Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

SDL CZ StatiPředseda českých komunistů Vojtěch Filip tvrdě kritizuje vicepremiéra Bělobrádka za jeho plánovanou návštěvu sudetoněmeckého srazu v Augšpurku. Údajně jde o provokaci a ponížení českých obětí fašismu. Přitom se ale komunisté jaksi zapomínají hlásit k tomu, že to byli právě oni, kdo před válkou nejvíce podporoval národnostní požadavky sudetských Němcům a jejich právo na sebeurčení.

… První poválečný ministr školství za KSČ Zdeněk Nejedlý zase na shromáždění v Trutnově 5. června 1945 prohlásil: "Problém odstranění Němců z českých zemí začali u nás řešit již husité. Byli jsme jejich odkazu dlouho nevěrni, avšak nyní dovedeme jejich dílo do konce a já vás ujišťuji, že se tak stane zcela po husitsku." O tom, že strana před válkou slibovala německé menšině právo na sebeurčení, se už Nejedlý nezmínil. … Tuhle snahu zamlčet jednu kapitolu stranických dějin evidentně převzali i současní čeští komunisté. Předseda KSČM Vojtěch Filip vyskočí jako čertík z krabičky pokaždé, když si nějaký český politik dovolí mluvit o usmíření se sudetskými Němci, natož aby navštívil sudetoněmecký sraz. Se Sudeťáky se prostě nemluví! Třeba by se pak někdo mohl dozvědět, jak se z proletářského internacionalismu stal komunistický nacionalismus.

* * *

Svou podporu "sudetoněmeckým soudruhům" dovedla tehdejší KSČ do takových krajností, že dávno před Hitlerem dokonce souhlasila s odtržením Sudet a jejich přičleněním k Německu nebo Rakousku. Že to není možné? Stačí si přečíst projev, který pronesl tehdejší přední ideolog KSČ Václav Kopecký na 6. sjezdu strany v roce 1931.

"My, čeští komunisté, prohlašujeme, že budeme hájit a prosazovat právo na sebeurčení až do odtržení od českého imperializmu pro utlačované části německého národa až k posledním důsledkům. Dále prohlašujeme, že stejnou rozhodností budeme chránit a prosazovat, aby se všechny části německého národa sjednotili v jednom státě," prohlásil doslova Kopecký.

Opět se z dnešního pohledu může zdát, že jde o nějaký podvržený text, který se nezakládá na skutečnosti. Komunisté přece nikdy nemohli souhlasit s tím, aby se české Sudety staly součástí Německa. Jenže to žádný omyl není. KSČ skutečně s veškerou vážností podporovala teze silně připomínající pozdější požadavky z programu Sudetoněmecké strany Konrada Henleina.

Na svém 6. sjezdu v roce 1931 si komunisté schválili i několik dalších zásad, které museli sudetským Němcům znít jako rajská hudba. "Jsme pro právo na sebeurčení národa až k odtržení od státu... Jsme proti povinné státní řeči... Namísto českých škol chceme dostatečný počet škol v mateřském jazyce... Jsme proti čistkám ve státním aparátu a ve státních podnicích, které postihují příslušníky utlačovaných národů."

A znovu. To není výňatek z Henleinova projevu. To je součást závěrů jednoho z předválečných sjezdů KSČ dva roky předtím, než se v Německu dostal k moci Adolf Hitler. A proč se komunisté tak podbízeli právě sudetským Němcům? Důvod je jednoduchý.

Už V. kongres Komunistické internacionály řízené z Moskvy se totiž v roce 1923 vyslovil pro právo na sebeurčení sudetských Němců a důrazně doporučil českým komunistům, aby se vyhnuli jakýmkoliv náznakům nacionalismu vůči německé menšině.

Nacionalismus totiž vůbec nezapadal do komunistické ideologie ani do snahy přilákat německé dělníky do komunistických řad. Nepřítelem českého dělníka nemůže být německý dělník a naopak. Jejich společný nepřítelem je imperialistický stát. V rámci komunistického internacionalismu Kopecký vlastně jen tvrdil, že je vlastně jedno, zda sudetští Němci, pokud to chtějí, budou žít v Německu nebo Československé republice. Důležité je, aby v obou zemích zvítězil socialismus a padla nadvláda nenáviděných imperialistů.

S touhle rétorikou se českým komunistům skutečně podařilo přilákat do strany celou řadu Němců. Jak ale píše historik Martin Nechvátal, autor knihy 15. 5. 1921 Založení KSČ - ve službách Kominterny, začali později komunisté popularitu mezi německým proletariátem rychle ztrácet. A to kvůli tomu, že nedokázali své proklamace o naplnění sudetoněmeckých požadavků naplnit v praxi. Mnozí němečtí členové KSČ proto přešli k nacionalistickým německým stranám nabízejícím rychlé a radikální řešení.

Jedním z mnoha příkladů takového přestupu může být příběh německého poslance za KSČ Arnošta Hirschla, který byl po válce v Českých Budějovicích popraven jako nacista. Není přitom sebemenších pochyb o tom, že další tisíce českých i německých komunistů naopak položily život v boji s nacismem.

Názorový obrat, ke kterému Komunistická strana zavelela hned po válce, však zřejmě nemá v historii české politiky obdoby. Z radikálních odpůrců nacionalismu se stali zarytí nacionalisté popírající vlastní marxistické učení. Z proletářského internacionalismu, jednoho ze základních principů marxismu-leninismu, se totiž stala jen prázdná fráze. Václav Kopecký, který na 6. stranickém sjezdu otevřeně podpořil snahu o přičlenění Sudet k Německu, se už v roce 1944 dovolával potrestání a odsunu nejen Němců, ale i německy mluvících Židů. "S Židy, kteří se přihlásili k německé národnosti, se musí jednat jako s Němci. Bojovat proti antisemitismu neznamená připustit likvidaci národního a slovanského charakteru republiky," řekl Kopecký.

První poválečný ministr školství za KSČ Zdeněk Nejedlý zase na shromáždění v Trutnově 5. června 1945 prohlásil: "Problém odstranění Němců z českých zemí začali u nás řešit již husité. Byli jsme jejich odkazu dlouho nevěrni, avšak nyní dovedeme jejich dílo do konce a já vás ujišťuji, že se tak stane zcela po husitsku." O tom, že strana před válkou slibovala německé menšině právo na sebeurčení, se už Nejedlý nezmínil.

Tuhle snahu zamlčet jednu kapitolu stranických dějin evidentně převzali i současní čeští komunisté. Předseda KSČM Vojtěch Filip vyskočí jako čertík z krabičky pokaždé, když si nějaký český politik dovolí mluvit o usmíření se sudetskými Němci, natož aby navštívil sudetoněmecký sraz. Se Sudeťáky se prostě nemluví! Třeba by se pak někdo mohl dozvědět, jak se z proletářského internacionalismu stal komunistický nacionalismus.

http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/komuniste-souhlasili-s-odtrzenim-sudet_431487.html

* * *

Dovolím si připomenout, že v Čechách se narodilo 6 nositelů Nobelovy ceny

* * *

Českem se během měsíce přesunou stovky amerických vojáků

Českou republikou v červnu a na začátku července projede několik konvojů americké armády. Na cvičení do zahraničí se přes Česko přesune asi 450 vozidel a 1600 vojáků. První přesun se uskuteční ve středu a ve čtvrtek, kdy z Německa na Slovensko pojede 24 převážně nákladních vozidel a asi 50 vojáků. ČTK to sdělil mluvčí generálního štábu Jan Šulc. Američtí vojáci budou v červnu a na začátku července přijíždět do ČR z Německa přes hraniční přechod Rozvadov a z Polska přes hraniční přechod Habartice. Směřovat budou přes Břeclav na Slovensko a dále do Maďarska, Bulharska a Rumunska. "Pro přenocování amerických jednotek bude dle potřeby vytvářeno zázemí v posádkách Brandýs nad Labem - Stará Boleslav, Rančířov a Vyškov," uvedl Jan Šulc. Jednotlivé konvoje v ČR nezůstanou déle než 48 hodin, dodal. Přesouvat se budou v rámci cvičení s názvem Noble Jump 2017 a Saber Guardian 2017. ČRo, 30.5.2017

 

Jan Šinágl, 30.5.2017

* * *

P.S.

Malá ukázka ze současných aktivit Klubu českého pohraničí. J.Š.

 

KCP stvani---------- Původní e-mail ----------

Od: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.


Datum: 23. 5. 2017 0:06:14

Předmět: Sudety se ozývají-tak to je síla, kam se hrabe demise vlády

 

To už je trochu moc-co vy na to?.

Toto je docela síla !!!!!   

Pokud navštívíte Žitavu, může se Vám stát, že za  stíračem Vašeho auta najdete leták, který Vám přikládám.  Henlajnovci se opět ozývají. Je známo, že Sasští  Němci  jsou nejhorší nacisté z celého Německa. Zatím jsou to  jen letáky, později může se stát, že budete mít  propíchnuté pneumatiky. Tak pozor!

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.80 (5 Votes)
Share

Komentáře   

0 #7 Bermann 2017-06-30 15:44
Ano, gospodin Petr já vidím pořádný kurs
Scheisse, který zůstal na Vašich válenkách
určitě léty zaschlý.Příspěv ky do KČP již
zaplaceny?
0 #6 Václav 2017-06-30 15:34
Drahý Petře Petroviči,
stejně jak tvrzeno v srpnu 1968 stále čekají už pomalu 5 let, když nepočítám léta nadherné stalinistické propagandy předtím na české hranici hordy krvelačných sudeťáků připravených vrhnout se na bezbranné Čechy.Je třeba se ozbrojit, máte už doma kalašnikov? Také je nutné zakázat revanšistický Freundschaft, např. u českých škol, které jezdí do Německa na setkání s učiteli a žáky a ti zase přijíždějí sem,aby šířili imperialisticko u propagandu.Už dost německých turistů v českých hospodách upíjející naše výtečné a jedinečné české pivo, které ubírá naší schopnost myslet
a nenávidět.Je třeba obnovit naše české a jedinečné státní hranice, dokoupit ostnatý drát a PS. Gott mit Dir, Petře!
0 #5 Petr 2017-06-30 13:11
Milý Václave, pane Bergmanne klidně do země vpuste Landsmančaft, já v konfiskátu nebydlím, německy se domluvím ,mě je to v podstatě jedno. Vyprdněte se na KSČ a KČP. O tom co zabere v Čechách Německo, se rozhoduje jinde, jinak a rozhodně bez Vás. Pro ně jste jen hovno na Německých holínkách.
-1 #4 Oldřich Musil 2017-06-04 20:06
K:Malá ukázka ze současných aktivit Klubu českého pohraničí. J.Š.

No doufám že je to podvrh.Pokud ne,tak je to opravdu šokující.Každop ádně je pravda,že národnostní menšiny nedělají nikde dobrotu a bývají příčinami krvavých konfliktů a válek.Viz válka v bývalé Jugoslávii,nebo nynější konflikt na Ukrajině,který je situaci u nás v roce 1938 velmi podobný.
-1 #3 Jan Šinagl 2017-06-02 13:23
KĆP - viz P.S. na konci článku!
+1 #2 Václav 2017-06-02 12:06
k článku Odtržení Sudet souhlasili i komunisté:
Co tomu říká ten štvavý Klub českého pohraničí? Existuje ještě, vydává ještě něco převratného? Nebo už staří senilové odešli do rudého ráje?
+1 #1 Bergmann 2017-05-30 18:48
Proboha, kdy už rudokožci dají s těmi "sudeťáky" pokoj? Z těch žijí dnes už jen děti a ti přes špatné vzpomínky dávají peníze na obnovu hřbitovů, kostelů a všeho, co pilní pohraničáři stačili zničit. Nenávidět, nenávist po tolika létech mohou jen primitivní trosky.Ti, jak pravil dědek a vydal v brožuře "komunisté dědici největších tradic našeho národa" Nejedlý by dnes měli platit za všechny škody, nikoliv sedět v parlamentě za tučné platy a odměny, jako třeba ta bába Semelová.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)