Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...

     
  • 17.04.2024 19:23
    Zdravím Vás pane Šinágle, něco se děje. Ministr Blažek podal ...

    Read more...

     
  • 16.04.2024 07:59
    Vážený pane Šinágle, ještě jednou Vám chci poděkovat za půjčku.

    Read more...

     
  • 13.04.2024 09:48
    Není podstatné kolik lidí sleduje informace, ale kdo a jak ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

"TOP 09 a ODS si schůzí naběhly. Dostal jsem příležitost v přímém přenosu říct občanům celý příběh. Pan Bělobrádek si vybral za cíl ANO a svými výroky poškozuje vládu. Pan prezident mi dal cenné rady ze své dlouhé politické kariéry. Ty si ale nechám pro sebe"

Pane vicepremiére, proč vám tak dlouho trvalo zveřejnění držitelů anonymních akcií Čapího hnízda – že to jsou vaše dvě dospělé děti z prvního manželství a bratr vaší partnerky?

Obracela se na mě řada novinářů, ale vzhledem k mým zkušenostem s některými z nich jsem nechtěl – a dopředu jsem to také řekl – na toto téma poskytovat rozhovory. Ve Sněmovně jsem pak měl unikátní příležitost poskytnout informace veřejnosti. V nezkreslené podobě, aniž by je někdo vytrhl z kontextu nebo s nimi manipuloval. To ale nic nemění na faktu, že považuji za skandální požadavek pravice na svolání mimořádné schůze k této pseudokauze z roku 2008, která se rozpoutala na základě nějakého anonymního udání. Zároveň považuji za nekorektní chování našeho koaličního partnera, KDU-ČSL, která svolání schůze podpořila a nechtěla změnit stanovisko. Na podobné podrazy od koaličního partnera se asi budu muset připravit. Není typické, aby koaliční partner hlasoval tak často s opozicí. Nechápu, proč s námi tedy spolupracují. Ať se lidovci zpátky spojí s Kalouskem, mají k sobě přeci tak blízko.

Pokud byste možná hned na začátku takříkajíc kápnul božskou, možná si Sněmovna mohla mimořádnou schůzi odpustit. Vždyť to jednání, které označujete za skandální, bylo důsledkem vašeho kličkování.
Nejsem si jist, jestli to bylo důsledkem, jak vy říkáte kličkování. Pravice totiž pak začala říkat, že ji vlastně ani nezajímá, co řeknu. Ale z dnešního pohledu si říkám, že si možná TOP 09 a ODS tou schůzí tak trochu naběhly. Dostal jsem příležitost v přímém přenosu říct občanům celý příběh. Kromě toho si myslím, že snad každý rodič pochopí, že jsem chránil svou rodinu, své děti. Vždyť to je to nejcennější co v životě mám, a chtěl jsem je uchránit mediální štvanice, které jsem vystaven já. Zároveň jsem se chtěl veřejně omluvit lidem, proč mi to trvalo tak dlouho a proč jsem to nechtěl říct dřív.

Jenže třeba podle vašeho koaličního partnera Pavla Bělobrádka jste tím potvrdil podezření, že jste přes svou rodinu účelově přepsal majetek Čapího hnízda, aby firma mohla dosáhnout na eurodotaci.
Pokud vím, tak pan Bělobrádek byl v době schůze na cestě v USA, takže nemohl projev slyšet. V poslední době se mi zdá, že právě on cíleně útočí na naše hnutí, naše ministry. Lže, když píše, že řídím po smskách Agrofert. Od ledna 2014 firmu neřídím. Budoval jsem ji 21 let, než jsem vstoupil do vlády, a funguje sama. Plánoval jsem trochu normálnější život, že na sklonku života nebudu tolik pracovat a budu si užívat, cestovat. Stal se ale pravý opak. Nechápu, proč mi to kolega z vlády neustále vyčítá. Přičítám to tomu, že pan Bělobrádek nemá moc práce na svém uměle vytvořeném úřadě, nudí se, chatuje s novináři přes Twitter, a to i na zasedání vlády. Hnutí ANO si vybral za cíl, a to přesto, že s ním vládne. On svými výroky poškozuje koaliční vládu. Já jsem ve svém projevu o koaličních partnerech vůbec nemluvil.

Z vašeho středečního předvolebního mítinku ve Sněmovně, jak ho nazvala ODS, čišelo, že víc než k poslancům se obracíte k občanům.

Ano, máte pravdu. Ve Sněmovně sedí 200 poslanců, z toho 76 tam jsou první volební období. Například Marek Benda tam je 24 let, Němcová s Kalouskem 18 let. Lidé, kteří zapomněli na reálné problémy našich občanů a naší země. Vystačí si sami bez nich. Samozřejmě že je tam hodně lidí, ze všech politických stran, kterých si vážím a mám s nimi korektní vztah, ale zůstalo tam několik korupčníků, kteří se podíleli na tom, že z naší země byly rozkradeny stovky miliard a stát pod jejich vedením zbytečně prohospodařil tisíce miliard. Chtěl jsem to prostě lidem připomenout, aby rychle nezapomněli.

To už je trochu obehraná písnička.

Vůbec ne. Proč se nesvolávaly mimořádné schůze na soláry, církevní restituce, prezidentskou amnestii a další kauzy? Je pravda, že soc. dem. když byla v opozici, se o některá témata pokoušela, ale vždy to koalice zamítla. Považuji proto za absurdní, že tito lidé mě dnes dehonestují za něco, co se stalo před mým vstupem do politiky a co rozhodně žádným podvodem nebylo. Lidé by mě měli posuzovat podle toho, co dělám v politice. Já jsem neodpouštěl jako Kalousek Schwarzenbergovi penále za dotace. Nic si nepřihrávám. Nejsem přece blázen. Za posledních devět let moje firmy odvedly do českých veřejných rozpočtů 19,9 miliardy Kč a obdrželi na dotacích 1,9 miliardy Kč, takže desetinu toho, co stát z mých firem získal.

Máte pocit vítěze, který přesvědčil lidi, že je všechno v pořádku?

Neřeším to, jestli jsem vyhrál, nebo ne. A jestli jsem lidi přesvědčil? To musí lidé posoudit sami a ukáže se to v krajských volbách. Projev jsem psal šest dní a musel jsem dohledat obrovské kvantum dat. Chtěl jsem poukázat na to neuvěřitelné pokrytectví opozičních stran ODS a TOP 09.

Mluvíte o nějakém anonymním udání, ale zdá se, že Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF) ho vzal dost vážně bez ohledu na pisatele, když ho zařadil mezi patnáct procent ze čtrnácti stovek, které prověřuje.
Já to nezpochybňuji, ale těch anonymních udání na Agrofert je nějak příliš. Je absurdní, když člověk, myslím pana Wagenknechta (Babišův exnáměstek na ministerstvu financí – pozn. red.), který byl interním auditorem ROP střední Čechy, když farma dostala dotaci, už tehdy nezasáhl, když to nyní tak zoufale kritizuje. Proč dotaci schválili pan Bendl a paní Langšádlová, zkontrolovali RathKalousek a všechno bylo v pořádku? Je to prostě celé o tom, jak se zbavit Babiše.

TOP 09 tvrdí, že byste jako osoba podezřelá z dotačního podvodu měl předat řízení auditního orgánu pod jiné ministerstvo. Nebylo by to fér?

Pan Kalousek jako bývalý ministr financí musí vědět, z jakého důvodu musel být auditní orgán od ledna 2013 zařazen do struktur ministerstva financí. Činnost auditního orgánu vychází přímo z nařízení Evropské komise, že pracuje naprosto nezávisle podle požadavků a pokynů EK. Vždyť i plat kontrolorů jde z EU, takže jsou na mém úřadu nezávislí. Ministr financí nemá vůči auditnímu orgánu a jeho zaměstnancům žádné pravomoci. Takže pokud se pan Kalousek v době svého ministrování považoval za supervizora auditního orgánu, je to jeho problém a měl by se z toho zpovídat on, nikoli já.

Pokud by se prokázalo, že došlo k podvodu v případě padesátimiliónové dotace, odejdete z politiky?

Pokud by se to prokázalo, byť takovou možnost vylučuji, protože všechno proběhlo podle pravidel, pak ano. Ovšem nezapomínejme na to, že v naší zemi se vícekrát stalo to, že lidé, kteří ukázali na korupci, tak byli následně stíhání, souzení a dokonce někteří z nich přišli i o své firmy. Někteří protikorupční aktivisté, whistlebloweři by vám o tom mohli vyprávět. Vzpomeňte si na justiční mafii, účelovou propojenost policie, státních zástupců a soudců za vlády Topolánka s Kalouskem. Česká republika potřebuje zákon o whistleblowingu, aby se lidi nebáli ukázat na korupci.

Třeba budete postaven před otázku, zda politika, nebo byznys, dřív, než skončí prověřování. Tedy za předpokladu, že projde změna zákona o střetu zájmů, kterou chce soc. dem. spolu s opozicí zamezit ministrům vlastnit firmy a média. A za předpokladu, že ANO v takovém případě odejde z koalice, jak se usneslo vaše předsednictvo. Nebo to byla jen další z výhrůžek, kterými se v koalici častujete?

Nikdo mi přece nemůže upřít základní právo na vlastnictví a působení v politice. Proti tomu se hodlám bránit. Nemůžeme si přece nechat všechno líbit a nechat se kopat do hlavy. Bylo by to porušení koaliční smlouvy.

A co vaše podpora návrhu KSČM na zdanění církevních náhrad, kterým vyhrožujete po kritice Bělobrádka na vaši adresu? To by nebylo porušení koaliční dohody? Na jednu stranu se chválíte, jak jste úspěšná vláda, na druhou si okopáváte kotníky.

Neokopávám kotníky, vždy jsem měl problém s podobou církevních restitucí. Souhlasím s principem vrátit jim konfiskovaný majetek, ale ne v podobě supertunelu tak, jak jej prosadil Kalousek s určením celkové sumy, kterou má církev dostat. Církevní náhrady byly předraženy o vícero miliard. Průměrná cena za jeden hektar pozemku nebo lesa byla výrazně nadhodnocená. Potvrdit by to mohl bývalý ministr pro místní rozvoj Jankovský, podle svědků ze Sněmovny o tom na výboru mluvil jako o politickém zadání také pan Janota (někdejší ministr financí, již zemřel). Zrušení církevních restitucí měla ve svém programu i ČSSD, byla to vlajková loď její předvolební kampaně, naše hnutí s tím také souhlasilo, ale kvůli dohodě s KDU-ČSL ve vládě nemohli socialisté tento bod realizovat. Oni se o to ani nepokoušeli, nebyl vyvinut z jejich strany žádný tlak, alespoň směrem ke zdanění. Když vidím, jakým způsobem se dnes majetek vrací, někdy i neoprávněně, tak nevidím důvod náhrady nezdanit. Proč by měly mít církve výjimku, když ostatní daně platí?

Co vám na to říká prezident Miloš Zeman, se kterým jste se stali blízkými spojenci?

Pan prezident mi dal cenné rady ze své dlouhé politické kariéry. Ty si ale nechám pro sebe.

Jak se stalo, že jste si tak padli do oka, když ještě na konci roku 2011 vás Zeman veřejně označil za nedůvěryhodného kvůli nedodržení dohody o Unipetrolu?

Prezidenta respektuji, je to hlava státu, byť mám v některých případech jiné názory, ale nemám potřebu komentovat jeho výroky nebo jej kritizovat. A pokud jde o vyjádření, o kterém mluvíte, pak jsme si to vyjasnili už tehdy, kdy jsem mu napsal vlastnoručně sedmistránkový dopis, protože mě jeho vyjádření mrzelo a protože neměl všechny informace o kauze Unipetrol, ve které taky pochybil stát, když nezabezpečil dlouhodobou smlouvu na dodávky surovin z České rafinérské do chemiček, které jsme od státu měli koupit. Tehdy jsme stát klidně mohli žalovat, ale neudělali jsme to, protože jsme chtěli zůstat ve hře.

V posledních dnech od vás dali ruce pryč představitelé různých protikorupčních sdružení, s jejichž spojenectvím jste se před volbami pyšnil. Nepovažujete to za počátek upadající důvěry?

To je pravda, ale proč nepočkali na můj projev? Jejich stanovisko není objektivní a hrají v něm roli jejich osobní zájmy a animozity. Jak může někdo iniciativu Vraťte nám stát označit jako protikorupční, když jejím hlavním představitelem je Petr Havlík, poradce Klause, známý z kauzy Lotynka, manažer ODS, který chtěl dokonce dělat manažera našeho hnutí?

Možná právě proto, že to vaše váhání trvalo příliš dlouho.

Myslím, že ti podnikatelé, o které jde, by měli pochopit, že Babiš je první, a pokud neuspěje, možná poslední pokus v historii této země, kdy podnikatel je ve vládě a může pozitivně ovlivnit dění v této naší zemi.

Tím myslíte, aby se stali členy vašeho hnutí?

Vůbec nejde o členství. Nabízel jsem třeba panu Břízovi z Koh-i-nooru, aby kandidoval na hejtmana Jihočeského kraje, ale když asi vidí, co se děje, tak nechtěl. A já se mu vlastně nedivím. Oslovil jsem i další, například pana Piškanina ze společnosti HOPI, který firmu může předat synům a může nám přijít pomoci. Říkám: pojďte do té první linie, když kritizujete, jak něco nefunguje. Jenže valný zájem o to není. Nejdřív přišel zákon o státní službě, který brání lidem z praxe jít do státní správy. Teď přicházejí tradiční politické strany a říkají: Babiši, nemůžeš mít firmu a ucházet se o veřejné zakázky. Tak proč by se úspěšní podnikatelé v takovém případě chtěli angažovat v politice? Myslím ale, že to je problém v celé Evropě. Jen se podívejte, co se děje. V Bruselu došlo k teroristickému útoku. A co ta tragédie naznačila? Že bohužel Evropu ovládají lidé, kteří jsou celý život v politice a je pro ně důležité být znovu a znovu zvolen. Politici, kteří zapříčinili současnou situaci, všem lhali, že migranti jsou integrovaní, a když nastaly problémy, bylo ticho po pěšině. Evropští politici jsou odtrženi od reálného života lidi. Prostě nejsou schopni řešit problémy s migrací, protože jsou neakční.

Co dohoda s Tureckem?

Podle mého názoru to nedopadne dobře, i když to vypadá jako posun k lepšímu. Turecko nás může vydírat. Evropští politici nejsou schopni pochopit, co je nejdůležitější. Je to přece mír v Sýrii a Libyi. Okamžitě měla být svolána Rada bezpečnosti OSN, Spojené státy, Rusko, Irán, Saúdská Arábie, ti všichni by měli sednout ke stolu a vyřešit problém v Sýrii a Libyi. Třeba i za cenu společné vojenské intervence. Dneska je Sýrie totálně rozbombardovaná, čtyři sta tisíc mrtvých, deset miliónů lidí uprchlo z domovů. Potřebujeme Marshallův plán pro Sýrii, potřebujeme mír a v Libyi stabilní vládu. Potřebujeme znovu postavit tyto země na nohy, jako bylo Německo postaveno po 2. světové válce, což prospěje evropským firmám, které tam mohou zaměstnat nezaměstnané migranty třetí generace. Místo toho Evropa mluví o kvótách, přitom migranty už nikdo nechce. Nápady na zvolnění vízové politiky s Tureckem a jednání o přistoupení Turecka do EU jsou podle mě absurdní a nepřijatelné.

Ale jako vláda jste vybavili premiéra mandátem, na jehož základě dohodu podpořil. Nebo ne?

To je pravda, ale situace se mění. Přišel atentát v Bruselu a Polsko říká, že nikoho nepřijme. Když se podíváte na politiku Spojených států, Kanady, které na základě atentátů v Evropě ještě zpřísnily kritéria pro udělování víz, tak Evropa jde opačným směrem. Je přitom jasné, že Evropa musí konečně začít bránit svůj kontinent.

Jak?
Uzavřít vnější hranici Schengenu nebo i evropského kontinentu takovým způsobem, jako je to ve Spojených státech, Kanadě nebo v Austrálii. Ta dokonce dělala reklamní kampaň v zemích, odkud přicházeli uprchlíci, že Austrálie o ně nemá zájem a bude je okamžitě deportovat. Příliv uprchlíků se pak snížil na minimum. Tedy než někdo vstoupí na území EU, musí se přesně vědět, kam jde, kde bude pracovat, a pokud jde o humanitární uprchlíky, pak vědět, do jakého azylového zařízení směřuje. O tom si musí rozhodovat jednotlivé členské státy, ne EU.

Polsko odmítlo po bruselských atentátech přijímat uprchlíky. Mělo by se Česko zachovat stejně?
Myslím, že ano. Musíme konečně donutit evropské politiky, aby ten obrovský problém řešili v několika alternativách. Oni jsou schopni řešit jen jeden problém, a to ještě velmi pomalu. V byznysu naopak musíte najít víc alternativních řešení a problémy řešit paralelně. Důležité je, aby se lidé, kteří prchají před válkou, vrátili za čas domů. Tím domovem ale není Evropa.

Autorky: Naďa Adamičková, Marie Königová

Článek si můžete přečíst v Právu.

Zdroj: Právo

26. 3. 2016

http://www.anobudelip.cz/cs/o-nas/aktuality/z-medii/babis-pokud-by-se-prokazal-podvod-odejdu.-ale-vylucuji-to-25798.shtml

* * *

Opilý Kalousek opět ve Sněmovně kázal „jak zákon káže“

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)