Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Silent Night

Máme  nadbytek věcí, které ke skutečnému životu nepotřebujeme. Šťastnými nás neučiní, nemohou. „Civilizace“ úspěšně pokračuje ve svém sebezničení, popírá přirozenost člověka. Je třeba zpomalit, začít žít skutečný život s bližními, ve svém okolí a obnovit přirozenou, lidskou komunikaci, kterou nic nemůže nahradit. Udělat vstřícný krok k druhému člověku. Přátelství není na Facebooku, kde „jsme a nejsme“, setrvat v blízkosti, darovat se jeden druhému, pomáhat, dávat, obnovovat dobré mravy, ne jen „blahobytně“, prázdně existovat. „Slovo se stalo tělem a zůstalo mezi námi.“ Sv. Jan

***

Film Tichá noc (Silent Night, Kanada, 2002), byl natočen  na podkladě skutečných událostí. Takovéto filmy s mravním poselstvím obohacují a zanechávají duchovní stopy trvale.

Když sem tento film zahlédl náhodou v  předvečer vánoc, byl jsem ohromen. Příběh míru, porozumění mezi nepřáteli během poslední velké bitvy na západní frontě druhé světové války. Příběh kde se z vojáků co se měli zabíjet, stali přátelé na dlouhá léta. Linda Hamilton v roli hrdé a statečné ženy je úžasná. Scéna kdy se dřívější nepřátelé loučí a vrací se zpět do víru války je nzapomenutelná – o lidství a připomenutím skutečného poselství Vánoc všem lidem dobré vůle. Film je málo známý, velká škoda. Měl by se každý rok během svátků Vánoc promítat, zvláště v dnešní době, abychom nezapomínali na skutečné poselství a význam Vánoc pro naše životy.  

 

Josef Schreier: Moravská mše vánoční - Janáčkova opera NdB

***

Film Tichá noc (Silent Night, Kanada) byl natočen v roce 2002 na podkladě skutečných událostí (Ardeny 24.12.1944), tak jak se staly v jeden vánoční den uprostřed válečné vřavy. Elsa Vincken se rozhodne z válkou zmítaného města odejít doprostřed lesů, na chalupu. To ještě netuší, že se octne i ze synem Fritzem uprostřed vojenského konliktu německé a americké čety. Američané se totiž dostali za německou vojenskou linii a hledali úkryt. Ten našli u Elsy na chalupě. Jenže k chalupě se dostali i Němci. Elsa se rozhodne tento malý válečný konflikt vyřešit po svém - obě skupiny mohou v chalupě zůstat, ale musí zachovat alespoň na Štědrý den mír mezi sebou. Obě skupiny jsou srozuměny, kromě poručíka Dietricha, který stále věří ve vítězství německých vojsk a jen pod nátlakem většiny zachová klid. Obě skupiny tak v klidu přežijí noc. Ráno se v míru rozejdou, ona tichá noc v nich zanechala hluboký dojem, přece jen uprostřed bojů prožít pár hodin v klidu se jim za celou válku nepodařilo. Starý Fritz končí své vypravění o oné noci. Tento příběh vyprávěl vnukovi syn poručíka, který na konci předává vojenskou známku dědy vnukovi. I tak lze předávat a trvale uchovávat potřebné hodnoty.

Film jsem shlédl na německé BIBEL TV, dne  18.12.2021. Je ke shlédnutí v mediotéce od 20:00 hod. Také na YouTube v anglické verzi se španělským překladem. Podrobnosti nebudu vyprávět, abych vás nepřipravil o neskutečně silný duchovní a lidský zážitek.

Naprosto skvělé herecké výkony, zejména hlavní představitelky Lindy Hamilton! Takovéto filmy mají být promítány o Vánocích, abychom nezapomínali – na skutečné hodnoty, které žádné pohádky nemohou nikdy nahradit. Patří k filmům, který vás neopustí po vypnutí televize, podobně jako Malý lord (Der kleine Lord) či Koruna k Vánocům (Crown for Christmas). Jsou vysílány na Západě každým rokem, podobně jako u nás české pohádky. Kvalitou s sdělovaným poselstvím lidskosti jsou nesrovnatelné. Jsou to dárky lidství. Dárky, které potěší nejvíce. Materiální dárky „obohacují“  chvilkově. Takovéto filmy s mravním poselstvím obohacují a zanechávají duchovní stopy trvale.

P.S.

Programy západních TV už z českých časopisů zmizely a potom chtějte propojovat sdílené evropské hodnoty. Veřejnoprávní ČT nasadila na Štědrý den v hlavním vysílacím čase, jak jinak, pohádky a Václava Moravce. Pouze na ČT 2 Ježíše Nazaretského. Díval se málokdo, kdy ostatní osvědčené „taháky“ přetáhly diváky. Tak se udržuje bezhodnotová společnost, která se o to snadněji ovládá. ČT tak neplní svoji veřejnoprávní roli, zato roli politickou, manipulativní, udržující obyvatelstvo na potřebné „úrovni“ – i na Štědrý den.

 

Jan Šinágl, 25.12.2021

***

Jen dvakrát v České televizi: termíny vysílání „Tří oříšků pro Popelku“

***

„Vánoce byly od pradávna a zůstanou svátky dětí. O Vánocích myslíme vřeleji na osud svých maličkých, než kdykoli jindy. Víc než kdy jindy doléhá na nás otázka, co očekává naši přicházející generaci - bude její život lehčí nebo těžší nežli život náš? Jest naší povinností učiniti vše, aby generace přicházející nepocítila v ničem újmu. Dětem ode všeho první sousto, dětem nejbližší místo u krbu, dětem nejbližší místo u našich srdcí.“

Emil Hácha v rozhlasovém projevu 24. prosince 1939

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.00 (7 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)