Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 24.04.2024 10:01
    Odsouzený kriminálník Maxim Ponomarenko opět podniká v ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 09:00
    Dobrý den vážený pane Šinágle, obracím se na Vás, protože ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 07:47
    Předpokládám, že paní Gavlasové a jejím klientům bylo zveřejněním ...

    Read more...

     
  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Daruše Burdová se zasazuje za Mendla a Priesnitze

V LN ze 14.2.2012 se ohrazuje paní Daruše Burdová z Olomouce na Severní Moravě proti čechizaci sudetoněmeckých osobností v České republice. Uvádí jako příklad Johanna Gregora Mendela – biologa a objevitele základů dědičnosti, které jsou základem dnešní genetiky.

Narodil se v roce 1822 v obci Hynčice (Heinzendorf) při Odře a zemřel v roce 1884 v Brně. Pocházel z rakouského Slezska z jedné německé sedlácké rodiny z území, které bylo po staletí osídleno Němci. Mendel byl od roku 1868 prelátem a opatem Augustiánského kláštera ve starém Brně. V klášteře prováděl slavné pokusy s křížením od kterých odvodil své zákony o dědičnosti.

Jako dalšího uvádí a ptá se paní Burdová: „Proč na starém pomníku Vincenze Priessnitze v Jeseníku (Gräfenberg) je, po staletích, uvedeno české jméno Čeněk Priessnitz?“

Priessnitz se narodil v roce 1799 v Jeseníku u Frývaldova (Freiwald) v rakouském Slezsku, kde také v roce 1851 zemřel. Sedlák Proessnitz je jedním ze zakladatelů přírodního lékařství. V roce 1823 uvedl do provozu na svém pozemku v Jeseníku lázně léčebnu s pomocí studené vody o niž musel tvrdě bojovat, byl dokonce obviněn z mastičkářství. Později jeho léčebnu začala navštěvovat vysoká šlechta a Vinzenz Prissnitz obdržel četná ocenění. Priessnitz, společně s Hansem Kudlichem, svobodným sedlákem se kterým měl společné předky, byli i literárně oceněni – Hugo Schulz (Léčivá voda) a Robert Hohlbaum („Kurfiřt“).

Německá léčitelská společnost uděluje Priessnitzovu medaili osobám, které se zvláště zasloužili o přírodní léčitelství.

Gerhard Ziehsel, spolkový předseda Sudetoněmeckého sdružení v Rakousku (SLÖ), nechápe, jak může kulturní národ – jakým chtějí Češi být – neustále se pokoušet „chlubit cizím peřím“. „Měl by ukázat velikost - jako paní Daruše Burdová – a dílo „svých“ bývalých německých spoluobčanů, na podkladě společné Svatováclavské koruny, uznat a cenit si ho. Nové Muzeum Němců v Ústí nad Labem (Aussig an der Elbe), převzalo tak důležitou úlohu, které snad bude moci být hodno.“

 

Sudetendeutscher Pressedienst (SdP)

Bundespressereferat: A-1030 Wien, Steingasse 25

Wien, am 20. Feber 2012

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentáře

+3 #5 miron 2012-03-14 17:30
Fr. Palacký mluvil lépe německy, než česky.K.H. Mácha v běžném životě více používal němčinu. Porsche se narodil u Liberce, doma se mluvilo německy, jeho babička byla Češka. Vystudoval ve Vídni, v roce 1921 se přihlásil k České národnosti a po nástupu Hitlera se stal Němec (nikoliv sudetský) a podílel se na vývoji tanků...
A. Einstein byl německy mluvící Žid (i anglicky) a teorie relativity ho údajně napadla při pohledu na věžní hodiny v Praze.
Jméno Vincenze Priessnitze je všude udáváno v této podobě a Čeněk je jako kuriozita na jediném sousoší- prameni,
na začátku kolonády v Lázních Jeseník od roku 1945. Čeněk měl být údajně syn Vincenze.
Moji předkové (zajímám se o genealogii)jsou moravští Češi od 1650 (starší záznamy spálily Švédi. Prapraděda se narodil jako Jiržik , ženil se jako Georgius a zemřel jako Georg Schefcik...
+3 #4 miron 2012-03-14 16:50
Na proslulé mapě řeckého zeměpisce Claudia Ptolemaia (asi z roku 130 n. l.) jsou zachyceny tehdejší geografické znalosti o střední Evropě. Naše země je zde označena jako Boemia.Pohoří „SUDETAYLI“, což v keltštině údajně znamená „Pohoří divokých prasat“. Keltské pojmenování SUDETAYLI přenesli záhadně novodobí geografové (v polovině 19. století, neboť na všech významných dochovaných mapách českých i německých není tento název zmiňován). Odtud pak byl ve 20. století odvozen název SUDETY (Sudetenland) pro pohraniční území, obývané z větší části českými Němci.
Kdo jsou tzv. sudetští Němci?
Do Čech, Moravy a Slezska, zejména do pohraničí, přicházeli Němci v minulosti buď jako kolonisté pozvaní českými králi (hlavně Přemyslem Otakarem II. a v druhé velké vlně Karlem IV.), nebo jako přistěhovalci do stávajících českých sídel. Nejvíce jich k nám přišlo po třicetileté válce, aby zabrali majetky protestantů, kteří pro víru museli opustit své domovy. Tak postupně docházelo k poněmčování českých sídel názvy pitoreskně komolené např. Ústí n. L. – Aussig, Děčín – Tetschen, Hrádek – Grottau, Úštěk – Auscha aj.
Ještě počátkem 20. století se Němci žijící u nás rozlišovali podle místa svého pobytu na Deutschböhme (Český Němec), Deutschmährer (Moravský Němec) a Deutschschlesie r (Slezský Němec). Když se začaly u našich Němců projevovat snahy po připojení k Německu, přemýšleli němečtí nacionalisté o společném názvu pro všechny Němce usedlé v Českém království, aby je mohli lépe zmanipulovat. Vznik Československa v roce 1918, kdy se Němci ve vícenárodní demokratické republice stali jednou z menšin (ovšem s mnohými výhodami proti ostatním menšinám), způsobil, že separatistické a sjednocovací tendence německých nacionalistů se projevovaly ještě výrazněji. Za „sudetského Němce“ je dnes hlasateli sudetoněmectví považován i pražský německy hovořící Žid, spisovatel Franz Kafka!
0 #3 Jiri Nestler 2012-02-27 08:58
bohuzel COKO71 je typicky priklad co dokaze socialististick a vychova a oficialni vyuka historie. Ale bohuzel cesi pocestuji i zidy, italy. Zde bych videl ceskou hloupost a nevzdelanost, zcasti slovanske buranstvi a neuctu nez umyslne zkreslovani historie. Na zkreslovani historie cesi maji A. Jiraska a E.Benese a V. Klause
-2 #2 Jan Šinagl 2012-02-23 22:39
Takže ty co jsme nedokázali dříve vyhnat a okrást si počeštíme a ty co jsme vyhnali a okradli takřka o vše, včetně 170.000 obětí násilného vyhnání, těm zakážeme, aby se chlubili svoji vlastní, poctivou prací v jiné zemi?! Nechcete rovnou firmě Porsche zakázat, aby vyráběla auta v Německu, protože je vymysleli Češi?!
0 #1 coko71 2012-02-23 18:23
Pokud je mi známo, tak Ferdinand Porsche byl rodák z Čech, ale vozy této značky se chlubí Němci.Tak kdo se chlubí cizím peřím??

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)