Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

… Financování nesolidně hospodařících zemí povede přímou cestou k rozkolu Evropy. … Na konci první dekády své existence je eurozóna v krizi. Na konci druhé dekády již nebude existovat vůbec nebo za sebou bude mít radikální změnu. Historická zkušenost hovoří spíše proti jejímu udržení. …

Minulý pátek se za pojistku proti výpadku řeckých dluhopisů v hodnotě deseti milionů eur na finančních trzích platilo 2,3 milionů eur. Obchod s těmito pojistkami (CDS, Credit Default Swaps) a předražený nákup dluhopisů členů eurozóny jsou možné díky tomu, že převážná většina vlád dává přednost zájmům spekulantů před zájmy svých občanů.

Co hrozí eurozóně?

Slovenská vláda se v eurokrizi dosud chovala neobyčejně odpovědně a plnila své povinnosti vůči své zemi. Avšak tlak na to, aby se Slováci zařadili do šiku neznámo kam pochodujících evropských vlád, roste a také v Bratislavě se objevují požadavky revize dosavadní politiky.

Nejoblíbenějším argumentem je odkaz na tzv. „Lehman efekt“, který má zřejmě vyvolat dojem katastrofy biblických rozměrů. Ani ve snu by mě nenapadlo podezřívat autory a přívržence tohoto scénaře ze zastrašování a manipulace veřejnosti. Pozoruhodné však je, že finanční experti na jedné straně používají literární jazyk na popis apokalypsy po pádu Řecka, ale zároveň jsou schopní uvést velmi přesné údaje ohledně toho, kolik peněz je třeba na další financování bankrotujících členů eurozóny. Že by proto, aby si každá země mohla dopředu vypočítat, kolik od ní spekulanti budou v budoucích letech kasírovat?

Přívrženci nekonečného navršování eurovalu mají také zvláštní sklon k tomu přehlížet některá poměrně samozřejmá fakta a pravděpodobné vývojové tendence.

Opravdu kuriózní je často opakované tvrzení, že záchrana eura pro Řecko je předpokladem k zachování politicky sjednocené Evropy. Že by mi něco uniklo? Mám totiž spíše dojem, že eurozóna má problémy právě proto, že Evropa není politicky sjednocená. A navíc by se minimálně stejně věrohodně dalo tvrdit, že financování nesolidně hospodařících zemí povede přímou cestou k rozkolu Evropy.

Podivný je i zvláštní sklon k vytěsnění některých skutečností. Kupříkladu bych řekl, že k tomu, abychom rozpoznali, že Řecko je jenom předkrm a že spekulanti, poté, co bude zajištěno jeho financování, zautočí na Španělsko a Itálii, není třeba studovat na špičkových amerických univerzitách. To dá prostě selský rozum.

Co by mohlo pomoci?

Potíže mnohým zřejmě dělá pochopit to, že spekulanti budou tak dlouho zkoušet, kolik lze z Evropanů vyždímat, až eurozóna dokáže, že nebude financovat další a další státy. Věřit tomu však spekulanti budou jenom tehdy, když dojde alespoň k jednomu konkurzu a tím i ke ztrátě jejich sázky. Jinak se eurozóna proti agresivní energii spekulativního kapitálu ubránit nedokáže. „Stabilizace“ eurozóny sedmnácti je možná pouze za cenu toho, že její vlády odsoudí své občany na desetiletí „nucených prací“ pro finanční průmysl. Pochybuji, že je to dlouhodobě politicky průchodné.

Slovenská politická elita (nejenom vládnoucí koalice) by měla euroval odmítnout také tehdy, jestliže jí záleží na zachování eurozóny a na stabilitě vlastní měny. Ekonomická sourodost a tím i pravděpodobnost přežití eurozóny vzroste totiž právě tehdy, když ji opustí bankrotující země. Navíc tak vznikne věrohodný tlak na další problematické členy a donutí je ke skutečně efektivnímu konzolidačnímu úsilí. Nekonečné platby na konta spekulantů naopak eurozónu dále podkopávají a zvyšují pravděpodobnost toho, že se nepodaří zachovat ani její funkční jádro.

Na konci první dekády své existence je eurozóna v krizi. Na konci druhé dekády již nebude existovat vůbec nebo za sebou bude mít radikální změnu. Historická zkušenost hovoří spíše proti jejímu udržení.

Co hrozí Slovensku?

Může se Slovensko vzepřít vůli mocných? Co se zeptat takto: Může si EU dovolit, potrestat ne právě bohatou zemi eurozóny za to, že se snaží solidně hospodařit a nezvyšovat svou zadluženost beznadějným oddalováním konkurzu nezodpovědně hospodařících států? Za co stojí ethos evropského sjednocení, když se vláda, která plní svou povinnost, musí obávat potrestání „shora“?

Na rozdíl od Řecka a jiných zemí „slunce a vína“ splnilo Slovensko, zatížené navíc hypotékami desetiletí socialistického budování, naprosto korektně podmínky pro vstup do eurozóny. Vzalo na sebe všechny tyhle štrapáce proto, aby muselo „znárodnit“ cizí dluhy a doplácet na to, že mocné západoevropské státy prováděly europrojekt od samého začátku lehkomyslně a neprofesionálně a když teď zbývají jen bolestná řešení, tak je odmítají uskutečnit?

Moc patetické? Tak jinak. I ze zcela pragmatických důvodů by slovenská vláda udělala dobře, kdyby při rozhodování o eurovalu brala ohledy především na občany své země. Když totiž svým souhlasem nerozlobí evropské nadřízené, nemůže se spolehnout na to, že se jí za to Brusel, Berlín nebo Paříž odvděčí tím, že zajistí Slovensku prosperitu a jí samotné stabilitu. Oba cíle musí bratislavská koalice dosahovat na vlastní účet. A je přece zřejmé, že tím, jak bude slovenská vláda nucena po léta vyškrabovat další a další desítky milionů, bude současně podkopávat ekonomickou a politickou stabilitu země.

Autor je ředitel Mezinárodního institutu pro politiku a hospodářství, Hamburk

Petr Robejšek, 5.9.2011

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentáře

0 #3 Franta Kopecky 2011-09-12 18:16
Jirka - Špatný myšlení.
Levicovost = přerozdělování.
Přerozdělováním nevzniká bohatství ale chodoba.
Nikoliv levicovost.
Ale Spravedlnost. Právo. Práce. Myšlení.
Všichni za jednoho - a každý sám za sebe.
A kurva za svý.
-1 #2 Jirka 2011-09-12 14:47
Jsem pyšný na Slováky (jako rodilý Čechoslovák a Moravský Slovák), že na rozdíl od ČR se průřezově politickým spektrem chovají rozumně a dostali se tak do evropské rodiny, která má euro, tj. Rakousko, Německo, Francie, Benelux atd. Proč jsme se nechali zavést na cestu eurofobie mafiány z ODS, mi není jasné. Nebo je pro nás lepší, aby postkomunističt í mafiánu měli korunky na černých účtech - CUI BONO, neboli proč má ODS tak eminentní zájem, abychom
- měli akcie neidentifikovat elné, tj. na doručitele
- neměli euro
- neměli zákon o státní službě
- neměli zákon o referendu
atd. atd.
Copak není jasné, že ODS je ta žába na prameni, která vše brzdí a škodí naší vlasti? (A copak není jasné, že naopak soc dem se o vše výše uvedené snaží, ale mafiáni v ODS a v jejích filiálkách to brzdí?)
Pokud chceme udělat pořádek, musíme prostě v příštích volbách volit levici, která ten Augiášův chlév musí vymést (nemůžeme už věřit Bursíkům, jehož zelení se přidali ke zkorumpované pseudopravici, ani veverkám, kteří si chtěli udělat z politiky business). Jinak se možná budu opakovat, ale myslím, že každému soudnému a objektivnímu člověku musí být jasné, že čím více EU a evropské integrace, tím více transparentnost i a spravedlnosti (ať už tomuto postoji říká bulvár a pseudopravice s jejich kmotry a s jejich lůzou EUROHUJERSTVÍ - raději být eurohujerem, než poskokem mafiánů ruských, kryptokomunisti ckých a kryptoestébácký ch). Naše místo je na západě, s Rakouskem a Německem, a ne s Bulharskem a Rumunskem (potažmo Ruskem a Ukrajinou).
+1 #1 Franta Kopecky 2011-09-06 11:02
Hm, takze nakonec za to mohou tzv spekulanti - tedy z latiny lide kteří obzírají - snaží se identifikovat děj budoucí....
Neříkám že autor nemá pravdu , ale svádět mizerii EU a jejího socialistické plánování na ,,spekulanty,, tedy lidi co se snaží zařizovat dle toho co vlády ,,vytváří,, je fatalni omyl.
Tento stav není dusledek spekulantů - lidí co se snaží předvídat.....a le socialistických vlád které stále nepochopili že bohatství nevzniká přerozdělováním .

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)