Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Tvrdí Anna Shavit (AS)v debatě o společenských změnách v důsledku pandemie. Miroslav Bárta (MB) dodává: „Díky krizím jsme silnější.“

Nejlepší prevencí proti zhoubnému vlivu elit, které se vymknuly z kloubů, je silná a vzdělaná společnost, která má přirozenou vlastnost kritického uvažování a transparentnosti. K tomu je potřeba i nezávislá justice, jejíž šéf by ideálně neměl být ani členem vlády. Střídání elit obvykle probíhá skokově. Sokratovské tvrzení, že existence a bytí má smysl, pouze je-li naplněno poznáním a obsahem, je zcela na každém z nás.

* * *

MB: Jsme téměř jediná západní demokratická země, jež přikázala svým občanům nosit roušky za všech okolností mimo domov.

MB: Jedno vím zcela jistě: elita či lídři nepodléhají momentálním náladám ve společnosti nebo průzkumům, oni je dokážou měnit!

AS: V historii se opakovaně ukazuje, že elity nemusíme milovat, ale když jsou svrženy, společnost na to jako celek často doplatí.

LN: Jak by se měli elity chovat k „obyčejným“ lidem?

AS: První věc kterou se každý kandidát v předvolební kampani dozví je, že od okamžiku, kdy se uchází o voliče, už neexistují „obyčejní“ lidé, že každý jedinec je důležitý a zajímavý. Jedna z teorií leadershipu mluví o tom, že vůdce neexistuje, pokud nemá ty, kdo ho následují a podporují. Izraelský historik Juval Noach Harari ve svém nedávno zveřejněném textu ve Financial Times v souvislosti s celosvětovou pandemií zmínil, že společnosti rychle přijaly striktní opatření, protože důvěřují elitám. Tato důvěra se objevila přes noc, věříme systému, ve kterém žijeme, předpokládáme, že „má“ zájem se o nás postarat. Nicméně to může rychle zmizet.

LN: Co s elitami, které se zpronevěřily svému poslání?

MB: Známe mnoho příkladů z minulosti, kdy byly elity odstraněny tím, že byly umlčeny, například Periklés v Athénách ostrakizací. Nebo nebyly zvoleny, například Winston Churchill ve Velké Británii po druhé světové válce. Nejlepší prevencí proti zhoubnému vlivu elit, které se vymknuly z kloubů, je silná a vzdělaná společnost, která má přirozenou vlastnost kritického uvažování a transparentnosti. K tomu je potřeba i nezávislá justice, jejíž šéf by ideálně neměl být ani členem vlády. Střídání elit obvykle probíhá skokově.

LN: Řekněte co nejlepšího a naopak nejhoršího mohou elity udělat pro vývoj lidstva?

MB: Plnit své role, které jsme popsaly výše. Naopak pokud zneužijí svého postavení, bude nakonec zle s celou společností. A nemusíme vybírat tu nebo onu věc. Společnost je bez svých funkčních elit ztracena a naopak, žádné skutečné elity nemohou fungovat, když je bude společnost ignorovat.

LN: Myslíte si, že v minulosti už existovala nebo může v budoucnu vzniknout nějaká ideální společnost?

MB: Od okamžiku, kdy si Adam kousl v ráji do jablka, je naším osudem kráčet po cestě za lepším životem, za lepší společností.  A tato cesta myslím nikdy neskončí – vždy se po úspěchu vyskytne krize nebo kolaps. Právě díky nim se člověk a lidská mysl stává silnější, odolnější. Jak říká John Tainter, autor zásadní knihy o kolapsech civilizací, civilizace rostou na řešení problémů. Anebo také upadají, říkám já, pokud je nedokážou vyřešit a nemají dostatek energie. Jeden se sedmi zákonů vývoje civilizací (viz infobox na konci) říká, že to, co nás přivede na vrchol, je to, co nás přivede do krize. I to potvrzuje, že naším údělem je neustálá cesta vpřed a uvážlivé posouvání našich možností.

AS: V přímém přenosu sledujeme, jak se celý svět potýká s nastálou situací. Sledujeme USA, západoevropské velmoci, EU… Už nyní je jasné, že zažité vzorce o fungování těchto zemí, které byly po dlouhou dobu vzorem, ať již ohledně úrovně demokracie či kvality života, se otřesou. Obecná představa o „ideálních zemích“ se změní. Otázka je, zda-li budeme směřovat k izolaci, nebo budeme chtít být i nadále otevřenou společností. Sokratovské tvrzení, že existence a bytí má smysl, pouze je-li naplněno poznáním a obsahem, je zcela na každém z nás.

LN: Je si v něčem podobná egyptská a naše současná civilizace, i s ohledem na čelení krizi?

MB: každá civilizace je unikátní, vyvíjí se svým specifickým způsobem a v jedinečném prostředí, které ji charakterizuje. Přesto lze říci, že mají několik obecných charakteristik vždy společných, a samozřejmě to platí i pro starověký Egypt. Každá civilizace nebo společnost je závislá na dostupných zdrojích energie, na schopnosti se adaptovat na měnící se životní prostředí, na kvalitě svých elit a na společenské smlouvě. K tomu přistupuje jejich vnitřní vývojová dynamika, způsob, jakým spotřebovávají své zdroje apod. V neposlední řadě to je zásadní role vědy a technologií, které jim dávají schopnost vyrovnávat se s různými krizovými obdobími.

* * *

SEDM ZÁKONŮ CIVILIZCE

  1. Všechny civilizace jsou konečné v čase i prostoru. Na jejich začátku i konci obvykle stojí konflikt.
  2. Faktory, které přivedou civilizaci na vrchol, jsou obvykle těmi, které ji přivedou do krize či kolapsu.
  3. Ke změnám ve vývoji společností a civilizací dochází skokově a obvykle je odstartuje náhodný spouštěč, který ale nelze považovat za příčinu.
  4. Vývoj každé civilizace je determinován technologiemi a zdroji energie. Bez objektivně levné energie civilizace nemůže růst.
  5. Každou civilizaci udržuje při životě funkční společenská smlouva, která v praxi znamená především vzájemnou kooperaci mezi elitami a většinovou populací.
  6. Každá civilizace či společnost je založena na sdílených hodnotách a implicitním právu, leadershipu a vizi.
  7. Úspěch každé civilizace závisí na její schopnosti adaptace na proměňující se přírodní prostředí.

Autorem těchto sedmi zákonů je Miroslav Bárta

Z rozhovoru: LN, Zažité vzorce se otřesou, 18.4.2020

* * * 

1.11.2018: Jsem globální léčitel !!!

 

J.Š. 20.4.2020

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.00 (4 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)