Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...

     
  • 17.04.2024 19:23
    Zdravím Vás pane Šinágle, něco se děje. Ministr Blažek podal ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

CAK logo… Čeští advokáti zjevně vnímají závažné  politické pokusy užívat právo nikoli k uspořádání vztahů ve společnosti, ale k jejímu ovládnutí – ať už jde o právo občanské nebo trestní. Jsou s tímto jevem konfrontováni v praxi stejně jako s jevem, který nejen místopředseda Nejvyššího soudu Roman Fiala nazývá tekuté právo: složitost, nevyzpytatelnost, mnohoznačnost, proměnlivost v důsledku politických a společenských změn. …

* * *

 

Nové představenstvo zvolí Česká advokátní komora (ČAK) na svém 7. sněmu dne 22. září 2017. Představenstvo pak ze svého středu zvolí i nového předsedu. Na kandidátce jsou zajímavá jména včetně bývalých ministrů. Současný předseda advokátní komory Martin Vychopeň už nekandiduje. Komora sestavuje tým do času represe a nejistoty.

Fakt, že současný předseda ČAK už nebude na zářijovém sněmu kandidovat do představenstva, je mezi advokáty a právními profesionály znám dlouhodobě. Ostatně sám Martin Vychopeň o sobě občas říká, že už přesluhuje. Předsedou ČAK je už osm let od roku 2009, zvolen byl opakovaně na dvě čtyřletá volební období.

Čeští advokáti zjevně vnímají závažné  politické pokusy užívat právo nikoli k uspořádání vztahů ve společnosti, ale k jejímu ovládnutí – ať už jde o právo občanské nebo trestní. Jsou s tímto jevem konfrontováni v praxi stejně jako s jevem, který nejen místopředseda Nejvyššího soudu Roman Fiala nazývá tekuté právo: složitost, nevyzpytatelnost, mnohoznačnost, proměnlivost v důsledku politických a společenských změn.

Tým pro čas kyvadla represe a politických procesů

Advokáti proto ve skutečnosti sestavují nový tým pro špatné časy pro právo, kdy slovy předsedy italského Nejvyššího správního soudu Giovanni Canzii zůstávají  v zemi jako ostrůvky stability soudy. Další profesní skupinou, na které nyní záleží, do jaké míry se udrží právo ve svých mezích nebo kam až se vymkne, jsou advokáti.

Od členů takového týmu se ovšem kromě těžké profesionality očekávají dovednosti politické, ať už kvůli obraně zájmů advokátů nebo zájmů zastupovaných klientů, tedy prosazení práva. Není tajemství, že toto je něco, čemu se současný předseda Martin Vychopeň vždy bránil. V průběhu posledního rozhovoru s Českou justicí ostatně podotkl, že není politik, ale profesionál. Pak dobře ilustroval současnost kyvadlem doby, které se vychyluje směrem k represi.

Je to tak. Po televizní revoluci ve státním zastupitelství, kdy byli za předešlé vlády ministrem Jiřím Pospíšilem z ODS odvoláni ti, kteří odmítali zneužívání trestního práva v hospodářské a politické soutěži a nahrazeny osobami podle politického kriteria, zaútočil současný ministr spravedlnosti  Robert Pelikán (ANO11) na soudce. Pelikán jde ještě dál, když dal najevo, že proces, jehož účastníkem je politik s nesprávnou praxí, je politický proces a zavedl pojem politická kriminalita, která se podle jeho slov má soudit jinak, než běžná kriminalita a soudci se to mají naučit.

Do toho nastala exploze trestních výprav na daňové poplatníky – ze zákona jsou zajišťovány majetky poplatníků, kdy nikoli oni, ale jejich obchodní partneři se dopustili deliktu. Zákonný institut ručení za odvedené DPH za obchodního partnera připravil pro využití Babišovým (ANO11) ministerstvem financí pro změnu bývalý ministr financí Miroslav Kalousek z TOP09. Zmíněné situace znamenají dost práce pro soudy a advokáty.

Připravuje se jedenáct těžkých vah

Ve zveřejněném seznamu kandidátů na nové členy představenstva se objevuje hned několik těžkých profesionálů a současně politiků. Zcela jistě jsou takovými bývalá ministryně spravedlnosti advokátka Daniela Kovářová, bývalý ministr vnitra a advokát Tomáš Sokol. Je mezi nimi bez pochyb i  někdejší předseda ČAK, který se nynější kandidaturou vrací mezi funkcionáře, Vladimír Jirousek. O něm se opět hovoří jako o potenciálním předsedovi, kterého budou silní členové backovat z pozice místopředsedů: Robert Němec, Tomáš Sokol, Daniela Kovářová. Nelze jmenovat všechny.

Kromě toho však musí navržená kandidátka reprezentovat vnitřní zájmy Komory – například rovnováhu zájmů velkých advokátních korporací a malých advokátních praxí, bohaté městské advokátní firmy a venkovské advokáty, kteří mají příjem o něco vyšší, než je průměrný plat v ČR, což rovněž není tajemství. Podle informace ČAK totiž bylo v České republice  ke dni 1. březnu 2017 zapsáno celkem 12 857 advokátů a 3 111 advokátních koncipientů.

Takto vypadá kandidátka, kterou současný předseda Martin Vychopen předložil jako návrh na nominaci kandidátů pro volbu do představenstva na 7. sněmu ČAK abecedně:

Mgr. Kamil Blažek
Mgr. Štepán Holub
JUDr. Vladimír Jirousek
JUDr. Daniela Kovářová
JUDr. Martin Maisner, Ph.D.
Mgr. Tomáš Matějovský
JUDr. Radim Miketa
JUDr. Antonín Mokrý
JUDr. Petr Mrázek
Mgr. Robert Němec, LL.M.
JUDr. Monika Novotná
JUDr. Petr Poledník
JUDr. František Smejkal
JUDr. Tomáš Sokol
JUDr. Petr Toman
JUDr. Lenka Vidovičová
JUDr. Jiří Všetečka
JUDr. Michal Žižlavský

Podle zákona o advokacii má představenstvo České advokátní komory jedenáct členů a pět náhradníků. Na kandidátce je osmnáct zájemců. Ze současného představenstva už nekandidují Martin Vychopeň, Vladimíra Glatzová a Vladimír Papež. Představenstvo je ze zákona o advokacii výkonný orgán Komory a jeho předseda jedná jménem Komory ve všech věcech.

https://www.cak.cz/scripts/detail.php?id=17366

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.00 (1 Vote)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)