Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...

     
  • 17.04.2024 19:23
    Zdravím Vás pane Šinágle, něco se děje. Ministr Blažek podal ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Kavalirova_a_Topolanek3.9.2011 8:04 - Zakazuje svobodu projevu, není zákonná odbojářka, má nejasnou minulost. Tak je obviňována některými politickými vězni šéfka jejich konfederace Naděžda Kavalírová. Dokonce jí přezdívají rudou carevnou. Jeden z nich poskytl redakci ParlamentíchListů.cz kopie svazků, které na ní vedla v letech 1956 – 1963 StB. Kavalírová se ke všemu odmítá vyjádřit s tím, že takovou špínu nebude komentovat. „Podle aktuálního zákona o protikomunistickém odboji nemá v konfederaci co dělat. Není totiž odbojářem. Navíc nikdo moc neví, za co byla zavřená," zlobí se osmdesátiletý František Zahrádka, jenž za komunistů seděl třináct let a spoluzakládal v Příbrami Muzeum třetího odboje. Ostatně i někteří další političtí vězni nenechávají na Kavalírové nit suchou. Na blížícím se sněmu, jenž se bude konat počátkem října, chystají prosadit nového předsedu konfederace politických vězňů. Nespokojenci jednotně zmiňují autora Zdivočelé země, který za bývalého režimu seděl deset let, Jiřího Stránského. Ten ParlamentnímListům.cz potvrdil, že kandidovat bude.

Vládne jako partajní komunistka

„Když v sedmdesátých letech žádala o byt, uvedla v dotazníku, že je členkou Svazu československo - sovětského přátelství (SČSP).  Mě kvůli ní z konfederace dvakrát vyloučili a zase vzali zpět. Také chtěla, aby se konfederace zbavila muzea třetího odboje. Bez vědomí předsednictva protlačovala vlastní dceru do  Rady České televize. Takových sprosťáren bylo více. Před sněmem chci sepsat všechny polízanice, co jsme s ní měli, aby muklové věděli, o co kráčí," doplňuje Zahrádka s tím, že se Kavalírová snaží ukončit činnost konfederace.

Jakmile se někdo názorově postaví proti ní, je zle. Když jsem protestoval proti tomu, že máme za premiéra úřednické vlády dalšího bývalého komunistu Jana Fischera, vyzvala mě, abych nesděloval své názory jako politický vězeň. Prostě, abych držel hubu. Přitom konfederace by se k současnosti měla vyjadřovat, ale teď je pasivní. S dcerou dosadila do některých poboček konfederace své lidi a přes ně vše ovládá. Vládne jako partajní komunistka. Vždyť do konfederace se hned po jejím založení natlačilo na padesát agentů StB," zlobí se další z politických vězňů Jiří Wolf, jenž seděl bezmála deset let. Jmenovaní Kavalírové i vyčítají, že se snažila zablokovat schválení zákona o protikomunistickém odboji.

Jak se Kavalírová nebránila

Redaktor ParlamentníchListů.cz žádal Naděždu Kavalírovou o vyjádření opakovaně. „Kdo vám zase co napovídal. To je zase ta skupina a teď začíná být aktivní. Máma se vždycky snažila, aby byl morálně uznán třetí odboj," řekla redakci nejdříve dcera Kavalírové Blanka Matějíčková, která pracuje jako asistentka předsedkyně. Pak od ní přišla sms zpráva, abychom dotazy poslali mailem. Obratem byly odeslány otázky ohledně členství v SČSP a dalších obvinění nespokojených členů konfederace. Padl i dotaz, jestli bude paní Kavalírová žádat o odškodnění vyplývající ze zákona o třetím odboji. Odpovědi byly třikrát urgovány.

„Vy jste ten, co poslal ty šílené otázky? Kolik je vám roků? Z těch otázek jsem byla zkoprnělá, strašně. Dám vám svoji asistentku," odpověděla přímo Naděžda Kavalírová a předala telefon dceři. „Viděli to i místopředsedové a vládne názor, že na to nebudeme odpovídat. Je vidět, že o tom vůbec nic nevíte," sdělila dcera. Na následnou žádost o větší rozhovor s předsedkyní konfederace zareagovala: „Obávám se, že po tom, jaké jste poslal otázky, to není moc dobrý nápad." Na dotaz, co se jí na otázkách nelíbilo, řekla: „Možná, že časem na to přijdete. " S ostatními novináři jsou prý v ústředí konfederace "v pohodě", protože neposílají takovéto otázky.

Stránský se k tomu nebude vyjadřovat

„Je v podezření vězňů, že se v ústředí konfederace špatně prohospodařili Emingerův sociální fond s miliony. Paní Kavalírová hlavně chtěla zmařit zákon o třetím odboji, čímž poškozovala práva všech politických vězňů. Podle něj totiž není účastníkem třetího odboje. V tomto případě jsme uvažovali, jestli nespáchala trestný čin poškozování cizích práv a jestli na ni nepodat trestní oznámení. Chyb udělala moc. Navíc trpí absencí pokory. Nejde o to jí ublížit, ale takový člověk, co poškozuje dobré jméno politických vězňů, prostě nemůže být předsedou konfederace," podotkl pro ParlamentníListy.cz další z politických vězňů, jenž si prozatím nepřál být jmenován.

Spisovatel Jiří Stránský nechce obvinění komentovat. „Nyní před volbami předsedy nebudu nic říkat. To by bylo až nefér. Vždy jsme se k sobě chovali férově a chci si uchovat nadhled," dodal. S vedením konfederace měl problém kvůli vyloučení Františka Zahrádky, o němž se píše výše. Pohrozil, že veřejně vystoupí z konfederace, ale vše se uklidnilo. „Budu na předsedu kandidovat nerad, ale musím. Mám podmínku, že musí být jeden až dva výkonní místopředsedové, protože to jinak vykonávat nemohu. Abych tam chodil a poslouchal, jak pláčou století muklové, že jim někdo ubližuje, na to nemám čas. Ještě stále tvrdě pracuji," sdělil dál.

Spisy StB o Kavalírové

Z informací ze spisů, které StB na Naděždu Kavalírovou shromažďovala během let 1956 až 1963 vyplývá, že byla v roce 1957 na pět let odsouzena  za protistátní činnost a propuštěna při amnestii v roce 1960. „Její bratr vyprávěl, že šlo o nějaké spojení se skupinou studentů do zahraničí," píše se v materiálech. Jinde se zase tvrdí, že byla zatčena za přijetí mikrofilmu od emigranta. Státní bezpečnost také napsala, že Kavalírová vyrůstala v buržoazním prostředí finančně velmi dobře zajištěných rodičů. V roce 1949 se provdala za nejdříve agilního člena KSČ, který později právě pod vlivem manželky začal v politické činnosti ochabovat, JUDr. Kavalíra. Ten pracoval jako soudce a později působil jako legislativec na ministerstvu vnitra. V roce 1955 zemřel. V době normalizace pracovala Kavalírová na ministerstvu práce a sociálních věcí.

Nespokojení političtí vězni jí přezdívají rudou carevnou. Jednak kvůli ruskému křestnímu jménu, manželovi, ale i kvůli tomu, že v konfederaci prý vládne jako partajní komunistka. Vyčítají jí, že byla členkou kolaboračních organizací jako Svaz československo - sovětského přátelství, jehož členy bylo nespočet tehdejších bachařů a Československého svazu žen, který vedly Gusta Fučíková a Marie Kabrhelová. Kavalírová tyto údaje popírá. Kromě konfederace je v současnosti i předsedkyní Rady Ústavu pro studium totalitních režimů.

Na stránkách konfederace politických vězňů se píše, že je organizace tvořena z českých občanů, kteří byli komunistickým režimem po roce 1948 vystaveni nebývalému teroru jako popravy, mučení, dlouholetý žalář, konfiskace majetku, ale i společenská a sociální diskriminace. Z původních asi 450 000 postižených dnes prý žije necelých 8000. Podle seznamu má konfederace sedmdesát poboček.

Autor: Jan Rychetský

http://www.parlamentnilisty.cz/parlament/207003.aspx

 

 

KSC_CV_Kavalirova_260179

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentáře

+5 #8 David Dewetter 2011-09-08 00:24
Krása, opět neodpovědět na obvinění ze zcela prokazatelné lži. No, co taky. Jiný zlý a hloupý odstraňovatele neznám, jen tebe. V ostatních debatách se totiž používají drobnosti jako argumenty, slušné chování, pravda a další věci, jež tobě zřejmě přijdou nevhodné.
-1 #7 Pospíšilová Milena 2011-09-07 07:47
Pan Stránský je dobrý tip.
-5 #6 Josef Pepa Nos 2011-09-07 07:19
No vidíš, jak je na tebe Jan hodný!
Zatím tě nemaže.
Na rozdíl od všech ostatních zlých, bystrozrakých a nebezpečných odtraňovatelů.
+5 #5 David Dewetter 2011-09-06 23:27
Nene, Pepo, opět záměrně lžeš. Hedvicek mi odpověděl, sice nic, ale slušně. Tys mi napsal: "Ty seš opravdu roztomilej čurák. Desetkrát jsem tě vymazal a už seš tu zas. Víš co? Vepiš se tu za trest stokrát! Blbče." (Mám to uloženo a je to prokazatelné podle IP adresy). Na svůj profil jsi mi demokraticky zakázal přístup (musí bejt hrůza, když má někdo jinej názor, než ty) a všechny mé příspěvky jsou pryč. Jen tak dál. Drž se téhle taktiky a za chvíli už tebe a tobě podobné nebude brát vážně vůbec nikdo. Škoda, tak výbornej muzikant a tak zlej a krátkozrakej člověk.
-2 #4 Josef Pepa Nos 2011-09-06 22:45
Dewetere, Dewetere.
Rok a den tě Hedviček mazal.
Tak jsi se nastěhoval k Šináglovi.
Jan je slušný člověk, ten tě mazat nebude.
+4 #3 David Dewetter 2011-09-06 22:35
... co o ní... omlouvám se za překlep.
+5 #2 David Dewetter 2011-09-06 22:34
Jupíí, máte novou kauzu. Ing. Fiala vám nestačí, teď budete propírat stoletou bábu a co oni řeknou století dědové. Za dva dny máte 144 návštěv, progrese vašeho úpadku je zřejmá. A ty, Pepo, sem prosím zase nezapomeň napsat nějaký urážky na mou adresu. Bez nich by to nebylo ono. ;o) Díky!
-1 #1 Josef Pepa Nos 2011-09-05 10:41
Tak, jak jsem Kavalírovou zažil osobně na Sv. Hostýnu, způsob, kterým mluvila, obsah slov, která používala a hlavně to, co z ní vyzařovalo, to všechno svědčí o služebnici BESTIE.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)