Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Shaun Griffin

„Ministři musí zlepšit způsob, jakým používají a sdělují rady od vědců, nebo riskují opakování chyby provedené dříve v pandemii koronavirů“, varoval think tank.

Zpráva z Institutu pro vládu načrtla řadu chyb, kterých se podle ní vláda za posledních 10 měsíců dopustila: od nedostatku koherentní strategie, kdy byla v květnu zrušena omezení blokování, až po její neschopnost konzultovat s vědci politiku „epidemiologicky negramotnou“, jako je program „Pomáhat stravováním venku“ a zpoždění při konzultacích s Vědeckou poradní skupinou pro mimořádné situace při návratu studentů na univerzity.

Mnoho takových problémů bylo viděno při vládním řešení minulých krizí, jako jsou ohniska bovinní spongiformní encefalopatie, slintavka a kulhavka a „prasečí“ chřipka H1N1, uvedl ve sdělení. Mezi ně patřilo stírání politických rozhodnutí a odborné rady, opírající se o nejistotu modelování a „skupinové uvažování“ a nedostatek transparentnosti při vysvětlování toho, jak byly použity důkazy a rady.

Tom Sasse, zástupce ředitele ústavu a autor zprávy, uvedl, že reakce na pandemii byla dosud „příliš často narušena nepochopením role vědeckého poradenství a nedůsledně ji používat“, dodal.

„Podíváme-li se na vědce, aby činili úsudky, které mohou činit pouze politici, značně to přispělo k tomu, že vláda oddálila první blokování. Náhodná komunikace klíčových zpráv o veřejném zdraví se přepínala mezi poplachem a uklidněním. Zatímco nedokáže řídit klíčové body, jako je riziko shromažďování uvnitř domů. Nedostatek transparentních důkazů navíc podkopal důvěru ve vládní politiku, jako je plán znovuotevření škol v červnu“, řekl.

„Ministři opakovaně trvali na tom, že‚ sledují vědu. ‘Rozhodnutí o vánočních bublinách je však dalším příkladem toho, že vláda odkládá rozhodování a nevyužívá dobře vědecké rady - nebo sděluje veřejnosti konzistentní zprávu,“ uvedl Sasse. "V roce 2021 přijdou těžké měsíce omezení a zavedení vakcín. Ministři se musí vyvarovat opakování škodlivých chyb tohoto roku."

Role SAGE chválena Zpráva uvádí, že navzdory tomu, že je subjektem ad hoc, SAGE dobře reagovala pod tlakem. Jeho spolupředsedové, Patrick Vallance a Chris Whitty, adaptují skupinu v reakci na krizi, když nebyla navržena tak, aby převzala takovou prodlouženou roli. SAGE se setkal více než 70krát, aby diskutoval o covidu, zatímco v předchozích krizích se setkal ne více než pětkrát. Po prvních několika týdnech by se očekávalo, že ministerstvo zdravotnictví a sociální péče pro Anglii a veřejné zdraví v Anglii a jejich převedené ekvivalenty převezmou probíhající reakci, ale nestalo se tak. Místo toho se Downing Street 10 rozhodl zachovat si větší kontrolu a udržovat SAGE v provozu, i když skupina Cabinet Office na vysoké úrovni přestala zasedat.

Sasses uvedl, že i když existují „platné kritiky ohledně rozsahu oborů zastoupených v členství [SAGE],  tím větším problémem bylo chaotické rozhodování z vrcholu vlády“. To opakovaně způsobilo problémy v tom, jak je práce SAGE zadávána a jak její členové chápou způsob, jakým jsou jejich rady využívány.

V doporučení Institut vyzval vládní výbory, aby lépe začlenily vědecké, ekonomické a další rady do rozhodování v nadcházejících měsících a aby ministři jasně vysvětlili, jak dochází ke kompromisům.

Vláda musí také více využívat brífingů vedených k vysvětlení svých opatření veřejnosti.

Institut rovněž uvedl, že ministerstvo financí by mělo zveřejnit ekonomické analýzy nákladů a dopadů na blahobyt implementace nebo nerealizace omezení veřejného zdraví.

Z dlouhodobého hlediska by vláda měla posílit vědecké kapacity napříč státní správou, rozvíjet pevné pracovní vztahy s ministerskými vědeckými poradci a důsledněji využívat Grossa, jehož úkolem je hledat slabiny v plánech krizové reakce.

* * *

1 Haddon C, Sasse T, Nice A. Vědecké poradenství v krizi. Institut pro vládu. Prosinec 2020. https://www.instituteforgovernment.org.uk/ publications/ science-advice-crisis .

* * *

Tento článek je volně k dispozici pro použití v souladu s podmínkami webových stránek BMJ po dobu pandemie covid-19 nebo dokud BMJ nestanoví jinak. Článek můžete použít, stáhnout a vytisknout pro jakékoli zákonné nekomerční účely (včetně získávání textu a dat) za předpokladu, že budou zachována všechna upozornění na autorská práva a ochranné známky.

bmj | BMJ 2020; 371: m4940 | doi: 10,1136 / bmj.m4940

 * * *

J.Š. 25.12.2020

Stanovisko k očkování proti coronaviru SARS-COV-2:

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.00 (3 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)