Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

CaudenhoveSvědectví pamětníka: k rozhlasovému rozhovoru s Barbarou Coudenhove Kalergi - Srovnávání genocidy spáchané na sudetských Němcích s holocaustem

Vracím se k rozhovoru na Rakousku 1, ze dne 2.1.2013. Způsob, jak jste posoudila vyhnání sudetských Němců nebo dokonce jste ho snížila, nepovažuji za správný ... "Nemůžeme dávat na jednu úroveň vyhnání sudetských Němců a Židů." "Je rozdíl, zda někdo pošle lidi do Bavorska nebo do Osvětimi "....

Obyvatele, kteří jsou vyhnáni ze svých domovů – částečně brutálně vyhnáni, okradeni a namačkáni do dobytčích, transportních vagónů, kde tráví dny cestou do nejistoty (do Bavorska?), byly většinou ženy s dětmi, senioři a přirozeně také nemocní. To, že při otevření vagónů vypadla často mrtvá těla, by Vám mělo být známo.

Můj tehdy 80-letý, dobromyslný pradědeček, se také dostal v té době, v roce 1946 v Karlových Varech, do takovéhoto sběrného transportu - v návaznosti na "humánní přesídlení". Nepřežil tyto drsné podmínky. Leží jen někde pod zemí.

Více než 240.000 úmrtí, které způsobily tyto "humánní transfery", jsou dodnes nerozhřešeny, naopak, český prezident ukazuje, téměř o 70 let později, svoji nenávist oficiálně. Pocity viny nedokáže zřejmě jinak kompenzovat?

Děti, které tento převod a fyzické utrpení fyzicky přežily, jsou, nebo byly na celý život psychicky poznamenány. – Vím o čem píši. Dětství – i přes válku – jsem měla krásné a chráněné v Karlových Varech, poté byla naše rodiny vyhnána do různých zemí.

Posoudit, jaké utrpení bylo horší, pokud lze vůbec "srovnávat", si netroufám. Této arogance nejsem schopna.

Vaše další prohlášení: "… demokratická Anglie, demokratická Francie (nebyla vůbec zastoupena!) demokratická Amerika a Rusko to holt viděly jinak (!). Považovaly za menší zlo, pokud dvě etnické skupiny nemohou být spolu, je raději od sebe oddělit .... ", považuji, mírně řečeno, přinejmenším za nepřijatelné.

Už způsob, jakým uvažujete nad genocidou, Vaše dikce, působí všeobecně na mne odporně. Jako vystudovaná novinářka, můžete v knize mnohé okrasořečit a elegantně popsat ... Moci Vás slyšet bylo jednoznačné!


Elisabeth Werkmann, Baden / Karlovy Vary

 

Sudetoněmecká tisková kancelář

Bundespressereferat: A-1030 Wien, Steingasse 25

E-Mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

www.sudeten.at

 

Vídeň, 6.února 2013

 

Přeložil Jan Šinágl

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.00 (1 Vote)
Share

Komentáře

+9 #4 Karel Adler 2013-02-14 16:53
Myslel jsem si, že už sem nebudu přispívat, ale čeho je moc, toho je příliš. Chápu, pane Šinágle, že informace, nepohodlné vašemu pohledu na svět (všichni během druhé světové války a po ní jen ubližovali nebohým nevinným Němcům) vcelku hladce přehlížíte, ale v případě zájmu vám kustodi kteréhokoli koncentračního tábora přemněného dnes na pietní místa či muzea, případně i židovské obce milerádi poskytnou údaje o počtu dětí mladších jednoho roku a na těchto místech usmrcených. Stačí se jen zeptat.
Nikdo se zdravým rozumem a aspoň zbytkem morálky pochopitelně neschvaluje ani neomlouvá smrt jediných skutečně nevinných Němců - tedy dětí (tedy čtrnáctiletého fracka z Hitlerjugend s dýkou nápisem Gott mit uns na opasku do téhle kategorie nezařazuji).
Poláci měli o dost víc důvodů se Němcům mstít, konec konců existují i polské dekrety. Chápu, že pomstu smějí podle vašeho názoru vykonávat jen příslušníci herrenvolku na nižších rasách, ale dovoluji si tomuto vašemu úhlu pohledu odporovat. Navíc za zmínku stojí i skutečnost, že nezanedbatelný počet mrtvých (např. ze známého brněnského odsunu) mělo na svědomí zdržení, kdy rakouští nebo němečtí představitelé odmítli Němce odsud vpustit na své území a Čechoslováci jim pochopitelně nehodlali dovolit se vrátit. 240000 mrtvých je jedním slovem blábol, nebo jinak (sudeto)německá lež. Reálné číslo 30000 - 60000 je hrozné už samo o sobě dost, ale po šesti letech okupace je, psychologicky vzato, pochopitelné, i když neodpoustitelné . Čechoslováci tehdy bohužel klesli téměř na německou úroveň.
Vysoké číslo okolo čtvrt milionu má jediný úkol - působit jako psychologické "podívejte, jací jsme byli chudáci".
To, co dnes dělá problém z českoněmeckých vztahů je jen snaha některých vyhnanců a jejich potomků domoci se finanční kompenzace.


Cituji Jan Šinagl:
...v nacistických koncentračních táborech. Tam se, pokud je mi známo, nezavíraly a neusmrcovaly děti a kojenci ani když se tam narodily...
-13 #3 Jan Šinagl 2013-02-13 11:40
Škoda je každého nevinného lidského života, bez ohledu kde k jeho ztrátě došlo. Obávám se, že k usmrcování tisíců nevinných osob na našem území, navíc v době míru, došlo způsoby, mnohem více barbarskými, než tomu bylo v nacistických koncentračních táborech. Tam se, pokud je mi známo, nezavíraly a neusmrcovaly děti a kojenci ani když se tam narodily. Chucpe tak zůstává názor jak paní Coudenhove, tak pana Nováka. J.Š.
+13 #2 Jan Novak 2013-02-13 10:49
Pani Werkmann zrejme trpi stareckou demenci, jinak by chapala rozdil mezi nasilnym vystehovanim (pri kterem doslo k mnoha neomluvitelnym excesum, pravdepodobne i pripad jejiho dedecka) a presunem do koncentracniho tabora k likvidaci.
Pane Sinagle, tento clanek uz je opravdu "chucpe".
-3 #1 Jarda Lamr 2013-02-11 18:29
Dobrý den paní Barbaro! Jak se má, pakli-že ještě žije, Coudenhove Calegri "MICHAL?" Pamatuji jeho cesty do okr. PB...!

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)