Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Matka a sestra Hartmuta Tautze se chtějí přidat k žalobě na špičky bývalého komunistického režimu. Matka Hartmuta Tautze také složitě usilovala o převoz těla svého syna zpět do Německa. To se nakonec povedlo pod podmínkou, že pozůstalí nesmí otevřít rakev. „Chtěly by docílit toho, aby ti, kdo zavinili smrt jejich blízkého, aby byli ohodnoceni spravedlivým soudem,“ popisuje Lubomír Müller aktuální cíle pozůstalých.

K trestnímu stíhání proti žijícím špičkám československého komunistického režimu se přidala matka a sestra Hartmuta Tautze. Toho v osmnácti letech na hranicích roztrhali psi. Stal se tak symbolem zbytečných obětí minulého režimu. Dvacet dva metrů od hranic s Rakouskem skončil pokus východoněmeckého osmnáctiletého studenta Hartmuta Tautze o útěk na Západ.

Pokusil se o něj v srpnu 1986 nedaleko Bratislavy. Dostihla ho ale dvojice pohraničních psů, kteří byli na tento úkol speciálně cvičení. Mladík jejich útok nepřežil. Podle závěrů pitvy zemřít nemusel, ale nebyla mu poskytnuta včas kvalifikovaná lékařská pomoc.

Oficiální důvod úmrtí byl „hemoragický šok“, tedy úmrtí na masivní krvácení způsobené četnými ranami po těle.

Pozůstalí po německém studentovi se teď nově přidávají k trestnímu stíhání proti špičkám tehdejší KSČ. Míří na někdejšího generálního tajemníka Komunistické strany Československa Miloše Jakeše, bývalého předsedu vlády Lubomíra Štrougala a exministra vnitra Vratislava Vajnara.

Ty Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1 ve spolupráci s policejním Úřadem dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu viní z toho, že o používání střelných zbraní a psů na hranicích věděli a nepřijali žádné opatření, kterým by se tomu snažili zabránit.

„O postavení poškozených v předmětném trestním řízení požádaly pozůstalé po Hartmutu Tautzovi, konkrétně jeho matka Christa Brunies, dříve Tautz, a jeho sestra Carola Tautz-Bär,“ informoval advokát Lubomír Müller, který ženy zastupuje.

Podle Müllera se obě ženy o vyšetřování aktivně zajímají. V minulosti se jim už podařilo dosáhnout rehabilitace Hartmuta Tautze. Matka Hartmuta Tautze také složitě usilovala o převoz těla svého syna zpět do Německa. To se nakonec povedlo pod podmínkou, že pozůstalí nesmí otevřít rakev.

„Chtěly by docílit toho, aby ti, kdo zavinili smrt jejich blízkého, aby byli ohodnoceni spravedlivým soudem,“ popisuje Lubomír Müller aktuální cíle pozůstalých.

Podle advokáta se ale nejdřív jejich žádostí bude zabývat Úřad dokumentace a vyšetřování zločinu komunismu. Ten musí rozhodnout, jestli lze matku a sestru Hartmuta Tautze považovat v případu za poškozené či nikoliv.

Kriminalisté už na podzim uvedli, že nečinnost trojice funkcionářů bývalého režimu začali vyšetřovat. Od března 1976 do konce roku 1989 bylo zastřeleno či roztrháno psy devět lidí, kteří se snažili překročit československé hranice, a nejméně dalších sedm lidí bylo zraněno. K roku 1976 vztahuje policie počátek trestné činnosti proto, že tehdy vstoupil v platnost Mezinárodní pakt o občanských a politických právech, jenž každému člověku zaručoval právo svobodně opustit kteroukoliv zemi včetně vlasti.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/pozustali-roztrhaneho-studenta-se-pridali-k-zalobe-na-strougala-a-jakese-86009?dop-ab-variant=0&seq-no=1&source=hp&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku&utm_campaign=null

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (2 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)