Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:26
    Univerzální nadstátní občan Proč dnešní Evropa čelí nebezpečí ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

China Weltherschaft aversČína transformuje svou ekonomiku a společnost podle potřeb digitální éry a přechází do konfrontace s americkou technologickou nadvládou. Rizikům s tím spojeným se věnuje Stephan Scheuer, dlouholetý korespondent agentury Deutsche Presse a deníku Handelsblatt v Číně, ve své knize Der Masterplan: Chinas Weg zur Hightech-Weltherrschaft (Mistrovský plán. Čínská cesta k ovládnutí technologického světa).

… Napětí mezi Berlínem a Washingtonem ohledně firmy Huawei ukázal dopis amerického velvyslance Richarda Grenella německému ministru hospodářství Peteru Altmeierovi. Sděluje v něm, že pokud se Huawei zúčastní výstavby 5G sítě v Německu, nemůže výměna informací tajných služeb obou zemí zůstat stejná jako v současnosti. Podle Američanů všechny informace poskytnuté německým tajným službám bude mít i Peking a proto nebude možné Berlínu důvěřovat.

… V roce 2017 francouzský deník Le Monde Afroique zveřejnil, že počítačové centrum Africké unie se sídlem v Adis Abebě vybavené technikou Huawei pět let přenášelo data z ní na servery v Šanghaji.

… Šéf zahraničního výboru Bundestagu, na rozdíl od Schoedera, přirovnává technologický potenciál Huawei k atomové bombě.

…Prakticky všechny mobilní telefony a osm z deseti počítačů v Německu byly vyrobeny v Číně. Tvrzení, že je montovnou a pouze kopíruje produkty západní konkurence, už neplatí. Huawei v uplynulých letech přihlásil více patentů než evropské technologické koncerny, jako je Siemens, a do výzkumu a vývoje investuje víc než Apple.

… Internet byl zpočátku považován za technologii umožňující uniknout státní kontrole a cenzuře. Čína ukazuje, že jej lze kontrolovat na základě vlastních kritérií. Facebook, Google, Dropbox a weby deníků New York Times, Wall Street Journal či Le Mond jsou v Číně nedostupné. Každý pokus o přístup je zpomalen a i zcela nezávadným firemním presentacím, trvá dlouho než se načtou.

… Čínská cenzura je sofistikovaná a putuje s Číňany  za hranice země. Připojí-li se k internetu přes SIM karty čínských operátorů, ani v zahraničí se nedostanou na Google, Facebook, nebo Twitter. Zahraniční návštěvníci ale nemají problém připojit se na svůj facebookový profil nebo používat navigaci a mapy Google.

… Podvody, korupce a těžkopádnost bank pomohly tomu, že dnes je digitální platební systém v Číně mnohem dál než na Západě. Alibaba a Tencent fungují jako digitální banky a poskytují i půjčky. O návrat peněz se nemusejí starat, protože na rozdíl od západních firem vědí o svých zákaznících díky poskytování služeb prakticky vše.

… Hlavní rozdíl mezi západními a čínskými digitálními giganty spočívá v propojení se státem. Čínské úřady nutí digitální koncerny ke spolupráci a mají přístup ke všem datům, čehož využívají v kreditním sytému občanů.

… Pokud zahraniční, především německé automobilky, pro které je Čína obrovským odbytištěm, chtějí na jejím trhu působit, musejí s čínskými úřady spolupracovat. Jejich požadavky na data však odporují západním normám – chtějí nejen informace o baterii a motoru, ale i sériová čísla digitálních přístrojů v autě.  

Podobně je tomu u DJI, světové jedničce v dronech. Sedm z deseti prodaných dronů na světě je od této firmy a její software umožňuje čínským úřadům přístup k fotografiím a videím nejen čínských, ale i zahraničních uživatelů. Americká armáda je proto nesmí používat.  

… Čína je příkladem státního kapitalismu a příslušníci rudé aristokracie jsou často multimilionáři. Proto se zapomíná, že je komunistickým režimem, jehož cílem je lepší společnost. Kreditní systém občanů neslouží jen k jejich kontrole, ale i k dosažení tohoto cíle – důvěryhodní občané jsou odměňováni, nedůvěryhodným je například změněno telefonní vyzvánění, aby každý věděl s kým telefonuje.

Boduje si již při vzdělávání, a kdo má špatnou školní docházku nebo podvádí u zkoušek, je za to potrestán. Děti nedůvěryhodných občanů jsou vylučovány ze studia na špičkových univerzitách, čímž jsou trestány za prohřešky svých rodičů, což vytváří tlak na rodiče i na sociální vztahy. Kontrola všech oblastí tlačí společnost žádaným směrem.

Například software přiřazující poznávací značku auta k přestupku zkrátil dobu mezi přestupkem a vyrozuměním na vteřiny – řidič je SMS informován o přestupku a trestných bodech. Pozitivně hodnocení občané jsou zvýhodňováni při udělování hypoték, půjčování auta, cestování vlakem a letadlem, vstupu do Singapuru nebo při udělování víz do Evropské unie.

Vzestup Číny k digitální velmoci trval dvacet let. Z levné montovny výrobků vymyšlených jinde se stala inovační dílna, která nejen konkuruje americkým technologickým gigantům, ale i skupuje po celém světě vše, co pomáhá jejímu rozvoji. Čínské firmy působí v Asii, Africe i Indii, kde rozšiřují sféru čínského ekonomického a politického vlivu. Jejich hlavním konkurentem jsou americké firmy, které dosud určovaly standardy.

Soupeření s USA v digitální ekonomice není jen technologické, ale i politické. Historicky nové je, že Čína je nejen největším rivalem USA, ale i jejich největším věřitelem – přičemž Evropa v této hře nehraje žádnou roli.  

Ukázky z článku Patra Pietraše (LN, Česká pozice, 4.5.2019)

***

Čínská Nová hedvábná stezka nás i svět ohrožuje daleko více než tušíme

K americko-čínské válce dojde kvůli Tchaj-wanu nebo KLDR, tvrdí slavný americký politolog

 

J.Š.13.5.2019

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.00 (2 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)