Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Harding Luke II

Aktualizováno 23.3.2023: Válka na Ukrajině je nejhorší, co jsem kdy zažil, popisuje světoznámý novinář Luke Harding

***

Nervózní nános se ale setře ve chvíli, kdy se Harding rozpovídá o válce. Byl v Kyjevě, když na město loni 24. února dopadly první ruské rakety, a od té doby byl svědkem ruských zvěrstev v Buči, ukrajinského odhodlání v Chersonu i zákopové války v Bachmutu. Na svůj film o Buči, kde ruští vojáci zavraždili desítky nevinných ukrajinských civilistů, se podle svých slov nemůže dívat. „Tihle lidé jsou noví fašisti,“ uzavírá.

Čtyři roky jsem pracoval v Moskvě jako dopisovatel, takže ty lidi znám. FSB se jednou vloupala do mého bytu, pak mě i sledovali. Rusy mi nemusí nikdo představovat.

Invaze Harding avers 2023Vždycky se mi v hlavě vynoří obraz anglického kostela na pobřeží v Kentu, který jsem viděl, když jsem se uprostřed války vrátil na ostrovy. Na jeho bílé věži z křemene vlála žlutomodrá ukrajinská vlajka – hrozně silný obraz. Tehdy jsem si řekl: Britové tu pro Ukrajince budou, ať se stane cokoli.

Lidovky.cz: Co bylo pro vás za ten rok války nejsilnějším zážitkem?

Jednoznačně Buča, to se nedá srovnat vůbec s ničím. Ve své knize píšu o příběhu mladého chlapce, kterého tam ruské jednotky odvedly od jeho matky Táni. Pak ho několik týdnů věznili a následně střelili do hlavy. Táňa pořád věřila, že přežil, že tam někde musí být. Ukazovala mi místo, kde chlapce věznili, stále tam ještě byla matrace od krve, okolo plyšáci. Člověk si nemusel ani představovat, co se tam stalo, viděl to na vlastní oči. Natočili jsme o tom s kolegou film, ale já se na něj nemůžu dívat. Je to příliš silné. Tihle lidé jsou noví fašisti.

Lidovky.cz: Co podle vás dává Ukrajincům tu úžasnou sílu vzdorovat? Je to variace na britský „stiff upper lip“ (schopnost vzdorovat, ať se děje cokoli)? Nebo je to něco víc?

Myslím, že je to víc než stiff upper lip. Je to válečný duch. Putinova největší chyba byla, že se mu invazí podařilo vytvořit kolektivní ukrajinskou identitu. Teď má proti sobě skutečně 40 milionů válčících lidí, kteří ho všichni do jednoho nenávidí. Na rozdíl od ruské společnosti funguje ta ukrajinská horizontálně. Válčí bývalí učitelé, webdesignéři i staré babičky – alespoň tím, že vaří boršč pro vojáky. Motivace a invence těchto lidí je téměř nevyčerpatelná a já věřím, že se máme ještě na co těšit. Pořád znovu nás budou překvapovat tím, co dovedou.

Lidovky.cz: Jak je možné, že je Putin tak podcenil? Rusové přece Ukrajince znají, mnoho z nich má v Rusku rodinu a tak dále…

Bavil jsem se o tom zrovna nedávno s jedním člověkem od ukrajinských zpravodajských služeb. Ten na to měl jednoduchou odpověď: My jim rozumíme líp než oni nám. Myslel tím hlavně jazyk, protože ruština je Ukrajincům opravdu lépe srozumitelná než naopak. Ale nejenom to, celkové porozumění kultuře, politice a národnostní situaci je mnohem lepší u Ukrajinců vůči Rusům než naopak. Právě na to Rusové při invazi doplatili.

Lidovky.cz: Chápu to u běžné populace. Ale co zpravodajské služby? Vážně byly ruské rozvědky FSB a GRU takhle naivní?

Problém ruských zpravodajských služeb je, že musí nahoru hlásit to, co chce Putin slyšet. Možná že jejich důstojníci věděli, že je to blamáž. Dokonce je to velmi pravděpodobné. Ale na tom nakonec nezáleželo, měli svoje zadání a asi si mysleli, že to nakonec nějak půjde. Kreml taky platil obrovské sumy proruskému ukrajinskému politikovi Viktoru Medvedčukovi za zprávy o vnitropolitické situaci na Ukrajině. Medvedčuk ale hlásil do Moskvy absolutní bludy, protože na tom měl vlastní politický zájem. Věřil, že když bude Putin věřit tomu, že se pod kyjevskými politiky houpe židle, bude spíš nakloněný plné invazi. A to se nakonec skutečně stalo, takže byl Medvedčuk očividně přesvědčivý.

Lidovky.cz: O tomhle obsáhle píše britský expert na Rusko Mark Galeotti. Ruské vedení přirovnal k jakémusi start-upu, kde jednotlivé složky závodí o to, kdo šéfovi přinese lepší zprávy.

Ne ve všem s Markem souhlasím, ale tohle je myslím celkem přesné. Ve start-upu ovšem musí šéf ty jednotlivé složky také rozsuzovat, musí být arbitrem. A to Putin zcela očividně nedělá. Co víc, má dokonce bytostný odpor k těžkým rozhodnutím, hrozně nerad za něco přebírá zodpovědnost. Proto to soutěžení jednotlivých vládních agentur bez konce – a proto tak katastrofální výsledky.

Lidovky.cz: Myslíte si, že Ukrajinci mají dost sil na to, aby dobyli zpět všechna ztracená území včetně Krymu?

Je otázka, kam až Ukrajinci dojdou. Nejdůležitější je, že Rusové už válku prohráli, poněvadž nebyli schopni splnit Putinovy původní ambice na ovládnutí celé Ukrajiny. Rozhodně bych ale Ukrajince nepodceňoval. Celý rok se myslelo, že nikdy nedobyjí zpět Cherson. Ten byl už hluboko na Rusy okupovaném území. A vidíte, já se odtamtud včera vrátil! (rozhovor vznikl 3. března) Ukrajinci určitě mají v záloze ještě nějaké triky, které nám brzy předvedou.

Lidovky.cz: Krym by ale nepochybně u Putina vyvolal hysterický záchvat. Ani vcelku skeptičtí odborníci nevyloučili, že by v takové situaci mohl sáhnout k použití taktických jaderných zbraní. Co si o tom myslíte vy?

Nezáleží na tom, jak to vnímá Putin. Krym by byl do budoucna velkým strategickým nebezpečím pro celou Ukrajinu. Rusové by ho dál používali jako velkou vojenskou základnu, ze které by mohli kdykoli udeřit na ukrajinské území. Znovu ho získat tedy není otázkou nějakého sentimentu, je to životně důležité.

Lidovky.cz: Ano, ale co ty jaderné zbraně?

Nevěřím, že je Putin použije. Bojí se, že by ho Američané na oplátku zabili, je to zcela paranoidní člověk.

Lidovky.cz: A nezabili by ho doopravdy?

Měli by to minimálně těžké. Neví se přesně, s kolika lidmi se vlastně Putin osobně setkává v soukromí, ale evidentně je to velmi malý počet. Není to ani první ruský nebo sovětský politik, který podobným stihomamem trpí, Stalin je asi nejznámějším příkladem.

Celý článek>

***

24.2.2023: Už rok bojuje Ukrajina za svoji a naši svobodu!

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)