Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

so dub 27 @13:00 - 06:00PM
Kublov: Po stopách J. L. Zvonaře
út dub 30 @09:00 -
KS Zlín: Kauza Slopné - rozsudek?
út dub 30 @13:15 -
OS Praha 2: Robert Tempel - odškodné
so kvě 11 @08:00 -
Točník: III. ročník Memoriálu Josefa Váni st.
so kvě 11 @18:00 -
KONCERT MARIE BURMAKY V PRAZE

Nejnovější komentáře

  • 26.04.2024 18:27
    Liché a laciné gesto Ad LN 24.4.2024: Wintonova vnoučata ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 10:01
    Odsouzený kriminálník Maxim Ponomarenko opět podniká v ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 09:00
    Dobrý den vážený pane Šinágle, obracím se na Vás, protože ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 07:47
    Předpokládám, že paní Gavlasové a jejím klientům bylo zveřejněním ...

    Read more...

     
  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

CEZ logo IITraktory a selsky rozumAktualizováno 6.3.2024: ČEZ = Český Energetický Zločin - Ve věci jsem podal PODNĚT k rukám VSZ v Praze. JŠ

***

Premiér Fiala a vláda od počátku roku 2022 stále mluví o energetické krizi v ČR. Žádná energetická krize tady nebyla a není. Všechny ty řeči okolo elektřiny měly zakrýt obrovské spekulace na burze s komoditními deriváty.

Dnes jsou k dispozici jasná data o výrobě elektřiny v ČR v minulých letech, o exportu i o tradingu (obchodech na burze), ale nikoliv s elektřinou, ale s komoditními deriváty. Zdražení elektřiny byl podvod a šmelina vyvolaná Vládou ČR a jejich „kamarády“, kteří po pádu Bohemia Energy ucítili obrovskou šanci. Jenže trading, obchodování s komoditními deriváty je víc podobné ruské ruletě, než práci směnového inženýra v blokové dozorně. Informace o otevřených pozicích v hodnotě až 557 MILIARD Korun. Tedy o tom jak se trading ČEZu vymkl kontrole a bylo potřeba rychle někde sehnat peníze na případné škody.

Autobus a politiciTaké si vzpomínáte na ty rádoby odborníky, kteří celé roky 2022 a 23 tvrdili všem lidem, že se musí elektřina prodávat přes burzu? Jejda, asi jsou to lháři nebo dezinformátoři, když ČEZ ve skutečnosti naprostou většinu své výroby prodá v ČR, přímo zákazníkům nebo distributorům. Nárůst cen elektřiny pro zákazníky v ČR byl svalen na pád Bohemia Energy a na válku na Ukrajině. Je tragédie, že to Vláda ČR a dozorové úřady dovolily. Navíc nám dlouhodobě a systematicky lhali o energetické krizi a o tom, jak oni s tím co sami vyvolali, tak (usilovně) bojují.

Technicky, z pohledu techniků, nebyl v ČR důvod ke zdražení elektřiny. Ukončení poskytování služeb ze strany Bohemia Energy byla příležitost pro ostatní obchodníky získat snadno nové zákazníky, možná i s nějakou cenovou přirážkou. To co se, ale stalo byl souboj „Urvi, co můžeš, pokladna je otevřena“.

V tabulce číslo 1 je vidět, že množství elektřiny exportované byly skutečně přebytky elektřiny. Z čísel v tabulkách i v odkazu na článek je jasně vidět, že naprostá většina elektřiny se spotřebovává v ČR a ČEZ jí prodával a prodává přímo velkým spotřebitelům a prodejcům. Tak na co potřeboval ČEZ v létě 2022 rychle půjčku ve výši až 3 miliadry Euro (podle kurzu až 75 miliard korun)??

Problém nebyl ve výrobě elektřiny, problém nebyl ani pád Bohemia Energy. Problém bylo obchodovaní či spíše spekulace s komoditními deriváty na Lipské burze.

A tím se dostávám k otázce, k čemu potřeboval ČEZ rychlou půjčku od státu ve výši až 3 miliardy Euro, přičemž určitě čerpal 2 miliardy Euro. Bylo potřeba rychle a pokud možno bez skandálu vypořádat obchody s komoditními deriváty. Jenže již na konci roku 2021 vytvořily tyto obchody ztrátu 26,3 miliardy korun.

Půjčka až 3 miliardy Euro od Vlády ČR, navíc otevřené komoditní závazky, které přesahovaly víc jak pětkrát běžnou angažovanost ČEZu a dosahovaly hodnoty přes 500 miliard korun (v tabulce 3 – přesně 557,1 miliard Kč), dále akcionářům zajistit nějakou dividendu, tak to všechno byly důvody proč tak šíleně vystřelily ceny elektřiny.

Zastropování cen elektřiny až na úrovni 5000,-Kč/MWh bez DPH byl další pomocný nástroj jak z občanů, živnostníků a firem dostat peníze. To pro případ, že velká obchodní angažovanost ČEZu v obchodování s komoditními deriváty se změní v obrovský průšvih.

Naštěstí spekulace ČEZu v druhé polovině roku 2022 se začaly překlápět do zisku a oni na derivátech vydělávají. Jenže inflace byla roztočena, zdražování se rozběhlo a Vláda ČR se do svých lží a mlžení, tak zamotala, že již neměla sílu a znalosti, aby inflaci a zdražování rychle zastavili.

Takže v roce 2021 byla ztráta z derivátových obchodů 26,302 miliard Kč.

S použitím Výročních zpráv společnosti ČEZ se mi podařilo najít vysvětlení k čemu fungující energetická firma rychle a bez velké publicity potřebuje půjčku, která dosahuje až 3 miliard Euro.

S použitím otevřených zdrojů z delší časové řady je jasně vidět, že premiér Fiala a jeho vláda lhali, když říkali, že máme v ČR energetickou krizi.

Žádná energetická krize nebyla a prof. Fiala lhal a má obrovský díl odpovědnosti na inflaci v ČR

Našel jsem sice skutečný důvod proč Vláda ČR rychle půjčovala společnosti ČEZ 3 miliardy Euro. Našel jsem sice vysvětlení proč tak bláznivě zdražila elektřina a tím se roztočila inflace, ale zůstává mnoho dalších otázek.

 

Jiří Nápravník 8.2.2024

Celý článek>

P.S.

Továrny moci se moci nikdy dobrovolně nevzdají, pokud je k tomu nedonutí včas občané, nebo hospodářská krize či kolaps. Ke druhé varientě se nebezpečně přibližujeme: LN Monopol  jedné pravdy (12.2.2024) Cituji: Někdo musí řici „Takto to bude, jinak se ukecáme ze stovek řešení, kdy z toho nutně vznikne to nejhorší a na co doplatíme všichni. Neschopnost kompromisu je proti všemu a všem a vede k nejhorším řešením!“ 

ČEZ na konci roku 2021 prodělával na komoditních derivátech 26 miliard korun a měl otevřené další obchody za 557 miliard korun?! Ústavní soud řešil nějakých 39 miliard pro navýšení důchodů a v případě ČEZu premiér a jeho vláda téměř v tichosti uvolnila 3 miliardy Euro, tedy 75 miliard korun a nikdo neví kdy ty peníze dostanou zpět, pokud vůbec?! Uprchlíky z Ukrajiny jseme rádi podpořili 16 miliardami korun, nenasytnému ČEZu jsme dali 75 miliard korun? Důchodcům nechce vláda přidat, ale sobě platy zvyšuje! To je na okamžitý pád vlády s konečnou stanicí na Pankráci! Na tomto zločinu na zemi a jejím obyvatelstvu se podílejí i veřejnoprávní média, která mlčí, místo aby burcovala.

V iDnes.cz natvrdo stáhli článek z hlavní stránky, že tam musí být informace ověřené ze dvou zdrojů. Když se jich autor článku zeptal co je víc než Výroční zpráva firmy kotované na burze, neodpověděli a trvají na dvou zdrojích:-) JŠ

***

Věděl to už Palacký, nepoučili jsme se…

***

Ptá se synovec svého strýce poslance parlamentu: „Jak se člověk stane úspěšným politikem?“ „To chce velké sebezapření. Prvních sedm let se prostě musíš chovat jako svině“ „A co po těch sedmi letech?“ „Během nich si zvykneš.“ Židovská anekdota

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.45 (11 Votes)
Share

Komentáře   

-1 #8 Jan Šinagl 2024-03-27 18:58
ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či energetiky.

Praha - Česká republika dostane z Modernizačního fondu EU dalších téměř 73 miliard korun na investice do energetiky či dopravy. Stát peníze využije na financování obnovitelných zdrojů, modernizaci teplárenství nebo ekologizaci veřejné dopravy. Dnes o tom informovalo ministerstvo životního prostředí (MŽP). Dotace pro Česko nyní schválila Evropská investiční banka s Evropskou komisí. Dosud tak ČR z fondu získala 267 miliard korun.

Největší část peněz z nově schválených dotací stát podle ministerstva využije na financování obnovitelných zdrojů, na které dá přes 32 miliard korun. Větší část peněz, kolem 20 miliard korun, chce resort použít na podporu výstavby nových fotovoltaických elektráren na rodinných a bytových domech v programu Nová zelená úsporám. Dalších 12 miliard pak půjde na solární elektrárny ve firemních provozech. Z investic by podle ministerstva mělo vzniknout zařízení o výkonu více než 2,11 gigawatthodiny a snížení emisí oxidu uhličitého o 1819 kilotun.

ceskenoviny.cz/.../...
-1 #7 Jan Šinagl 2024-03-27 08:59
Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila výhled hodnocení úvěrové spolehlivosti české energetické společnosti ČEZ na negativní ze stabilního. Samotné hodnocení ponechala beze změny na stupni Baa1. Zhoršení výhledu nicméně naznačuje, že v budoucnosti by Moody's mohla ratingovou známku firmy ČEZ zhoršit.

Moody's ve své tiskové zprávě upozornila, že ke změně výhledu přikročila několik dnů po oznámení, že ČEZ zaplatí 846,5 milionu eur (zhruba 21,4 miliardy Kč) za koupi podílu 55,2 procenta v české plynárenské společnosti GasNet.

Agentura uvedla, že převzetí dává strategický smysl, protože umožňuje společnosti ČEZ posílit pozici na českém energetickém trhu. Upozornila nicméně, že akvizice je spojena se značnou dluhovou zátěží, protože firma GasNet je silně zadlužená. Moody's ve své zprávě poukázala rovněž na pokles cen elektřiny v posledních měsících.

www.fxstreet.cz/.../
-1 #6 Jan Šinagl 2024-03-25 08:30
Společnost ČEZ sice meziročně ohlásila propad zisku 63 %, čistý zisk za rok 2023 ve výši 29,6 miliardy je ale pořád druhý nejvyšší za posledních deset let. Jaká bude dividenda letos, se ještě uvidí, v roce 2023 ale stát za svůj sedmdesátiproce ntní podíl inkasoval 54 miliard korun. ČEZ je s přehledem nejhodnotnější firma, v níž má stát majetkovou účast, ale zdaleka ne jediná.

hlidacipes.org/.../
-1 #5 Jan Šinagl 2024-03-21 08:38
Zisk ČEZ propadl o 63 procent...

novinky.cz/.../...
-2 #4 Jan Šinagl 2024-03-07 07:14
Komunita se na síti X jmenuje „ČEZ Minoritní akcionáři“. Z virtuálního světa se má v nejbližší době přetransformova t do oficiálně zapsaného spolku, který se bude k dění v ČEZ častěji vyjadřovat. Součástí spojenectví má být nejen organizovaný protest, ale i zkoumání možností, zda by šlo postup státu nějak právně napadnout.

„Zvažujeme všechny možné kroky. Nechci to teď specifikovat, ale otevřené jsou i možnosti různých žalob nebo zapojení unijních orgánů,“ přibližuje Grunfeld.

seznamzpravy.cz/.../...
-3 #3 Jan Šinagl 2024-02-28 08:16
Pražská burza oslabila, dolů ji táhl ČEZ...

ceskenoviny.cz/.../...
-5 #2 Jan Šinagl 2024-02-19 18:21
Brusel - Evropská komise dnes schválila České republice dotace ve výši 702 milionů eur (17,9 miliardy Kč) v rámci mimořádného fondu obnovy určeného na zmírnění následků hospodářské krize. Česko podle komise splnilo podmínky, aby mohlo další finance z Národní plánu obnovy získat. Unijní exekutiva to uvedla ve své tiskové zprávě.

ceskenoviny.cz/.../...
-6 #1 Jan Šinagl 2024-02-19 17:11
"Silní muži dělají dobré časy. Dobré časy dělají slabé muže. Slabí muži dělají zlé časy. Zlé časy dělají silné muže."

Arabské přísloví

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)