Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Kryl Karel ostnaty dratA heavy desilution

When the filmmakers ask about his bitterness, he says in a humble but dignified tone, like a sober and deliberate articulate person who doesn't want to fool anyone: "Me? I have not lost hope. If I had lost hope, I would not be sitting here. We take hope and we have it, we beg or we get it, but we cannot give hope. I believe that when hope is based on a lie or on self-deception, which is an even worse kind of lie, it is perhaps even more dangerous than terror."

Unusually delicate verses

Yet one can't help feeling that after November 1989, for all his temperament, he was actually still pretty tame. His uncompromising denunciations of an unteachable society appear already at the memorable concert in Prague's Lucerna on 21 January 1990. "The grey of concrete blocks what happiness of panopticon manifestations." "The people around them are stupid." "After a quarter of a century of silence and half a century of fear, we spit on the papach, horrified by our audacity."

"Half propped on an inflatable cushion, I suck hard on a pencil," he could afford to sing at his own expense after openly confronting totalitarian power in his most serious lyrics. In the nineteen-sixties, in concerts (the last before his September emigration), he made such scathing fun of the invading friendly armies that the audience was afraid to laugh. In retrospect, however, we know that what was exceptional about his songs and poetry was not temporality but timelessness: 'It is relatively cheap to hold power: if you intimidate the weak with a mouthful of patriotism or patrimony, you liquidate the strong - the people become a people - and the citizens become a sheepfold.'

Full Article in Czech>

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)