Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

so dub 27 @13:00 - 06:00PM
Kublov: Po stopách J. L. Zvonaře
út dub 30 @09:00 -
KS Zlín: Kauza Slopné - rozsudek?
út dub 30 @13:15 -
OS Praha 2: Robert Tempel - odškodné
so kvě 11 @08:00 -
Točník: III. ročník Memoriálu Josefa Váni st.
so kvě 11 @18:00 -
KONCERT MARIE BURMAKY V PRAZE

Nejnovější komentáře

  • 24.04.2024 10:01
    Odsouzený kriminálník Maxim Ponomarenko opět podniká v ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 09:00
    Dobrý den vážený pane Šinágle, obracím se na Vás, protože ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 07:47
    Předpokládám, že paní Gavlasové a jejím klientům bylo zveřejněním ...

    Read more...

     
  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

… Poněkud jednodušší je otázka, co s kandidátkami v případě, že se přikloníme ke druhému výkladu. Tam je situace zřejmá: zákonodárce tím, že poskytl podporu více kandidátům, porušil zákon, a neplatné proto budou všechny kandidátky touto vadou postižené. - Seznam je v tuto chvíli (9. listopadu v 5.36 hod.) nepřístupný, a zmizel i link na liště. Jak mrzuté! …

* * *

Presidentská volba

Po případu senátora, který se proti své vůli stal poslancem a nyní bude v doplňovacích volbách usilovat o to, sám se nahradit, udála se podle všeho další ústavněprávní nepříjemnost, spočívající v tom, že jeden a ten samý zákonodárce podpořil více než jednoho presidentského kandidáta.

Vzniká otázka, co s takovými kandidátkami. Možnosti jsou v zásadě čtyři: 1. uznat za platny obě dvě (příp. všechny, je-li jich ještě víc); 2. neuznat ani jednu; 3. uznat první podanou; nebo 4. uznat poslední podanou.

Zákon o volbě presidenta republiky (č. 275/2012 Sb.) v § 21 odst. 1 praví, že kandidátní listinu může podat nejméně dvacet poslanců (dále jen navrhující poslanci) nebo nejméně deset senátorů (dále jen navrhující senátoři), anebo občan, který dosáhl věku 18 let, podpoří-li jeho návrh petice podepsaná nejméně 50000 občany oprávněnými volit prezidenta republiky (dále jen navrhující občan), a v odst. 2 dodává, že navrhující poslanci, navrhující senátoři nebo navrhující občan mohou podat pouze jednu kandidátní listinu a že kandidát může být uveden pouze na jedné kandidátní listině.

Zmíněný odst. 2 je možné vyložit buď tak, že zákaz se vztahuje na celou skupinu navrhovatelů, tzn. nesmí být podány dvě kandidátky s identickou množinou navrhovatelů, anebo tak, že každý poslanec a každý senátor má toliko jeden hlas, kterým může podpořit jednoho kandidáta.

Oba dva výklady mají své opodstatnění, avšak u obou existují i protiargumenty.

Zřejmě nejzávažnějším argumentem proti prvnímu, skupinovému výkladu je, že taková úprava by postrádala legitimní důvod: proč by měly být platné dvě kandidátky, které se liší v jediném signatáři, a nemají být platné takové, kde jsou signatáři identičtí, to věru odporuje vší logice, šlo by o (právní) normu pro normu. Podobně je takový výklad poněkud na štíru i s doslovným výkladem odst. 1, který nehovoří o skupině, ale toliko o navrhujících poslancích/senátorech.

Proti druhému výkladu hovoří smysl zákona. Ten, má-li v duchu zastupitelské demokracie učinit hlas zákonodárce přibližně ekvivalentní hlasu jeho constituency, nedůvodně tyto voliče proti jejich zástupci zvýhodňuje: občan totiž může podepsat libovolný počet kandidátských petic, a všechny budou platné; lišit se musí pouze navrhovatel, nikoli petenti, přičemž budiž podotknuto, že podmínka odlišnosti navrhovatele je sama o sobě nelogická a nesmyslná, protože významná je tu pouze petice, nikoli, kdo ji formálně předkládá.

Poněkud jednodušší je otázka, co s kandidátkami v případě, že se přikloníme ke druhému výkladu. Tam je situace zřejmá: zákonodárce tím, že poskytl podporu více kandidátům, porušil zákon, a neplatné proto budou všechny kandidátky touto vadou postižené.

Řekl bych, že podobně jako ve volbě předchozí se opět máme na co těšit!

http://paragraphos.pecina.cz/2017/11/presidentska-volba.html

* * *

Nahlaš extremistu

Nemám v lásce udavače, a udávání obecně nepodporuji; snad jen s jedinou výjimkou: je-li za své udávání udán udavač.

Aktualisováno.
Seznam je v tuto chvíli (9. listopadu v 5.36 hod.) nepřístupný, a zmizel i link na liště. Jak mrzuté!

http://paragraphos.pecina.cz/2017/11/nahlas-extremistu.html

J.Š.11.11.2017

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.00 (9 Votes)
Share

Komentáře   

-4 #7 Jan Šinagl 2017-11-13 13:20
Zvláštní, že počet negativních laiků odpovídá zhruba počtu negativních "komentátorů". Bohužel každé IP může hlasovat jen jednou. Navíc ne každý, kdo případně s články souhlasí, nemusí zrovna toužit ocitnout se v takovéto "kultivované" společnosti s takovým IQ. Nicméně jejich vytrvalost je třeba ocenit:-)
+2 #6 Pavel 2017-11-13 11:35
Cituji Jan Šinagl:
Děkuji stranické skupině mých kritiků, kteří na mne nenechají "nit suchou"...Může se jednat i o jedinnou osobu, plnou nenávisti či placeného trollera. Nechť nám připomínají doby, lidi a způsoby, které do slušné společnosti nepatří.

Pane Šinágle, na to, aby laskavý čtenář pochopil, že jste v celku zábavný zneuznaný popleta s egem poletujícím ve stratosféře, nepotřebuje být (jak píšete) straník, bohatě stačí vás cca 1/2 roku sledovat. O tom, kdo je tady placený, bych zrovna na vašem místě cudně pomlčel, vy "nezávislý publicisto". Vaše zábavnost je pro mě bohužel poněkud limitována tím, že jste celoživotní přesvědčený udavač - důkazy o tom ostatně hrdě publikujete (nejen) přímo zde a řekl bych, že především toto do slušné společnosti nepatří, co myslíte?! Poslední poznámka: míru souhlasu čtenářů se "slabomyslnými" komentáři (jako je jistě tento) snadno odvodíte od hodnocení, kde se zpravidla vy pohybujete v hluboce mínusových hodnotách.
-3 #5 Jan Šinagl 2017-11-13 10:17
Děkuji stranické skupině mých kritiků, kteří na mne nenechají "nit suchou". Jistě většina pochopí, proč většinu jejích slabomyslných "komentářů" ponechávám. Děkuji i jí touto cestou za neustále stoupající návštěvnost tohoto webu. Skutečně "normalizační jednotka" s praktikami tomu odpovídajícími. Její vytrvalost, pokud vyloučímé duševní poruchu, nevylučuje, že jde o cílenný záměr. Může se jednat i o jedinnou osobu, plnou nenávisti či placeného trollera. Nechť nám připomínají doby, lidi a způsoby, které do slušné společnosti nepatří.
+2 #4 Pavel 2017-11-13 10:00
Cituji K. Dvořák:
To si nemyslím, že se tito dva nemají v oblibě. Mám za to, že se společně angažují v tom skopčáckém spolku, jemuž nedávno soud zamítl žalobu proti senátu (projev pana Štěcha), a pan Šinágl to tu kritizoval. Udavačství je pak bezpochyby odborností pana Šinágla.

Pokus o ironii, ale nemá-li rád udavače, nutně mu musí být jejich nekorunovaný král značně odporný ... jako ostatně každému normálnímu člověku...
+2 #3 K. Dvořák 2017-11-12 21:25
To si nemyslím, že se tito dva nemají v oblibě. Mám za to, že se společně angažují v tom skopčáckém spolku, jemuž nedávno soud zamítl žalobu proti senátu (projev pana Štěcha), a pan Šinágl to tu kritizoval. Udavačství je pak bezpochyby odborností pana Šinágla.
0 #2 Pavel 2017-11-12 15:34
Pan Šinágl cituje pana Pecinu, který ho tedy zřejmě nemá a nemůže mít v lásce, jak tomu rozumím...
+4 #1 K. Dvořák 2017-11-12 12:02
Nevycházím z údivu, když od Vás, pane Šinágle, který byste si v oboru udavačství, byl-li by to předmět podníkání, mohl zařídit živnostenský list, píšete: "Nemám v lásce udavače, a udávání obecně nepodporuji"!

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)