Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

so dub 27 @13:00 - 06:00PM
Kublov: Po stopách J. L. Zvonaře
út dub 30 @09:00 -
KS Zlín: Kauza Slopné - rozsudek?
út dub 30 @13:15 -
OS Praha 2: Robert Tempel - odškodné
so kvě 11 @08:00 -
Točník: III. ročník Memoriálu Josefa Váni st.
so kvě 11 @18:00 -
KONCERT MARIE BURMAKY V PRAZE

Nejnovější komentáře

  • 24.04.2024 10:01
    Odsouzený kriminálník Maxim Ponomarenko opět podniká v ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 09:00
    Dobrý den vážený pane Šinágle, obracím se na Vás, protože ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 07:47
    Předpokládám, že paní Gavlasové a jejím klientům bylo zveřejněním ...

    Read more...

     
  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

S tím lze jen souhlasit. Bohužel vše je zneužitelné. Tak jako na neslušné podnikatele je třeba „biče“ EET, tak stejně tak je třeba „biče“ na jeho provozovatele. Stále platíme daň za likvidaci dobrých mravů totalitním systémem, který umožnil nástup neschopnosti na odpovědná místa a zlikvidoval osobní odpovědnost, morálku a stavovskou čest. Zvyšuje se počet úředníků, zvyšují se jejich platy, je třeba zvyšovat i jejich osobní odpovědnost a za její nedodržení musí následovat citelné sankce. Špatná práce ničí charakter, poctivá ho udržuje. J.Š.

V záplavě dat, která vláda od občanů vybírá a nově vybírat chce, chybí jedna zásadní pojistka. Tvrdé postihy pro správce databází, v nichž se údaje budou ukládat. Minulost přitom ukázala, že za úniky či krádeže dat stát úředníky netrestá.

Proč jsou Češi svolní sdělovat o sobě na internetu tolik soukromých informací? A proč stát plánuje vybírat od lidí další a další data? Stává se z něho čím dál větší “Velký bratr”? To byly jen některé z mnoha otázek o bezpečnosti na internetu, které zazněly během debaty, kterou na půdě Metropolitní univerzity v Praze pořádala redakce Neovlivní.cz. Proti moderátorce Sabině Slonkové usedli dva experti na tuto oblast: publicista, zakladatel Energomonitoru Patrick Zandl a vysokoškolský pedagog z VŠE, publicista Petr Koubský.

Diskutující se dotkli dva dny staré události, kdy kabinet Bohuslava Sobotky schválil návrh zákona o centrální evidenci účtů fyzických a právnických osob vedených u bank a záložen. Data v registru mají být podle plánu aktualizována denně, získané informace pak mají podle ministra financí Andreje Babiše pomoci finanční správě reagovat na přesun peněz získaných podvody.

“Stát zavádí registr účtů a má k tomu velmi dobré vysvětlení. Říká, že když budete někam převádět peníze, odklánět je před daněmi, díky registru to bude dobře dohledatelné. Ovšem chybí k tomu ta druhá strana. Státní zodpovědnost,” upozornil Zandl. “Nebojím se použití informací o mně ve prospěch státu v případech, kdy na to stát má nárok. Ale bojím se – a stalo se to mockrát -, že tu databázi někdo ukradne a data použije ve prospěch někoho soukromého. Měla by tu existovat ekvivalentní obrana. Jasně říci: ‘Všichni, kdo s tou databází přišli do styku, půjdou v momentě, kdy se ukradne, do vězení.’ Proč to takhle není, když vláda tvrdí, že databáze dobře zabezpečí a nemůže se nic stát? Protože stát ví, že se to určitě stane. Že třeba po kouscích z té databáze účtů budou úniky. A co nastane? Ta příjemná česká vlastnost, že se nic nevyšetří a nikdo nebude postižený.”

Takto tvrdě nastavené postihy by ovšem možné správce databáze odradili se o práci vůbec zajímat, podotkla Sabina Slonková. “Na druhou stranu, za této situace by možná stát přestal strkat nos tam, kde si není jistý, že informace skutečně potřebuje a je schopen je ochránit před zmizením,” kontroval Zandl.

Podle Petra Koubského mohou mít správci státních registrů nejrůznější prověrky, ale není to nic platné, když je pro ně státní služba jen prací. “Zabezpečení dat není jen technikou otázkou. Ale je to také otázka našeho přístupu ke státu. Ten se liší zemi od země – a v Česku je bohužel takový, jaký je. Podle mého soudu to má své naprosto objektivní důvody. Jde o výsledek naší akumulované zkušenosti.”

Diskuse se stočila na již platnou povinnost podání kontrolního hlášení. Poplatníci v něm správci daně poskytují velké množství dat. “Všechny tyto údaje tečou do analytického centra v Pardubicích, kde se tyto údaje od ledna shromažďují a přístup k nim má třicet lidí,” upozornila Sabina Slonková.

“Nevím, který z těch třiceti lidí to bude, ale jsem přesvědčen, že jeden z nich určitě selže a nějaká data uniknou. Nemusí to být přímo za peníze, ale třeba za nějakou úsluhu. Typově: zamázneme, že jsi jel opilý na červenou na křižovatce, dostaneme tvou dceru na operaci a podobně,” je k utajení skeptický Patrick Zandl. “Vadí mi, že riziko té databáze bylo přeneseno jen na občana, ale už tu není riziko pro úředníky, kteří mají moc do databáze vstoupit a zneužít ji.”

Šéfredaktorka Neovlivní.cz se pozastavila nad ním, že v podkladových zprávách ke kontrolnímu hlášení, které zveřejnilo Ministerstvo financí, nikde nefiguruje jediný slib, že se stát o data postará a uchová je v bezpečí. “Nikde se tam nepíše ‘promiňte, občané, že vás takto zatěžujeme, slibujeme, že se o to dobře postaráme’.”

“Znovu to svědčí o asymetrii vztahů mezi státem a občanem,” souhlasí Petr Koubský. “Ale – i kdyby to tam bylo příjemným marketingovým jazykem, který by nás ukolébal, realita by se stejně nezměnila, jen bychom byli méně ve střehu.”

Patrick Zandl nesouhlasil: “To, že tam někdo takový text nedal, spíše nasvědčuje, že se nad tím nikdo ani nezamýšlel. V první řadě jde státu o to data sebrat, promlít, najít viníky, potrestat je. Ale není tam prvořadá myšlenka, že jde o data, která se musí strážit jako oko v hlavě, protože jsou nesmírně škodlivá, pokud se dostanou mimo účel, pro který byla sebrána.”

http://neovlivni.cz/registru-pribyva-stat-prenasi-riziko-na-obcany-postihy-uredniku-neresi/

* * *

P.S.

S tím lze souhlasit. Bohužel vše je zneužitelné. Tak jako na neslušné podnikatele je třeba „biče“ EET, tak stejně tak je třeba „biče“ na jeho provozovatele. Stále platíme daň za likvidaci dobrých mravů totalitním systémem, který umožnil nástup neschopnosti na odpovědná místa a zlikvidoval osobní odpovědnost, morálku a stavovskou čest. Zvyšuje se počet úředníků, zvyšují se jejich platy, je třeba zvyšovat i jejich osobní odpovědnost a za její nedodržení musí následovat citelné sankce. Špatná práce ničí charakter, poctivá ho udržuje. J.Š.

 

Jan Šinágl, 12.2.2016

* * *

EET znervózňuje jen ty politiky, kteří jsou napojeni na korupční prostředí!

Bude česká povaha příčinou ztráty svobody a porážky demokracie, nebo se ještě dokážeme poučit z minulosti?!

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)