Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...

     
  • 17.04.2024 19:23
    Zdravím Vás pane Šinágle, něco se děje. Ministr Blažek podal ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Logika takového jednání by asi byla srovnatelná s tím, když se běžně situovaná rodina vypraví do obchodu společně ukrást koupací čepici.

Pozornost v žádosti o vydání poslanců Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání vzbuzovalo, že vyšetřovatel bral korporátní změny ve společnosti Čapí hnízdo jako důkaz přípravy trestného činu završeného žádostí o dotaci a jejím vyčerpáním. A nezajímal se o jiné ekonomické a korporátní důvody - Pokud věc není ve stadiu seznamování obviněných se spisem, nechce zkušený vyšetřovatel ukázat veškeré své trumfy. Sněmovna není soud a nemohou před ní být běžným způsobem prováděny důkazy -

… Žádost o vydání obou poslanců dorazila do parlamentu 10. srpna a od té doby se v českých médiích neřeší prakticky nic jiného.

… Andrej Babiš „nastartoval“ celý projekt tím, že jako ovládající osoba celého koncernu udělil všem zúčastněným pokyn, že akcie Čapího hnízda mají být prodané, komu a za kolik. Tento pokyn ani jeho forma nebyly v žádosti přesně popsány. Ovládající osoba může obecně takové pokyny udělovat, ty ale nesmí odporovat zákonům, což je kruciální otázka záležitosti. Policejní orgán viní Andreje Babiše, že celý projekt na neoprávněné čerpání dotace vymyslel a osobně řídil jeho provedení, a ostatní osoby, že mu napomáhaly jeho záměr uskutečnit. V materiálu se často používaly emotivní výrazy jako fiktivní, účelový, neoprávněný a formální, aniž by se policejní orgán pokusil podobná tvrzení nějak prokázat. Odposlechy, písemnými důkazy, výslechy, prostě jakkoliv.

… Sněmovna není soud a nemohou před ní být běžným způsobem prováděny důkazy. Pozornost však vzbuzovalo, že vyšetřovatel bere korporátní změny ve společnosti Čapí hnízdo jako jasný důkaz přípravy trestného činu, který byl následně završen žádostí o dotaci a jejím vyčerpáním.

… Vůbec se nezajímal o jiné možné ekonomické a korporátní důvody takových změn s tím, že by se snažil je vyvracet anebo potvrzovat, i když je jeho zákonnou povinností shromažďovat důkazy svědčící o vině i nevině podezřelých. A že takových důvodů pro změny může být. Namátkou lze jmenovat častý model velkých společností na realizaci rizikových developerských projektů v oddělené entitě z důvodů zachování nepoškozené reputace mateřské společnosti v případě krachu projektu.

… Může to být ale i to, že Andrej Babiš chtěl umožnit podnikatelskou realizaci členům své rodiny anebo fakt, že šlo o projekt mimo podnikatelskou strategii Agrofertu a z toho důvodu se třeba nelíbil bankám. Anebo deset jiných.

… Jednou z prvních věcí, která napadne člověka s alespoň minimálními zkušenostmi z fúzí a akvizic, je, proč by si někdo, kdo primárně plánuje nezákonnou operaci, nezaložil novou společnost s akciemi na majitele a do ní nepřevedl nemovitosti a práva k projektu. Tím by byla spojitost s Agrofertem přerušena. Je těžko k uvěření, že tuhle variantu by zkušený tým Agrofertu nepoužil, pokud by opravdu něco zakrýt chtěl.

… V médiích se objevil i názor, že fiktivnost vyvedení Čapího hnízda z Agrofertu potvrzují i chybějící zápisy z valných hromad. Pro autora tohoto názoru to může být překvapivé zjištění, ale je to naopak. Ze zkušeností je známé, že největší zmatek v korporátních dokumentech mají obchodní společnosti, jejichž vlastníky jsou fyzické osoby. Do doby, kdy Čapí hnízdo vlastnil Agrofert, bylo korporátně vše, jak má být. Velké společnosti musejí mít v papírech pořádek a mají na to armádu právníků. V roce 2008 bylo Čapí hnízdo z holdingu vyvedené a péče o korporátní záležitosti trochu opadla. Další věcí, kterou zatím nikdo moc nezkoumá, je velikost získané dotace ve vztahu k velikosti majetku Andreje Babiše v té době. Dotace nepředstavovala ani čtyři procenta ročního zisku Agrofertu. Logika takového jednání by asi byla srovnatelná s tím, když se běžně situovaná rodina vypraví do obchodu společně ukrást koupací čepici.

Krajně nepříjemný překlep

Otázky vzbuzovala i samotná forma žádosti. Obsahovala řadu překlepů a vzbuzovala dojem, že si ji autor ve spěchu, ve kterém žádost podával, ani po sobě nepřečetl. Krajně nepříjemný byl překlep v označení manželky Andreje Babišové Moniky jako obviněné. V policejní hantýrce zkratkou obv. Pozoruhodné je i to, že takto označena je Monika Babišová jen na dvou místech textu, i když její jméno je zmiňováno mnohokrát. Vzbuzuje to pocit, že autor pracoval metodou textových editorů zkopíruj a vlož a kompiloval materiál z několika jiných, kde už s Monikou Babišovou pracuje jako s obviněnou, i když podle dostupných informací obviněná není.

Zrovna obvinění Moniky Babišové by mohlo být vnímáno jako velmi rigorózní, protože byla majitelkou akcií Čapího hnízda jen šest týdnů, nebyla členkou orgánů ani Agrofertu ani Čapího hnízda a žádost o dotaci byla podána až po jejím odchodu z akcionářské struktury Čapího hnízda.

Bylo na každém poslanci, aby zvážil všechna dostupná fakta, vyžádal si poskytnutí úplných informací a na základě toho se rozhodl, zda vyhoví požadavku policie, anebo vrátí věc k došetření a požádá o předložení alespoň elementárních důkazů.

Zdroj: http://ceskapozice.lidovky.cz/kauza-capi-hnizdo-nelehka-situace-pro-policii-faa-/forum.aspx?c=A170908_012024_pozice-forum_lube#utm_source=email&utm_medium=text&utm_campaign=lidovky.directmail

* * *

Kauza Čapí hnízdo není policejní provokací, tvrdí šéf policie

Policejní prezident Tomáš Tuhý a Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman se ohradili proti výrokům prezidenta Miloše Zemana, že by kauza Čapí hnízdo mohla být policejní provokací. V diskusním pořadu ČT Otázky Václava Moravce se shodli na tom, že věří vyšetřujícím orgánům. Podle Tuhého vyšetřování kauzy netrvá dlouho a případné průtahy nebyly na straně policistů nebo státního zastupitelství. Tuhý uvedl, že byl nedávno na schůzce s prezidentem Zemanem, kde řešili hlavně bezpečnost země. Zeman mu prý také řekl svůj pohled na kauzu kolem šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. "Já jsme se vůči tomu vymezil," prohlásil Tuhý. Dodal, že do vyšetřování kauzy nevidí, ale věří svým podřízeným. "Rozhodně o policejní provokaci nejde," zdůraznil Tuhý. ČRo, 17.9.2017

P.S.

Neuvěřitelné, jako kdyby mohli říci, že vyšetřujícím orgánům nevěří a  že o policejní provokaci jde! Vychází kniha „Babiš vůdce století“, ale naši „slavní investigativci“ raději oznámí jen den a město, kde se bude křest knihy konat – místo a čas pro jistotu utajíme. J.Š.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (2 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)