Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 24.04.2024 10:01
    Odsouzený kriminálník Maxim Ponomarenko opět podniká v ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 09:00
    Dobrý den vážený pane Šinágle, obracím se na Vás, protože ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 07:47
    Předpokládám, že paní Gavlasové a jejím klientům bylo zveřejněním ...

    Read more...

     
  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Organizace Human Rights Watch (HRW) ve své výroční zprávě o situaci v oblasti lidských práv v Maroku ostře kritizovala represivní drift státu. Zpráva, která nezaručí reakci veřejných orgánů. Rok 2020 se nesl ve znamení „tvrdého zákroku proti komentátorům sociálních médií, umělcům a novinářům vyjadřujícím kritické názory na monarchii,“ H.R.W.

Nevládní organizace tvrdila, že ještě předtím, než byly zakázány demonstrace a veřejná setkání s cílem omezit šíření koronaviru, marocké orgány „již zakázaly několik veřejných shromáždění opozičních skupin a nadále bránily činnosti některých organizací pro lidská práva“.

Podle HWR bylo v Maroku v posledních letech zatčeno, stíháno a uvězněno několik aktivistů a nezávislých novinářů pro „sporné údaje, jako je pohlavní styk mimo manželství“. "Zdálo se, že některé z těchto procesů jsou politicky motivované nebo proběhly, aniž by byl zaručen řádný proces všem stranám," uvedlo sdružení.

Zpráva je poseta případy, jako například případ novináře Omara Radiho, který byl v červenci zatčen, a tvrdí, že proti němu byla vznesena dvě obvinění (špionáž a útok na vnější a vnitřní bezpečnost státu), „pramenící z jeho činnosti Zdá se, že novinář a vědecký pracovník je obviněn na základě velmi slabých indicií.“

Zpráva zmiňuje odvolání 110 marockých novinářů, kteří odsoudili několik zpravodajských webů kvalifikovaných jako „pomlouvačná média“, a zmínila se o zatčení nejméně od září 2019 do ledna 2020 10 aktivistů, umělců, studentů nebo jiných občanů za „jejich kritické, ale nenásilné komentáře úřadů“ vyjádřené na sociálních sítích nebo prostřednictvím rapových písní. Příležitost citovat zatčení a odsouzení Mohameda Sekkakiho alias „Moul Kaskita“, Mohameda Ben Boudouha alias „Moul Hanout“ a Saida Chakoura, 23letého každodenního pracovníka, odsouzeného na 2 roky vězení za „veřejné urážení úředníků.“

Mezinárodní nevládní organizace rovněž kritizuje nepřítomnost právníka během výslechu zadržených policií, nebo při jejich předložení prohlášení k podpisu, jakož i 23hodinovou vazbou některých renomovaných zadržených, jako belgicko-marocký Abdelqader Belliraj, stíhaného pro případ terorismu.

Hlásí „útoky na svobodu sdružování a shromažďování“, které ovlivňují Marockou asociaci pro lidská práva (AMDH). „Na konci září 2020 se 79 z 99 místních poboček (AMDH) dostalo do situace, kdy úřady odmítly postarat se o jejich správní formality,“ vzpomíná.

HRW rovněž kontroluje porušování práv žen a porušování práv na soukromí a sexuální orientaci. V tomto smyslu zmiňuje kampaň „výletu“ a online obtěžování zaměřenou na předpokládané homosexuální a bisexuální muže, loni v dubnu a nedostatečnou reakci vlády na memorandum Národní rady pro lidská práva (CNDH), doporučující dekriminalizaci konsensuálních sexuálních vztahů mezi svobodnými dospělými.

Část zprávy byla věnována také situaci v oblasti lidských práv na Sahaře. Jeho redaktoři potvrzují, že „marocké orgány systematicky brání pořádání setkání v Západní Sahaře na podporu saharawského sebeurčení, brání práci některých nevládních organizací (…) a občas zmlátí aktivisty a novináře ve vazbě nebo na ulici“. A připomeňme, že královský prokurátor v Laâyoune zahájil vyšetřování po vytvoření „sahrawské instance proti marocké okupaci“ na základě „činností zaměřených na podkopávání územní celistvost království“. HRW rovněž zmiňuje případ propolisárského aktivisty Walida El Batala, odsouzen v říjnu 2019 na dva roky vězení za „vzpouru“ a urážku policistů.

Nevládní organizace se rovněž vrací k soudu s Gdeimem Izikem a připomíná, že „19 Sahrawisů bylo stále ve vězení poté, co byli v letech 2013 a 2017 po nespravedlivých procesech odsouzeni za vraždy 11 členů bezpečnostních sil spáchaných v roce 2010". „Ve svém rozsudku o vině se oba soudy (prvostupňový i odvolací) téměř úplně opíraly o přiznání policie, aniž by vážně prošetřily tvrzení, že oba obžalovaní podepsali svá přiznání během mučení“ , píše.

Lamiaa Mahfoud

https://www.perspectivesmed.com/la-main-lourde-de-la-justice-contre-les-journalistes-denoncee-par-hrw/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=la_main_lourde_de_la_justice_contre_les_journalistes_denoncee_par_hrw&utm_term=2021-01-14

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.00 (2 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)