Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 24.04.2024 10:01
    Odsouzený kriminálník Maxim Ponomarenko opět podniká v ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 09:00
    Dobrý den vážený pane Šinágle, obracím se na Vás, protože ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 07:47
    Předpokládám, že paní Gavlasové a jejím klientům bylo zveřejněním ...

    Read more...

     
  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Tomakova MariaMarie Tomakovová stála u vzniku hnutí Euromajdan SOS. Reakce evropských politiků na dění na Ukrajině ji zklamaly. „Pochopila jsem, jak moc se Evropa bojí Vladimíra Putina.“

LN To, že v Kyjevě začala téct krev, jste se dozvěděla v Bruselu, kde jste byla doslova obklopena evropskými politiky a úředníky. Jak na zprávy o prvním velkém krveprolití na Majdanu reagova­li?

Chci nejdřív zdůraznit, že jsem eurooptimista a že věřím v budouc­nost Evropy. Ale bohužel, tehdy mě ta reakce lidí výrazně ovlivňujících politiku EU strašně zklamala. Nešlo en o to, že pan eurokomisař Fulle utíkal raději před novináři, aby ne­musel nic říct, aby náhodou nebylo zapotřebí se k věci nějak mužně po­stavit. Ale o to, jak se k událostem v Kyjevě postavila EU jako institu­ce. Z všech reakcí lidí, se kterými jsem se tam tehdy potkávala, vyční­val nade všechny ostatní pocity dra­matický nedostatek kuráže. Prostě jsem tehdy pochopila, jak moc se Evropa bojí. Jak moc se bojí Ruska a především Vladimíra Putina. (Bývalý eurokomisař Fulle je absolvent Vysoké diplomatické školy v Moskvě, která nemohla být mimo kontrolu KGB! J.Š.)

LN Ukrajina se pred rokem loucila s minulosti 210215LN Mluvila jste o zbabělosti Evro­py. Pak se ale přece jen starý kon­tinent pochlapil, když zavedl sankce, nezdá se vám?

Když jsem studovala některé sankce a pročítala černé seznamy osob. které nesmějí vycestovat na Západ a nesmějí tam mít konta, musela jsem se smát. Například jste za­kázali cestovat staříkovi Kobzonovi (populární ruský zpěvák, který jezdí vystupovat na ukrajinská území ovládaná separatisty a sympatizuje s nimi - pozn. red.). Nebo jednomu z vůdců povstalců, který si říká Mo­torola (vlastním jménem Arsenij Pavlov, velitel speciálního oddílu tzv. Doněcké lidové republiky - pozn. red.). Tak tohoto bývalého člena obsluhy čerpací stanice jste vyznamenali tím, že jste mu zakáza­li vstup na své území. To je opravdu velký trest pro Rusko. Zajímavé je, že ti nejbližší prezidentu Putinovi, samozřejmě - natož on sám - na žádném seznamu nejsou.

LN Proč myslíte?

Máte strach. Je to nepředvídatel­ný člověk a vy Evropani nemáte nepředvídatelnost rádi. Také stále ješ­tě nevnímáte hrozbu války jako tu, která se vás týká. Navíc má Putin obrovský vliv na EU, nejen přímo, ale přes různé lobbisty, podnikate­le, politiky, se kterými udržuje nad­standardní vztahy. Představte si, že Putinův fond Russkij mir, který má podporovat ruské krajany v zahra­ničí, platí některé francouzské insti­tuty. Co ty instituty pak mají asi vy­dávat za analýzy? Komu mají slou­žit?

LN Vy a vaši kolegové, nakonec i ministři a prezident, jste pro rus­kou stranu vlastně nelegitimní, ne­boť jste svrhli zákonného prezi­denta a provedli de facto puč. Cítí­te se být pučistkou?

Každý národ má právo na to, aby povstal. A my jsme měli k odporu ten nejvážnější důvod. 16. ledna 2014 parlament na návrh Janukovyče přijal památný zákon, který vešel do naší historie jako zákon o diktatu­ře. Zahnali občany do rohu. Omezo­val řadu svobod a občanských práv, byl čistě represivní reakcí na nevoli obyvatel. To, co v Rusku pomalu a potichounku přijímali několik let, aby utužili režim, tady mělo být při­jato za jediný den, v jediném balíč­ku zákonů. Lidé, kteří pak vyšli do ulic s Molotovovými koktejly v ru­kou, to nebyla žádná lůza, kriminál­níci ani provokatéři z Ruska. Ale manažeři, podnikatelé, studenti, prostě střední třída. Bylo to jasné po­vstání střední třídy.

LN Ke kterému se šikovně přidali někteří politici do té doby spolu­ pracující s režimem Janukovyče. A stali se novými vůdci ukrajin­ského lidu?

Bohužel politici, a to mám na mysli opoziční, kteří s Majdanem více méně posléze začali spolupra­covat, se ukázali být absolutně impotentními. Právě po přijetí repre­sivního zákona 16. ledna, kdy lidé opravdu plakali a prosili opozici, aby něco učinila, byla ta pravá chví­le pro nového vůdce. Měl šanci sta­nout v čele svého národa. Jenže ne­stanul, protože žádný nebyl.

LN Ale objevil se Porošenko...

Objevil, nebo spíš byl k mání. Jenže Porošenko není lídr Maj dá­nu. To říkám přesto, že já sama jsem ho za prezidenta volila. Je kompromisní figurou. Nikoho jiné­ho nemáme.

LN Byla jste jako pozorovatelka na volbách na Donbasu, které prakticky neproběhly a separatis­té nyní mohou hovořit o nelegitim­ní moci a nerespektovat ji. Myslí­te si, že skutečně dojde k oddělení východu od zbytku Ukrajiny?

Hlavní úkol Moskvy je demonto­vat legitimitu celé Ukrajiny. Zne­možnit ji. K tomu jsou události na Donbasu jen vhodným prostřed­kem. Volby na Donbasu, kde jsem byla jako pozorovatel, neproběhly, protože separatisté lidi zastrašovali a někdy i fyzicky trestali za to, že chtěli k volbám jít. Například všem volebním komisím odebrali razítka, některé šéfy komisí zatkli. Ale to je jedno. Je jedno, jak Rusko do­sáhlo svého cíle - destabilizovat Ukrajinu - důležité je, že se mu to zatím daří.

Celý rozhovor: http://www.lidovenoviny.cz/nahled.aspx?d=21.2.2015&n=LN-NOVINY&e=LN-PRAHA&id=2936847

* * *

Jan Šinágl, 23.2.2015

Boj proti autoritářům má smysl, vyzývají aktivisté z postsovětských zemí

Dorazit si přejete hned, nebo za chvíli?

Dopis šéfovi Ruska

Praha Václavské náměstí 22.2.2015: Majdan rok poté!

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (10 Votes)
Share

Komentáře   

0 #2 Fr.Zákostelský 2015-02-27 07:44
Evropa předvádí své vice jak sedumdesatileté kousky,včetně OH.Budoucnost nam to da schamat se vším všudy.
-1 #1 Martin Donda 2015-02-24 14:24
Bůh žehnej všem lidem hnutí Euromajdan SOS. Lidem, kteří se přes všechna rizika s tím spojená postavili diktatuře. Přestože jistě věděli, že každá revoluce, ničí svoje děti. P.S. Pokud se vedení EU a ČR nezřekne svého pohodlí a nezačne tvrdě jednat. Nezačne chránit Ukrajinu od Ruské agrese, bude nakonec s nimi a s námi se všemi tvrdě jednat terorista Stalin=Putin=Hi tler. V duchu ukrajinského černého humoru: Jen vyčkávejte, a Putin Vám udělá přehlídku vojenské techniky na Václavském náměstí.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)