Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Armin Wenger“Miloval jsem spravedlnost a nenáviděl nepravost. Proto umírám v exilu.”Armeni Turci zverstva

Armin Wegner se narodil v pruské aristokratické rodině a za první světové války sloužil v německé armádě jako medik. Zdokumentoval hrůzy války turecké říše proti Arménům či psal proti perzekuci Židů Hitlerem. Nacistickému diktátorovi dokonce napsal dopis, kde se staví za pronásledované německé Židy.

V roce 1915 byl umístěn v Bagdádu, kde byl svědkem pochodů smrti tisíců Arménů, kteří byli deportováni a zabíjení armádou turecké říše. Armin neuposlechl přímých rozkazů svých nadřízených, aby o těchto masakrech nemluvil (císařské Německo a Otomanská říše byli za Velké války spojenci) a vše zaznamenával, aby svět viděl, co se děje. Sehnal dokumenty a pořídil stovky fotografií.

Neuposlechnutí rozkazů znamenalo jeho zatčení Němci a Armin byl poslán zpět do Německa. Mnoho z jeho fotografií bylo zabaveno a zničeno, ale jemu se povedlo zachránit nějaké negativy, které měl schované ve svém opasku. Jeho fotografie zůstávají tou nejlepší dokumentací zvěrstev a genocidy, které se Turci na Arménech dopustili.

Po válce se stal Armin úspěšným novinářem a byl prominentním protiválečným aktivistou. Po nástupu Hitlera k moci byl jedním z mála německých novinářů, který psal proti perzekuci Židů Hitlerem.

Adolfu Hitlerovi napsal dokonce otevřený dopis, kde se stavěl za německé Židy, a protože mu to žádné noviny neumožnily otisknout, Armin poslal dopis přímo do ústředí NSDAP. V dopise Armin psal, že Hitlerovi akce proti Židům Německo zničí. Krátce po odeslání dopisu byl Armin zatčen gestapem, mučen a následně prošel několika koncentračními tábory jako Oranienburg, Börgermoor a Lichtenburg.

Přežil a v roce 1934 odletěl do Říma, kde žil pod jiným jménem. Do Německa se již nikdy nevrátil. V roce 1939 se rozvádí se svou ženou a později k tomu řekl: ,,Německo mi vzalo vše, i mou ženu.”

V roce 1967 obdržel titul Spravedlivý mezi národy, tedy nejvyšší vyznamenání, které stát Izrael uděluje lidem nežidovského původu za záchranu Židů před holocaustem za druhé světové války.

O rok později byl pozván do Arménie, kde obdržel vyznamenání za statečnost.

Armin Wegner umírá v 91 letech v roce 1978 v Římě, kde je také pochován. Nápis na jeho hrobce nese slova umírajícího papeže Gregory VII z roku 1085.

“Amavi iustitiam odi iniquitatemPropterea morior in exsilio”

“Miloval jsem spravedlnost a nenáviděl nepravost. Proto umírám v exilu.”

https://www.securitymagazin.cz/historie/armin-wegner-fotografoval-genocidu-armenu-turky-a-postavil-se-hitlerovi-1404063240.html?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.50 (2 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)