Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...

     
  • 17.04.2024 19:23
    Zdravím Vás pane Šinágle, něco se děje. Ministr Blažek podal ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Josip Plečnik – mistr sakrální architektury – rozhovor  s Damjanem Prelovšekem (ČT24 6.9.2011)

* * *

Hochschule Luzern 27.2.2020: Technik & Architektur, Institut für Architektur

* * *

Plecnik JozeBrillantní! Prosím investujte hodinu času na úžasné dílo výjimečného architekta a člověka, který zanechal stopy po celé Evropě, včetně Pražského Hradu jako žádný jiný – Jože Plečnik. Pozve si také UK v Praze pana Prelovšeka na přednášku, nebo Hyde Park ČT, aby se i statisíce diváků něco dověděly o člověku, který v naší zemi zanechal tolik krásy, kterou dennodenně obdivujeme, aniž bychom znali jejich autora?

Pro ty, kdo neovládají německý jazyk pár postřehů: Na Pražském hradu naleznete mnoho jeho děl a projektů (např. oba velké stožáry na státní vlajky, studnu, Belveder), stejně jako v Praze i jinde - Je nazýván otcem českého kubismu - Byl přítelem TGM a jeho dcery Alice - TGM byl pracovně vytížen, proto spolupracoval hlavně s jeho dcerou – Pracoval zdarma, když dostanete zaplaceno, není to na věčnost – Byl „unbeweibt“ (neoženštěn), tvrdil, že krásná žena se musí vydržovat a nehezká ruší, samozřejmě s nadsázkou – Když mu TGM poslal peníze, vrátil je a ponechal si jen část na provoz školy – Na zámku v Lánech také zanechal mnoho stop – Nedůvěřoval technice a používal staré, klasické postupy – Le Corbusiera považoval za sociálně myslícího architekta – Navrhoval pouze skici, aby neztrácel čas, plány zhotovovali jeho žáci.   

OBCI STAROSTI SVÉ OSOBNÍ PODROB

… V komunistické éře bylo cokoli spojené se jmény Masaryk a Plečnik buď zničeno, nebo aspoň degradováno. Když jsem přišel v roce 1990 pracovat na Pražský hrad, našel jsem Erbovní síň proměněnu ve sklad piva, tzv. Presidentský tunel byl změněn v garáže a sklad pro zahradníky. Do prostor Výšivkového salonu byly vestavěny záchody a Masarykova pracovna ustoupila obří Husákově místnosti, takže byly dokonce vybourány stěny, strop a podlaha. … Plečnikovy nadčasové úpravy hradních nádvoří, některých zahrad a interiérů, ale i parku v Lánech, jsou ojedinělou ukázkou mimořádné architektury a designu. Dlužno připomenout, že ji obdivovali i příslušníci mladé avantgardy (na druhé straně čelil architekt mnohým útokům konzervativců). A ještě jedna věc: Slovinec vykonával všechny práce pro Pražský hrad zdarma. Když se to prezident dozvěděl a poslal mu na lublaňský účet honorář, přišly peníze zase zpátky. Skromný architekt si práci pro Hrad a TGM považoval za čest. …

Zdeněk Lukeš, historik a architekt, LN, 13.3.2010

P.S.

Ponechám na čtenářích jak heslo „Obci starosti své osobní podrob“ naplňuje dnes osazenstvo Pražského hradu a parlamentu...

J.Š. 23.8.2020

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (4 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)