Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...

     
  • 17.04.2024 19:23
    Zdravím Vás pane Šinágle, něco se děje. Ministr Blažek podal ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Sjamozero“… Hned po příjezdu děti, které se nestihly aklimatizovat, poslali na dvoudenní pochod, který zahrnoval rafting a noční bojovku v lese. Děti spaly v mokrých stanech v mokrých spacích pytlech. 12 – 13leté dívky nechali připravovat jídlo na ohni a mýt kotlíky. Vedoucí tou dobou spali ve stanech. Při raftingu vedoucí na děti řval “pádlujte, vy ku…” a kouřil přímo na člunu. Při zastávce pak nutil dívky otvírat konzervu kamenem…”

Během víkendu přinesly i naše sdělovací prostředky zprávu o tragédii, která se stala v Ruské federaci nedaleko finských hranic. Naše média se věnovala výhradně tragédii, podle ruských sdělovacích prostředků ovšem dětský tábor Sjamozero již dříve čelil kritice kvůli katastrofálním podmínkám a nedostatečné péči o děti.

Skupina dětí a instruktorů z letního tábora tábora se během plavby po jezeře Sjamozero dostala do bouře. Mluvčí záchranné služby uvedl, že tragedie na jezeře Sjamozero v Karélii si vyžádala 13 lidských životů, jiné odpovědné osoby uvádějí, že zahynulo 11 dětí. Oficiální zástupce Vyšetřovacího výboru Ruské federace Vladimir Markin informoval, že zahynulo 11 dětí a jeden dospělý. Ministerstvo pro mimořádné situace vydalo zprávu, podle které bylo zachráněno 36 lidí.

„Podle předběžných zjištění se tři loďky s účastníky dětského ozdravného tábora Park-hotel Sjamozero dostaly 18. června při plavbě po vodní nádrži do bouře. Na loďkách se nacházelo 47 dětí a 4 dospělí instruktoři. Během plavby se loďky převrátily a potopily. Zahynulo 11 dětí a jeden instruktor,“ prohlásil Markin.

36 lidí bylo zachráněno a čtyři další se pohřešují. Vyšetřovací výbor zahájil ve věci úmrtí v Karélii trestní řízení pro trestný čin Poskytování služeb, které neodpovídají požadavkům bezpečnosti. Jeden z instruktorů byl zadržen a nyní je v rukou vyšetřovatelů.

Podle sdělení úřadů vyrazila skupina 49 osob v sobotu 18. června na plavbu. Skupina nebyla u Ministerstva pro mimořádné situace nahlášena. Loďky se v noci dostaly do bouře a převrhly se. Podle sdělení očitých svědků bouře začala v sobotu v 16:30. Ty děti, které se utopily, podle všeho neměly záchranné vesty.

Následující ráno (v 11:15) telefonoval na Ministerstvo pro mimořádné situace obyvatel vesnice z protějšího břehu jezera (vesnice Kudama – 13 km po vodě) a nahlásil, že se u něj objevila 12letá dívka, která ztroskotala v bouři. Ve vesnici se na břeh dostalo dalších 10 dětí. Dalších 26 osob (děti a dva instruktory) pak záchranáři našli na ostrově 2,5 km od břehu.

Dětský ombudsman Pavel Astachov nařídil prověřit podmínky ve všech dětských turistických zařízeních.

Podmínky v dětském táboře Sjamozero v Karelii, ze kterého se skupina dětí vydala na osudnou plavbu, vyvolávaly i dříve časté stížnosti: děti se zápalem plic, z nichž jedno zůstalo zcela bez lékařské péče, a případy, kdy se sice dětem dostalo péče, ale do náležitého ošetření měly daleko. Místní sdělovací prostředky o tom informovaly. Karelské úřady však ponechávaly důkazy o hrubém porušování předpisů v táboře až do včerejší tragédie bez povšimnutí.

“Děti v táboře Sjamozero často nocovaly doslova pod širým nebem. Některé z nich už dostaly zápal plic. Stěžují si každému, koho potkají, pláčou a prosí, aby mohly jet domů. Starostu místní obce, na jejímž území se tábor nachází, Andreje Orechanova do areálu tábora dokonce odmítli vpustit. Slíbil, že se vrátí s vládními úředníky a policií.” informuje agentura Respublika s odvoláním na časopis Novaja žizň.  

Ukazuje se, že děti volají rodičům, stěžují si na špatné zacházení a prosí je, aby je odvezli domů. Stěžovali si i obyvatelé místní vesnice Sjargilachta, kteří mají podezření, že zařízení provedlo nezákonný zábor místní pláže, kterou oplotilo a provádí tam výstavbu. Oplocení tvoří elektrický ohradník, ale brána je z obyčejného drátu bez napětí. Děti tak pravidelně chodí do místního obchodu a žádají, aby jim prodali cigarety a alkohol.

Starostu místní obce Andreje Orechanova do areálu tábora nevpustili s odůvodněním, že “na to nemá právo ze zdravotních důvodů”. Později se na území tábora stejně dostal v doprovodu speciální komise.
“Z toho, co jsem v areálu viděl, jsem byl v šoku. Když pominu civilizované stavby (budovy původního pionýrského tábora), stály v areálu zanedbané a potrhané stany, uvnitř bylo jen hrubé ložní prádlo a v některých stanech ani to ne,” vyprávěl Andrej Orechanov.

Podle jeho slov mu děti řekly, že dostávají málo jídla, jsou hladové, promoklé a prochladlé. “Ukázaly mi videa nahraná na telefonu, na kterých vedoucí s dětmi špatně jednají – mluví sprostě, vyhrožují a nadávají jim,” vypráví Orechanov.

Obyvatelka Petrozavodsku vypověděla, že její dcera strávila v táboře pouhé tři dny z 21 zaplacených. “Hned po příjezdu děti, které se nestihly aklimatizovat, poslali na dvoudenní pochod, který zahrnoval rafting a noční bojovku v lese. Děti spaly v mokrých stanech v mokrých spacích pytlech. 12 – 13leté dívky nechali připravovat jídlo na ohni a mýt kotlíky. Vedoucí tou dobou spali ve stanech. Při raftingu vedoucí na děti řval “pádlujte, vy ku…” a kouřil přímo na člunu. Při zastávce pak nutil dívky otvírat konzervu kamenem,” poznamenává list.

Ukazuje se, že specialitou tábora je brát na rekreaci děti z dětských domovů a to zejména z Moskvy. Smlouva s dětským domovem z Moskvy je uzavřená s platností do konce léta, ale s největší pravděpodobností bude ukončena dříve.

“Všechno je mokré, všude je nepořádek, kolem se válejí nedopalky a krabičky od cigaret. Odvézt odtud nemocné dítě je možné jen se souhlasem vedoucích, ale ti s nikým nekomunikují,” popisuje Andrej Orechanov.

Zdroj: vz.ru 19. 6. 2016 nastojaščeje vremja 19. 6. 2016 slon.ru 19. 6. 2016

http://tapolitika.cz/ze-sveta/ruska-mozaika/smrti-deti-na-jezere-v-karelii-predchazely-zpravy-o-nesnesitelnych-podminkach-v-detskem-tabore-sjamozero/

* *

P.S.

Podívejte se, jak opatrně informuje „nezávislé“ aktualne.cz o tragédii. Podobně informuje iDNES, LN, Týden, ČTK a BLESK. Poslat děti na moře, kdy se blíží bouřka je zločin. Toto není jen o tragédii, ale ukázkou současných poměrů v Rusku. Jsou to jen logické následky zločinných, korupčních poměrů v zemi.

 

Jan Šinágl, 12.8.2016

* * *

Letní tábor Praskolesy 2016: 6 turnus vyrazil na skvělý "vandr". „Boural“ hranice skutečné i jiné.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)