Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Klaus_a_pero"Během 25 let (Klausova) působení v politice je těžké najít jednu geopolitickou otázku, ve které by Klausova pozice odlišovala od postoje Ruska, země, která v roce 1968 brutálně přepadla Československo a 20 let je okupovala," usoudil komentátor a připomněl, že Klaus oponoval náletům NATO na Jugoslávii, stavěl se proti nezávislosti Kosova či podpořil Moskvu v konfliktu s Gruzií. … Jeho odkaz se zdá být poničen "spornými postoji k Evropské unii a změnám klimatu a často nestydatým populismem.“ A asi se nedá vymyslet horší trest pro muže, který si tolik liboval být v centru pozornosti, než to, že se většina škol a radnic rozhodla odstranit prezidentův portrét. …

Berlín - Ačkoliv Václav Klaus sehrál význačnou roli v českých dějinách, jeho odkaz se zdá být poničen "spornými postoji k Evropské unii a změnám klimatu a často nestydatým populismem", uvedl německý týdeník Der Spiegel na svém anglojazyčném webu pod titulkem "Selhání českého prezidenta" a podtitulkem "Špatný král Klaus".

Připomněl Klausův rozhovor pro polský týdeník Do Rzeczy se zesměšňujícími výpady proti obdivovanému prvnímu českému prezidentovi Václavu Havlovi a "havlismu" vůbec. Ale sám Klaus po svém odchodu z úřadu 7. března zanechá podle komentáře "sporné dědictví", jakkoli býval druhou nejvlivnější postavou české politiky v postkomunistickém období "hned po Havlovi" a jakkoli i jeho odpůrci uznávají Klausovy zásluhy o pokojné rozdělení Československa a o přeměny české ekonomiky na počátku 90. let.

Avšak Klausovu dekádu v prezidentském úřadu poznamenalo "časté testování ústavních limitů" a slovní "výlevy" na témata sahající od gayů po globální oteplování, i když nejkontroverznější věci nechával hlásat svou "pravou ruku" Petra Hájka. Asi nejproslulejší epizodou celé éry se stala Klausova krádež pera při návštěvě Chile - a tento úsměvný incident "se zdá ztělesňovat muže, jehož neotesaná mluva a často zarážející chování jej učinily jednou z nejvíce rozvratnických postav v evropské politice".

Sklon k populismu předvedl Klaus podle autora i během lednových prezidentských voleb, kdy účinně podpořil Miloše Zemana v souboji s Karlem Schwarzenbergem, jehož kosmopolitismus "nešel dohromady s Klausovým šovinismem" - a taky Schwarzenberg býval Havlovým přítelem.

"Během 25 let (Klausova) působení v politice je těžké najít jednu geopolitickou otázku, ve které by Klausova pozice odlišovala od postoje Ruska, země, která v roce 1968 brutálně přepadla Československo a 20 let je okupovala," usoudil komentátor a připomněl, že Klaus oponoval náletům NATO na Jugoslávii, stavěl se proti nezávislosti Kosova či podpořil Moskvu v konfliktu s Gruzií. Podle expertů však šlo spíše o "velmi pragmatický, ekonomický, a ne ideologický či emocionální přístup". Ale ostře se odlišoval od Havlovy hluboké podezíravostí vůči ruskému vlivu, zejména po nástupu Vladimira Putina.

Závěrem komentátor připustil, že přes všechna sporná vyjádření Klaus zůstával v očích Čechů populární a důvěryhodný - až do překvapivého vyhlášení dalekosáhlé amnestie. A asi se nedá vymyslet horší trest pro muže, který si tolik liboval být v centru pozornosti, než to, že se většina škol a radnic rozhodla odstranit prezidentův portrét.

http://www.ceskenoviny.cz/svet/zpravy/der-spiegel-o-odchodu-spatneho-krale-klause/907785

* * *

Originál článku z časopisu SPIEGEL – mnohem podrobnější:

http://www.spiegel.de/international/europe/bad-king-klaus-the-failings-of-a-czech-president-a-885928.html

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentáře   

+1 #2 Šimík Vlastimil 2013-03-07 19:27
Z výše uvedeného textu, kdy měl Klaus jiný názor na Kosovo,Gruzii, EU a pod. je zřejmé že jde o člověka který má vlastní názor a neváhá jej prezentovat na rozdíl od prozápadní loutky před ním .
0 #1 Oldřich 2013-03-03 14:07
Komentátorův názor, že přes všechna sporná vyjádření Klaus zůstával v očích Čechů populární a důvěryhodný je mylný. Správně by bylo, že v očích několika Čechů.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)