Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 24.04.2024 10:01
    Odsouzený kriminálník Maxim Ponomarenko opět podniká v ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 09:00
    Dobrý den vážený pane Šinágle, obracím se na Vás, protože ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 07:47
    Předpokládám, že paní Gavlasové a jejím klientům bylo zveřejněním ...

    Read more...

     
  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Drulak Zaoralek… Zatímco strategie z roku 2010 zmiňuje, že základem transfor­mační politiky je pojetí, že „nemá smysl oddělovat od sebe lidská práva a demokracii, protože (...) lidská práva jsou substance a de­mokracie systém“, v náměstkově verzi, již mají LN k dispozici, se píše, že základem transformační politiky je přesvědčení, že „nemá smysl oddělovat od sebe práva ob­čanská, sociální, hospodářská, genderová, kulturní a environ­mentální“. Zmínka o demokracii byla vyškrtnuta. …

… Ke změně přistoupil první ná­městek na ministerstvu Petr Drulák s mandátem od Lubomíra Zaorálka. Na první pohled je v nové koncepci patrný odklon od politic­kých práv a demokracie jakožto systému, kde se právům nejlépe daří. … Náměstek ministra zahraničí mění lidsko-právní priority státu; ustoupil důraz na demokracii a přibyl „reformní komunismus“. Lubomíru Zaorálkovi přišly" první výpovědi. … Před rozmělněním transformač­ní politiky varoval před časem v rozhovoru pro LN ředitel Člově­ka v tísni Šimon Pánek. „Transfor­mační pomoc je specifická čin­nost, která mnohdy probíhá v uta­jení. Pokud ztratí svoje specifika, ztratí i svoji akceschopnost. Byla by to škoda. Je to zřejmě nejzají­mavější věc, kterou jsme dali svě­tu po roce 1989,“ řekl Pánek. … Nová koncepce transformační politiky přichází ve chvíli, kdy Praha hostí mezinárodní lidsko-právní konferenci iniciovanou Václavem Havlem Fórum 2000. Dnes dopoledne na ní promluví také nový americký velvyslanec v Česku Andrew Schapiro a podle informací LN by měl ape­lovat na to, aby Česko neupouštělo od svojí lidskoprávní tradice. Pokud se tak stane, bylo by to podle Schapira „zklamání“. … Bude to zajímavý vzkaz i na Úřad vlády. Sobotka jede v listo­padu do Washingtonu odhalit Havlovu bustu do Kongresu a rád by byl přijat špičkou americké po­litiky. USA už přitom jednou So­botku upozornily, že se změnou zdejšího přístupu k lidským prá­vům a spojenecké solidaritě bude takové setkání těžko možné.

PRAHA Česká zahraniční politika stojí na pokraji jedné z nejzásad­nějších změn dosavadního kurzu. Ministerstvo zahraničí se rozhod­lo přepsat transformační strategii, jejímž prostřednictvím stát podpo­ruje občanskou společnost v tře­tích zemích. Nové pojetí přitom rozmělňuje zacílení pomoci na opozičníky a obránce lidských práv v totalitních státech a ohrožu­je její pokračování.

Ke změně přistoupil první ná­městek na ministerstvu Petr Drulák s mandátem od Lubomíra Zaorálka. Na první pohled je v nové koncepci patrný odklon od politic­kých práv a demokracie jakožto systému, kde se právům nejlépe daří.

Zatímco strategie z roku 2010 zmiňuje, že základem transfor­mační politiky je pojetí, že „nemá smysl oddělovat od sebe lidská práva a demokracii, protože (...) lidská práva jsou substance a de­mokracie systém“, v náměstkově verzi, již mají LN k dispozici, se píše, že základem transformační politiky je přesvědčení, že „nemá smysl oddělovat od sebe práva ob­čanská, sociální, hospodářská, genderová, kulturní a environ­mentální“. Zmínka o demokracii byla vyškrtnuta.

Jiné jsou také vlastní cíle trans­formační politiky. Dosud jimi byly „podpora demokracie ve svě­tě a (...) politických systémů zalo­žených na demokratických princi­pech a respektu k lidským prá­vům“. Nově definované jsou: „přispívat k důstojnějšímu živo­tu“, posilovat demokracii „tam, kde je to možné“, a vést „globální dialog o lidských právech, který vyústí do skutečného univerzalismu“.

Jakkoli to může působit jako ré­torické cvičení, nová transformač­ní politika se tím rozevírá do šíř­ky, která pojme všechno a nic zá­roveň. Domácím kritikům lidskoprávní agendy umožní říct, že na­příklad nemá smysl nadále finančně podporovat rodiny kubán­ských politických vězňů. Tamní komunističtí vládci demokracii nechtějí a dosavadní česká po­moc se odehrává bez jejich sou­hlasu.

Zpochybnění univerzality lid­ských práv, jak jsou v současné době definována řadou meziná­rodních dokumentů, jichž je Čes­ko signatářem, pak využijí státy s nejhorším záznamem právě na tomto poli. Země jako Čína, Ázerbájdžán nebo Saudská Arábie pra­videlně odmítají západní kritiku útlaku svých vlastních obyvatel s odkazem na jinou kulturní tradi­ci a relativizují lidská práva jako hračku Západu.

Nové pojetí lidských práv

Petr Drulák na dotaz LN po svých argumentech, které jej vedly ke změně koncepce transformační politiky, odpověděl obecným kon­statováním, že na ministerstvu „probíhá o koncepci interní deba­ta, která dosud nebyla uzavřena“. Stejně obecně reagoval Drulákův šéf Lubomír Zaorálek: jde o pra­covní materiál, který bude po do­končení předložen veřejnosti.

Změna koncepce odpovídá no­vému pojetí lidských práv, jež na jaře vyhlásil první náměstek Čer­nínu. Drulák tehdy zkritizoval do­savadní přístup jako jednostranně atlantický a konfrontační a řekl, že česká zahraniční politika půjde cestou dialogu i s kritizovanými vládami. Zaorálkova cesta do Číny změnu stvrdila.

Ústup od podpory demokracie logicky navazuje. Zatímco s čín­skou vládou je možné se shod­nout na některých právech, na de­mokracii ne.

Novou koncepci přivítají za­stánci ekonomizace zahraniční po­litiky z okolí Zaorálka i premiéra Bohuslava Sobotky, kteří by rádi viděli 50 milionů ročně, jež trans­formační rozpočet obnáší, inves­tované na podporu českého expor­tu. To současné pojetí transfor­mační politiky neumožňuje.

USA: Bylo by to zklamání

Ne všichni změnu vítají. Kvůli ne­souhlasu s koncepcí rezignovala minulý týden na funkci ředitelka odboru lidských práv a transfor­mační politiky - odchází také její podřízená - a Zaorálek rezignaci přijal.

„Neshodujeme se v názoru na odkaz reformních komunistů, kte­ré vidím jako součást naší lidsko-právní tradice,“ napsal k tomu v odpovědi LN ministr v narážce na Drulákovu větu z koncepce, že jedním z východisek české trans­formační politiky jsou „zkušenos­ti reformního komunismu“.

Před rozmělněním transformač­ní politiky varoval před časem v rozhovoru pro LN ředitel Člově­ka v tísni Šimon Pánek. „Transfor­mační pomoc je specifická čin­nost, která mnohdy probíhá v uta­jení. Pokud ztratí svoje specifika, ztratí i svoji akceschopnost. Byla by to škoda. Je to zřejmě nejzají­mavější věc, kterou jsme dali svě­tu po roce 1989,“ řekl Pánek.

Nová koncepce transformační politiky přichází ve chvíli, kdy Praha hostí mezinárodní lidsko-právní konferenci iniciovanou Václavem Havlem Fórum 2000. Dnes dopoledne na ní promluví také nový americký velvyslanec v Česku Andrew Schapiro a podle informací LN by měl ape­lovat na to, aby Česko neupouštělo od svojí lidskoprávní tradice. Pokud se tak stane, bylo by to podle Schapira „zklamání“.

Bude to zajímavý vzkaz i na Úřad vlády. Sobotka jede v listo­padu do Washingtonu odhalit Havlovu bustu do Kongresu a rád by byl přijat špičkou americké po­litiky. USA už přitom jednou So­botku upozornily, že se změnou zdejšího přístupu k lidským prá­vům a spojenecké solidaritě bude takové setkání těžko možné.

LN, Kateřina Šafaříková, 13.10.2014, DOMOV, str. 9

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (5 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)