Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

BabiŠéfovi Agrofertu došla trpělivost. Jeden z nejmocnějších českých byznysmenů mluví nahlas o tom, o čem si velká část byznysové elity jen šeptá.

Naše země se změnila v Palermo, v němž vládne mafie. Korupční systém v Česku po roce 2006 tak zbytněl, že umožňuje rozkrádat státní majetek po miliardách. Do systému je zapojena i policie a justice. A je čas začít se proti tomu bouřit. Takový je názor Andreje Babiše, majitele skupiny Agrofert, jednoho z nejúspěšnějších byznysmenů v zemi.

 

 

Elitě byznysu došla trpělivost s korupcí

Jiří Leschtina: Když se kradlo normálně

BIS: Justice i úřady jsou úplatné

Naše země se změnila v Palermo, v němž vládne mafie. Korupční systém v Česku po roce 2006 tak zbytněl, že umožňuje rozkrádat státní majetek po miliardách. Do systému je zapojena i policie a justice. A je čas začít se proti tomu bouřit. Takový je názor Andreje Babiše, majitele skupiny Agrofert, jednoho z nejúspěšnějších byznysmenů v zemi.

Podle Babiše byznysmeni už odmítají realitu akceptovat. "Pro čím dál víc lidí je nepřijatelné platit daně státu, který je rozkrádán," říká. V rozhovoru pro HN Babiš jmenuje konkrétní osobnosti, jež z devastace státu viní. Tatáž jména padají i z úst dalších příslušníků byznysové elity - byť jen v soukromých rozhovorech. Nikdo zatím nebyl tak otevřený jako Babiš.

HN: Máte konkrétní fakta o korupčních kauzách, úplatcích či podvodech, která miliardové rozkrádání státu potvrzují?

Nemám žádné důkazy. Jistě, podle leckoho jsou to jen hospodské řeči. Ale mnoho českých podnikatelů má přece úplně stejné informace jako já. Jsou to informace od lidí, kteří potkávají denně aktéry na hospodářské a politické scéně. Od lidí, co se potkávají i s těmi, jejichž hlavní podnikatelská činnost je tunelování státních firem a státních institucí. To, co vám říkám, je vlastně všeobecně známé, mluví o tom každý. Ale mluví o tom jen neoficiálně, potichu.

HN: Jistě, hlavně proto, že doklady o konkrétních miliardových tunelech státního majetku nejspíš opravdu nikdo nemá.

Je to tabu, plno věcí se jen tuší. To ale přece neznamená, že to není pravda. Mé informace jsou stejně relevantní jako informace uveřejněné serverem WikiLeaks o depeších amerických diplomatů do Washingtonu, podle nichž je Česko nejzkorumpovanější země střední Evropy. Takže mé informace berte jako takovou českou podnikatelskou "WikiLeaks". Já se ale nedivím, že se o tom nikomu nechce mluvit nahlas. Lidi, kteří by o tom chtěli mluvit, se totiž bojí.

HN: Chápu, že si bojem proti korupci nebude komplikovat život obyčejný dělník nebo učitelka. Ale proč se konečně neozvete vy, byznysová elita, když je podle vás situace tak jasná? Máte peníze a s nimi i vliv a moc.

Jenomže lidi, kteří by o tom chtěli mluvit, se bojí, že budou označeni za blázny. Že místo podstaty věci se budou prošetřovat cesty, jimiž se ke svým informacím dostali. Že jim někdo bude dělat problémy. Ale hlavně tu není morální autorita, která by se proti korupci postavila. Prvního září mluvil o korupci v televizním pořadu Před půlnocí pan prezident. Je to neuvěřitelné, ale dokonce i on mluví, jako by korupce tady nebyla. Když jeho slova slyšíte, je všem jasné, že z boje proti rozbujelé korupci u nás nic nebude.

HN: Z čeho usuzujete, že prezident Klaus zlehčuje problém korupce v Česku?

Vždyť si poslechněte, co říká: "Odmítám lacině o korupci hovořit jako o horkém bramboru, který si přehazují a útočí jím na sebe jednotlivé politické strany. Já neznám žádná tvrdá data o korupci. Já bych je chtěl vidět, chtěl bych je dostat od těch pánů nebo paní, kteří se korupcí zprava zleva ohánějí jako jediným životním tématem. Jsou to jen povšechné výroky. Já bych chtěl odlišit korupci jako anonymní politický výkřik od seriozní debaty o tom, co je u nás korupce, kdo ji dělá, k čemu vede a jaké škody dělá." To jsou slova pana prezidenta z toho televizního pořadu.

HN: Prezident v něm ale také uvedl, že Česko není nijak výjimečné, že korupce v západním světě je stejná jako u nás, jen uhlazenější a učesanější. To je přece pravda, stačí si vzpomenout na skandál britské firmy BAE, jejíž korupční praktiky se vyšetřovaly v řadě zemí.

To je pravda, v západním světě má taky korupce mnohem delší tradici než u nás. Za komunistů kradli u nás zelináři a řezníci, občas asi i pracovníci podniků zahraničního obchodu, ale komunističtí funkcionáři nekradli. Ti totiž měli své výhody, mysleli si, že na svých postech budou věčně, takže krást neměli zapotřebí. U nás se korupční systém teprve vytvářel v posledních dvaceti letech. Ale co se týče zahraničí, jsem přesvědčen, že třeba ve Švýcarsku korupce není. Stejně jako v Dánsku.

HN: Jak si tím můžete být tak jist? Agrofert podniká hlavně v Česku, se Švýcarskem ani Dánskem nemáte osobní zkušenost.

Ale já Švýcarsko znám, chodil jsem tam do školy, znám tam plno lidí. A Dánsko a severské země, na to jsou statistiky, ty mají daleko menší míru korupce než my. Není to tak, jak to prezentuje pan prezident. I na západě jsou různé excesy, ale je tu podstatný rozdíl.

HN: Jaký rozdíl mezi českou a zahraniční korupcí máte na mysli?

Myslím, že tam nejsou do korupce zataženi policie, soudci a státní zástupci jako u nás. A že tam, když novináři objeví signály korupce u nějakého politika, ten politik končí, i když na jeho pochybení nejsou tvrdé důkazy. U nás BIS píše ve svých zprávách o propojení byznysu, politiky a justice, a nic se neděje. A taky si neumím představit, že třeba ve Francii by za vládu nebo za primátora Paříže jednal nějaký lobbista, jako to v Česku - aspoň podle toho, co říkají lidi znalí té situace - dělali pánové Dalík nebo Janoušek. Zatímco pan prezident tvrdí, že u nás není korupce, já naopak tvrdím, že tu máme dvacet let vývoje korupce už v samém okolí dnešního prezidenta Klause. Protože i kolem něj kroužily od počátku desítky podivných "výběrčích". Všichni si na ten systém výběrčích kolem vlivných politiků zvykli, budoval se dvacet let, není normální. Ale všichni ho jako normální berou.

Korupční sítě se vinou dokonce i kolem prezidenta Václava Klause

HN: Není právě to ten největší problém? Že jste vy byznysmeni systém od začátku tolerovali a hráli podle jeho pravidel?

Pan prezident říká, že je to údajně normální a děje se to všude. Ale od 90. let donedávna měla korupce nějaký normální vývoj a meze. Později došlo k zásadnímu zvratu. Ono se mezi podnikateli, tedy na té české WikiLeaks, mluví o tom, kolik údajně stojí prezidentské veto zákona nebo kolik stojí udělení milosti... Pan prezident to považuje za hospodské řeči a bez důkazů to odmítá brát vážně. Možná, že ani neví, co se o jeho okolí mezi podnikateli povídá. Je na tom nejspíš jako Miloš Zeman, který asi netuší, co všechno Miroslav Šlouf údajně vybral na jeho hlavu. Korupce je na celém světě, to je fakt, ale u nás už prostě u některých lidí překročila únosnou míru.

HN: Kdy k tomu zvratu nad únosnou míru podle vás došlo?

Kryje se to zhruba s nástupem Pavla Béma a jeho přítele pana Janouška na pražský magistrát. A s příchodem premiéra Topolánka do vlády s Markem Dalíkem a Alešem Řebíčkem. Od jejich působení jsou resorty dopravy a životního prostředí a také státní firma ČEZ pod vedením Martina Romana považovány spolu s pražským magistrátem co do rozsahu korupce za nejvíc tunelované subjekty.

HN: To byste asi měl konkrétně říct, co přesně tito lidé udělali, když je tak vážně a jmenovitě obviňujete.

Po jejich příchodu postupně došlo k totálnímu zkoncentrování různých kšeftů a k vytvoření systému, který má zlodějiny krýt. Já vím, prezident nerozlišuje špinavé a čisté peníze. Ale když se v novinách dočtete, že Janoušek má 260 milionů švýcarských franků ve Švýcarsku, to je pro normální lidi nepředstavitelné, vždyť to jsou čtyři miliardy korun. Rozdíl mezi penězi, které jsou tady řádně zdaněné a které jdou ven jako černé prachy, je přece zásadní. Jak mohou politici po občanech chtít, aby šetřili, aby se uskromnili, když lidi vidí, jaké obrovské sumy se rozkradou ze společné kasy!

HN: Říkáte, že velká korupce přišla po nástupu ODS do vlády v roce 2006 a také že nejvíc tunelovanou firmou u nás je ČEZ. Ale Martina Romana do funkce šéfa ČEZ poslala sociální demokracie o celé dva roky dříve. A zázračné zbohatnutí sociálnědemokratického premiéra Stanislava Grosse, to je přece korupční signál nejvyšší váhy...

Já neříkám, že velká korupce přišla s ODS, ona přišla s konkrétními lidmi. A neútočím na pana prezidenta, jenom nesouhlasím s jeho názory. Asi žijeme každý v jiném světě. Taky to není o ODS, ale o míře, která díky pánům Janouškovi a Dalíkovi překročila všechny meze.

Dříve se u nás ze státního kradlo po milionech, dnes po stamilionech a miliardách

HN: Přece jen - vy jste měl vždycky k ČSSD blíž než k ODS, za jejíž vlády jste sám zkoušel privatizovat Unipetrol. Nejste ve vztahu k ODS a jejímu expředsedovi Klausovi neobjektivní?

Není pravda, že mám blíž k sociálním demokratům. Znám víc politiků z ODS. Ten problém přece není o politických stranách, ale o jednotlivcích. Jistě, Grossův případ je zásadní korupční signál, i když je taky bez důkazů. Jsou i další signály z dob sociálních demokratů. Dodnes nerozkrytá privatizace Mostecké uhelné nebo Škody Plzeň. Nebo vám taky česká WikiLeaks řekne, že přidělování zakázek na české dálnice společně řešili pánové Marek Dalík a Jaroslav Tvrdík. Ale já stále říkám, že dimenze korupce u nás řádově vzrostla po roce 2006. Jestli se dřív bralo ze státního po milionech, tak teď je to po stovkách milionů až po miliardách.

HN: Můžete to přece jen víc konkretizovat?

Signálů je mnoho. Jen kolem Marka Dalíka je řada podezřelých kauz, od nákupů pandurů pro armádu přes to, jak údajně za prodej Budvaru požadoval 20 milionů dolarů. Nebo jak chtěl prodat čerpací stanici na dálnici D1 u nového pražského okruhu Ředitelství silnic a dálnic za 490 milionů korun, což naštěstí zastavil bývalý ministr financí Eduard Janota. A víte, co je pro mne v tom nejvíc šokující? Že to pan prezident považuje za normální.

Velký korupční potenciál má Kalouskův ekologický tendr

HN: Vážně víte o případech rozkrádání v miliardách, když tvrdíte, že se to stává?

Příklad je přece úplně čerstvý. Máte tu tendr o ekologickou zakázku. Teď se novináři přou, jestli ji vymyslel Kalousek nebo Topolánek. Ona to ale podle informací z byznysových kruhů vymyslela zájmová klika napojená na vlastníky plzeňské Škody. Tedy stejní kluci, kteří - jak už to před lety ministr Kalousek prohlásil v tisku - rozkrádali dotace, jež šly na sanaci areálu Škodovky v rozsahu dvou až tří miliard korun. Ministerstva životního prostředí a financí zakázku na sanace Škodovky přihrála firmě Geosan a jejím partnerům. Podílela se na tom i firma Marius Pedersen. A kdo se hlásí do současného ekotedru? Geosan i Pedersen. Přičemž jsou uchazeči o ekotendr - aspoň podle českých WikiLeaks - skrytě propojeny. Ať vyhraje kterákoliv, užitek z toho bude mít stejná zájmová skupina. O tom tendru se mluví už tři roky, nejdřív jsme slyšeli, že na něm někdo chce vydělat 50 miliard, teď to vypadá na 20 miliard. Je to škoda, nápad spojit všechny zakázky na staré ekologické škody do jediné byl dobrý, ale díky konkrétním aktérům to má nálepku největšího plánovaného tunelu u nás.

HN: Každý, kdo se potkává s lidmi z byznysu, cítí, že trpělivost se systémem u mnoha z nich je u konce. Kdekdo si stěžuje na zmanipulovanost veřejných tendrů, na úplatky, na nefungující úřady a justici. Proč to ale akceptujete a jen vedete ty, jak sám říkáte, "hospodské řeči"?

Máte dvě možnosti. Buď se přizpůsobíte, nebo o tom budete mluvit. I s rizikem, že dostanete po hubě a budete mít všude problémy.

HN: Počkejte, jak to řešíte vy? Přece i vy a vaše firmy musejí s korupčním systémem denně přicházet do styku. Těžko si představit, že jste vybudoval druhou největší kapitálovou skupinu v zemi, aniž byste klientelistická pravidla hry nerespektoval.

Musíte rozlišovat mezi těmi, kdo podnikají jenom tím, že rozkrádají systematicky stát, a těmi, kdo podnikají transparentně, platí daně, zaměstnávají lidi - a logicky lobbují za své zájmy.

 

HN: Neuhýbejte prosím. Jakou máte sám s korupčním systémem zkušenost?

Jistě, všichni jsme na ten systém někdy narazili. Určitě. Měl jsem třeba osobní zkušenost s řepkovým vetem pana prezidenta. (Loni prezident vetoval zákon o přimíchávání biosložky do benzinu. Zákon je důležitý pro Babišovu firmu Preol, vyrábějící bionaftu z řepky, kterou zase pěstují jeho firmy. Veto šlo proti Babišovu zájmu, a Klause tvrdě kritizoval - pozn. red.) Tehdy za mnou přišli nějací lidé, kteří mi navrhovali obchod - že když se domluvíme na nějaké protislužbě, veto nebude.

HN: Odmítl jste ze zásady? Nebo vás popudila požadovaná cena?

Ta kauza je přece známá. Agrární komora za prosazení zákona o biopalivech lobbovala, sněmovna pak prezidentovo veto přehlasovala.

HN: Zaplatili jste si poslanecké hlasování?

Ne! Říkám: lobbovali jsme. Normální lobbing přece neznamená korupci.

HN: Ne, ale v Česku bývá lobbing zaměňován s obyčejným uplácením poslanců. Kde je podle vás hranice standardního lobbingu a uplácení?

Je normální, že lidi, kteří tady podnikají, platí daně, zaměstnávají lidi a otevřeně prosazují nějaký zájem, dělají lobbing. A potom je tady několik velkých podnikatelů - kmotrů, kteří založili podnikání jen na úkor státu.

HN: Vážně si myslíte, že pokud získáte informace o konkrétní korupční kauze a oznámíte je, je to nebezpečné?

Ono není tak jednoduché o korupci začít otevřeně mluvit, ani do novin. Může za to přijít trest. Pokud se v Česku na objednávku dá zastavit vyšetřování nějaké kauzy, tak se jistě dají na objednávku nějaké justiční kauzy i spouštět, nemyslíte? Nikdo, kdo kritizuje systém otevřeně, nemůže vyloučit, že na něj rozjedou nějakou kauzu. Neříkám, že zkorumpovaný je plošně celý justiční systém. Ale stačí číst noviny, abyste se dověděla, že je řada takových jednotlivých případů.

Do politiky vstoupit nehodlám, nemám pro to základní předpoklady

HN: Jako byznysmeni máte i další možnosti než o korupci jen mluvit. Můžete převést své firmy do zahraničí nebo sám vstoupit do politiky.

Do politiky nepůjdu. Nemám pro to předpoklady, jsem diskvalifikovaný. Jsem původem Slovák, ale cítím se taky být Čechem, mám české občanství a českou manželku! Jsem bývalý člen KSČ, bývalý pracovník podniku zahraničního obchodu. Jsem takový ten prospěchář starého režimu, který do strany vlezl, aby mohl cestovat do zahraničí, nejsem asi historicky morální ideál. Když jste stará struktura, tak jste diskvalifikovaný, když kradete miliardy, tak je to pohoda a nejste až tak špatný. Taky bych kvůli politice neprodal Agrofert. Tady to musejí obrodit mladí. Je tu plno podnikatelů, kteří poctivě vydělali peníze a které ta situace štve. A pokud se takoví najdou, podpořím je. A nebudu sám, začínáme o tom mluvit i s dalšími podnikateli. Nevěřím už na vznik nové strany, která by postavila existenci na boji proti korupci a vyhrála ve volbách - tohle dokonale zdiskreditovaly Věci veřejné a voliči na to podruhé neskočí. Věřím ale na nějaké nové občanské fórum, na občanskou iniciativu budovanou zdola. Tu bych podpořil. Aby se tady zase kradlo jenom normálně, protože je známo, že korupci nemůžete vymýtit, ale asi jenom potlačit.

HN: Říkáte, že do politiky vstoupit nemůžete. Možná je to ale i proto, že nejsou úplně jasné vaše začátky, hlavně původ kapitálu, s kterým jste Agrofert rozjížděl. A že vám asi nikdo neuvěří, že třeba při pokusu koupit od státu Unipetrol jste nepoužil žádné kmotrovské praktiky.

Ale naše začátky jsou úplně jasné. Já jsem v lednu 1993 zakládal Agrofert jako stoprocentní dceru podniku zahraničního obchodu Petrimex, jehož jsem byl zaměstnanec. Petrimex byla akciová společnost, ze které mě 27. dubna 1995 osobně vyhazoval pan Boris Vostrý (pracoval pro Viktora Koženého, pozn. red.). Akcionáři Petrimexu byly české a slovenské chemičky. Agrofert začínal jako obchodní firma prodávající hnojiva. Nejdříve jsme dělali obchod a pak jsme začali kupovat agrochemické podniky a později výrobní závody. Při privatizaci Unipetrolu jsme žádné kmotrovské praktiky nepoužívali. Pletete si kmotry s lobbingem. Kmotři jsou ti, co vykrádají státní firmy, my nekrademe, ale proti Kazachům (Unipetrol chtěla tehdy koupit také kazašská firma, pozn. red.) jsme samozřejmě lobbovali.

HN: Mám tomu rozumět tak, že druhý nejbohatší Čech vyzývá k založení občanské protikorupční iniciativy a veřejně prohlašuje, že ji podpoří?

Prosím vás, druhý nejbohatší Čech! Nepleťte sem ty žebříčky bohatých, jsou nesmyslné. Bohatí jsou v téhle zemi ti, kdo mají hotovost. A možná ani Petr Kellner nemá tolik vlastního cashe (hotovosti), co Roman Janoušek. A já? Kupuji každý měsíc nějakou firmu, takže mám peněz méně a méně a pořád více úvěrů. Já nejsem ten, kdo drží obrovskou hotovost.

 

HN: Každopádně máte možnost své názory prosadit. Neuvažoval jste o koupi nějakého vlivného média - novin, časopisu, televize -, kterým byste mohl ovlivňovat politickou kulturu víc než tím, že - jak říkáte - opakujete "hospodské řeči"?

Můžete mít média, ale v tom ten vliv není. Tady je plno iniciativ, každý něco říká. Když už chtějí lidé něčeho dosáhnout, tak se musí spojit. Pokud by se našel někdo, kdo to zintegruje a vytvoří nějaké nové občanské fórum, tak to asi cesta je.

Nevěřím v žebříčky bohatých. Bohatí v téhle zemi jsou ti, kdo mají hotovost. A možná ani Petr Kellner nemá tolik hotovosti jako Roman Janoušek.

Agrofert Holding

200

firem z oborů chemie, zemědělství, potravinářství, strojírenství a dřevařského průmyslu dnes spadá pod holding Agrofert. Je největším hráčem v českém a slovenském zemědělství a potravinářství, dvojkou v české chemii a druhým největším výrobcem dusíkatých hnojiv v Evropě. Babiš je jejím zakladatelem i vlastníkem.

5,97 mld. Kč

takový je podle výroční zprávy konsolidovaný zisk holdingu Agrofert za loňský rok (předloni to bylo "jen" 3,7 mld. Kč). Konsolidované tržby loni překročily 92 miliardy korun, vzrostly proti ještě krizovému roku 2009 o 7,27 procenta.

20 mld. Kč

činí podle poslední výročky bankovní úvěry Agrofertu (za poslední rok jejich objem klesl o 873 miliony). Právě s odkazem na výši svých úvěrů Babiš s oblibou tvrdí: "Nejsem žádný miliardář!"

Kdo je Andrej Babiš

Dobré předpoklady

Narodil se v Bratislavě v rodině diplomata. Jeho otec zastupoval Československo při OSN nebo jednáních GATT. Mladý Babiš vystudoval gymnázium ve švýcarské Ženevě a pak absolvoval Vysokou školu ekonomickou
v Bratislavě. Znalost západního prostředí zúročil při rozjezdu svého byznysu.

Začátky: 4 zaměstnanci

Babiš rád zdůrazňuje, že začátky Agrofertu nestojí na kuponové privatizaci ani na nákupech majetku od státu. Firma vznikla 25. 1. 1993, zprvu obchodovala s hnojivy, začínala se čtyřmi zaměstnanci. Postupně vstupuje do souvisejících oborů.

Od vidlí po vidličku

Agrofert skupuje chemičky vyrábějící hnojiva, pak podniky zemědělského zásobování  a nákupu, potravinářské firmy (vlastní velké mlékárny, pekárny a masokombináty), farmy (hospodaří na 80 tisících hektarů půdy, vlastní živočišnou výrobu), k nejnovějším oborům patří výroba biopaliv a dřevařský průmysl.

Nový obor - dřevo

Letos na jaře Agrofert koupil lesnickou firmu Wotan, čímž vstoupil do nového sektoru. Od té doby pohltil další dřevařskou firmu Uniles a další, Forest Gamp, strategicky ovládá. "Impulzem byla výroba biomasy, kterou už děláme z odpadu z obilí. Naše peletky se spalují ve stejných elektrárnách jako štěpka z lesního klestu," vysvětluje Babiš, zároveň dodává, že obchodní podmínky Lesů ČR jsou dnes tak přísné, že obor nebude ziskový. Logickým pokračováním agro-potravinářského řetězce by byl vstup do maloobchodu, s ním Babiš zatím nepočítá.

Na burzu? v kasinu nehraju!

Dnes 58letý Babiš bude nucen pomalu myslet na odpočinek. Jaký bude osud Agrofertu, ale zatím prý netuší. Nebuduje ho prý jako rodinnou firmu, nechce jej prodat ani uvést na burzu: "Burza? Nikdy, v kasinu nehraju!" říká Babiš.

Na korupční systém narazil každý. Mám zkušenost s řepkovým vetem pana prezidenta. Přišli za mnou tehdy lidé, kteří navrhovali, že když se domluvíme na protislužbě, veto nebude.

 

10 Babišových klenotů

Nejziskovější části holdingu Agrofert Andreje Babiše

1. Lovochemie Lovosice

Největší tuzemský výrobce hnojiv. Poslední známé (předloňské) tržby se blíží 32 miliardám korun, zisk činil 3,7 mld. Kč.

2. SKW Stickstoffwerke Piesteritz (Německo)

Jeden z největších evropských výrobců dusíkatých hnojiv, čpavku a močoviny. Babiš ho ovládl v roce 2006. Firma loni vykázala hrubý zisk kolem 95 milionů eur.

3. Deza Valašské Meziříčí

Zabývá se zpracováním surového dehtu a benzolu. Loni utržila 7,6 mld. korun (obrat jí stoupl o 47 procent na předkrizové hodnoty), vydělala 1,1 miliardy.

4. Synthesia Semtín

Výrobce chemikálií pro nátěrové hmoty, barvy, textilky, farmaceutické a zbrojařské firmy či zemědělské podniky. Loňský zisk čtvrt miliardy, tržby 3,7 mld. Kč.

5. Duslo Ša3/4a

Slovenský výrobce dusíkatých hnojiv. Loňské tržby 321,5 milionu eur, zisk 20,5 mil. eur (přes půl mld. Kč).

6. Precheza (Přerovské chemické závody)

Největší tuzemský výrobce anorganických pigmentů, přední evropský výrobce titanové běloby. Loňské tržby 2,1 mld. Kč, zisk 351,6 mil. Kč.

7. Preol

Nová továrna na výrobu a vývoj biopaliv v Lovosicích. Loňské tržby 2,8 mld. Kč, zisk 147,5 mil. Kč.

8. Prodejci zemědělské techniky

Agrotec a Agri CS, jejich loňský obrat převyšuje 3,5 mld. Kč, zisk 44 mil. Kč.

9. Sítě podniků ZZN (zemědělské zásobování)

Přes ně Babiš ovládá obchod se zemědělskými surovinami a produkty.

10. Zemědělské podniky

Babiš skupuje zemědělské podniky a farmy. Hospodaří tak již na více než 80 tisících hektarech.

http://hn.ihned.cz/index.php?p=500000_d&&article[id]=52891140

 

Elitě byznysu došla trpělivost s korupcí

Stále početnější skupina podnikatelů kritizuje korupci. Ta už podle nich v Česku překročila únosné meze. Politické garnituře už nevěří. A začínají volat po občanské aktivitě.

Zvláště tvrdě kritizuje poměry majitel skupiny Agrofert Andrej Babiš. Jeden z nejbohatších Čechů označil zemi za Palermo, kde vládne mafie. Státní majetek je podle něj "díky dokonalému systému rozkrádán po stamilionech a miliardách". Právě korupce podle něj brání provedení nezbytných ekonomických reforem, protože politici pro ně nezískají občany. "Jak mohou po občanech chtít, aby šetřili, aby se uskromnili, když lidi vidí, jaké obrovské sumy se rozkradou ze společné kasy!" říká Babiš. A tvrdí, že situace se stala neúnosnou po roce 2006, kdy politickou kulturu v Česku začali určovat "lidé jako Mirek Topolánek, Marek Dalík, Aleš Řebíček, Pavel Bém, Roman Janoušek či Martin Roman".

Babiš není s těmito názory sám. Padají i stejná jména, jen se je podnikatelé neodvažují tak jako Babiš jmenovat nahlas - už proto, že pro obvinění právě těchto osob nejsou žádné konkrétní důkazy.

"Poměry v byznysu i v justici jsou neudržitelné, něco se udělat musí," říká Jiří Šimáně, majitel skupiny Unimex, zakladatel letecké společnosti Travel Service. "Vláda se pokouší situaci zlepšit, jenomže to jde příliš pomalu a ne dost razantně," soudí majitel skupiny Linet Zbyněk Frolík, který od nuly vybudoval jednu z nejúspěšnějších českých exportních firem.

"Korupce je největší brzdou české ekonomiky. A hlavní téma, o které se investoři v souvislosti s Českem zajímají," upozorňuje Magdalena Souček, vedoucí partnerka české pobočky Ernst & Young. Na nefunkčnost českých státních institucí upozornil v červnu prestižní deník Financial Times. Mezi nejhlasitější kritiky systému patří Americká obchodní komora. "Kdo musí jednat v Česku se státním sektorem, čelí spoustě potíží," stěžuje si její výkonný ředitel Weston Stacey. Podle průzkumu Německo-české obchodní komory pak svého příchodu do Česka lituje třetina německých investorů.

Znechucení byznysmeni tak začínají přebírat iniciativu a část z nich se chystá do boje proti korupci vrhnout své peníze. Šéf společnosti RSJ Algorithmic Trading Karel Janeček založil Nadační fond proti korupci, který podporuje řada jeho kolegů. Babiš zas volá po vzniku nového "občanského fóra": "Kdyby vznikla občanská iniciativa za očištění zdejšího prostředí, podpořil bych ji. Je to v zájmu tohoto státu."

http://hn.ihned.cz/c1-52891630-elite-byznysu-dosla-trpelivost-s-korupci


Dneska by Baťa žádnou dálnici nepostavil: Martin Mařík, redaktor týdeníku Ekonom


Tomáš Baťa byl geniální podnikatel, vizionář. Takovou poklonu skládá svěroznámému ševci třetí nejbohatší Čech, rodem Slovák Andrej Babiš. Majitel agrochemického imperia Agrofert nachází u Bati velkou inspiraci.

"Ale v žádném případě tím nechci říct, že by si úspěšní čeští podnikatelé museli každé ráno přečíst něco z Bati.  Obdivuji ho.... ...oceňuje na Baťovi jeho začátky. Prošel pozicemi od ševce přes obchodníka po ředitele. Pochopil tak potřeby firmy i zaměstnanců. A jako šéf pak šel příkladem svým nasazením, odvahou, neutuchající energií a vůlí hledat nová řešení," vykládá.

Sám Babiš nikdy ve svých zemědělských podnicích nejspíše nezkoušel podojit krávu nebo nešel péct housky do vlastních pekáren. Je ovšem proslulý jak zájmem o zdánlivé maličkosti tak neúnavnou pracovitostí. Dříve si dovolenou nedopřával vůbec. Dnes už sice ano, ale i tak během ní vyřídí třeba desítky pracovních esemesek denně.
Od vidlí po vidličku

Důležitější paralelu s Baťou ovšem Babiš vidí ve velikosti firmy a širokém záběru podnikání.

"Obdobně jako naše aktivity, i ty Baťovy se rozrůstaly od jedné dílny až po desítky oborů a vytvořily vzájemně propojený celek. Od zajištění surovin a energií, až po síť prodejen," upozorňuje.

....

Ekonom  Edice fenomén

Byznys idol

P.S. V agroferťácké bundě pro pracovníky v zemědělství se dá i jít na procházku. Používám ji při práci v mém malém hospodářství v kraji, kde je v podzemí jsou naleziště zemního plynu.

http://www.google.cz/search?q=p%C5%99erovsk%C3%BD+okres+nalezi%C5%A1t%C4%9B+zemn%C3%ADho+plynu&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:cs:official&client=firefox-a

http://www.motejlek.com/tema/andrej-babis/page/3

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentáře

0 #6 Karel 2011-10-09 22:39
Už tohle hodně napovídá:
dotsub.com/.../...
Tak co čekat od těch našich mafiánů..
+1 #5 Jan Šinagl 2011-10-06 08:55
"Už se to dostalo do fáze, kdy je to neúnosné," stěžuje si Babiš na míru koruoce v České republice. Svá slova dokládá tvrzením, že i podle amerických diplomatů je Česko nejzkorumpovaně jší zemí ve střední Evropě. Češi navíc podle Babiše prochází procesem debilizace - příkladem může být třeba vzestup Věcí veřejných, které svou kampaň postavily ryze na líbivých heslech.
parlamentnilisty.cz/.../...
-2 #4 Ken 2011-10-06 08:11
Korupce je jeden z nejsnázeji kvalifikovateln ých nešvarů dnešní doby. Je celkem velmi dobře čitelná a v době mikročipů, laserů, digitalizace i vystopovatelná a zaznamenatelná. Více než peníze pro boj s ní by bylo zapotřebí politické vůle. To je ten nejůčinnější prostředek k jejímu vymýcení. A k těm českým miliardářům ze Seychel - pokud nabyli peníze bez toho aniž by okradli naše peněženky, ať si své peníze nesmyslně utrácejí dál. Je to jen jejich věc a demokratická společnost jim v tom nemůže bránit. Demokracie (či spíše její česká odnož) nemá nástroje na to, aby každý k majetku došel pouze poctivou prací, a to je škoda. Netvařme se, že jsme to nevěděli.
+7 #3 Jan Šinagl 2011-10-05 10:09
Neexistují černobílá řešení při boji proti korupci a už těžko bez finanční podpory. Kdo začal podnikat ve velkém po ´89, těžko nemohl "nepodvádět". Položme si spíše otázku kdo investuje svůj kapitál zde, platí daně, vytváří pracovní místa a kdo ne? Pokud vím, tak pan Babiš nemá sídlo na Seychelách či jinde, na rozdíl od mnoha dalších miliardářů, kteří nevytvářejí hodnoty, nesmyslně utrácejí a k bohatství dospěli bez tomu odpovídající tvorby protihodnot. Když soudit, tak objektivně a spravedlivě.
-1 #2 Jirka 2011-10-05 00:12
Pan Babiš je největším příjemcem dotací v České republice. Jestli chce někdo vědět, kde jsou miliardy zemědělských dotací, má je Babiš.

Tady už se jen směji :-).
-1 #1 svobodni.cz 2011-10-04 19:14

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)