. Advokátka pochopitelně redaktorce s ohledem na svou zákonnou povinnosti mlčenlivost odmítla jakékoliv informace poskytnout, a navíc ji upozornila na skutečnost, že tento případ obsahuje utajované skutečnosti, které podléhají zákonu č. 412/2005 Sb., o ochraně utajovaných informací.

3)  Uveřejněním článků na ihned.cz a aktualne.cz došlo k vyzrazení těchto utajovaných skutečností, přičemž se stíhaný policista i nadále nesmí k článku a jeho obsahu vyjadřovat. V tomto stádiu by totiž mohlo být jeho vyjádření kvalifikováno jako vyzrazení utajovaných skutečností, tedy by se sám dopustil trestného činu.  Tímto postupem GIBS, státního zastupitelství i médii je, mimo jiné, narušeno i jeho právo na obhajobu, tedy na spravedlivý proces. Z tohoto důvodu může sdělit pouze to, že tvrzení, týkající se jeho osoby, uvedená v článku jsou jednak neúplná jednak zásadně zkreslená, tedy nepravdivá.

4)  Stíhaný policista, který byl v článku jmenován plným jménem, v průběhu roku 2018-2019 společně se svým oddělením odhalil závažnou trestnou činnost ve formě korupčního jednání, které se dotýká vysokých politických představitelů v městě Brně, a to včetně možného zapojení i orgánů činných v trestním řízení. Škody dosahují řádu minimálně vyšších desítek milionů korun. Tato trestná činnost byla zadokumentována včetně procesních důkazů, na jejichž základě mohla být postavena obžaloba, směřující vůči řadě vysokých politických představitelů Brna. Jedinou možností, jak tyto procesně zajištěné důkazy znehodnotit, zůstala možnost kriminalizace osob, jež tyto důkazy opatřovaly, tedy kriminalizace policistů. K čemuž následně také došlo.

5)  Skutečným účelem trestního stíhání policisty je znemožnění podání obžaloby v politicky mimořádně citlivém případě, kdy skutečné odhalení vyšetřované trestné činnosti a potrestání pachatelů by přineslo zásadní změny v politické reprezentaci na úrovni Města Brna i MČ Brno – střed. Stíhaný policista je přesvědčen, že jeho vlastním vyšetřováním dochází ke krytí této významné trestné činnosti, a to dokonce orgány GIBS a dozorové státní zástupkyně.

6)  Zveřejnění informací v médiích, a to zejména způsobem, jak to učinily Hospodářské noviny, považujeme za další krok vedoucí k zamezení řádného vyšetření trestné činnosti odhalené nyní stíhaným policistou, kdy OČTŘ zřejmě hodlají argumentovat tím, že věc byla mediálně známa, a tudíž byly zmařeny možnosti zajištění důkazů.

S ohledem na obsah článku je zřejmé, že i redaktoři, kteří jej sepsali, si museli být vědomi skutečnosti, že jimi zveřejněné údaje budou mít vliv na další vyšetřování uvedené politické causy, takže je otázka, do jaké míry a zda vědomky či nevědomky se sami podíleli na znemožnění vyšetření rozsáhlé a komplikované trestné činnosti řady politických představitelů města Brna.

V tomto názoru je stíhaný policista utvrzen i neochotou médií uveřejnit jeho vlastní stanovisko. O dalších skutečnostech budeme média a veřejnost informovat.

 

jménem Mgr. Vladimíra Machaly

JUDr. Klára A. Samková, Ph.D. advokátka

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

5. května 2020

* * *

P.S.

Důvěryhodný zdroj mi sdělil, že vše má být kryto jistou JUDr. Lastoveckou, snachou bývalé primátorky Brna za ODS, senátorky a ústavní soudkyně JUDr. Dagmar Lastovecké?! J.Š.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.33 (3 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)