Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...

     
  • 17.04.2024 19:23
    Zdravím Vás pane Šinágle, něco se děje. Ministr Blažek podal ...

    Read more...

     
  • 16.04.2024 07:59
    Vážený pane Šinágle, ještě jednou Vám chci poděkovat za půjčku.

    Read more...

     
  • 13.04.2024 09:48
    Není podstatné kolik lidí sleduje informace, ale kdo a jak ...

    Read more...

     
  • 13.04.2024 07:45
    Vondráčková s Michalem se na soudy obracejí často, vedou ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Falknov pomnik znicenV obci Falknov-Kytlice tento pamětní kámen připomínal oběti českých revolučních gard. O víkendu bylo brutálně zničen. Obec ho již plánuje přestavět.Falknov pomnik

O víkendu byl znesvěcen kříž na památku šesti obětí ve Falkenau-Kittlitzu (Kytlice) severně od Čech východně od Děčína. Neznámí pachatelé rozbili kříž na několik částí, odtrhli pamětní desku a zbytek pomalovali hákovým křížem. Na pamětní desce v němčině a češtině byla napsána slova „Zbytečným obětem“ a datum 19. června 1945. Připomíná, že tento den bylo zastřeleno šest Němců českou revoluční gardou. V době divokého vysídlení po druhé světové válce byli muži ze samosprávy vyvedeni z vesnice a bez soudu na místě kříže zastřeleni a pohřbeni. Podle zpráv z té době to byli členové NSDAP, SS a „zapálení nacisté“. V roce 2013 byl kříž postaven na památku zločinu. Nachází se mimo obec u silnice u rybníka, jen pět kilometrů od hranice se Saskem.

Michaela D. byla první, kdo na své facebookové stránce zveřejnila  fotografie zničeného památníku: „Vlastně to měl být pěkný výlet k pomníku „nesmyslným obětem“, ale očekávalo nás nepříjemné překvapení,“ napsala. „Chápu, že někdo může mít jiný názor na „vyhnání Němců “, ale proč by mělo být vše zničeno?“ Zděšen byl také Petr Psota z Kytlic. "Určitě podpořím obnovení pomníku."

Nenávist po tak dlouhé době

„To se také stane“, ujišťovala Monika Hladíková, starostka obce s 500 obyvateli. "To je hrozné a způsob zcela nepochopitelný. Vypadá to jako organizovaná a cílená akce, pečlivě připravená, aby byl pomník zničen“, říká a dodává: „Nemyslím si, že to byl někdo z obce. Naopak, drtivá většina mi signalizovala ochotu podporu obnovy pomníku. Už jsme se na tom shodli v městské radě,“ pokračovala starostka. Podala trestní oznámení. Policie vyšetřuje.

Vytvoření kříže bylo původně soukromou iniciativou bývalého starosty Emila Sedláčka. „Nemám žádných slov. Kříž zde stál nepoškozen sedm let. Ve vesnici samozřejmě stále jsou někteří nenapravitelní lidé, ale už jsou staří,“ říká Sedláček. Bývalý starosta je potěšen, že se tolik lidí zavázalo obnovu podpořit. „Tak tomu před sedmi lety nebylo.“ Tehdy rada města hlasovala proti.

"Dnes je situace jiná," říká Hladíková. Památník bude obnoven se stejným nápisem. Starostka by raději udělala pomník jako obelisk, aby bylo těžší pomník zničit.

To, že se jednalo o organizovanou akci nasvědčují další hanlivé nápisy v příhraniční oblasti. Například německé jméno Klein Wöhlen bylo přeškrtnuto na dvojjazyčné tabuli v Malé Veleni u Děčína. Červená barva připomíná barvu, se kterou byl ve Falknově-Kytlicích posprayovaná svastika. Ukradena byla také pamětní deska mineraloga a geologa Franze Xavera Maximiliána Zippeho.

Většina německo-české populace byla vyhnána z tehdejšího Československa po skončení druhé světové války před 75 lety. Po první fázi divokého odsunu se zabíjením následovalo druhé, už řízené, s vyhnáním více než tří milionů Němců.

http://landesecho.cz/index.php/unterwegs/1244-denkmal-fuer-deutsche-geschaendet-und-zerstoert

Překlad J.Š.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.00 (3 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)