Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 02.05.2024 19:20
    Akce utahování šroubů! Jinak k Vašemu článku Slopné. Je potřeba ...

    Read more...

     
  • 02.05.2024 08:33
    Nastala doba justičního temna. Justici ovládají z 90% psychopati ...

    Read more...

     
  • 01.05.2024 10:43
    Chystá se velká prověrka všech vakcín, selhávají i ty na černý ...

    Read more...

     
  • 01.05.2024 10:38
    „Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale ...

    Read more...

     
  • 01.05.2024 10:36
    Rozhodnutí Nejvyššího soudu Spojených států: Covid vakcíny ...

    Read more...

     
  • 01.05.2024 10:23
    Jenom nerozdělujme společnost kontraproduktiv ními činy a ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Zebrak 020520Výhody členství jsme se naučili využívat velmi rychle. V braní jsme byli a jsme „příkladní“, v dávání jsme odstrašujícím příkladem. Česká neschopnost jednoty a upřednostňování vlastních zájmů bez ochoty k obětím, se opět projevila jako už mnohokrát v minulosti. Materiálně se Východ stal součástí EU, ale duchovní rozdíl mezi Západem a Východem zůstal stejný. Budeme-li se takto nezodpovědně chovat, riskujeme ztráty nejenom materiální, ale i morálních a demokratických hodnot, které bez pomoci a podpory EU sami neuhájíme. Jako malá země jsme za generace ztratili příliš mnoho elit, které si dokáže nahradit jen velká země. Tlak z Východu opět nebezpečně narůstá. Kdo by neustále pomáhal v nouzi tomu, který v nouzi druhým není ochoten pomáhat spolu s ostatními?! Hazardujeme s důvěrou EU, tedy i s budoucností naší země.

„Člověk je člověkem nakolik je druhým uznáván. Lidství i svoboda nejsou vlastnosti, které bychom mohli připisovat jednotlivci, ale spíše něco, co existuje jen jako sdílené.“ Americká filosofka Judith Butlerová, vycházející z Hegela. Jinými slovy: Moje svoboda nekončí tam, kde začíná svoboda druhého, moje svoboda končí tam, kde se přestávám o svobodu druhého zajímat.

„Ve střední Evropě je dobře vždycky pouze dočasně a že je třeba si nic nenamlouvat a nemilosrdně se rozhodnout k odchodu. Hlavně včas. Což pro národ chat a chalup jistě není příliš uklidňující zpráva.“

Ondřej Horák, literární kritik

V médiích kdosi řekl: „Většinu odpovědných míst v zemi obsadili lidé druhé a třetí kategorie“.  S tím bude jistě souhlasit většina obyvatelstva. Můj táta řekl v listopadu 89: „Jak to chtějí udělat, když nemají lidi?“ Ano, ani dnes nejsou lidi, kdy po generace byla lámána páteř národa. Schopným a slušným chybí morální síla postavit se zlu. To přirozeně využívají neschopní s následky, které vidíme všude kolem sebe. Jak z toho ven? Jedině, objeví-li se silná osobnost, která dokáže spojit zemi podobně jako Václav Havel, ale s praktickými schopnostmi Churchilla či Reagana umět řešit problémy. Teprve potom může začít vznikat občanská společnost a vzájemná pospolitost ku prospěchu všech, tedy i naší země.

Winston Churchill měl údajně po válce prohlásit: „Zabili jsme falešný prase.“

Bídu a nekulturnost české politické opozice vyjádřil trefně v dnešním Posledním slovu v LN Jiří Hanák: Když chtěl šéf britských konzervativců už v dávných dobách říct, že vládnoucí whigové (liberálové) opisují od konzervativní opozice, řekl: „Whigové přistihli konzervativce při koupeli a odešli v jejích šatech.“ Když totéž chtěl říct samozvaný šéf opozice Fiala (ODS), řekl: „Banda amatérů, chaotů a tupců opisuje od nás!“ Rozdíl v dějinách, rozdíl v kultuře. Naděje však umírá poslední, držme se jí tedy!  

 

Jan Šinágl, 2.5.2020

* * *

Ze 30 zpráv v Událostech ČT 1.května ani zmínka o 16. výročí vstupu ČR do EU, zato o 1.Máji bohatě, včetně předsedů politických stran. Premiér i prezident mlčeli. Inu „Evropané“. J.Š.

* * *

Citát k situaci v EU

„Ti, kteří tak neučinili, by se nyní měli rozloučit s myšlenkou, že Evropa by se mohla stát evropskou verzí Spojených států amerických. Reakce na pandemii odhalila: národní reflexe to neumožňují, zůstane při unii národních států. To může.“

Z dopisu „Frankfurter Allgemeine Zeitung“ k tématu "Corona Solidarita v Evropě."

  

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.00 (3 Votes)
Share

Komentáře   

-2 #1 Jan Šinagl 2020-05-03 08:46
Východ útočí na pevnost a serioznost.

K. Mrzílek

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)