Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

MFD 26.ledna 2012: Výsledky testů DNA určily, že kostra jednoho ze zavražděných patřila muži z obce Bergersdorf – Kamenná. Po válce skončil v hrobě s dalšími Němci.

FAKTA – poválečné účtování: V místě zvaném Budínka u Dobronína na Jihlavsku byli pochováni Němci zavraždění po válce místními Čechy. Mrtvých je podle pamětníků patnáct. Pomocí testů DNA je od nynějška potvrzeno jméno první z obětí: Franz Reznik z Bergersdorfu – Kamenné, sedlák. Byl zavražděn ve svých 62 letech.

BRNO: Ta zpráva nepotěší: v hromadném hrobě v místě zvaném Budínka u Dobronína na Jihlavsku nebyli pochováni padlí němečtí či rumunští vojáci, kteří v okolí na konci války operovali.

Byli tam pohřbeni německy mluvící občané, které po válce zavraždili jejich čeští sousedé.

Potvrdil to první výsledek testu DNA, o kterém informovali odsunutí místní obyvatelé žijící v Německu. „Právě bylo potvrzeno, že se testy DNA v jednom případě shodují na 99.9 procenta,“ řekl Němec Johann Niebler, který usiluje o objasnění poválečné tragédie.

Testy DNA nařídila česká policie, která zapomenutou událost z roku 1945 začala vyšetřovat poté, co v hromadném hrobě nalezla nejméně 13 koster. Z Německa se přihlásili pozůstalí, kteří jsou přesvědčeni, že jejich příbuzní skončili v Budínce, a poskytli vzorky DNA na porovnání.

A první porovnání dopadlo jednoznačně: zavražděným je Franz Reznik, největší sedlák z Bergersdorfu, německé obce na Jihlavsku. Dnes se obec jmenuje Kamenná. Zavražděnému Reznikovi bylo tehdy dvaašedesát let. Vzorek DNA poskytla jeho dcera Mitzi Grzegoreková z Erdingu u Mnichova.

Paní Grzegoreková mi volala, že tyto výsledky dostala od české policie,“ řekl Niebler. Netajil, že případ je důležitý i pro něj, má totiž v Budínce také příbuzného. V nejbližší době by měly výsledky testů dorazit i k jeho rodině a také dalším pozůstalým v Německu. Zavražděno bylo údajně 15 místních Němců, jestli se časem podaří identifikovat všechny, však není zatím jasné. Případ však budí mimořádnou pozornost, mnozí místní Češi odmítali , že by šlo o poválečné účtování s Němci, a tvrdili, že v hromadném hrobě jsou pochováni padlí vojáci či mrtví z lazaretu. A dřevěnný kříž, který tam byl vztyčen, někdo záhadně odstranil.

Česká policie se k případu nevyjadřuje a odkazuje na státní zastupitelství. Ale tam se také nikdo nic nedozví: „Nechci a nebudu se k tomu vyjadřovat,“ řekl mluvčí krajského státního zastupitelství Hynek Olma.

Tragédii však detailně popsala německá spisovatelka Herma Kennelová ve své knize BERGERSDORF. Jeden z organozátorů vražd je v knize jmenován: fanatický komunista Robert Kautzinger, zvaný Rudý ďábel. Zemřel v sedmdesátých letech, nikdy nebyl potrestán. Že žije některý z dalších přímých účastníků, není pravděpodobné. Kniha Hermy Kennelové se však stala jedním z „důkazů“ v policejním vyšetřování. „Už vím, že srovnání DNA v jednom případě sedí, jsem spokojená,“ řekla včera Kennelová.

Ke krutému účtování s německými sousedy přispělo i to, že z malé vesnice Bergersdorf - Kamenná se rekrutovalo nejvíc příslušníků obávaných SS. A německý generál Gottlob Berger, kterému se líbilo jeho jméno v názvu, obci zajistil pochybný titul „vesnice SS“, což se stalo osudným pro její obyvatele.

 

Luděk Navara

s přispěním Miroslava Mareše

 

- - - - - -

 

Z rozhovoru se spisovatelem Otou Filipem

 

Trochu to připomíná náš vztah ke komunistické minulosti, na kterou se zrovna teď také snažíme usilovně zapomenout...

Myslím si, že Česká republika je ve stejné fázi jako Spolková republika Německo před třiceti lety. Němci sice nezapomínali a nezapomněli na svou minulost z let 1933 až 1945, ale neměli chuť o ní mluvit. Nevím proč. Pro nás československé emigranty to bylo šokující. Přišli jsme do západního Německa a mysleli jsme si, že se dozvíme záplavu informací o zločinech německých otců. V novinách, v rozhlase ani v televizi však nic z toho nebylo. Na vás doma to také přijde, teď máte ještě jiné starosti, třeba s armádou, se vstupem do Evropské unie. Ale uvidíte, až se to zkonsoliduje, tak otázka bolševických zločinů a komunistické minulosti přijde znovu na přetřes. V České televizi, v novinách i v literatuře by se však už teď měla zachovávat svědectví na tu zlou dobu mezi rokem 1948 a 1989.

 

Sudetští Němci a Češi však jsou víc než sousedé, pocházejí z jednoho domu. Je to poznat?

Velice. To jsme s manželkou zjistili, když jsme se krátce po příchodu do Německa zúčastnili sjezdu sudetských Němců. Seděli jsme v sále, s podivem se rozhlíželi kolem a viděli jsme sudetoněmecké dědy a babičky v šátcích. Ježíšmarjá, vždyť to jsou vlastně Češi, kteří mluví německy! - došlo nám. Oni se vlastně ničím - až na řeč - od nás nelišili. Byli nám velice podobní a já s nimi soucítil, že je osud za jejich hříchy v době nacismu tak krutě potrestal.

Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/ota-filip-minulost-nas-vzdycky-dozene-dxv-/kavarna.aspx?c=A080321_151828_kavarna_bos

- - - - - -

Před válkou a především během ní se stalo mnoho věcí, na které bychom zapomínat neměli, ať již to bylo vyhnání z pohraničí, koncentrační tábory, hromadné popravy po vraždě Heydricha a zničení Lidic. Jenže pak přišel konec války a byli jsme to my, Češi a Moraváci, kdo vyvražďoval německé vesnice, organizoval pochody smrti z Brna k rakouským hranicím, popravoval bez soudu v Praze, Postoloprtech a na mnoha jiných místech. Kdy v létě 1945 bylo zabít si "svého" Němce (muže, ženu, dítě) považováno za dobrou zábavu, které se účastnily i děti. S použitím principu kolektivní viny jsme vyhnali i lidi, jejichž jediným proviněním byla německá národnost a kteří s nacionálním socialismem neměli nic společného a nijak se neprovinili. A z německého obyvatelstva se najednou stali lidé bez jakékoliv právní ochrany, které bylo možné beztrestně okrást, znásilnit, týrat nebo v horším případě zabít. Už je to 66 let. Nevidím důvod, proč bychom se neměli Němcům omluvit za spáchané zločiny a bezpráví když oni se omluvili nám. Musíme se dívat do budoucnosti, ne se nimrat v minulosti, to je kontraproduktiv ní. Jeden zásadní rozdíl je v tom, že Němci své válečné zločince soudili, zatímco náš prezident Beneš veškeré protiprávní činy spáchané po konci války (mnohdy zločiny proti lidskosti) jednoduše amnestoval... Nemůžeme akceptovat rozsudky Norimberského tribunálu a při tom mlčet o zločinech vlastních. Navrhuji prohlásit Edvarda Beneše za zločince. Zrušit usnesení parlamentu že se dané individuum "zasloužilo o stát". Přijmout usnedení, že Edvard Beneš je zločinec, který se "zasloužil" o hromadné vraždy. V Lidicích zemřelo asi 350 osob. Kdo natočí film o 35 tisících zavražděných sudetských Němcích?

Jaromír Demek, 29.1.2012

(http://cs.wikipedia.org/wiki/Jarom%C3%ADr_Demek J.S.)

- - - - - -

Se slovem „hřích“ mám problém? Neni mi stále jasno, kolik sudetských Němců „zhřešilo“? Jistě bylo několik takových, ale tyto zločiny byly naplánovány dávno předtím nástupem nacistů k moci. Již na počátku 20. století bylo uvažováno o „očištění“ Čechů od sudetských Němců. Tady vše začalo. Také počet sudetských Němců, kteří přišli různými způsoby o život, zřejmě nesouhlasí. Před dvěma lety se v České republice hovořilo o 15.000 obětech. Nedávno jsem někde četl, že po nejnovějších výzkumech se jednalo o 165.000 obětí. Adrian von Arburg, mladý švýcarský historik miní, že to skutečně mohlo být kolem 170.000 obětí násilného vyhnání při odsunu německy hovořícího obyvatelstva z Československa. O tato čísla se zřejmě budou komise historiků ještě dlouho přít...

 

Jan Šinágl, 2.2.2012

 

 

 

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentáře

+1 #7 Matejovsky 2012-02-02 00:49
o tom tu bylo taky v jiném vláknu k prečtení - proč pronaci "novinář" nezmíní variantu s pomstou Vídeňského němce na SS sousedech? Proč nezmíní jiné rozbory, které jednoznačně ukazují na oběti právě oplakávaných SSmannů z "Budínky"? Proč... ale to asi ví všichni, i ti co tvrdí že ne. Proč se nezmíní o zcela pominuté zprávě o dalším hromadném hrobě u Doks u Mladé Boleslavi? Tisíce lidí lidí je pohřešováno z pochodů smrti po kapitulaci a my pláčeme nad jejich vrahy.
+1 #6 Šimík Vlastimil 2012-02-01 13:53
vidím, že zpravodajství neustále uveřejňuje staré záležitosti z roku 1945 a jitří tak neustále vášně. Možná by mohlo přinést taky nějaký příspěvek o zvěrstvech Němců vůči českému obyvatelstvu z doby kdy bylo obsazováno pohraničí, zejména ze strany sudetských Němců. Nebylo jenom vyhnání Sudeťáků, ale i českého obyvatelstva z domovů. Ovšem to asi panu Šináglovi a spol. se nehodí...
0 #5 aaa 2012-02-01 09:51
Tome naprosto s tebou SOUHLASIM.
0 #4 TOM 2012-01-30 21:32
+1 #3 JIri Nestler 2012-01-30 08:28
Tome, doporucuji doplnit si vzdelani. Za 2WW bylo zavrazdeno 320 000 obcanu s CSR-obcanstvim. Z toho 280 000 bylo zidovske obyvatelstvo. Narodne vzato, tak v 2WW bylo zavrazdeno 40 000 cechu . Slovaky bych sem netahal, jelikoz ti byli z 90% pronemecti. A tak to take zustalo po roce 1993, jakmile mohli ihned se trhli od cechu
-1 #2 TOM 2012-01-29 20:44
0 #1 TOM 2012-01-29 20:15
není za co se stydět!!!Sudečt í němci byli Hitlerova pátá kolona!!Vy asi všichni zapomínáte na rok 1938 a co zde oni dělali!!Dopusti li se nejhorších zločinů proti ČSR a stále říkali jak jsou zde utlačováni a právě opak byl pravdou!!Vy zde oplakáváte pár mrtvých skopčáků,ale že němci zavraždili přes 300000 Čechů a Slováku to už slyšet nechcete!!!To Němci začali válku né my a byli to právě sudečtí němci,kteří i na tom měli největší podíl na začátku válkyA třeba K.H.FRANK sudetský němec a poslanec Henleinovy strany a pak státní tajemník protektorátu dal příkaz zničit Lidice!!Podle mne byl odsun němců zcela správný a v té době i mezinárodně uznaný!!!A prosím neurážejte zde komunisty protože oni byli také v odboji proti Hitlerovi a mnoho jich zemřelo v koncentračních táborech-př,můj dědeček!!!Spíš se stydím za vás že jsou zde lidé kteří zde dávají holt Hitlerově páté koloně!!!!FUJ!! !

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)