Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 24.04.2024 10:01
    Odsouzený kriminálník Maxim Ponomarenko opět podniká v ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 09:00
    Dobrý den vážený pane Šinágle, obracím se na Vás, protože ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 07:47
    Předpokládám, že paní Gavlasové a jejím klientům bylo zveřejněním ...

    Read more...

     
  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

LN Klaus I 250618V Evropě už nejde o střet Východu se Západem, ale levice s konzervativními hodnotami. Je smutné, k jaké roli se Klaus propůjčil, ale typické pro lidi, kteří pro svoji kariéru a věhlas udělají cokoliv. Otřesné čtení z dnešních LN Klaus II 250618LN. Jak by asi dopadlo lidové hlasování o tom, zda je či není Václav Klaus zločinec, či duševně chorý člověk?! Ne nadarmo ho Putin vyznamenal Puškinovou medailí… J.Š.

….Novodobé pohádky jsou o hrdinech, kteří chtěli více, než mohli, zkusili to, dosáhli toho, a stali se hrdiny. Václav Klaus v roce 1989 zkusil sáhnout po nemožném - a povedlo se, dosáhl toho, stal se českým hrdinou, známým i v zahraničí. Ale on chtěl více, chtěl být světovým hrdinou, neustále sahal po nemožném, ale už nedosáhl. Polévá tedy žlučí celý ten západní svět, který mu hrdinství odepřel, zbývá mu už jen ten východní, který má na Západ taky pifku a podobné zahořklé nespokojence vyzobává pro svůj arzenál. Východ Klause také neuspokojí, a on to ví, hrdinu z něj neudělá, jen jej zneužívá pro svoji agendu. Tak zatím jen synchronizovaně spílají společnému nepříteli. Nic originálního, podnětného nebo vzrušujícího v tom není, žádné objevování nových myšlenkových horizontů, nic pozitivního. V tom je to smutné.

* * *

Smutná ukázka Klausova intelektuálního pádu, uvedený manifest má úroveň tuctových textů Parlamentních listů aj. ultrapravicových ideo-serverů, kde se to hemží pojmy jako "neomarxistické bruselské elity", "nová totalita", apod.

V první polovině 90. let byl Klaus poměrně svěžím intelektuálem, neboť byl propagátorem klasické liberální ekonomické školy v čerstvě postkomunistické realitě, což jej činilo do jisté míry originálním. Poté, co ekonomická trasformace proběhla, marně hledal další originální téma. Přes poněkud neúspěšný (ve smyslu, že nikoho moc nezaujal) boj proti enviromentalismu se dostal k hrubému isolacionalistickému nacionalismu a odboji proti všemu, co nacionalismus na mezinárodní rovině převyšuje.

V ničem z toho však už originálním, původním nebyl - ve svém anti-enviromentálním tažení jen kopíroval obecně známé postoje slavnějších kritiků tohoto proudu, od Simona a Lomborga po mnohé současné biology a klimatology, kteří tvoří sami o sobě enviromentální lobby silné oponentní křídlo. Klausova kniha "Modrá, nikoli zelená planeta" je tedy je sebranou mozaikou těchto kritik bez nějaké hlubší přidané hodnoty.

Nyní je Klausova invence na úrovni ještě nižší. Frázovitým vyzdvihováním tupého nacionalismu 19. stol. (bez hlubšího vysvětlení, proč by po jeho odmítnutí na konci 20. stol. měl být opět v 21.stol. přínosný) v extremisticky nenávistným spíláním mezinárodním organizacím a "západním elitám" přebírá rétoriku ze zdrojů značně pokleslejších, než předešle. Inspiruje se již nikoli slavnějšími odborníky, či vědeckými kapacitami, ale pouhými far-right nacionalistickými aktivisty, politiky či extremisty z jejichž malty staví svoje eseje, ve kterých dávno rezignoval na cokoli původního, originálního. Nezřídka se v nich vyskytují kromě demagogie či manipulací i vyslovené nepravdy. Několik poznámek k jeho přiloženému manifestu:

1) Pojem "liberální demokracie" není výmyslem "bruselských elit" posledních let. O "liberálním řádu" a ústavním pořádku, který jej má zajistit, tj. liberální demokracii, mluvili již představitelé oné rakouské školy "liberálních ekonomů" (Mises, Hayek), které Klaus sám v 90.letech propagoval, už ve 20.letech 20.st. Dále se o ní hovořilo v celém poválečném období jako k protikladu jednak k "lidovým demokraciím" komunistického typu, ale i k fašistickým či nacionálně-socialistickým systémům "vlády většiny"

2) Liberálni demokracie není vládou menšiny (tou je diktatura), ani vládou menšin (což je nesmysl), ale vládou práva, tj. Ústavy a institucí, které její smysl naplňují. A toto právo /Ústava zajišťuje rovné podmínky všem, bez ohledu na to, jestli jsou členy nějaké menšiny či většiny. Tyto kategorie jsou totiž proměnlivé a mnohočetné, všichni jsme účastníky zároveň mnoha menšin i většin. Není také pravda, že "demokracie je vládou většiny". "Vláda většiny" není demokracií, ale "tyrannií většiny", autoritářským systémem, který se snaží své občany nasoukat do nějaké jednotné kolektivistické košile, kterou nazve "většinou", podle národního, třídního, náboženského či jiného principu.

3) Nebezpečí teroru "vlády většiny", ke které vyzývá Klaus ve své deklaraci, si byli vědomi už zakladatelé jedné z nejstarších a nejfunkčnějších liberálních demokracií světa - USA, a podle toho koncipovali Ústavu. Vláda většiny, která není limitovaná omezující mocí Ústavy, zpravidla vede k největším bestialitám a bezpráví, které si nadpoloviční většina na libovolné menšině usmyslí a odhlasuje.

4) S myšlenkou otevřeného politického nesouhlasu s liberální demokracií už před mnoha lety přišel Viktor Orbán ve svém památném projevu (vymyslel alespoň svůj termín pro nacionalistický autoritarismus - "iliberální demokracie"). Tedy opět nic nového. Krom další známky závisti Orbánovi, který jako první a nejúspěšněji dokázal uvedené ve střední Evropě uvést do praxe.

5) Není pravda, že "démos" - politický lid, umožňující demokracii, je "možný pouze v národních státech. (Další variantou je "národní státy jsou nejpřirozenějším místem pro demokracii"). To je vyslovená lež, kterou vyvrací existence takových zemí, jako jsou v linii první USA, Kanada, Austrálie, Indie, Belgie ap., a v linii druhé Itálie, Německo, Velká Británie, Švýcarsko, apod. Naopak, mnoho historických příkladů ukazuje, že vznik pluraritní demokracie je v mononacionálních státech často složitější, než v těch multinacionálních.

Novodobé pohádky jsou o hrdinech, kteří chtěli více, než mohli, zkusili to, dosáhli toho, a stali se hrdiny. Václav Klaus v roce 1989 zkusil sáhnout po nemožném - a povedlo se, dosáhl toho, stal se českým hrdinou, známým i v zahraničí. Ale on chtěl více, chtěl být světovým hrdinou, neustále sahal po nemožném, ale už nedosáhl. Polévá tedy žlučí celý ten západní svět, který mu hrdinství odepřel, zbývá mu už jen ten východní, který má na Západ taky pifku a podobné zahořklé nespokojence vyzobává pro svůj arzenál. Východ Klause také neuspokojí, a on to ví, hrdinu z něj neudělá, jen jej zneužívá pro svoji agendu. Tak zatím jen synchronizovaně spílají společnému nepříteli. Nic originálního, podnětného nebo vzrušujícího v tom není, žádné objevování nových myšlenkových horizontů, nic pozitivního. V tom je to smutné.

Vít Kučík

https://www.facebook.com/groups/87817999979/permalink/10151083226634980/

* * *

Obrana demokracie před liberální demokracií

Text se společným prohlášením exprezidenta Václava Klause a kolektivu pracovníků Institutu Václava Klause

https://echo24.cz/a/SmJhY/obrana-demokracie-pred-liberalni-demokracii

* * *

„Breptání přisluhovače okupantů patří do plivátka, protože kolaborantova upovídanost je pro veřejnost zbytečná.“

 K.Mrzílek

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.33 (3 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)