Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Babis a Bata 40 milionu„V DEMOKRACII NE, ALE V TOTALITÁCH JSOU NA ŠPIČCE VŽDYCKY TI NEJVĚTŠÍ GAUNEŘI.“ K.Mrzílek

Andrej Babiš působí zaskočeně. Buď neví, co má dělat, nebo chystá ofenzivu, uvádí v odpovědích pro ParlamentníListy.cz mediální analytička Irena Ryšánková. Ta nevěří Bohuslavu Sobotkovi snahu ochránit Česko před Andrejem Babišem – to by ho prý musel odvolat už dávno. Pokud jde o premiéra, nabízí přirovnání: „V zoo mají hrocha, který se jmenuje, shodou okolností, Slávek. Proslavil se tím, že přežil i ty strašné povodně roku 2002. Jediný z celé hroší rodiny. A víte, proč přežil? Po celou dobu povodně zůstal v pavilonu a nehledal otevřené dveře ven, kudy se valila divoká voda. Jako dítě jsem kdysi četla, že hroši si kálejí do vody a pak se v ní převalují. Přesně tohle se teď povedlo předsedovi vlády. Jen si nejsem jista, jestli přežije povodeň, protože leze do prvních otevřených dveří, aniž si všimne, že se z nich valí voda.“

V úterý Bohuslav Sobotka zmrazil Česko oznámením, že vláda podává demisi. Neřekl to ani svým ministrům, „upekl“ to jen se svým nejbližším okolím. Zdůvodnil to tím, že nechce dělat z Babiše mučedníka a zároveň s ním nemůže být ve vládě. Dávalo toto rozhodnutí smysl? A mimochodem, kdo je vlastně tím Sobotkovým „nejbližším okolím“? 

Kdo je Sobotkovým „nejbližším okolím“, netuším. Ale není to šéf volební kampaně Birke. Nejsou to ani ministři, ani poslanci. Některé z těch, o nichž jsem se nejen já domnívala, že jsou premiérovými nejbližšími spolupracovníky, jsem potkala v den a hodinu jeho tiskové konference ve Sněmovně. Rozhodně nevypadali na to, že by s nimi někdo něco konzultoval. Překvapení bylo nelíčené. Možná Slávek pohovořil se svým mentorem, Vladimírem Špidlou. Asi věc nekonzultoval s týmem ústavních právníků… Navíc to ve mně budilo dojem, že se obšírným úvodem tiskovky propracovával k něčemu, o čem si asi na začátku ještě nebyl jist, že řekne. Vždyť s Milošem Zemanem se setkal naposled ráno před tiskovkou. Prohlásit, že vláda podává demisi na tiskové konferenci, aniž o tom pohovořil s prezidentem, s ministry a s vedením vlastní strany, to není zrovna ukázka rozvahy ani vytříbené politické kultury, na kterou se Sobotka odvolává. 

Mezikrokem k dnešním stavu byla na jedné straně sebeobhajoba Andreje Babiše, že nic neprovedl, a jednotný hlas ČSSD, pravicové opozice a médií, že „ano, Andreji, provedl“. Kdo v tu chvíli tahal za větší konec lidové podpory? Co se médií týče, je nešikovností Andreje Babiše, že se v úterý, ve středu a ve čtvrtek dostal do totální defenzivy? Mohou teze „vláda byla úspěšná a Sobotka to zkazil“, „jsme úspěšná země a Sobotka to kazí“ obstát proti nařčením, která jsou vůči Babišovi vznášena? 

Nevím, zda Andrej Babiš něco „provedl“. Spíš je zvláštní, že to od sestavení vlády dodnes nikomu nevadilo. Ani Bohuslavu Sobotkovi, bývalému ministrovi financí. On doteď o korunových dluhopisech či okolnostech vzniku Agrofertu nevěděl? Buď byl špatný ministr, nebo to s tím „prováděním“ nebylo tak hrozné. Tedy do chvíle, kdy se zjistilo, že zatímco ČSSD jde ke dnu, ANO stoupá a nabírá nejen pravicové voliče (ODS i TOP 09 to všichni svorně přáli), ale i levicové voliče včetně voličů umírající KSČM. Pak se to problémem stalo. Tradiční politické strany se vší silou brání nováčkovi, který vyletěl vzhůru jako raketa. Kdysi to potkalo senátora Fischera. Ten doplatil na naivitu. To, že se k Sobotkovi přidala vždy věrná TOP 09 nebo skoro mrtvá ODS, by nás možná mělo znepokojovat. ČSSD se tedy spojí s kýmkoliv, kdo zrovna bude na její straně? Co udělá ČSSD v čele s Bohuslavem Sobotkou, až a pokud ty volby prohraje? Bude se lísat k vítěznému hnutí ANO? Nebo k trvale a věrně opozičním komunistům? K ODS? Pokud jde o lidovou podporu, jezdím tramvají i metrem a hlas lidu je, že „on ten Babiš není čistej, ale Sobotka má zase OKD a postavil si barák z poslaneckých náhrad, to on si to koryto nenechá vzít“. Pokud tedy šmíruji své spolucestující v tramvaji, berou to jako válku prohnilých proti prohnilým. Podobně vypadají i facebookové diskuse. Pokud si Sobotka myslel, že z toho vyšel jako poslední spravedlivý, ne, nevyšel. Samozřejmě, Babišovi může uškodit fakt, že se „nedostavil“ do nedělní debaty. Ovšem na druhé straně, debata není policejní výslech a není nutné se na ni dostavovat. Spíš je zábavné, jak všichni nyní převalují v ústech slovo „morálka. Vždycky si vzpomenu na Karla Kryla.

Do toho se objevila nahrávka, kde novinář MF Dnes Marek Přibil servíruje Andreji Babišovi svá zjištění o ministrech Chovancovi a Ludvíkovi, domlouvá s ním postup publikace a zmiňuje, že vše koordinuje ředitel rozvoje Mafry František Nachtigall. Je to něco, co český občan je schopen překousnout? Samozřejmě, „obránci demokracie“ začínají (asi po právu) křičet, že Babiš používá noviny jako zbraň, že je ztělesněné zlo apod... Ale, slovy Oty Černého, co na to občan? Občan si o novinách myslí svoje. Odmítne díky této kauze nyní odevzdat hlas Babišovi? A mimochodem, jak se vám ta věc jeví z hlediska redakčního provozu? 

Občan si o novinách i novinářích myslí svoje. Příliš se to neliší od názoru Miloše Zemana. Kolik já jen pamatuju do médií doručených odposlechů... Jaroslav Kmenta si z jejich zveřejňování udělal přímo živnost. Pokud někdo může ovlivnit směřování novin, je to tandem zástupce majitele – šéfredaktor. Řadový redaktor může navrhnout, ale rozhodnutí nakonec není na něm. Editor a šéfredaktor musí souhlasit. Není poctivých, není spravedlivých.  Doba silných tradičních médií už je navíc pryč. Doba, kdy něco zveřejnila Mladá fronta Dnes a stát se otřásl v základech, je pryč, to už neplatí. A Babišovy deníky mi, paradoxně, ke svému majiteli nepřipadají příliš loajální, takže si neumím představit, jak by to celé probíhalo. Jestli, proč a jak nahrával Marek Přibil, ví už jen Marek Přibil. Technicky to není problém. Eticky je to otázka. Pracoval zároveň pro BIS nebo jinou tajnou službu, jak se proslýchá? Potřeboval se pojistit? Chtěl Babiše nakonec vydírat? Zrovna tak je otázka, proč tak dlouho čekal se zveřejněním, když rozhovor vznikal v prosinci, v době, kdy byl Babiš ještě majitelem vydavatelství. 

Explozivní náboj celé situaci, čímž se dostáváme k současnému stavu, dodalo „doručení-nedoručení demise-nedemise“ na Pražském hradě. Ono prezidentovo vykázání Sobotky holí a následně odchod prezidenta ze scény. Na sociálních sítích nastala bouře členů ČSSD, dokonce i těch, kteří Zemana podporují, např. Stanislav Huml. Prezident jejich předsedu ponížil natolik, že je to prostě naštvalo. Nepřepísknul to trochu Miloš Zeman?

Nevím, kdo byli či jsou rodiče Bohuslava Sobotky, ale do života jej moc nevybavili. Mí rodiče se mne vždycky i v mých letech ptají: „A rozmyslela sis to dobře?“ Rozmyslet si věci dobře je totiž základ všeho. Sobotka asi nečetl Umění války od čínského vojevůdce Sun-c´, ale to by ani tolik nevadilo. To, že nečetl Zemanova oblíbeného Churchilla, je horší. Věděl by i o gestech holí. I když možná četl Sun-c´. Možná to, co nyní dělá, je čínské zapalování ohňů, aby se zdálo, že armáda je větší. Pokud Sobotka řekne, že Babiše vyhodí z vlády, má tak učinit. Protože slovo dělá muže. Pokud prohlásí, že podává demisi, protože už se na to nemůže dívat a nechce dělat z Babiše mučedníka, pak má podat demisi. Slovo dělá muže. Ohlásit se na Hradě s demisí, a pak tam přijít na kafe a konzultaci se svazkem papírů v papundeklových deskách za dvě dvacet, to není šťastné. Když už tam navíc byl před ním Chovanec (s jeho souhlasem), který už řešil, že by to premiérování po něm tedy s dovolením vzal. Mávnutí prezidentskou holí trošku přes hranu bylo, ale lidsky jsem chápala rozladění prezidenta. Takového premiéra si nelze vážit ani mít k němu úctu. Vůbec si neumím představit, co si Sobotka myslel, že se na tom Hradě stane. Nicméně veřejnosti slavnostně slíbil, že demisi podá do poloviny května. No a jak to dopadlo, víme všichni. 

Výsledkem každopádně nakonec je, že Sobotka svou demisi stáhnul. Oficiálně proto, že prezident si pohrává s ústavním výkladem, že může odvolat jen předsedu vlády a nahradit ho jiným tak, že zbytek vlády zůstává intaktní. Včetně Babiše. Opět, přichází na pomoc opozice a většina médií, Zeman je znovu terčem ohromného „shitstormu“. A zase Ota Černý: Co na to občan? Bude mu vadit, že, jak média tvrdí, Zeman podkopává základy parlamentní demokracie? A že jde, jak pravil Sobotka, o budoucí charakter naší země? 

Kdyby Sobotkovi šlo o budoucí charakter této země, řešil by to dřív. Měl na to tři a půl roku. Pokud by preference letěly dolů ANO, jistě by vláda dovládla v lásce a za zpěvu skřivanů. Ale Sněmovna nejprve s podporou TOP 09 schválila Lex Babiš, potom chtěla po Babišovi vysvětlení do 30. dubna. Ještě nebyl konec dubna a předseda vlády již tvrdil, že je nedostačující. Pak překotně podává demisi, kterou neustojí, protože začne spekulovat o tom, že Hrad „zneužije“ Ústavu a odvolá jen jeho. No tak by jej odvolal, no. Mohl být teď mučedníkem on. Poctivým mučedníkem, čestným. Mohl si hrát na morální idol. Ale ztráta funkce pro něj byla zřejmě naprosto nepředstavitelná, takže navzdory veřejnému slibu, že podá demisi, poslal nakonec poštou návrh na odvolání Babiše. Předpokládám, že si o tom opět pohovořil jen se Špidlou. Odvolání ještě ani nebylo v podatelně a už se ozýval ryk, že Miloš Zeman porušuje Ústavu. Čím? Nehodlá odvolávat prvního místopředsedu vlády a ministra financí během jediného dne. Zeman letí do Číny s půlkou vlády, cestou tedy bude dělat to, co měl dávno udělat Sobotka. Konzultovat. S ministry. Bojím se, že předseda vlády kolem sebe nemá žádné stratégy a ani nikoho, kdo by se jej zeptal: „A Slávku, promyslel sis to pořádně?“ Pokud tu teď někdo uvrhl zemi do zmatku, je to Bohuslav Sobotka. Aby bylo jasno, já se nedomnívám, že Andrej Babiš je jednorožec, který zvrací duhu, ale je potřeba se na věci podívat z obou stran. Čestného Sobotku jsme tu už jednou měli, po tak zvaném „lánském puči“. Být Sobotkou, možná se sama sebe ptám, proč mne tak milují mí političtí oponenti. Mladí sociální demokraté pořádají v pondělí podpůrnou demonstraci u Masaryka coby „shromáždění na podporu demokracie a ústavnosti“, další idealisté se o dva dny později rovnou scházejí „pod ocasem“ , aby na otázku proč, odpověděli, proto. Emoce a vznešené ideály budou stříkat jako krev na zabijačce. V této zemi však nevládne ulice, ale Ústava. Demonstrace na podporu Sobotky jsou, samozřejmě, možné a proč ne, taková je demokracie, ale osmý a devátý květen vnímám v prvé řadě jako dny, kdy máme vzpomínat na ty, kteří bránili se zbraní v ruce naši zemi  a mnoho z nich za svobodu položilo své životy. Nevím, kdo z demonstrujících by toho byl schopen. Možná by vítali.

Sebeprezentace Andreje Babiše od čtvrtka působí chaoticky. Nejprve tvrdil, že nahrávka je podvrh, teď připouští, že se s Přibilem setkal a ten ho provokoval. Proč někdo Babišovi nevymyslel tuto verzi hned? Co dělají jeho odborníci na PR, že připustili tak strašný výbuch jako ve čtvrtečním Interview ČT24? 

Ptát se je nutno píáristů. Andrej Babiš chaoticky působí, to je jeho rys. Proč jeho PR bouchlo, to netuším, ale možná, že prostě nemají krizového specialistu. Marek Prchal sám sebe prezentuje jako ideamakera, což mu jde. Až dosud Babiš krizové píár nepotřeboval, protože ho vytvářel. Určoval agendu. I když něco podobného musel čekat. Ne pro to usnesení Sněmovny či zákon, o nichž bylo jasné, že je to past, ale ve chvíli, kdy mu začaly stoupat preference. Proč to Babišův tým prošvihl, netuším. Býval pozornější. 

Otázkou, kterou se doposud nikdo seriózní nezabývá, je, proč, když všichni považují dnes už „bývalého“ „investigativce“ MfD Přibila za Babišova spiklence, si tento „novinář“ nahrával svého „šéfa“. Podle oficiální verze redakce se s Babišem scházel za zády vedení firmy, podle šéfredaktora byl Babiš jeho „zdroj“. Proč se do hry s ním nyní zapojili lidé jako Sabina Slonková? A proč ta nahrávka unikla právě teď? Proč se kolem nahrávek motá partička pubertálních tajnejch, kteří se tváří jako „skupina Julia Šumana“ (řídícího důstojníka domnělého agenta Bureše) @skupinasuman? 

Babiš vždy úspěšně čelil všem nařčením tezemi typu „ekonomika díky mně roste, snížil jsem zadlužení, zlepšil jsem výběr daní, umím řídit věci a zařídím naší zemi budoucnost, jsem mimo jejich Matrix a oni mě chtěj zničit“... a jeho voliči to „kupovali“. On to říká pořád, ale zaniká to v rachotu dní. Spíš je problémem jeho píáristů a jeho zázemí, že je fakticky nechávají jen v defenzivě. Je to zvláštní. Buď je opravdu tak zaskočený, čemuž se mi moc nechce věřit, nebo se chystá na ofenzívu. Pokud na ni bude mít čas a prostor. Je ale pravda, že na sociálních sítích je a funguje bez ohledu na politickou krizi. 

Kde tento narativ AB zapomněl v klíčových dnech? A zabere to ještě? A mimochodem, na cestě je prý další nahrávka... Tentokrát týkající se Babiše a KGB. Janek Kroupa nastolil v té souvislosti jedno jméno, ze kterého jde strach: Alojz Lorenc. 

Jak jsem už uvedla, nahrávky, inu… To je takový folklór zdejších krajin. A pokud jde o Alojze Lorence, proboha, kdo si ho pamatuje? Ten pán se narodil roku 1939. Sice řídil nejmocnější správy státní bezpečnosti – ekonomickou kontrarozvědku, vnitřní kontrarozvědku, vývoj počítačů a automatizace jakož i šifranty zvláštní správy, ale to bylo kdysi. Za Jakeše. Technickou správu i další po listopadu prodal Koženému. Od roku 1998 řídil několik let vnitřní bezpečnost, včetně kybernetické, skupiny Penta. „Nastavoval jim procesy“. Kauze Gorila ale nezabránil. Čili ve výsledku několikrát za sebou selhal. Dnes je mu 78 let. Dnešní třicátníci i mezi zpravodajci musí použít Google, aby zjistili, kdo to je. To je stín minulého století. Kdo by z dávného nepřítele dnes mohl mít strach? 

Bohuslav Sobotka je za hrdinu i mezi pravičáky – jako bojovník proti zlému Zemanovi a Babišovi. Vydrží mu to? Zeman se rozhodl „uklidnit hru“, odletět do Číny a prozatím ignorovat odvolání Andreje Babiše, které Sobotka odeslal. Co může Zeman s Babišem dělat, aby se veřejné mínění přiklonilo na jejich stranu? Navzdory mediální defenzivě, logicky. 

Zeman s Babišem nemusí dělat nic. Míč je na Sobotkově straně. Sobotka na Hrad požadavek na jeho odvolání doručil. Písemně. Zeman nakonec Babiše odvolá. Kdy přesně to bude, je otázka stejně jako to, kolikrát ještě sadisticky pomučí premiéra. A co? Podají demisi ministři ANO? Nebo zůstanou navzdory premiérovým krokům? Hnutí ANO bude fungovat normálně dál, Babiš bude mít aureolu obětního beránka zpravodajských her a ty volby s největší pravděpodobností vyhraje. Problém ČSSD totiž není Babiš a marketing ANO, problémem ČSSD je ČSSD. Marketing ČSSD. Jak to, že jí letí dolů preference? Jak to, že sociální demokraté jsou už více liberální demokraté než sociální, jak to že neumí oslovit své tradiční voliče, pro které tato strana kdysi vznikla? Vyšachováni byli všichni, kteří mohli pro Sobotku znamenat jakékoliv nebezpečí. Škromach, Zimola, Hašek, Tejc, Huml i ten prostořeký Jandák. A za nimi desítky a stovky dalších. Strana už je nyní jen a pouze Sobotkova. Sobotka a jeho kolovrátkový kovový hlas uchvátit nemůže nikoho. To už spíš věřím v rétorickou sílu Lubomíra Zaorálka. Ten má alespoň charisma táborového řečníka z Ejzenštejnových filmů a naučil se během jízd po Ostravsku v Zemáku zatínat revolučně pěst. To, že předseda strany, která by měla být levicová, je hrdinou mezi pravičáky, je dost znepokojivé. Proč tomu tak je? Inu asi proto, že je to slabý soupeř. Na rozdíl od Miloše Zemana. Spíš by bylo zajímavé se zeptat, zda se po tom, co Sobotka předvedl, stále přiklání na jeho stranu většina ČSSD, anebo jen pražská kavárna. Pro partaj, poslance a ministry za ČSSD muselo být ohlášení demise předsedy vlády šokem. Údajně se jim potom omluvil. Ale stačilo to? Budou teď půl roku pracovat s předsedou, jehož nervy si nemohou být jisti? Který je bez varování uprostřed práce hodí přes palubu? Kdo bude chtít s takovým politikem uzavírat jakékoliv koalice? Tahle bitva nemá vítěze a Bohuslav Sobotka jím taky nebude. Tohle handrkování maximálně odežene lidi z volebních místností, nebo je nažene do náruče někoho, kdo by se mohl stát skutečným problémem. 

Jsou k sobě po tom všem, co se stalo, Miloš Zeman a Andrej Babiš již odsouzeni? Tvoří nyní podpůrný blok pro volby, které nadcházejí? 

Tak aby to nezapadlo, Andreje Babiše do vlády přivedl Bohuslav Sobotka. Bohuslav Sobotka. Ne Miloš Zeman. O odvolání Babiše zatím žádné přetahování není. Zeman chce odvolání prokonzultovat. To je v pořádku, protože Sobotka návrhem na odvolání Babiše porušil koaliční dohodu, kde se jasně říká, za jakých okolností může odvolat ministra. Zeman musí vědět dopředu, jestli odvolání Babiše bude znamenat sestavování nové vlády, nebo ne. Zeman je lidem odpovědný prezident. 

A do jaké míry se nyní již překrývá jejich elektorát? 

Elektorát ANO ani většina elektorátu ČSSD a KSČM nemá se Zemanem problém. Kolik je mezi komunisty či sociálními demokraty obdivovatelů takových kandidátů, jako je naivní akademik nebo protřelý a všehoschopný sázkař? Akademika budou volit voliči Zelených a sázkaře šíbři z ODS. Možná. 

Ohrozil Miloš Zeman hůlkou a odchodem své zvolení prezidentem? A dokáže si udržet důvěru veřejnosti při přetahované a odvolání Andreje Babiše, která může skončit až u Ústavního soudu? 

Jakkoliv by někteří senátoři rádi viděli Zemana u Ústavního soudu (což svědčí spíš o nich samých než o Miloši Zemanovi), myslím, že prezident učiní nejvyššímu zákonu republiky zadost. Navíc bude tak chvíle času, aby se všichni zklidnili. I když si myslím, že předseda sociální demokracie času využije k dalšímu poštívání, protože mu to prostě nedá. Ale čeho je moc, toho je příliš a nakonec by to mohlo poškodit jeho. Nedostatek zdravého úsudku už jednou ukázal. 

Že jsou členové ČSSD naštvaní, to víme. Ale co voliči ČSSD? Pochopí Sobotkovu „obranu charakteru naší země“, nebo budou naštvaní z toho, že Sobotka jednou podává a pak zase nepodává demisi? 

Voliči se od Babiše odvracet nebudou a ČSSD to body nepřinese. Pokles voličské důvěry v ČSSD by dlouhodobý, nebyl to náhlý propad. „Obrana charakteru naší země“ je po třech letech a půl roku před volbami poněkud legrační. Pokud někdo chce bránit zemi, fajn, nechť rozpustí Sněmovnu a ať jsou volby do šedesáti dní. Babiš neodsává elektorát ČSSD kouzlem osobnosti. Odsává jej proto, že voliči ČSSD už nemají důvod volit ČSSD. Měli důvod volit Špidlu i Škromacha proti nelidským škrtům ODS. Ta doba je pryč. Pryč je Nečas, pryč je Drábek, Topolánek i Julínek. Proč by ale volili Sobotku proti Babišovi, když i ekonomičtí experti ČMKOS jsou s ním spokojeni? Když v řadě případů s ANO spolupracují politici ČSSD na komunální či krajské úrovni k vzájemné spokojenosti…? 

Dokáže Babiš dál odsávat sociálním demokratům elektorát svým kouzlem toho, kdo to umí zařídit, i když je špinavý...? Nebo se voliči začnou od AB odvracet, neb už je to moc? 

Sobotky je mi tak trochu líto. Pokusem o odvolání Babiše měl začít. Nebo neměl začínat vůbec. Měl začít průzkumem popularity, důvody motivace voličů k volbě ANO, měl pokračovat konzultacemi. A ne lítat ode zdi ke zdi. V zoo mají hrocha, který se jmenuje, shodou okolností, Slávek. Proslavil se tím, že přežil i ty strašné povodně roku 2002. Jediný z celé hroší rodiny. A víte, proč přežil? Po celou dobu povodně zůstal v pavilonu a nehledal otevřené dveře ven, kudy se valila divoká voda. Jako dítě jsem kdysi četla, že hroši si kálejí do vody a pak se v ní převalují. Přesně tohle se teď povedlo předsedovi vlády. Jen si nejsem jista, jestli přežije povodeň, protože leze do prvních otevřených dveří, aniž si všimne, že se z nich valí voda. 

http://www.parlamentnilisty.cz/arena/politologove/-Sobotka-ma-OKD-barak-z-nahrad-a-koryto-nepusti-Slavek-kali-do-vody-Babis-neco-chysta-Hlas-lidu-a-odhad-toho-co-prijde-A-Alojz-Lorenc-486864

* * *

Svinská lež, dezinformační incest

 

J.Š. 13.5.2017

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.33 (3 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)