Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...

     
  • 17.04.2024 19:23
    Zdravím Vás pane Šinágle, něco se děje. Ministr Blažek podal ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Burianka 1 chata 190119O její existenci jsem se  dozvěděl náhodně. Včera jsem se vypravil pěšky cca 12 km směrem na obec Bzovou, pokračoval na Petrovku, kde jsem ji vyfotografoval. Původně stála uBurianka 2 krajina 190119 zámku Březina na panství Šternbergů u Rokycan. Byla zbourána po obvinění Vlasty Buriana a v klidnějších letech za totality znovu postavena na Petrovce v lesích Colloredo Mannsfelda.

Zvláštní, že o ní ví jen pár jednotlivců a na internetu jsem zatím nic konkrétního ve věci jejího spojení s Vlastou Burianem nenašel. Nevylučuji, že mohla zapracovat i „lidová tvořivost“ v dobré víře, stejně tak i působení potomků těch, kteří mají osud Krále komiků na svědomí.

 Burianka 3 deska 190119Pořídil jsem 3 fotografie na místě a 4 kopie z RETRO speciál OSUDY (RYTMUS ŽIVOTA 20.11.2018), který věnoval Vlastovi Burianovi 40 stránek velmi poučného čtení,BRZ 1 avers 201118 vypovídajících i o nás. Krále komiků jsme milovali, zničili a opět milujeme…

Kdo byli ti, co ho odsoudili? Jak se jmenovali? Možná sami byli v jeho divadle, kdy za okupace Král komiků beze slova přešel jeviště z bičem přes rameno a se zavěšeným písmenem „C“? Publikum  pochopilo a bouřilo „Bič na-něm-cé“.  Takový to byl „kolaborant“. Ti, co ho soudili jistě žádní hrdinové za okupace nebyli, ale o to větší, když jim nehrozilo nebezpečí a nabízela se komunistická kariéra pro poslušné.

Nabízí se srovnání s německým hercem Heinzem Rühmannem. Také za nacistů natáčel filmy a pomáhal lidem přežít, stejně jako tisíce pracovníků a stovky herců za okupace. Nebyl po BRZ 2 obzalovany 201118válce perzekuován, plně se umělecky a lidsky rozvinul. Nezapomenu na památné vysílání veřejnoprávní německé ZDF k jeho 90.narozeninám, kdy po jeho vystoupení tisíce lidí v úctě povstali, tleskali a plakali. Co se asi muselo odehrávat v duši Krále komiků, když jeho rodná země se mu tak „odvděčila“. Svoji lidskou velikost dokázal i tím, že kdykoliv šel kolem své zabavené vily, kde byla mateřská školka, přinesl dětem dárky…

Také osud jeho osobního kuchaře Jaromíra Trejbala je ilustrující a vypovídající o „hodnotách“ jaké zločinný komunistický režim preferoval. Kuchař, který vařil v nejslavnějších hotelech skončil ve výrobně lahůdek POTRAVINY Praha, kde ředitele dělal bývalá kominík a vedoucí výroby bývalá švadlena. Kdyby v roce 1965 neodešel do důchodu, skončil by jakoBRZ 3 obzalovany 201118 pomocný kuchař…

Připojuji citát z Tylovi komedie „Paní Marjánka, matka pluku“ v Karlínském divadle, kde Vlasta Burian dostal roli Sekáčka. V rámci své role dojal kolegy i diváky k slzám, když zpíval:

BRZ 4 soud 201118„Jednou budem v stejném šatě u nebeské brány stát. Choď si tady v hadrách, zlatě, tam nebudou na to dbát. Tam nalezne první místo, koho blaží vlastní soud. Kdo tu neměl v srdci čisto, sedne v tmavý, pustý kout.“

Jak pravdivá stále aktuální jsou to slova!

Každá země bez hrdinů a velkých herců je v ohrožení „zbraní i ducha“, kdy se stává snadnou obětí. Jen je vzpomínat, stavět jim pomníky, natáčet o nich filmy, je málo. To by měl být teprve začátek a naplňování jejich odkazu.

 

Jan Šinágl, 20.1.2019

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (19 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)