Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Cytostatika„Jsme v situaci, kdy máme stále více a více zrychleně schválené léky s menší a menší jistotou ohledně skutečného přínosu. A jsme v situaci, kdy za ně utrácíme spoustu peněz,“ stěžuje si prof. Dr. med. Wolf-Dieter Ludwig, předseda Komise pro léčivé přípravky Německé lékařské asociace.

***

Dne 12.4.2021 vysílala německá veřejnoprávní ARD pořad s názvem Obchod s nadějí – léky na rakovinu. Na příběhu pacientky se odhalilo otřesné pozadí obchodu s léky. Nový lék způsobil narušení prokrvování mozku. 62 letá trpěla roky na chronickou lympatickou leukémii. Chemoterapie selhala a doufala v nový lék. O závažných vedlejších účincích se v době nasazení léku vědělo málo. Krátce po natočení dokumentu zemřela. Dokument ukazuje pozadí velkého byznysu s léky, kdy je urychlován vývoj léků na úkor jejich bezpečnosti. Na trh se uvádějí léky, aniž by se porovnala účinnost s dosud povolenými.

***

U 500 000 lidí se každý rok v Německu rozvine rakovina - zhruba polovina může být trvale vyléčena. Ale čím dále rakovina postupovala, tím horší jsou vyhlídky. Výrobci farmaceutik neúnavně dodávají nová léčiva a výzkum je v plném proudu.

Znovu a znovu se mluví o velkých průlomech, o zcela nových mechanismech působení. Cílená hormonální terapie, protilátková terapie, genová terapie. Mnoho z nich přichází na trh ve zrychleném procesu.

Hans-Georg Eichler, lékařský ředitel Evropské agentury pro léčivé přípravky EMA, věří ve strategii rychlého schválení v EU: „Toto je správný způsob, jak se pokusit co nejdříve zpřístupnit léky pacientům.“

Výdaje na léky proti rakovině se v posledních letech zvýšily o více než 50 procent - na více než 8,6 miliardy eur v roce 2019. Výnosný trh pro farmaceutický průmysl a největší položka ve výdajích na léky.

Míra přežití však neroste tak, jak jsme doufali. „Jsme v situaci, kdy máme stále více a více zrychleně schválené léky s menší a menší jistotou ohledně skutečného přínosu. A jsme v situaci, kdy za ně utrácíme spoustu peněz,“ stěžuje si prof. Dr. med. Wolf-Dieter Ludwig, předseda Komise pro léčivé přípravky Německé lékařské asociace.

Co víme o nových protinádorových lécích, jejich účincích, výhodách a škodách? Jak dobře jsou zkoumány, než se dostanou na trh? Kdo ovládá aplikaci v praxi?

***

Zdravotnictví je trvale neufinancovatelné. Časem si vynutí povolení dosud zakázaných, nebo nepodporovaných metod a způsobů léčby a nejen rakoviny. Připomínám osud metody léčby rakoviny MUDr. Karla Fortýna.

Bude třeba i změny přístupu pacientů, které je v podstatě ze strany pacientů zdarma, což přispívá k jeho zneužívání. Např. ve Švýcarsku je možno se pojistit všeobecně (4 pacienti na pokoji), poloprivátně a privátně). Zdravotní pojištění si platí i důchodci. Každý dostane účet za provedené výkony, kdy menší platí sám, u větších mu pojišťovna většinu vrátí, ale až poté, co pacient celou částku zaplatil. U drahých výkonů tomu tak samozřejmě není. Každý si tak rozmyslí, zda je návštěva lékaře nutná a snaží se sám něco dělat pro své zdraví. Nepochybuji, kdyby se čeští občané chovali jako švýcarští, pojišťovny by měly na svém účtě mnoho miliard navíc, farmaprůmysl ovšem méně. Lékaři by tak měli více času na pacienty, skutečně je vyléčit a ne jen léčit úřadováním a psaním receptů.  

V roce 2019 jsem cítil, že něco se děje s mým srdcem. Nechal jsem si udělat EKG. Sestra provedla úkon a očekával jsem vyjádření lékařky. Ta doslova „čučela“ do obrazovky a ptala se sestry co znamená nějaký kód. Odpověď nedostala. Odešla do vedlejší místnosti, aby se zeptala dalších. Odešel  jsem bez konzultace. O pár týdnů později jsem přechodil infarkt. Následovaly dvě operace srdce. Nedávno jsem šel náhodně kolem této ordinace. Byly otevřené dveře. Lékařka mi připadala povědomá, ale přes roušku jsem jí nepoznal. Vstoupil jsem a vyprávěl jsem jí moji zkušenost. Řekla, že o tom neví, že se střídají. Řekl jsem jí, že to nemyslím osobně a mám pro jejich situaci plné pochopení a že je mi jich líto, když musí ztrácet čas „úředničinou“, který jim potom chybí pro pacienta. Řekl jsem jí, že více k problematice se může dočíst na mých webových stránkách. Obratem reagovala: „Jak se jmenují“ a hned si je zapsala. Pokud ještě ne, tak zřejmě brzy bude zavedeno pro mediky na lékařských fakultách vyučování o významu zkratek, jako základ „léčení“, něco jako násobilka v ZŠ.    

Nejenom ve zdravotnictví si doba vynutí nezodpovědné plundrování státní kasy na účet budoucích generací.

 

Jan Šinágl, 17.4.2021

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.00 (4 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)