Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...

     
  • 17.04.2024 19:23
    Zdravím Vás pane Šinágle, něco se děje. Ministr Blažek podal ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Stále více lidí se po setmění neodváží jít do centra Plzně. V ulicích totiž rapidně přibylo cizinců, kteří po práci v montovnách hledají nějakou zábavu. Opíjí se, kradou a napadají místní obyvatele. Už dávno nejde jen o rány pěstí, ale o útoky s nožem.

Už tři týdny bojuje v nemocnici o život mladý muž, kterého v noci bez příčiny napadla skupina cizinců vracejících se z tahu. Nemuselo by být tak zle, kdyby jeden z nich nevytáhl nůž zvaný motýlek a oběť nebodl.

Trefil aortu, sanitky jezdily celou noc pro krev, a ačkoli se lékařům podařilo po několika hodinách krevní oběh obnovit, napadený muž nakonec přišel o nohu, která zůstala příliš dlouho neprokrvená.

Z obyčejné cesty po Plzni se stala noční můra, zůstal bezmocný vztek. A nejen pro zúčastněné.

Něco takového se sice neděje každý den, ale loni i letos stáli v Plzeňském kraji cizinci a lidé z ubytoven za polovinou vražd a pokusů o ně. Bylo by na čase, aby se tím začal seriózně zabývat někdo jiný než politické subjekty, které jiná témata víceméně nemají.

Už dlouho však přibývá lidí, kteří řeknou, že si noční návštěvu centra raději rozmyslí. Prostě se začali bát.

V ulicích přibylo chlapíků, kteří se drží ve skupinkách, nemluví česky a hledají zábavu po práci. Někteří policisté přiznají, že jsou rádi, když k nočním šarvátkám před bary nebo v ubytovnách nemusí, protože už dávno nejde o rány pěstí, ale stále častěji o útoky s nožem.

Někteří lékaři říkají, že ošetření účastníků podobných bitek jsou hlavně o víkendech běžnou agendou a zranění chlapíci na rozdíl od zdejší populace dokážou ještě při třech čtyřech promile alkoholu v krvi běžně komunikovat.

Problémy jsou obecně s lidmi, které přitáhl bezpočet montoven všeho druhu. Ti, kteří za prací k linkám přicházejí z ciziny ve stále větší míře, nepředstavují zrovna společenskou elitu ani v rodných zemích.

Navíc většinou přijíždějí samotní chlapi, které nedrží při dobrých mravech ani rodina, ani dům. Tolik volnosti jako v cizině si už nikdy neužijí. Že z toho nekouká nic dobrého, je nabíledni. A takových lidí přibývá raketovým tempem, notabene v celkem soustředěných lokalitách.

V Plzeňském kraji s více než půlmilionem obyvatel je teď zahraničních pracovníků přes 50 tisíc. Zhruba každý dvanáctý obyvatel kraje má jiné než české občanství. Nebydlí jen v ubytovnách, často odpudivých, vybydlených a špinavých. Agentury pro ně mají pronajaté spousty bytů i v panelových nebo rodinných domech. Byznys nabalený na „dovoz pracovní síly“ dosáhl obrovských rozměrů.

Pro daná místa ale znamená fenomén dovezených dělníků větší spotřebu energií, vody, doktorů, potřebu likvidace většího množství odpadků, zvýšení kapacity veřejné dopravy, městských policií. Pro stálé obyvatele znamená ten fenomén přinejmenším zmíněný pocit, že se začali bát.

Jako nic na světě, ani toto není černobílé. Cizince z plzeňského příběhu prý pomáhali policii chytit jiní cizinci stejné národnosti.

Zahraniční pracovníci jsou tu už nejmíň dvacet let a udělali spoustu užitečné práce. Ve stavebnictví dnes Češi spoustu dílčích profesí možná ani neumějí, cizinci dělají v úklidových firmách, pohostinství, v rozumné míře vlastně asi ve všech oborech lidské činnosti až třeba po balet.

Byznys s dovozem pracovní síly dosáhl obrovských rozměrů

Jenže u montoven v aktuální fázi hospodářského cyklu jde o něco jiného – o razantní změnu měřítka a k tomu mimořádné odlidštění vztahů dané agenturním zaměstnáváním.

Zástupci průmyslu tvrdí, že česká ekonomika potřebuje pracovní sílu a problém musíme řešit jejím dovozem. Už z té formulace je jasné, jakou hodnotu v tom člověk a jeho příběh má.

Otázka je, jestli ten dovoz opravdu potřebuje česká ekonomika, nebo jen majitelé fabrik a reprezentanti jejich svazů, kteří jen pronesou makroekonomická moudra a odjedou bydlet někam, kam ozvěny jejich dovozů nikdy nedolehnou a kde je nejspíš nikdo nepobodá. Vy si s tím žijte.

Zdroj: https://plzen.idnes.cz/montovna-plzen-centrum-mesta-nebezpeci-policista-cizinec-agenturni-pracovnik-komentar-polivka-iks-/plzen-zpravy.aspx?c=A181126_104248_plzen-zpravy_vb

* * *

P.S.

Socialni bomba tika, jeji sila roste kazdym dnem – a parlament nema nic jineho na praci nez kritizovat premiera… Neprichazi k nam jen pracovni sila, ale clovek. Moudri starostove uz vyzaduji pred souhlasem se stavbou  dalsi tovarny predlozeni socialniho planu. Jako silenci - a nejen my, zvysujeme “vyrobu pro vyrobu”, nicime zivotni prostredi a postupne sami sebe. Ubyva vody, stromu, mizi flora, fauna a vubec nepozorujeme, ze se “veselime” na potapejicim se Titanicu, ktery nas vezme do zahuby vsechny, pokud se vedeni na odpovednych mistech neujmou skutecne moudri, schopni a zodpovedni lide.

 

Jan Sinagl, 4.12.2018   

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.33 (3 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)