Jednou navštívil jógín města jógína žijícího v lese. Oba společně meditovali, když tu náhle zaslechli řev tygra. Jógín z lesa se zachvěl, ale jógín z města zůstal klidný a jógínovi z lesa s úsměvem řekl: „Ještě je to v tobě!“ Jógín z lesa se zastyděl a zůstal dále sedět v rozjímání. Po krátké době ucítil jógín z města tělesnou potřebu. Proto ze svého místa vstal a odešel do lesa. Na kámen, kde předtím jógín z města seděl, pak jógín z lesa uhlem napsal „Dokonalý člověk“. Když se jógín z města vrátil ke svému místu, zdráhal se na tento kámen usednout. Jógín z lesa se usmál a pravil: „Ještě je to v tobě!“ Jógín z města se zastyděl, usedl na své místo a pokračoval v rozjímání.
Poté mi můj strýc položil otázku: „Který z těchto jógínů byl duchovně vyspělejší?“ Když jsem řekl, že patrně jógín z města, můj strýc mne opravil a pravil, že to byl naopak jógín z lesa. Ten totiž znal nebezpečí představované tygrem a zalekl se skutečné hrozby, zatímco jógín z města tuto zkušenost neměl a zalekl se pouhých slov.
JUDr. Oldřich Hein, 18.11.2018
Read more...