Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...

     
  • 17.04.2024 19:23
    Zdravím Vás pane Šinágle, něco se děje. Ministr Blažek podal ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Klaus_svatorecen_LN_290911Rok před odchodem z Pražského hradu plánuje Václav Klaus svoji budoucnost. Má být především jedna: protievropská.

… Z pohledu Nadace se jednalo o nedorozumění, což potvrdila i vysoká škola.  Bylo prostě dost vysoce vážených řečníků, kteří o účast na konferenci požádali. A mimoto Klausovi nikdy žádná oficiální cena Nadace Konráda Adenauera udělena nebyla, jenom malá medaile dřívějším ředitelem Nadace, který si Klause zvlášť cenil. Tedy není zde vůbec nic cenného, co byl mohlo být z přebohaté sbírky presidentských řádů, vráceno. …

Byla to náhoda sama o sobě a ne namířena proti Německu, když český prezident Václav Klaus, zrovna v předvečer 20. výročí česko-německé smlouvy o sousedské spolupráci, tak neobyčejně ostře vystoupil:

V dopise řediteli, také v Česku velmi vážené Nadace Konráda Adenauera, si velmi důrazně postěžoval, že jeden z jeho ideologicky velmi blízkých spojenců, předseda malé, mimoparlamentní strany Petr Mach, byl vymazán ze seznamu řečníků na konferenci pražské vysoké školy pro ekonomické vztahy a která je Nadací sponzorována.

Klaus tuší politické spiknutí

Středeční konference má projednat otázku, jak se bude dále vyvíjet situace v Evropě ohledně dluhové krize. Mach, kdysi poradce Klause, vystupuje otevřeně pro vystoupení Česka z EU. Klaus tuší politické spiknutí a oznamuje, že v tomto případě svoji cenu, kterou od Nadace obdržel v roce 1993, vrátí.

Není přece možné, aby Nadace Konrada Adenauera „tak brutálním způsobem omezovala tak závažnou diskusi a k tomu ještě na akademické půdě“.

Z pohledu Nadace se jednalo o nedorozumění, což potvrdila i vysoká škola.  Bylo prostě dost vysoce vážených řečníků, kteří o účast na konferenci požádali. A mimoto Klausovi nikdy žádná oficiální cena Nadace Konráda Adenauera udělena nebyla, jenom malá medaile dřívějším ředitelem Nadace, který si Klause zvlášť cenil. Tedy není zde vůbec nic cenného, co byl mohlo být z přebohaté sbírky presidentských řádů, vráceno.

Boj proti EU

Ale způsob, jakým zde prezident jde do boje, nám dává ukázku toho, co můžeme očekávat, když současný pán Pražského hradu, přesně za rok, odstoupí ze svého úřadu. Klaus, jak říkají ti, co jsou s ním denně ve styku, se bude ještě intenzivněji věnovat svému zřejmému životnímu tématu – boji proti EU. K tomu potřebuje pomocníky: Petr Mach,  který zdánlivě byl vyhoštěn Nadací Konráda Adenauera, je jedním z nich.

Jiří Payne, jeden z poradců Klause, tvrdí, že prezident sice nikdy otevřeně neusiloval o to, aby svoji  zemi dostal z EU, ale vnitřně by to byl pro Klause „příliš malý cíl. Myslím, že chce EU zničit“. Docela silná káva. Ale Payne to myslí zcela vážně: „Ve všech zemích jsou silné antievropské skupiny. Tyto se spojují v současné krizi do proudu. Klaus bude cestovat po Evropě a starat se o to, aby tento proud byl mocnější.“

Zatím jedná Klaus jinak. Např. usiluje o to, konečně přijmout Turecko do EU. Ne, aby se učinilo něco dobrého Turecku. Nikoliv, Klaus chce, aby současné problémy, které EU má, byly prostě ještě větší. Češi by tuto taktiku označili jako tunelování. Způsob, který dobře znají z Klausova zavádění tržního hospodářství: příliš mnoho podniků bylo z vnitřku vykradeno a vytunelováno, až se zhroutily jako domečky z karet. Klaus to nazývá přirozeně jinak: členství Turecka „Evropou pořádně zatřese“, míní.

Ale než se prezident jako cestující ve věci zničení Evropy dá do práce, má ještě dost co dělat v Česku. Tam zuří v současnosti skutečný boj o to, jakým směrem se země vydá. Premiér Petr Nečas má také vlastní pochyby v mnoha věcech, co se Bruselu týče, ale svůj podpis pod fiskální smlouvu nedávno odmítnul především ze strachu z Klause. Ten řekl jasně, že podobné věci ze „Sarkoziho kuchyně“ nikdy v životě nepodepíše.

EU jako hrobník českého národního státu

Klaus považuje EU za hrobaře českého národního státu a jeho suverenity. A není s tímto postojem v Česku osamocen. Sice už není osm let členem jím založené konzervativně-liberální občanské strany ODS, ale uvnitř strany má stále velmi silné stoupence. Těch se musí Premiér Petr Nečas, současně i místopředseda ODS, obávat.

Nečasův strach je natolik velký, že by mohl nechat padnout i vládu. EU přátelsky nakloněný Karel Schwarzenberg z konzervativní, konkurenční strany TOP 09 oznámil, že vládu opustí, pokud Nečas připustí, aby se vláda ocitla na periferii EU. To nechává Nečase klidným. Může jím také zůstat, neboť Schwarzenberg dosud svá jadrná slova nenásledoval činy. Tímto se může tento šlechtický šéf diplomacie velkolepě profilovat pro svůj volební boj.

„Druhé Švýcarsko“, „nezávislé na zbytku světa“

Konec konců chce být presidentem po Klausovi. Více než bouchnout do stolu mu chybí viditelně odvaha, jak kritizuje Jiří Pehe. Zde byl Václav Havel, kterému jako kancléř dlouho sloužil, zcela jiného ražení, dodává Pehe. Na druhé straně je Schwarzenberg dost zkušený na to, aby možnosti, být příznivcem EU v dnešním Česku, realisticky a správně odhadl. Co se jich týče, tak to nevypadá dobře. Pod vlivem, už jen kvůli úřadu obdivovaného prezidenta, vzdalují se Češi stále více Evropě.

K tomu je ještě třeba připočítat, že další mluvčí z tábora nepřátel EU připomínají, jak dobře se dařilo Československu v období mezi oběma světovými válkami. Tenkrát mělo být hospodářskou mocností, „druhé Švýcarsko“, „nezávislé na zbytku světa“. To je sice značně přehnané tvrzení, ale stále více Čechů věří a chce přesně tohoto dosáhnout – bez EU.

Založení antievropské politické strany

Klaus by mohl tuto náladu posílit, když by za rok založil svoji vlastní, jasně profilovanou, antievropskou politickou stranu. Takovéto zvěsti se objevují neustále. Pro začátek sponzorují jeho dva synové a nejbohatší Čech, podnikatel Petr Kellner, Klausovu knihovnu.

Celé to má být jakýsi „thinktank“. Klausův nejstarší syn Václav jn., učinil k pověstem o založení politické strany toto samolibé prohlášení: „Bylo by přece zvláštní, kdyby jako prezident, se náhle stal předsedou frakce politické strany. Šéf Volkswagenu by také nikdy nešel pracovat zpátky do autodílny.“

http://www.welt.de/politik/ausland/article13906498/Vaclav-Klaus-will-Europaeische-Union-zerschlagen.html

Překlad Jan Šinágl, 8.3.2012

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentáře

+3 #43 Karel Adler 2012-04-16 13:08
Dobrá, na zvláštní přání kolegy Julia překlad do češtiny. Osobně se domnívám, že to patří spíše pod některý z článků, týkajících se "konečného řešení německé otázky", ale jde o reakci na anglicky psaný příspěvek pana Šinágla vložený sem.

Činit obyvatele jiných zemí zodpovědnými za smrt Němců po jejich odsunu do Německa (tedy už na území Německa, kam byli násilně přemístěni Heim ins Reich), je nesmysl. Od tohoto momentu se to stává PNJ (Problém Někoho Jiného). Počet všech obětí odsunu odhadujete (osloven pan Šinágl viz jeho citace) na 500.000 osob ze všech zemí, odkud byl odsun proveden, z celkového počtu 14.000.000 osob, tedy cca 4 % vyhnaných. To je naprosto nesrovnatelné s počtem obětí Šoa (holocaustu). Dal byste snad přednost "Německým Dětským Táborům" nebo počešťování dětí po zesnulých nebo vyhnaných rodičích? Po skutečnosti, kdy více, než 80 % německých obyvatel Československa přitakalo Nacistickému Zlu se jejich pobyt v Československu stal nemožným. Byly zde jen dvě cesty, špatná - vyhnání a ještě horší - vyhubení. Tertium non datur - nebylo třetí cesty a nebylo žádné dobré cesty, to po vražedném šílenství druhé světové války, kterou pomáhali otevřít, není překvapení. Ano, měly by být kompenzace pro nevinné oběti, jako německy hovořící Židé nebo aktivní anti-nacisté, a ano, někteří z nich byli protiprávně zařazeni do odsunu rovněž. Ale ne pro NIKOHO, kdo v Československu vítal Hitlera a kdo ho přijal jako osvoboditele (a není zas důležité, jestli na celou dobu války, nebo několik dní během 1938-39). Tito ztratili veškerá práva.
+2 #42 Julius 2012-04-15 15:45
Pan Adler,
dobře napsáno ! Noticka: Dejme se do češtiny, ať si to mohou vychutnat i kolegové angličtinu nepoužívající.. jinak super !
+5 #41 Karel Adler 2012-04-13 10:43
Well, to make citisens of other countries responsible for German, who died after being forcelly transferred to Germany (Heim ins Reich) is nonsense. From that moment theyr destiny became SEP (Someone Else Problem). The number of victims during transfer you estimated to 500,000 from at least 12,000,000 of persons, some 4 % of transferred. Not all of them died by hands of expulsors, so that result is incomparable with Shoah victims. Well, would you prefer creation of "German Children Camps" for children of death or banished parents? Or theyr Czechization? After fact, that more, than 80 % of German inahbitans of Czechoslovakia noded in agreement to Nazi Evil, theyr residence in Czechoslovakia became simply impossible. They became accomplices of Third Reich crimes and there were only bad way - expulsion or worse way - extermination. Tertium non datur - no third way and no good way in fact, what is no surprise after murderous insanity of Secon World War, they helped to open. Yes, there should be compensations for really innocent victims, like german-speaking Jews or active anti-nazis, and yes, many of them were shifted into Germany too, but for NOBODY, who welcomed Adolf Hitler on Czechoslovak territory or who accept him as "liberator", make no difference, whether it was for all years of war of for a few days in 1938-39. These persons lost any right for ever.

Cituji Jan Šinagl:
ORDERLY AND HUMANE - The Expulsion of the Germans After the Second World War. 12,000,000 and 14,000,000 civilians, most of them women and children - and the losses horrifying - at least 500,000 people and perhaps many more died while detained in former concentration camps, while locked in trains en route, or after arriving in Germany exhausted, malnourished, and homeless.
+2 #40 martin 2012-04-12 22:50
Cituji Jan Šinagl:
Sudetští Němci byli zmanipulováni a zneužiti Hitlerem stejně tak, jako Československo komunisty.

Kým jste zmanipulovanej vy?Disidente.
-7 #39 Jan Šinagl 2012-04-12 17:22
Sudetští Němci byli zmanipulováni a zneužiti Hitlerem stejně tak, jako Československo komunisty.
+5 #38 Julius 2012-04-12 15:22
Pane Šinágl,
Vaše poslední příspěvky přesně ukazují z jaké perspektivy to všechno vnímáte.
Měl byste změnit OP, český Vám moc nevoní viďte ?..A nedoufat, že jakási smečka úředníků a sociopatů (pohrobci ideálů třetí Říše) v Bruselu Vám vystaví EU-Protektorat passport, který by měl mít platnost i na tomto území. Víte kam byli zahnání tvůrci projektu Třetí říše, nových světových pořádků, nadřazenosti a okultismu spojeného se svastikou ? Do svých nor! Bohu-žel, přežili a byli přežiti.
Píšete: ,,..ti, co stále jen kritizují, kdeco a kdekoho a radí, začnou sami něco konkrétního dělat, se všemi riziky, chybami a oběťmi, bude méně důvodů ke kritice, čehokoliv a kohokoliv..'' Konec citace.
Ti co trpí dnes pod taktovkou světových skupin nenažranců jsou chudí a nemajetní ( dnes už i bývalí majetní!!!) Neexistuje žádný projekt nad lidskou svobodu!!

Tento národ má své silné okamžiky a silnou historii, právě tak jako slabé.Analýzou bychm zjistili kdo všechno vpadl do zad českým vlastencům a proč.Můj děd byl v roce 1938 v pohraničním pásmu, chlapci věděli kdo je proti nim, ale bojovat chtěli..Nechte si ty citace Vašich protektorů o strachu tohoto národa!! Lidé se bojí v tváří v tvář pouze jako neozbrojené ovce..bezmoc je silnější než strach..Přijdťe si pro ozbrojené a uvidíte jinou tvář!! Vaše noticka na téma odsunu Němců je přesně z přihrádky farizejů..Václa v Havel to uměl taky brilantně, notabene jim tam (do Německa) s panem Tošovským (guvernérem ČNB) jako závdavek zřejmě za poválečné újmy zašmelili český národní zlatý poklad v roce 1999 a tím přímo destabilizovali finanční systém ČR!! Ani jednomu nespravedlivě zemřelému, týranému, ožebračenému člověku nepřeji a nikdy jsem nepřál NIC takového. To se týká i odsunutých Němců po válce..My jsme však pane Šinágl v Mnichově 38 neporcovali Německo ani Francii, Anglii ani Itálii..ONI porcovali nás!! Odsun Němců byl poválečný akt vítězů a součástí dohod. Nechte to být a nebo informujte v souvislostech.
-6 #37 Jan Šinagl 2012-04-11 18:23
ORDERLY AND HUMANE - The Expulsion of the Germans After the Second World War. Immediately after the Second World War, the victorious Allies authorized and helped to carry out the forced relocation of German speakers from their homes across central and southern Europe to Germany. The numbers were almost unimaginable - between 12,000,000 and 14,000,000 civilians, most of them women and children - and the losses horrifying - at least 500,000 people and perhaps many more died while detained in former concentration camps, while locked in trains en route, or after arriving in Germany exhausted, malnourished, and homeless. This book is the first in any language to tell the full story of this immense man-made catastrophe. Based mainly on archival records of the countries that carried out the forced migrations and of the international humanitarian organizations that tried but failed to prevent the disastrous results, Orderly and Humane: The Expulsion of the Germans after the Second World War is an authoritative and objective account. It examines an aspect of European history that few have wished to confront, exploring how the expulsions were conceived, planned, and executed and how their legacy reverberates throughout central Europe today. The book is an important study of the largest recorded episode of what we now call "ethnic cleansing", and it may also be the most significant untold story of the Second World War.

yalebooks.co.uk/.../
+6 #36 Karel Adler 2012-04-11 11:08
Pane Šinágl, pokud tu chcete mít vyjádření jen od svých Genossen, stačí ten web provozovat v Němčině. Nezanedbatelný počet lidí v době, kdy si nemohlo zvolit a Ruštinu se naučit muselo, si pak jako třetí jazyk volilo spíš Angličtinu, protože literatury významné pro většinu vědních oborů i pro jakoukoli jinou činnost je v ní napsáno více. Ti vás pak nebudou obtěžovat a budete se moci bavit jen s lidmi ideově a kulturně soukmennými.
-6 #35 Jan Šinagl 2012-04-11 08:05
Až ti, co stále jen kritizují, kdeco a kdekoho a radí, začnou sami něco konkrétního dělat, se všemi riziky, chybami a oběťmi, bude méně důvodů ke kritice, čehokoliv a kohokoliv. To byl v Čechách problém už za K.H.Borovského, který to velmi výstižně popisoval ve svých epigramech. To, že tomu tak není je hrozné, mnohem hroznější je, že tento nepřirozený postoj považuje většina obyvatelstva za normální. „Strach je vůbec nejsilnější hybnou silou tohoto národa.“ Walter Koch, německý velvyslanec v Praze o Češích.
+2 #34 Julius 2012-04-10 17:57
Pan Adler,
chápu Vaše připomínky pane kolego, věřím že jsme zhruba na stejné platformě. Všem se omlouvám za výrazy poněkud ostřejší, i když si myslím, že v důsledku toho, co celá tato agenda globalizace ve světe způsobuje jsem se svými výrazy ,, chcípak a po tlamě'' poněkud ,,soft''. Nejsem zastáncem hrubostí a neomaleností, ale podíváme-li se pod pokličku našim ,,leadrům'' a kolik lidí trpí stavem beznaděje a chudoby ( nebudu mluvit o válkách ), tak jsem skutečně velmi politicky korektní chtělo by se říct...EU je předskokan světových pořádků v režii nevolených..o tom nelze pochybovat, pakliže se zastudujetre do historie jejího vzniku a lidí co za tím vším stojí..! Všem klid na duši a aktivitu všem sebevědomým a svobody, spravedlnosti si vážících lidí !!

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)