Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 15.05.2024 11:01
    Větší tragikomedii jsem fakticky nezažila co předvádí tento soud ...

    Read more...

     
  • 15.05.2024 10:58
    Státní zástupce Mgr. Petr Valíček 25.4.2024: K ohledání, u ...

    Read more...

     
  • 15.05.2024 10:05
    Až teď jsem si toho emailu všiml.. Advokáta, že nepotřebujeme?

    Read more...

     
  • 14.05.2024 11:21
    Pokud se někdo domnívá, že lživým zápisem v dokladech problém ...

    Read more...

     
  • 13.05.2024 16:04
    “Je velmi těžké najet na válečnou ekonomiku. Ještě těžší ...

    Read more...

     
  • 13.05.2024 15:47
    Policejní major měl v Brně uplácet, aby jeho dcera dostala ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Novým ředitelem NP Šumava se v únoru stal bývalý politik Jan Stráský, dlouholetý kritik moderní ochrany přírody, který proslul výrokem „Příroda je nepřítel, a proto se musí proti ní bojovat. Kdyby nebylo mých předků, kteří bojovali proti různým živočichům, tak bych tady nebyl.“

Po svém nástupu vyhlásil záměr zmenšit území ponechané přírodě a zvýšit kácení a těžbu stromů napadených kůrovcem, realizovat záměry výstavby některých projektů jako například lanovka na Hraničník, rozšíření silnice na Zadní Zvonkovou ad., podpořit „rozvoj obcí“ další zástavbou, dokonce i výstavbou nových obcí. Za Stráského jmenováním stojí politické skupiny spojené se spekulanty s pozemky, developery a těžařskými firmami.

Návrh na zmenšení oblastí ponechaných přírodě neprošel řádnou legislativní procedurou – jednak tzv. naturovým posouzením, které by vyhodnotilo vliv na přírodní biotopy a druhy chráněné evropskými směrnicemi (Natura 2000). Jinými slovy by zhodnotil, zda je pro přírodu v daných lokalitách horší, když stromy napadne kůrovec anebo když se pokácí.  A jednak orgán ochrany přírody neudělil příslušné výjimky ze zákona o ochraně, které by umožnily poškození přírody národního parku – změny ve struktuře a funkci ekosystému, biologické rozmanitost atd. (tedy vytvoření holin) a poškození biotopu kde žijí chráněné druhy rostlin a živočichů.

Přesto dal ředitel Jan Stráský a jeho náměstek Jiří Mánek pokyn začít v některých dosud bezzásahových oblastech kácet. Jednou z nich je oblast kolem Ptačího potoka – jde o podmáčené a rašelinné lesy mezi slatěmi (Černohorským močálem, Ptačí slatí, Ztracenou slatí a Modravským potokem). Oblast je součástí komplexu Modravských slatí – vůbec necennějším klenotem Národního parku Šumava, který je pod ochranou mezinárodní Ramsarské úmluvy o ochraně mokřadů.

Hnutí DUHA – FoE ČR podalo podnět České inspekci životního prostředí a Policii České republiky. Když nebylo těmito příslušnými orgány kácení zastaveno, zahájili aktivisté Hnutí DUHA – FoE ČR, Greenpeace ČR i jiných organizací a další občané pokojnou blokádu. Po deseti dnech získala správa parku předběžné opatření okresního soudu, které uložilo ekologické organizaci Hnutí DUHA – FoE ČR zastavit organizaci blokády. Soud nerozhodoval o legálnosti nebo nelegálnosti kácení. Ze zdůvodnění rozhodnutí soudu vyplývá, že soud byl mystifikován ředitelem parku, který  zamlčel platná rozhodnutí ministerstva životního prostředí. Hnutí DUHA  - FoE ČR rozhodnutí soudu uposlechlo a podalo proti němu odvolání. Ostatní občané v blokádě pokračují a jejich počet se zvýšil ze 30 na 70 lidí.

Vedení parku povolalo na rozehnání pokojné blokády policii včetně speciální jednotky pořádkového komanda. Již čtvrtý den cca 60 členů jednotky asistuje nelegálnímu kácení, odvléká občany, kteří se nenásilného protestu účastní, nasazuje jim pouta a v některých případech dochází k fyzickým útokům členů komanda nebo dřevorubců. Jeden z policistu dokonce škrtil jednu z dívek a hrozil, že ji zabije. Policisté přitom nezvládají zajistit bezpečnost – nechávají dřevorubce kácet stromy mezi lidi. Proti účastníkům pokojného protestu přitom není vzneseno jiné obvinění, než z přestupku neuposlechnutí příkazu policie a vstupu do prostoru těžby, který podle právníků Ekologického právního servisu není přestupkem, neboť sama těžba je nelegální.

Ministr životního prostředí nedělá nic. Česká inspekce životního prostředí kácení rovněž přihlíží.

Proti kácení a devastaci Národního parku Šumava protestují přední čeští vědci, někteří se sami blokády účastní.

Vykácením není ohrožena jen oblast Ptačího potoka v Modravských slatích. Tisíce stromů jsou vyznačené k těžbě kolem Bavorské cesty a Jezerním hřbetu, kde jsou důležitá hnízdiště tetřeva hlušce. Od začátku srpna plánuje vedení parku začít kácet i v unikátním horském pralese na Smrčině, kde existují plány developerů na výstavbu sjezdovek.

Nicméně zcela neadekvátní nasazení policejních jednotek svědčí o tom, že nejde jen o konkrétní pokácení 3-6 tisíc stromů vyznačených k těžbě v okolí Ptačího potoka, ale o demonstraci politické moci s cílem zdevastovat národní park, jeho poslání a hodnoty v očích veřejnosti. Oblast Ptačího potoka v tzv. Divokém srdci Evropy se stala symbolem.

 

Viz např.:  http://www.youtube.com/watch?v=GIwT_-DITdI&feature=share

http://www.facebook.com/netunelujtelesy#!/media/set/?set=a.10150280905137764.357101.58887737763

http://www.facebook.com/netunelujtelesy#!/media/set/?set=a.10150280149042764.356852.58887737763

 

Jaromír Bláha

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentáře

0 #7 Franta Zlesa 2011-08-09 10:29
Nejsem odborník a tudíž si ptám proč je lepší kácet nebo naopak nekácet stromy, které stejně uschnou? O víkendu jsem byl ve Vysokých Tatrách, prošel jsem část od Skalnatého Plesa směrem k Hrebienku a zpět do Tatranské Lomnice. Zdejší les je totálně napaden kůrovcem, stromy jsou uschlé bez kůry a postupně se lámou a padají. Směrem od Tatranské Lomnice po modré značce je před lesem cedule s upozorněním, že padají stromy. Od Hrebienku žádná cedule není.
Nevím jestli to stačí, protože při silnějším větru to tam padne všechno. Nechtěl bych tam v té době procházet. Pochopil jsem , že Slováci by to možná i rádi pokáceli akorát na to nemají prachy, protože terén je náročný. Kdo chce vidět jak to bude vypadat na Šumavě za pět až deset let má možnost si udělat obrázek v Tatrách.
0 #6 Pavel 2011-08-04 00:29
Být opakovaně viděn na TV v hlavním vysílacím čase v akčních záběrech stojí za tu "námahu". Vlastní prezentaci by komerčně sotva ustáli.
+2 #5 Franta Kopecky 2011-08-03 22:56
Ne , tam nejsou zhulení žádný lidi co brání kácení stromů.
Zhulení jste vy ,co to máte už natolik pomataný v palici že si myslíte že, lidi co brání přírodu jsou špatní lidí a lidé co ničí přirodu že jsou dobrý lidé.
Když okrádali naše otce a dědy komunisti o jejich majetek tak jste tomu tleskali .... a když komunisti opět okrádají nás o naše národní a poslední bohatství - nedotčenou přirodu ....tak tomu zase tleskáte .
Milí čeští lidé , vy méně inteligentní jak vyplývá ze srovnání národů.... - tak běžte do p.....
Vy si zasluhujete to o co si řikáte.
Já nemám slov.
Zničte si vše. Přírodu. Vztahy. I lidskost.
Konečně jste už na dobré cestě.
Ale prosím vás , nesvádějte pořád svojí vlastní neschopnost a zbabělost na druhé ...., vy sami si za to můžete . Za vše.
-1 #4 Ruda 2011-08-03 11:29
Zhulenej aktivista....
+2 #3 Pavel Kucera 2011-08-02 21:37
predevsim by bylo záhodno, aby v naší poznamenané republice byli lidé na svých místech a ne zubaři na ministerstvu kultury a jiní zlatokopové na uplněmimooborov ých místech. To by udělalo hodně. Jak může dělat ředitele NP člověk, který prohlásil to co prohlásil....to prostě nepochopim
0 #2 Franta Kopecky 2011-08-02 21:34
V Pralese nemají hlavně co dělat lidé kterým jde o jejich zisky z prodeje dřeva.
At už kácí prales pod jakoukoliv záminkou tak ho kácí ze zištných důvodů.
+3 #1 Sova 2011-08-02 20:10
Ti lidé tam nemají co dělat! O osudu Šumavy by měli rozhodovat odborníci a ne 30 blbečků z Prahy, kteří nepoznají smrk od břízy a myslí si že kráva je fialová. Tím v žádném případě nechci z Šumavy dělat dojnou krávu pro Lesy ČR. Naopak, byl bych rád, kdyby už konečně někdo začal používat zdravý selský rozum, uvědomil si, že fenomén smrkové monokultury je věcí posledních 200 let a začal pracovat na opravdovém návratu Šumavy k divočině, tedy na navrácení převážně listnatého lesa s převahou buků, z jehličnanů jedle a smrk jako okrajová dřevina. A byl bych rád, kdyby se do těchto lesů vrátil rys, vlk, medvěd, zubr. Bohužel k zdravý rozum ekoteroristé nemají a zlatokopové z NP Šumava také ne. Takže čím více krve při tomto střetu poteče tím lépe pro přírodu.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)