Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 24.04.2024 10:01
    Odsouzený kriminálník Maxim Ponomarenko opět podniká v ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 09:00
    Dobrý den vážený pane Šinágle, obracím se na Vás, protože ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 07:47
    Předpokládám, že paní Gavlasové a jejím klientům bylo zveřejněním ...

    Read more...

     
  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Rusko 2017Přinášíme překlad zamyšlení ruského publicisty Alekseje Širopajeva o tom, jak se uplynulých sto let podepsalo na ruské společnosti.  

Je tu “jubilejní” rok 2017 a pomalu je načase shrnout historické výsledky. Otázka: posunuli jsme se někam dopředu za těch zběsilých sto let? Stalo se Rusko a jeho obyvatelstvo lepší, nebo horší? Soustředíme se na dnešek.

Rusko nevyřešilo ani jeden z úkolů, které před ním stály v únoru roku 1917.

V zemi nevznikla ani demokratická kultura, ani právní kultura a ani občanská společnost. Bohužel je toho všeho dokonce méně než za cara. Normální kapitalismus (bouřlivě se rozvíjející před rokem 1917) není vybudován doteď, namísto něj tu máme čekisticko-byrokraticko-klanovou napodobeninu; zemědělská otázka (otázka svobodného zemědělce – soukromníka nastolená ještě Stolypinem) také zůstává nevyřešená.

A ani ústava se nestala základním kamenem na němž stát stojí (Putin má bohužel víc moci než Mikuláš II). Místní a regionální samospráva, federalismus – to je úplná fikce. Finsko a Buchara měly v soustavě ruského impéria více práv než kterýkoliv současný “subjekt federace” (s výjimkou Čečenska ovšem). Masový teror a masové zkušenosti z lágrů, masový strach a udavačství provedly kolosální negativní selekci obyvatelstva. Cena lidského života se katastrofálně propadla – to bylo vidět už po diskusích o Stalinovi. Vězeňský systém se v oblasti humanizace, zlidštění za sto let neposunul ani o krok (srovnejte s Evropou).

Pestrost a barevnost běžného života? Srovnejte vánoční trhy v Moskvě z počátku století se současnou ubohostí. Kultura? Srovnejte Stříbrný věk se současnou pustinou. Rusko se nyní vrací do archaismu doplněného stalinismem: poznamenám, že pomníky Ivanu Hroznému byly, řekněme, v roce 1913 nemyslitelné, neslušné. Rusko oslavuje stoleté výročí roku 1917 šířením polostátního pravoslaví a imperiální válkou s Ukrajinou – to je naprosté historické selhání. Řeknu to jednodušeji: jsme úplně v prdeli. Nikam jsme se od roku 1917 historicky neposunuli. Ba co víc: je to úpadek dokonce i ve srovnání s impériem Mikuláše II, které mělo k ideálu hodně daleko a bylo plné přežitků a nejrůznějšího svinstva, ale mělo mnohem zdravější společnost.

A možná, že to ani není úpadek, ale historická degenerace, historické vyčerpání, vynulování. Rusko se nyní nikam nepohybuje, přešlapuje na místě, dupe samo po sobě, samo sebe proměňuje v jakousi kaši a bahno.

Takže ještě jednou: Rusko nevyřešilo ani jeden z úkolů rozvoje, které před ním stály v únoru roku 1917. Namísto toho poznamenalo minulé století (1917-2017) nevídanou tyranií, kterou rozšířilo na polovinu Evropy. Jevgenij Ichlov nazval Putina posledním vládcem imperiálního Ruska. A hned se vnucuje otázka: a je vůbec možné Rusko neimperiální – demokratické, světské a federativní, které se zřekne revanšistického formátu “ruského světa”, přehodnotí svou koncepci dějin a bude připravené k přenastavení svých kulturních kódů? Je vůbec možná modernizace Ruska? Bohužel je to teď hlavní otázka jubilejního roku 2017 (ostatně stejně jako před sto lety).

Aleksej Širopajev

Zdroj: rufabula.com 3. 1. 2017

http://tapolitika.cz/ze-sveta/ruska-mozaika/aleksej-siropajev-1917-2017/

* * *

NZZ 9.10.2018: Ruská mocichtivá mašinérie narazila na hranice nestydatosti

J.Š.1310.2018

* * *

Nemusíme být stopaři

Každý historik zajímající se o východní Slovany ví, že byli po více než několik staletí vystaveni nomádskému a mongolskému vlivu. Ten se jako každý dlouhodobý vliv obtiskl v podobě absolutní moci do příštích generací.

Podobně jako „pouhých“ dvě stě padesát let anglické koloniální nadvlády v Indii zanechalo po sobě evropskou demokracii.

 

K.Mrzílek

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (4 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)