Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Advokat Tataru… Nakonec soudky­ně vyšla a četla rozsudek. Hlas se jí třásl, až jsem se bál, že se roz­pláče. Bylo jasné, že je z toho ve­dle. Ale musela přečíst to, co jí ně­kdo nařídil. Všichni u soudu byli v šoku. Takového starce poslat do kriminálu? Ale co se nestalo - asi za tři dny vyšlo na ulici sedm takových kmetů. Měli stejný plakát jako je­jich druh a další, na kterých mu vyjadřovali podporu. Dokázali, že se nebojí ničeho, ani věznění. Tyhle starce už do vězení neposla­li. Lekli se. Sedm statečných dědečků bylo příliš velké sousto i pro ruské soudnictví. …

* * *

SIMFEROPOL/PRAHA Moskva při­tvrdila. Na anektovaném Krymu zesílilo pronásledování Krym­ských Tatarů s cílem umlčet každé­ho, kdo není loajální ke Kremlu. Vyplývá to ze zprávy organizace Human Rights Watch (HRW) zve­řejněné minulý týden. Podle ní jsou původní obyvatelé Krymu ob­viňováni z extremismu, separatis­mu a terorismu, aniž by se něčeho podobného dopustili. Byla zakázá­na svobodná média a veškerá kriti­ka okupace je trestána.

Edem Semedljajev je krymsko-tatarský advokát, který se věnuje právě a především kauzám Krym­ských Tatarů perzekvovaných z politických důvodů. Sám by ale ochranu potřeboval - nedávno v jeho kancelářích ruská policie provedla razii a zabavila mu počí­tače. Předtím se do jeho domu po­kusili násilím dostat neznámí lidé, kteří tvrdili, že jsou daňoví inspektoři. Přesto je Edem usmě­vavý a bodrý chlapík, jemuž neva­dí, že se pouští do předem prohra­ných bitev.

LN Jak taková domovní prohlíd­ka vypadá?

Přijede policejní oddíl, speciál­ní jednotky vylomí dveře, vlezou k vám okny, doslova vlítnou do obydlí a všechny položí obličejem k zemi. I ženy a děti. Všem dají náramky. Vypadá to jako vo­jenská operace. Přestože policie dobře ví, že ti lidé jsou nevinní. Jenže taková aktivita se nahoře cení - čím víc lidí zavřete, tím vět­ší jsou odměny. Někdy přijde i povýšení.

LN Jak se asi cítí soudce, který ví, že koná zcela proti smyslu své profese?

Myslím, že hlavním motivem jejich jednání je strach. Byl jsem svědkem toho, jak příslušník FSB řval na soudce jako na malého klu­ka. Soudci se prostě bojí o práci, bojí se i toho, že skončí ve věze­ní. Tak tam raději pošlou nevinné­ho člověka. Nemohu stále zapo­menout na případ Servera Karametova, 76.letého muže, který le­tos 8. srpna sám demonstroval na prostranství před Nejvyšším sou­dem Krymu v Simferopolu. Nad hlavou držel plakát s nápisem: „Putine! Naše děti nejsou teroris­té! Přestaňte obviňovat Krymské Tatary!“ Třásl se po celém těle, má totiž Parkinsonovu chorobu. Přesto chtěl tímto způsobem pod­pořit jednoho z vůdců Krym­ských Tatarů - Achťoma Čijgozova, o jehož osudu se právě rozho­dovalo uvnitř soudní budovy. Za chvíli ho ale sebralo pět ruských policistů.

LN Osamocený protest přece ne­podléhá předběžnému schvále­ní úřadů jako demonstrace. Proč tedy toho starého muže za­tkli?

Na některých místech nesmí vy­jadřovat své mínění ani jednotli­vec. Děda nevěděl, že to před sou­dy a policejními stanicemi nelze. Mě nejvíc vyděsilo, že těžce ne­mocnému člověku dají klidně de­set dní vězení. Nehájil jsem ho, ale byl jsem se na ten proces podí­vat. Vše na první pohled probíha­lo tak, jak má. Spousta důkazů včetně videa. Na lavici obžalova­ných sedí drobný dědeček, který se celý třese. Svědci policisté vy­povídají. Dvoumetrový chlap tvr­dí, že se jim starý muž zuřivě vzpí­ral, když mu chtěli v nezákonné činnosti zabránit. Prý ho nemohli zvládnout. Pak se soud odebral k jednání o verdiktu. Trvalo jim to hodinu a půl. Nakonec soudky­ně vyšla a četla rozsudek. Hlas se jí třásl, až jsem se bál, že se roz­pláče. Bylo jasné, že je z toho ve­dle. Ale musela přečíst to, co jí ně­kdo nařídil. Všichni u soudu byli v šoku. Takového starce poslat do kriminálu? Ale co se nestalo - asi za tři dny vyšlo na ulici sedm takových kmetů. Měli stejný plakát jako je­jich druh a další, na kterých mu vyjadřovali podporu. Dokázali, že se nebojí ničeho, ani věznění. Tyhle starce už do vězení neposla­li. Lekli se. Sedm statečných dědečků bylo příliš velké sousto i pro ruské soudnictví.

Z článku Kam s Tatary? Přece na Sibiř! (LN, Petra Procházková, 22.11.2017)

* * *

Ruský senátor a oligarcha Kerimov obviněn ve Francii

Paříž - Francouzský soudce formálně obvinil ruského senátora a miliardáře Sulejmana Kerimova z praní peněz a daňových úniků. Jednapadesátiletý podnikatel smí zůstat na svobodě za podmínky, že složí kauci ve výši pět milionů eur a pas odevzdá policii. Nesmí opustit okolí Nice, uvedly tiskové agentury s odvoláním na prokurátora. Podnikatelův výslech u soudu, který začal ve středu večer, trval podle médií pět hodin.

Kerimov smí zůstat na svobodě za podmínky, že složí kauci ve výši pět milionů eur (asi 127 milionů Kč) a pas odevzdá policii, které se má několikrát v týdnu hlásit. Nesmí opustit Francii, ani okolí Nice, upřesnil prokurátor Jean-Michel Prêtre. "Zatím nelze odhadnout, jak dlouho to potrvá. Jde o dočasné opatření, dokud vyšetřování neskončí," řekl.

Francouzské úřady oligarchu podezírají, že připravil státní pokladnu "o desítky milionů eur" při nákupech nemovitostí přes prostředníky na poloostrově Cap d'Antibes, uvedla agentura AFP. Kerimov, který strávil dva dny v policejní cele, ani jeho advokáti se před novináři nevyjádřili.

Obviněn byl také daňový poradce Philippe Chiaverini, švýcarský finančník Alexandre Studhalter a jeho krajan, podnikatel Philippe Borghetti.

Moskva se podle agentury TASS ohradila proti senátorovu zatčení s tím, že má diplomatický pas a chrání jej imunita. Paříž odvětila, že Kerimovova imunita se vztahuje jen na jeho působení jako zákonodárce a o jejích mezích rozhodne francouzský soudce.

Francouzská policie Kerimova zatkla na letišti v Nice na jihu země v pondělí. Při této příležitosti diplomatický pas nepoužil, protože cestoval soukromě.

Politik zastupuje v horní komoře ruského parlamentu - Radě federace - severokavkazský Dagestán. Jeho majetek odhadl časopis Forbes v roce 2013 na více než sedm miliard dolarů (dnes 152 miliard Kč). Kerimovova rodina podle kontroluje ruskou těžařskou firmu Poljus, která se zaměřuje na těžbu zlata.

http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/rusky-senator-a-oligarcha-kerimov-obvinen-ve-francii/1553879

* * *

S takovou bezprávní zemí chce prezident Zeman navazovat přátelské a „rovnocenné obchodní vztahy“?! Největším nebezpečím pro demokracii je to, že umožňuje, aby nedemokratické země využívali jejich demokracii a tím ji i ohrožovali a oslabovali.

Jan Šinágl, 24.11.2017

* * *

Putinova propagandistická válka v Praze

Tak tohle je síla! Ať žijí čestní atamani Trump, Putin, Nazarbajev, Lukašenko, Schröder a spol.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.33 (3 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)