Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...

     
  • 17.04.2024 19:23
    Zdravím Vás pane Šinágle, něco se děje. Ministr Blažek podal ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Bata Tomas a JanTento ručně psaný diář dokazuje skvělé podnikatelské myšlení a organizaci firmy Baťa. Obsahuje obrovské množství informací finančních, ekonomických, technických a personálních. Také obsahuje seznam všech klíčových zaměstnanců firmy Baťa v jejích českých a zahraničních podnicích. Je také zajímavé, kdo není zmiňován jako člen firemního vedení. Většina lidí by nepředpokládala, že Tomáš Baťa jn. (Tomík) není v Baťově diáři a popisu organizace vůbec uveden?! Důvodem je, že Tomík nepatřil ke klíčovým členům vedení firmy Baťa. To je jistě pro většinu z nás překvapivý fakt a zjištění, tím více, že Tomík byl u nás po listopadu vítán jako jediný dědic firmy, kterou převzal po svém otci, kdy jméno nevlastní bratra zakladatele nebylo moc, pokud vůbec, připomínáno. Pravda je jiná – k rozkvětu firmu Baťa přivedl Jan Antonín Baťa.

Tomík svému strýci firmu v podstatě ukradl aniž by měl zásadní podíl na jejím vybudování. O tom, jakou roli při soudních sporech v USA (Jan Baťa prohrál poměrem hlasů 2:3 po mnoha letech drahých soudních sporů) hráli čs. komunisté se dodnes spekuluje. Údajně měl Tomík po roce 1948 ČSR navštívit? Američané i Britové se Janu Baťovi omluvili za účelové označení kolaborantem a dání na tzv. „černou listinu“, kdy se tak zbavili nebezpečného obchodního konkurenta. Též se spekuluje o roli Tomíka v kanadské armádě a spolupráce s britskými tajnými službami, kde se zmiňuje i údajná role Tomíka při bombardování Zlína. Když jsem se na to chtěl Tomíka ptát v přestávkách při soudním jednání ve věci očistění jeho strýce Jana Bati v Praze před Městským soudem, jakmile vycítil kritické otázky, neměl už čas…

Jan Antonín Baťa patřil bezesporu i k největším hrdinům odboje. Přihlásil jsem se se svým příspěvkem na seminář ÚSTR, dne 10.září 2015 na téma „Jan Antonín Baťa, hrdina odboje proti nacistům“. Byl jsem požádán o zaslání celé přednášky, samozřejmě jsem odmítl s tím, že ji předám až po jejím přednesení. Poté už mi bylo pouze oznámeno, že komise mé vystoupení neschválila…

 

1) Kapesní diář Jana Antonína Bati 1937 – str. 1-25

2) Kapesní diář Jana Antonína Bati 1937 – str. 26-50

3) Kapesní diář Jana Antonína Bati 1937 – str. 51-71

 

Jan Šinágl, 1.9.2015

* * *

Z české historie: ztraceno a nalezeno

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (5 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)