Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Zemanek PD 091217Aktualizováno 23.12.2017: Doplněno na konci tohoto zveřejněného článku o nezveřejněných sedm otázek a odpovědí?! Berounský Deník je v tištěném vydání neotiskl a na webových stránkách BD dosud není. Posuďte sami, zda by odpovědi nezajímaly širokou veřejnost. Pokud se takto „demokraticky“ chová redakce BD, nedivím se, že hledá nového redaktora/redaktorku (v pořadí už čtvrtý v krátké době). Sežene pouze poslušného, pokud vůbec a náklad BD bude dále klesat, zaslouženě! Svoboda slova má i v redakci BD své hranice… J.Š.

Petr Zemánek je bytostně spjat s hrady Točník a Žebrák. V roce 1995 se přihlásil do konkurzu na jejich kastelána a je jím už dvaadvacet let. Kromě to­hoto povolání ale zároveň zvládá i další. Je velmi všestranný člověk, plný energie a životní vitality, kterou předává mladými lidem na jednom z praž­ských gymnázií.

Zjistila jsem, že jste velmi aktivní člověk. Kromě práce kastelána ještě učíte a vy­konáváte mnoho dalších funkcí a činností. Co vše to vlastně děláte a jak to vše stíháte?

Ale, jde to. Jeden den v týdnu učím na Keplerově gymnáziu v Praze. To mi zůstalo, neboť jsem tam učil ještě před nástupem na Točník a Žebrák. Učím dějepis a primu vlastivědu. Je to milé zpestření a udr­žuji tím kontakt se stu­denty. Odbíhám tak zá­měrně od hradních věcí, abych se „nadýchl“ něčeho jiného. Občas také natáčím zvukové a filmové zázna­my pamětníků pro Paměť národa. Jen filmových rozhovorů mám už pade­sát. Přicházím tak do kon­taktu s orální historií, kte­rá by se často ztratila. Ně­kteří pamětníci ve věku přes devadesát let jsou neuvěřitelní a srší ener­gií. Příkladem může být pan Luděk Eliáš, který na na­táčení při­jede z ves­nice neda­leko Ostra­vy. Jede au­tobusem, pak vlakem, dojde pěšky z Hlavního nádraží na Kampu, vykouří si retko a potom dvě hodiny napínavě povídá na kame­ru. Když skončíme, vykouří si další cigaretku a následuje stejná cesta domů. A to je člověk, který přežil holocaust. Nebo strašně milá paní Linda Wichterlová, která v srpnu oslavila stovku a o které mí stu­denti natočili krátký do­kument. Na doplnění - jsem ještě zastupitelem ve své obci.

Co z toho děláte nejraději a také vlastně nejdéle?

Nejdéle ze všeho učím. Začal jsem učit v roce osmdesát sedm na Střed­ním učilišti elektrotech­nickém v pražských Hrdlořezích tělocvik a ekolo­gii. Teprve dodatečně jsem dostudoval pedagogiku a historii. A tak jsem kromě učiliště začal učit i na dvou gymnáziích. V roce 1990 jsem pak nastoupil na Gymnázium Jana Keplera jako učitel tělocviku a společenských věd. Vždyc­ky se snažím mít rád tu činnost, kterou právě dě­lám. Do toho však samozřejmě nepočítám stále běsnější úřadování.

Máte čas na koníčky? Jestli ano, které z nic děláte nej­raději?

Mám kamaráda z Buštěhradu, se kterým občas vyrazíme na divoký výlet. Šli jsme třeba pěšky ce­lou naši východní hra­nici a závěr spluli po Moravě k soutoku s Dyjí na ká­noi. To vše za necelých šest dní. Mám rád vysoké hory a občas se neudržím a vyrazím. Zamiloval jsem si pustinu chilské Atacamy, kde není vůbec nic. Člověk je tam sám s nekonečnou pouští a skoro sedmitisí­covými vrcholky. Doufám, že se tam ještě vypravím. Rád se projedu na koni křivoklátskými lesy. S jed­ním našim koněm, Dymou, občas prožívám spo­jení v jednu bytost, což se ne­dá vysvětlit. Podobně ja­ko nedokážu popsat to, co jsem prožíval po samotář­ském výstu­pu na vrcholy Tres Cruces v Chile.

Jak jste se k práci kastelána vůbec dostal, vždyť jste právník? Jak dlouho ji už vykonáváte?Původně jsem nechtěl jít studovat práva, nýbrž ar­cheologii. Ta se však ote­vírala jednou za čtyři roky. Musel bych počkat a jít na vojnu. Práva byla tedy z nouze ctnost, ale rodičům se to samozřejmě líbilo. Nakonec jsem je dostudo­val. Právnické uplatnění po škole však nebylo, pokud by člověk nesplnil politické předpoklady. To jsem ne­chtěl, a tak jsem se po vojně a po krátkém půso­bení v roli podnikového právníka stal konečně ar­cheologem. Kopal jsem pod PhDr. Nechvátalem na Vy­šehradě. Bavilo mě to. Po­tom jsem byl lesním děl­níkem a po roční „právni­čině" na Ministerstvu lesů a životního prostředí jsem začal učit. V roce 1995 jsem se dozvěděl o konkurzu na kastelána hradů Žebrák a Točník a přihlásil se. Dlouho jsem váhal, protože jsem měl svou třídu ve třeťáku. Rozhodující slovo nakonec měla Hanka, moje manželka, která chtěla jít na venkov a mít zvířata. Zabili jsme tak dvě mou­chy jednou ranou.

Jak vlastně váš pracovní den na hradě začíná?

Různě. Podle situ­ace a ročního období. Jinak je to za provozu v létě a jinak v klidnější době v zimě. Ale může se stát, že je to úplně nao­pak. Stačí, když se do­staví filmaři. Snažím se, aby byla práce různorodá. To ji posiluje. Práce na hradě zahrnuje široké spektrum činností, od úklidu medvědů po sepi­sování smluv.

Skrývá Točník či Žebrák ně­jaké zajímavé tajemství? Na co byste návštěvníky hradu upozornil?

Spoustu. Stačí se po hra­dech pohybovat a nespěchat, nechat se ovinout atmosférou hradů a jejich okolí. Záleží na člověku. Když jste v kontaktu s lid­mi, stále více si uvědomu­jete jejich spěch a neklid, neschopnost se zastavit a jen tak se „kochnout" nebo sám něco nacházet, pozo­rovat. Stále více lidí, chce mít svůj čas někým a ně­čím nalajnovaný. Bojíme se být sami se sebou.

Oba hrady toho velmi pa­matují, jsou zajímavé i z hlediska archeologie? Na­šlo se zde něco zajímavého?

Nejvýznamějším nále­zem jsou střepy a kosti z pravěkého sídliště doby halštatské nalezené pod jediným stromem na Točníku. Z té doby je patrně i uměle vylámané jezírko v hradním příkopu. Vý­znamný je také nález renesančních kachli s por­tréty Anny Jagellonské a Ferdinanda I. Habsburské­ho. Na žebráckém hradě je to zejména torzo pece ústředního topení pro Královský palác. Poslední archeologický objev je z letoška, kdy se sesula zeď na 3. nádvoří a za ní se objevilo torzo starých schodišť, dlažba a neznámá nosná zeď s omítkou.

Berounský deník, Romana Šimková, 9.12.2017

* * *

P.S.

S panem Zemánkem se známe a spolupracujeme už dlouhé roky. Pomáhal jsem mu postavit spolu s jeho studenty Kříž u Zabitého nedaleko Vráže u Berouna, ke přišli o život čeští Němci, žijící v Loděnicích po skončení II.světové války v Evropě. Druhý Kříž jsme postavili v Postoloprtské bažantnici na památku povražděných českých Němců. Impulsem pro druhý Kříž bylo, když se dozvěděl, že v postoloprtských kasárnách kde sloužil, čekali na smrt stovky nevinných mužů. Pokusil se umístit i pamětní desku na budovu kasáren. Soukromá majitelka mu to nedovolila (kasárna už byla barbarsky zbourána). Nechal ji proto symbolicky ležet u zdi. Všechny tři akce natáčela ČT – zpravodajství, Reportéři ČT s Davidem Vondráčkem.

Jan Šinágl, 17.12.2017

* * *

Manželka Otty Wichterleho: Měli jsme za čočky dostat obrovské peníze

Richard Hlavatý: takové skvělé lidi a vlastence likvidovali komunisté

* * *

Aktualizováno 23.12.2017:

Tuto část rozhovoru s panem Zemánkem už Berounský deník neotiskl:

Dobrý den pane kasteláne, posílám Vám avizované otázky. Nedivte se množství. Je to rozhovor na celou stránku. Děkuji  za odpovědi a krásný den..

Letošní turistická sezona pomalu končí, jste s ní spokojený? Jaká byla v porovnání s uplynulými roky?

Letošní rok je úspěšný. Dosud přišlo asi o 5.000 návštěvníků více než loni. Doufám, že to poslední dva měsíce provozu nezkazí.

 

Na Točníku se koná řada kulturních akcí. Některé jsou už tradicí, jiné začínají. Seznámíte nás s nimi?

Tradiční akce jsou tyto: "Med dej" na začátku dubna-benefiční akce pro točnické medvědy, "Pravěké dny" na konci dubna, v květnu to je didaktická akce "Hrad zvířat" a sportovní akce "Běžíme na hrad". V červnu zábavný "Pohádkový hrad" a "Slunkatoč" s koncerty přes noc. Dobové slavnosti probíhají v době cyrilometodějských svátků. Letos k nám zavítal dvůr císaře Rudolfa II. Okořská garda má svůj tábor na Točníku v polovině srpna. Na konci prázdnin je "Netopýří večírek", divadelní představení spolku Za vodou z Čenkova, hradní bartolomějská poutní mše a noční "Hradozámecká noc". Poslední takovou akcí jsou v září  "Indiáni z Točníku". Novými akcemi byla letos divadelní představení skupiny OldStars "Lakomec", "Romeo a Julie", "Kupec benátský", "To všechno ona" a šermířská akce Plzeňského landfrýdu "Vinobraní.“ Na hrad se vrátila i "Filmařská výstava", pokračuje výstava středověkého rukopisu "Bellifortis" a "Hradní české typologie". Vše doplňují hradní modely na Žebráku a výstava „Dalekohled“ Martina Ceplechy. Celá řada kulturních akcí navíc po celý rok probíhá v kafírně Bárka v Točníku.

Podařilo se za tu dobu, co jste na hradech kastelánem, něco na hradech změnit k lepšímu?

Snažím se propojování architektury a krajiny. Snad je to i patrno na hradech a jejich okolí. Na hradech došlo skoro ke kompletnímu zajištění hradeb,  dobovým způsobem byla opravena střecha nad Královským palácem na Točníku prostřednictvím repliky středověkého jeřábu, upraveny byly podlahy v obou palácích aj.  Dvakrát byl rozšířen výběh pro medvědy, vybudována Medvědí stezka, zprovozněna cesta na hrad Točník, vyklestěna třešňovka pod Točníkem, vytvořen nový informační systém aj.

Na budově pivovaru byla umístěna pamětní deska místnímu sládkovi a alchymistovi Otakaru Zacharovi (autor Daniel Paul ze Bzové). Své místo si v krajině našel i připomínkový Portál Jeronýma Pražského na Jezevčím kopci, u něhož se letos poprvé konala svatba. Od počátku svého kastelánského nástupu jsem se snažil neomezovat pouhou středověkou okázalostí. Myslím si, že oba hrady jsou součástí zdejší krajiny po celá staletí, po celé epochy.

K hradu patří výběh s medvědy, jak jsou staří a je péče o ně náročná?

Současní točničtí medvědi Agáta a Martin jsou čtyřletí, narodili se tedy v roce 2013 ve stejný den jako medvědi berounští. Celkovou rekonstrukci a rozšíření medvědína provedl Spolek NUDLE ze sbírkových peněz a předal jej památkářům. Jen mne mrzelo, že nám byl tehdy stanoven poplatek za stavební povolení ve výši 30.000,- Kč. Beru to jako křivdu na lidech, kteří na rekonstrukci medvědína přispěli. Mělo by být přece rozlišováno, jak jsou stavební projekty financovány. Domnívám se, že v takových případech může stavební úřad nevyžadovat zaplacení poplatku nebo jej snížit. Nestalo se tak.

Trápí vás v souvislosti s vaší funkcí kastelána na Točníku a Žebráku něco?

Ano, jak si nevážíme krajiny kolem sebe, toho, co bylo svaté našim předkům; jak na nejúrodnější půdě stavíme průmyslové haly a sklady; jak si této půdy nevážíme; jak se nám spojují katastry obcí v jednolitý monolit staveb a starostové tomu přihlížejí; jak zaniká estetika krajiny, kterou kdysi určovali místní lidé; jak se rádi nimráme na svém písečku, ale širší okolí nás nezajímá; jak se zbytečně ztrácejí dotační tituly ve zcela zbytečných projektech a na ty podstatné se nedostane ad.

Z čeho máte největší radost?

Když se návštěvníkům na hradech líbí; když „moji“ studentí něco vytvoří nebo jsou pozorní; když krmím medvědy; když manuálně pracuji a napadá mě přitom spousta věcí; když dětem září oči; když něco nového objevím. Naproti okýnka hradní kanceláře je "Ptačí strom", odsedají na něj ptáci. Chodím je potajmu pozorovat a nahlížím tak do jejich světa.

 

Kdy začínáte hrad připravovat na zimu? A co během tohoto období, kdy je hrad pro veřejnost uzavřený, děláte?

Tuto otázku slyším často. Nejraději bych odpověděl, "Nic", ale není  tomu tak. Ukončujeme návštěvnický rok, chystáme rok nový, zpracovávají se písemnosti, kontroluje depozitář, pod střechou se staví, dělají se revize a kontroly aj.

K medvědům a ostatním hradním zvířatům se stejně musí, a tak jsme tu každý den. V zimě si však děláme i radosti.

Každým rokem pořádáme pod hrady v kafírně Bárka "Mazikongres", tedy badatelské setkání osob hrady Točník a Žebrák i okolím vědecky osvícených. Vždy ke konci roku shrnují „výzkumníci“ své netradiční poznatky z posledních let a rozličně je prezentují veřejnosti.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (2 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)