Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Irving a dcera IvetaPomozme dceří pilota RAF – Kdo rychle pomáhá, dvakrát pomáhá!

Iveta Irvingová vystoupí v pořadu ČT1 "Máte slovo", ve čtvrtek 5.března, od 21:55 hod.!

Irving Jan Roman

V letošním roce, roce 70. výročí konce Druhé světové války, si jistě přečteme mnohá svědectví o statečných hrdinech, bojovnících proti fašismu. Jedním z nich byl i generálmajor Jan Roman Irving. Jako mnoho dalších mladých mužů ilegálně v roce 1939 opustil Protektorát. Dostal se do Francie, kde se stal letcem na bombardovacích strojích, které se účastnily náletů na nepřátelské jednotky. O něco později se v Anglii stal pilotem 311. perutě RAF, aktivně se podílel na bitvě o Atlantik, v bojových letounech nalétal více než 1000 hodin. Po návratu do republiky pracoval jako kapitán ČSA, ale jako jeho kamarádi, i on byl z politických důvodů propuštěn, perzekvován a částečně rehabilitován až v r. 1960. Generálmajor Irving získal mnohá naše i mezinárodní vyznamenání- např. Národní řád Francie.

Válečný hrdina letec Jan Roman Irving neohroženě bojoval proti fašismu. Se stejnou odvahou vede svůj dnešní boj i jeho dcera, paní Iveta Irvingová. Pere se s osudem a možná jen díky statečnosti , zděděné po svém otci, se ještě nevzdala. Kdo je jejím nepřítelem? Chci vám vyprávět její příběh, tragický, ale bohužel skutečný, s nadějí, že by jí někdo mohl pomoci.

SIP Irvingova 1 131108Iveta žila svůj všední život jako zkušená soudní referentka. Pak ale udělala chybu – naletělaSIP Irvingova 2 131108 podvodnici, která ji stáhla jako svou „pomocnici“ – šéfku kanceláře do realitní a poradenské firmy. Dluhy firmy, nespokojení zákazníky i kolegové, kteří si na ní vybíjeli svůj vztek, falešné příkazy bance a následné výhrůžky exekutorů- to vše dovedlo Ivetu téměř až k sebevraždě.

Rozhodla se jednat a bojovat, dát si své závazky do pořádku. A tehdy se k ní štěstí definitivně otočilo zády. Při bouračce v roce 2008, zaviněné mladým Rumunem, který následně zmizel za hranice, téměř přišla o život. Dodnes není v pořádku, její opakované zdravotní kolapsy jí uzavřely cestu ke slušnému zaměstnání. A valil se problém za problémem.

Firma, zaměstnávající invalidní občany, kde pracovala, byla den ze dne uzavřena pro podvody majitelů, odškodnění od pojišťovny brzdí nepřekonatelné administrativní problémy s tím, že viník pochází z Rumunska. Invalidní důchod ve výši 6 000 Kč k životu nestačí, k potlačení nesnesitelných bolestí jsou nutné drahé léky.

Paní Irvingová opustila Prahu, našla si levný byt v Plzni, který ovšem potřeboval nutné rekonstrukce. Banky půjčku neschválily, nesolidní firma, pro kterou se v zoufalství rozhodla, jí vyplatila s odvoláním na formulaci smlouvy pouze část slíbených peněz.

Žena, která se věrně snaží zachovávat odkaz táty i jeho spolubojovníků, splácela dluhy řemeslníkům, dluží na nájemném, na elektřině – ponížená a s cejchem podvodnice. Odmítá účast na organizování vzpomínkových akcí na čs. letce, nemá na to prostředky. Přemýšlí, zda koupit rohlík nebo poslat žádost doporučeným dopisem. Pomáhají kamarádi, letci- ze svých skromných prostředků. A paní Iveta čeká snad jen na zázrak.

Kdyby žil její otec, jistě by své dceři poskytl oporu, poradil, pomohl. Udělá to někdo jiný?

Josef Hejna

http://hejna.bigbloger.lidovky.cz/c/449045/Nejen-dceri-generalai-nam-se-to-muze-stat.html

* * *

Jan Roman Irving - chlap s nosem na ponorky

Do Evropy se vrátil na palubě známé lodi Queen Elizabeth, do vlasti se poté dostal až 25. srpna 1945...

V roce 1946 demobilizoval a nastoupil jako kapitán u obnovených Československých aerolinií. Létal na vnitrostátních i mezinárodních linkách až do roku 1951, kdy byl z politických důvodů propuštěn. Nevyhnul se útrapám pronásledování režimem, v roce 1956 byl dokonce zatčen Státní bezpečností a uvězněn na krátkou dobu v Ruzyni. pro nedostatek důkazů byl však propuštěn. Vykonával nekvalifikovanou a špatně placenou práci, než byl v 60. letech částečně rehabilitován. Navrátil se k ČSA, kde létal až do důchodu...

… Za své hrdinství, obětavost a dlouholetou činnost byl oceněn mnoha významnými vyznamenáními. Obdržel 4x Čs. válečný kříž, 3x Čs. medaili Za chrabrost, Čs. medaili Za zásluhy I. st., Pamětní medaili čs. zahraniční armády se štítky F a VB, Medaili Za hrdinství, francouzský řád Ordre National du Merite ve stupni Chevalier, Croix de Guerre, Croix pro Audacia, britskou 1939-1945 Star, Air Crew Europe Star, Atlantic Star, Africa Star, Defence Medal, War Medal a polský Kříž polských ozbrojených sil...

Na modré obloze stříbrný zjev, uchu lahodný motoru zpěv řízen pevně, jistě a lehce – rukou československého letce!...

Celý článek: http://www.valka.cz/clanek_11736.html

* * *

Ivetu Irvingovou znám roky. Dnes mi napsala. Peníze už jsem ji poslal. Můžete ji podpořit také na transparentním účtu Sodales Solonis o.s.

Bank - 195389/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 195389
SWIFT: RZBCCZPP

VS: 731915

Protože je v exekuci, peníze ji nemohou být zaslány přímo na účet. Zajistím jejich předání přímo do jejích rukou. Variabilní symbol je den narození jejího otce generálmajora Jana Romana Irvinga (i dnem narození TGM…). Kdo byli naši piloti RAF nejlépe ukazuje vynikající film Hřbitov pro cizince! Doporučuji hlavně mládeži, abychom nezapomínali a nezapomněli!

Děkuji všem dobrým lidem jménem Ivety. Jde jí o život! Musela odříci tradiční vzpomínku na tátu: „To je právě taky jedna z věcí, co mě hrozně odrovnává. Musela jsem odříct oficiální vzpomínku a akt, protože jsem si to mohla dovolit jen v době, kdy jsem spoustu věcí mohla zaplatit. Teď mu tam jen zapálím svíčku…“

 

Jan Šinágl, 3.3.2015

* * *

* * *

Aktualizováno 27.3.2015

Dnes jsmem paní Irwingové poslal  8.000,-Kč. Celková částka darů dosáhla už 10.000,-Kč. Děkuji i za paní Irwingovou všem dárcům. Jejich jména jsem jí sdělil - ani jednoho ze šesti dosavadních dárců nezná, přitom má tolik přátel a kamarádů. J.Š.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.25 (12 Votes)
Share

Komentáře   

-1 #7 Josef Brázda 2018-03-01 03:26
Iveto,
zavolej mi, prosím ma moje t.č., nebo e-mail.
Josef Brázda
-2 #6 Veronika Podžorská 2017-08-25 19:57
Dobrý den, ráda bych Vás poždala o podporu pro paní Irvingovou, neboť jí reálně hrozí, že přijde o to nejcennější co jí zbylo tedy o rodný domek po svém tatínkovi. Již bylo stanoveno datum nařízené dražby více informací naleznete na odkazu:
maratka-karel.webnode.cz/
-3 #5 Jan Šinagl 2015-03-25 09:15
Děkuji Vám pane Herno, zatím přispěli 3 lidí celkovou částkou 2000,-Kč. Paní Irwingové už byla předána. Děkuji Vám předem i za Váš finanční příspěvek, který předpokládám. Oslovte i Vaše známé. Je to o osobním kontaktu a nasazení. Jenom slova a morální výzvy v ČR nic nedokáží, pouze konkrétní činy. Vážím si lidí, kteří oč méně mluví, o to více konají a nemoralizují. Rád jména a výši příspěvků zveřejním. Můžete uspořádat i finanční sbírku a poslat tak částku najednou.
0 #4 Jan Herna,Th.Dipl. 2015-03-24 17:05
Je ostudou našeho státu, státu,který není schopen velkozlodějům výnosy jejich krádeží zabavit,kde tito darebáci byli amnestováni, kde lidem s vysokými příjmy stát přidává, kde soukromí exekutoři se nazývají soudními exekutory a jejich oběťmi jsou ti z chudších skupin obyvatel, že mohla vzniknout takováto špatnost. Páni poslanci, co kdyby jste ze svých nedávno zvýšených příjmů přispěli a tak pomohli řešit takovouto nespravedlnost. Paní Irvingové přeji, aby každý kdo může pomohl.
+1 #3 Iveta Irvingová 2015-03-11 10:12
Dobrý den, milá paní Bažantová, jen tiše zírám, odkud berete Vámi sdělené informace. Tátu po r. 1948 nikdo z ničeho nevysekal, na vše on i my všichni poctivě dojížděli ještě v polovině 90. let, ale to by bylo na dlouhé povídání... Jestli víte o mých vlastních sourozencích, ráda se s nimi setkám, protože to byste věděla víc než já, byť uznávám, že cesty Osudu jsou leckdy nevyzpytatelné. S nevlastními jsem se bohužel neviděla několik let a de facto o sobě nevíme. toť vše. Já sama nikoho z opravdu těch blízkých už nemám naživu.
-2 #2 ivana Bažantová 2015-03-11 06:59
Ten pán měl štěstí, že ho ale po r. 48 jistý právník vysekal z ještě horších perzekucí. Ona má však vlastní i nevlastní sourozence, ti by nepomohli?
0 #1 finanční pomoc 2015-03-04 13:54
Smutný příběh dcery pilota. Taková hrůze se může stát jenom v Česku. Vy, kdož máte nějakou tu korunu v dnešní nelehké době navíc, pošlete jí alespoň tisícovku. Její tatínek bojoval za nás. Díky. Jiří

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)