Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

út dub 30 @09:00 -
KS Zlín: Kauza Slopné - rozsudek?
út dub 30 @13:15 -
OS Praha 2: Robert Tempel - odškodné
so kvě 04 @09:00 -
Žebrák: Celorepublikový sraz mopedů
so kvě 11 @08:00 -
Točník: III. ročník Memoriálu Josefa Váni st.
so kvě 11 @18:00 -
KONCERT MARIE BURMAKY V PRAZE

Nejnovější komentáře

  • 26.04.2024 18:27
    Liché a laciné gesto Ad LN 24.4.2024: Wintonova vnoučata ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 10:01
    Odsouzený kriminálník Maxim Ponomarenko opět podniká v ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 09:00
    Dobrý den vážený pane Šinágle, obracím se na Vás, protože ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 07:47
    Předpokládám, že paní Gavlasové a jejím klientům bylo zveřejněním ...

    Read more...

     
  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Masakr na topolech, potoku a chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko!

Zebrak_KD_SP_sal_1_090512Občané požádali starostu města Mgr. Daniela Havlíka, ve formě petice, o svolání mimořádné schůze zastupitelstva ve věci nepochopitelného pokácení zdravých stromů v souvislosti s úpravou Stroupinského potoka. Mnoho pokácených, zdravých stromů v žádném případě neohrožovalo průtočnost potoka. Setkání se konalo  v zaplněném sále KD dne 9.5.2012 od 17:00 hod. Trvala do 19:00 hod. Samotná diskuse starosty, zástupců Českých lesů a zástupce projektanta s veřejností trvala přes hodinu. Rozdělila účastníky na dva tábory-zastánce regulace potoka v nezbytné míře a zastánce plné regulace potoka. Diskuze byla plná emocí a bohužel i ukázkou nevyspělosti mnoha občanů, kteří mají problém vyrovnat se s jiným názorem. To řešili často primitivními až vulgárními výrazy, gesty či předčasným odchodem.

 

Bylo pokáceno jednou tolik stromů, než bylo povoleno (177 místo 75), kdy rozhodnutí vydal sám starosta bez vědomí zastupitelstva, tedy v rozporu s platnými zákony, předpisy, zdravým rozumem a dobrými mravy (na okraj podotýkám, že starosta měl či stále vlastní živnostenský list na zpracování dřeva). Nikdo nechce upírat právo občanů být ochráněn před povodní, ale nelze tak činit porušováním platných zákonů a předpisů a v tomto případě i na úkor flory a fauny. Zkuste si na své zahradě nechat porazit velký, zdravý strom. Budete se divit, co vám to dá práce vyběhat si všechna povolení. Bylo smutné, že na schůzi se dostavila menšina  žebráckých občanů, schopných naslouchat a uvažovat přes horizont, omezený svým „dvorkem“, v širších souvislostech s odpovědností za krajinu a přírodu, ale možná se mýlím a jenom mlčeli? Zaplať Pán Bůh za ně.

Zebrak_KD_SP_paneliste__090512Lesy ČR překvapily vyjádřením, že si vyžádali o výjímku ze speciální ochrany lokality, ačkoliv již k pokácení dřevin došlo s tím, že jim byla výjimka  předem přislíbena.

Mimochodem starosta Havlík měl údajně pozvat, dle slov jednoho zastupitele, i zástupce CHKo Křivoklát, MÚ Hořovice a ČIŽP, bohužel se žádní zástupci těchto organizací nedostavili, ačkoliv ve vlastním zájmu měli i bez pozvání. Doufejme, že přijdou příště a vysvětlí a zdůvodní občanům svá stanoviska a rozhodnutí.

Celá kauza tak bude pokračovat s rozdělením na dva tábory, a to nepochybně i dalším zpravodajstvím ČT, díky stížnostnímu dopisu starosty Havlíka gen. řediteli ČT (viz odkaz níže). Jeho obsah a forma je velmi odlišná od skutečnosti a vypovídá o tom, jak si pan starosta přivykl rozhodovat ve věcech sám.

Ještě se dá mnohé zachránit, byť už ne stromy, ale v zájmu přežití fauny potoka a zabránit tak nesmyslně velkorysé (a drahé) úpravě jeho koryta. Kdyby vedení města v tak závažném zásahu do jeho krajiny, svolalo veřejné zasedání před konečným rozhodnutím, rozhodně by nebylo zbytečně tolik stromů poraženo, flora a fauna ochráněna a za daleko méně peněz zajištěna stejně bezpečná ochrana občanů před povodněmi. Slova starosty, že to bylo oznámeno na nástěnce MÚ Hořovice neobstojí, neboť jde o čirý alibismus. O kácení přece rozhodl Městský úřad v Žebráku sám jeho rukou.

Město Žebrák velké povodně ohrožovaly jen výjimečně. Dříve před nimi chránily důmyslně vytvořené hráze rybníků, přirozená koryta potoků s meandry a mokřady, rozlehlé nivy, později likvidované melioracemi. Dnes se snažíme v naší zemi na stále více místech obnovovat přirozenost toků, aby mohly plnit svoji preventivní funkci. Možná by jako ochrana před povodněmi stačila pouze včasná situační regulace vypouštění rybniční vody.

Určitě se dala celá situace vyřešit v zájmu všech, tedy ohrožených občanů, města, flory a fauny,  bezpečně a daleko levněji, tzn. dodržením podmínek vodohospodářského rozhodnutí, důkladným zabezpečením a vyčištěním koryta potoka, spoluprací a komunikací mezi odpovědnými organizacemi a občany.

Schůze občanů bez aktivní účasti zastupitelů jen dokázala, že žádná opozice ve městě neexistuje a že starosta Mgr. Daniel Havlík se chová jako gubernátor, včetně způsobu jeho chování, které nepopíratelně vykazuje znaky arogance a opojení mocí, která už ovládá více jeho než on ji. Není to jeho ostuda, ale ostuda občanů, které mu takovéto chování tolerují a umožňují.

Zebrak_KD_SP_sal_2_090512Smutné bylo i vystoupení bývalé zástupkyně ředitele ZŠ v Žebráku Mgr. Růženy Nováčkové, která nazvala věcně diskutující „debily“ a rozhořčeně opustila KD, kdy ještě stačila vykřiknout na slušnou a věcně argumentující oponentku, svoji bývalou žačku „Ty káčo pitomá“. Zde vidíme, že i vysokoškolsky vzdělané osoby mají značné mezery ve výchově, slušném chování, sebeovládání, o úctě k jinému názoru nemluvě. Není zrovna povzbudivé, když takovýto lidé mají vliv na výchovu našich dětí na tak odpovědných místech i když to samozřejmě nevylučuje, že paní Nováčková může být dobrou učitelkou, pokus zvládne své emoce a ne oni ji. Chtějte pak svobodu a demokracii, když o ní nemají viditelně i takovýto lidé vůbec ponětí.

Podivné způsoby předvedl o ředitel ŽŠ Ladislav Šnajdr, který mne místo pozdravu uvítal slovy: „Co to zase vyvádíš.“ Tak jsem mu připomněl rozdíl mezi občanem a ovčanem. Jako by se myšlení těchto a jim podobných lidí zastavilo v roce 1989 a už nic nového nepřijímalo, či nebylo schopné přijímat. Naštěstí se už dnes za jiný názor nepopravuje jako tomu bylo za komunistů, tedy jistý pokrok už nastal.

O něčem také vypovídá chování některých zastupitelů ať už současných či bývalých, kteří se chovají podivně, často jinak v soukromí a jinak na veřejnosti, tedy pokrytecky, tak jak je to zřejmě především potřebné v jejich soukromém zájmu, jiné vysvětlení pro takovéto chování nemám. Bylo to např. vystoupení pana Píši, který ze zastupitelstva odstoupil, ale starosty se přesto veřejně a jasně zastal. Podobně zastupitelka paní Stolzová, dosud oblíbená, s rozumnými příspěvky do diskuzí na schůzích zastupitelstva. Najednou se zastává radnice a stromy jí nezajímají, ačkoliv tomu bylo dříve jinak, kdy se srdnatě zastávala ohrožených stromů, tuším „Na Americe“…? Obávám se, že jsou nějakým způsobem na starostovi závislí (či jejich potomci), jako zřejmě většina zastupitelstva, vyloučíme-li ovšem i možnou hloupost. Neškodí proto připomenout přísloví: „Za každým Čechem, stojí čert s měchem!“

Zebrak_KD_SP_sal_3_090512K tématu mnou zmíněném v diskuzi ohledně „zavinění“ potopy z roku 2002 tenisovým klubem Žebrák: Po povodni v roce 2002 označila jako její hlavní příčinu radnice už pod vedením nového starosty Havlíka - navážení staré antuky na břeh potoka, kde je koryto mimochodem mimořádně široké, hluboké a přímé, tedy asi poslední místo, kde by se mohl potok ucpat…?! Celý tehdejší zisk z tenisového turnaje (Memoriál Josefa Hůrky), věnoval TC Žebrák na pomoc obětem povodně. Bylo to tehdy cca 7.500,-Kč, ale to jaksi nikdo nechtěl ocenit. Hlavně, že měla radnice „viníka“. Tenisté tehdy museli nesmyslně navést na břeh potoka velké kameny. Kdoví, kde dnes jsou, snad dobře slouží alespoň rakům? Zlí jazykové tvrdí, že šlo tehdy o formu jakési pomsty, kdy jsem se asi příliš zajímal o konzumaci drog mládeží na žebráckých diskotékách...?

Nebudou-li se občané aktivně zajímat o dění ve svém bydlišti, stanou se takovéto excesy běžnými, budou narůstat a nakonec znemožní jakoukoli kontrolu a my předáme znetvořenou krajinu našim potomkům.

Ve Hředlích už můžete vidět začátek výstavby asi sedmi rodinných domků na chráněných lokalitách – jak tento zločin na přírodě mohl někdo vůbec povolit…?! Jak by se vám třeba líbil nový hotel přímo pod hradem Točníkem? Ani to nelze vyloučit, budeme-li se ke své stále nádherné krajině chovat pasivně a necháme-li ji zničit prorůstající korupcí, lidmi, které zajímá jen jednorázový zisk a osobní profit.

Zebrak_KD_SP_Zemanek__090512Velké dík patří JUDr. Petru Zemánkovi, učiteli, občanu Točníka a kastelánu hradu Žebrák a Točník, který v podstatě suploval žebrácké občany, pasivní a nečinnou, resp. poslušnou opozici na radnici.

Na odkazech v příloze si můžete poslechnout zvukový záznam celé schůze. Mimochodem byla svolána, dle slov starosty na základě „některých znepokojených občanů“. To, že byl sál takřka zcela zaplněn (přišlo by ještě více, kdyby schůze začala až od 18:00 hod.), svědčí o tom, že bylo znepokojeno značné množství občanů, kdy stovky dalších se nemohli zúčastnit. Na jejich občanské angažovanosti bude, jakým směrem se kvalita práce žebrácké radnice bude v budoucnu vyvíjet – zda jen ku prospěchu města a občanů či i k osobnímu prospěchu jejích představitelů. Je nepochopitelné, kdy oposice, stejně jako občané města, vědí o skutečném dění na radnici, potlačí fakta, negativa, zdravý rozum, dobré mravy a upřednostní jen své majetky, zdi - a kanály.

Radnice je vždy obrazem města, stejně jako politici obrazem země. Pokud připustíme do veřejných funkcí nemravné, neschopné a bezcharakterní osoby, nebude to jejich ostuda, ale vždy jen ostuda občanů. O tom to především bude v nadcházející nelehké době, kdy především občané pocítí to, co je jen logickým následkem  jejich nečinnosti ve věcech veřejných a nezájmu co se děje mimo „jejich dvorek“ - bohužel zaslouženým.

V politice na jakékoliv úrovni jsou lidé slabších charakterů a bez pevných morálních a mravních zásad, nebezpečím, jak pro obec, tak okres, kraj i zemi – i sami sobě. Převažuje-li jejich počet, nemůžeme se potom divit poměrům nejen na žebrácké radnici, ale i na kraji, v Parlamentu, ve vládě, na ministerstvech, policii a soudech. Vše je o výchově, vzdělání, osobním příkladu a hlavně osobní aktivitě, odvaze a být ochoten nést všechna rizika s tím spojená. Práce na generace s výzvou každému z nás.

Snaha o pohodu za každou cenu a upřednostňování jen svých zájmů vede dříve či později nutně nejen ke ztrátě „pohody“, ale i samotné svobody a demokracie. Pokud by to mělo být zájmem většiny, pak si svůj úděl zaslouží a staneme se opět stádovou, ovčanskou  společností, snadno manipulovatelnou. To odmítám už z principu připustit.

Život není jen o hromadění čehokoliv, ale především o smysluplné tvorbě hodnot. Tak jako generace našich předků přejímali a odpovědně rozmnožovali hodnoty od svých předků, měli bychom se také my všichni snažit, aby jsme měli také co předat našim potomkům. Zničená a zdevastovaná příroda a krajina k tomu nepatří! Zničíme-li ji, přijdeme potom na řadu my. Jsme pouze nedokonalou součástí přírody. Snadno nás jako nebezpečný živel odstraní, budeme-li se chovat vůči ní nezodpovědně.

"Dnes už se nepovažuje za vhodné, dělat to, co je správné, dnes se za správné vydává to, co se hodí." Auriti o pravé povaze hédonismu.

"Pro lidi má velmi vážné následky, když jsou obklopeni příliš mnoho jistotami. Pocit jistoty zabíjí život." Ortega y Gasset.

„Strach je vůbec nejsilnější hybnou silou tohoto národa.“ Walter Koch, německý velvyslanec v Praze o Češích.

„Vládnou nám obyčejní podvodníci, kteří buď utekli z ordinací doktorům a psychiatrům, nebo se včas nedostali do kriminálu.“ Imre Kertesz, nositel Nobelovy ceny z roku 2002.

 

Jan Šinágl, 12.5.2012

 

Úvodní slovo starosta Mgr. Daniela Havlíka

Hovoří zástupci Lesů ČR, zástupce projektanta a starosta

Závěrečná diskuse

 

Článek je uveřejněn na webu Podbrdských Novin ve zkrácené verzi - spolu s odkazem na trapný dopis starosty Žebráku Mgr. Daniela Havlíka gen. řediteli ČT Petru Dvořákovi, který jím uráží žebrácké občany, tedy alespoň ty, co ctí slušnost, objektivnost a kultivovanost projevu. Též vyjde, zřejmě zkráceně, v první verzi (ze dne 9.5.2012) v příštím vydání Podbrdských novin.

 

FOTOGALERIE – I. masakr na 28 zdravých topolech na bývalém žebráckém kluzišti - 36 fotografií (o pařezy už takový zájem není…?!). I tato kauza bude mít nepochybně dohru.

 

FOTOGALERIE – II. masakr na Stroupinském potoku na flóře a fauně - 91 fotografií (o pařezy už takový zájem není…?!)

 

Odpověď ČT ze dne 11.5.2012 na dopis starosty Mgr. Daniela Havlíka - část I

Odpověď ČT ze dne 11.5.2012 na dopis starosty Mgr. Daniela Havlíka - část II

Odpověď starosty Mgr. Daniela Havlíka ČT ze dne 22.5.2012

 

Potok_1Potok_10Potok_14

Závazné stanovisko MÚ Hořovice z 20.10.2010

Závazné stanovisko CHKO Křivoklátsko z 9.11.2010

 


 

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)