Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...

     
  • 17.04.2024 19:23
    Zdravím Vás pane Šinágle, něco se děje. Ministr Blažek podal ...

    Read more...

     
  • 16.04.2024 07:59
    Vážený pane Šinágle, ještě jednou Vám chci poděkovat za půjčku.

    Read more...

     
  • 13.04.2024 09:48
    Není podstatné kolik lidí sleduje informace, ale kdo a jak ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Douglas MacArthurDouglas Mac Arthur Gregory PeckČT2 uvedla v sobotu 2.4.2022 skvělý film USA Generál Mac Arthur (1977), v hlavní roli s výborným Gregory Peckem. Má k dobru ještě jednu reprízu. Věřme, že ji ČT promítne při výročí ukončení konce II.světové války ve světe. Slova gen. Mac Arthura, které řekl po podpisu kapitulace Japonska jsou aktuální i dnes. Měla by se tesat do kamene!  

„Bojujeme“ ve filmech na obrazovkách ČT o to více, kdy nejsme schopni bojovat sami – naše armáda za 100 let nikdy nebojovala a odevzdala zbraně nepříteli. Proto tak rádi „bojujeme“ na obrazovkách televizí, ale ve skutečnosti se chováme zbaběle. J.Š.

***

Dnes utichly zbraně. A skončila velká tragédie.

Hovořím za tisíce rtů, které byly umlčeny navždy v džunglích a na plážích a oceánu a které tuto chvíli umožnily. Modlím se, aby všemohoucí prozřetelnost, vnukla všem lidem dobré vůle poznání, že války jsou smutné a zbytečné. Poznali jsme hořkost porážky i sladkost triumfu a z obojího jsme se poučili, že se toto už nesmí opakovat.

Musíme kráčet vpřed, abychom v míru udrželi, to co jsme získali ve válce. Ničivá síla válečného potenciálu v důsledku velkého pokroku vědy, nyní dosáhla bodu, který mění tradiční pojetí války. Válka,tato nejzhoubnější metla a největší hřích lidstva, nemůže být kontrolována, pouze odstraněna. Ocitáme se na prahu nové éry. Pokud nenalezneme lepší a vhodnější způsoby jak řešit spory mezi národy, čeká nás pouze apokalypsa. Dostali jsme poslední příležitost.

***

Ráno v 6:15 mě volal generál Bradley se vzkazem od generála MacArthura. Oznamuje, že proti němu stojí 260 000 Číňanů. Prý je v kleštích. Musel se stáhnout do defenzívy. Nejde o skupinu dobrovolníků, Čína skočila do konfliktu po hlavě.

Tak co o mě říkají ve Washingtonu?

Pane, abych byl upřímný, myslí si, že jste vlezl do čínské pasti. To je záměrná dezinformace. Porážka Severní Koreje byla přesvědčivá. Tváří v tvář mému vítězství se čínští komunisté dopustili největšího porušení mezinárodního práva v dějinách. Nyní tu čelíme nové, čerstvé a dobře vycvičené armádě.

Co myslí Truman tou "policejní akcí"? Není výsledkem, denně narůstající počet obětí?

Tahle "policejní akce" skoro zničila korejský národ. A proč? Takový postoj přináší tolik krve a utrpení všem, kteří jsou tady. Pokaždé, když jdu ven jako bych byl nemocný. Zvedne se mi žaludek. Copak v tom chce pokračovat? Z jakého důvodu vlastně? Pane, musí brát ohled na Rusi a naše spojence. Generál Bradley je stejného názoru. Tvrdí, že válka s Čínou by byla špatnou válkou, ve špatný čas, na špatném místě a se špatným nepřítelem.

Náš generální štáb.

Žádal jsem o povolení bombardovat čínská letiště v Mandžusku, ale mji žádost zamítli. Žádal jsem o povolení pronásledovat nepřátelská letadla, do jejich posvátného útočiště za řekou Yalu. Zase mi to zamítli. Žádal jsem o povolení bombardovat mosty, abych držel Číňany za hranicemi Koreje. Odpověděli mi "můžete bombardovat jen jižní polovinu mostu." Za padesát let mé vojenské služby jsem se ještě nenaučil, jak bombardovat jen polovinu mostu. Je to nejstupidnější rozkaz, který kdy polní velitel dostal. Tohle je připosrání. Jestli nepodnikneme nějakou pozitivní akci, budeme se muset stáhnout do Japonska. Promiňte mi pane, ale... Doma jsou lidé, kteří si myslí, že je možné obnovit ofenzívu, aniž bychom... Bez nebezpečí, že se válka rozšíří. Bez toho, že se válka rozšíří? No, osmá armáda je teď Ridgway. Může si dělat co chce. Ale je to na nic.

Poprvé v dějinách válečnictví, je bráněno veliteli, aby použil vojenskou sílu k ochraně životů svých vojáků a pro bezpečí své armády.

A to pro mě znamená hrozný šok. Matte, Ridgwayský sbor znovu dobyl Soul. Co jsem říkal? Kéž bych mohl slavit, ale válka ještě není vyhraná. Fronta se posunuje nahoru a dolů, sem a tam, ale vítězství je stále v nedohlednu. Tohle není válka, ale poloválka. A morální kompromis se zlem. V Koreji se neusazuje jen prach, Side. Ale i americká krev. Ano, pane. A chtěl by se s vámi sejít velitel anglické mise.

Co může chtít?

Má strach, že když se dostaneme do zoufalé situace, použijeme tu bombu. Mají větší starost o britské zisky v Hong Kongu, než o záchranu životů v Koreji. Tak tu schůzku odsunu, pane. Promiňte generále, dostali jsme zprávu, že Washington chce, abysme okamžitě zastavili všechny ofenzívní akce. Cože? Oni chtějí dosáhnout spíše politického, než vojenského řešení. Plánují navrhnout příměří. Požádali vás i o návrhy na menší doladění bitevní linie, abychom si upevnili pozice, pro lepší obranu. Menší doladění? O čem to mluví? Proč bych měl něco doporučovat, tohle je naprostá kapitulace. Vzhledem k Trumanovým názorům, nechcete nahradit svou politiku tou jeho? Mohl bych nahradit svou politiku Trumanovou, jenže pan Truman žádnou politiku nemá. Dobře, pane. Co kdybyste mě nechal oznámit, že musíte návrhy prostudovat, tím bychom získali čas... Ne, mám lepší nápad. Pošleme zprávu čínskému veliteli. Dejte to na všechny frekvence, chci maximální publicitu. Pane, máte zvláštní zákaz dávat jakákoliv prohlášení. Pane, to je přímý prezidentův rozkaz. A také součást nebezpečné koncepce. Naši vojáci primárně slibují věrnost jen dočasným, jen dočasným nájemníkům v Bílém domě, namísto zemi a ústavě, kterou jsme přísahali bránit!

Musím tomu neposlušnému zmetkovi nakopat zadek a hodit ho do Japonského moře.

Takový zákeřný trik. Táhnu se přes půlku světa, abych dosáhl dohody, a on si myslí, že si může dělat co chce. Dokážete si to představit? On vážně poslal depeši Číňanům a vyhrožoval jim zničením jejich sil, pokud se s ním hned nedohodnou, s ním osobně. Existuje jedna historka, kde se Lincoln snažil osedlat jankovitého koně a ten kůň uvázl kopytem ve třmenu. Řekl mu, "Když si nasedl ty, já sesednu." Nebudu ustupovat. Myslím, že Roosevelt měl stáhnout Wainwrighta z Corregidoru, a nechat toho lampasáka MacArthura, aby se z něj stal mučedník. Co mám teď udělat s návrhem příměří? Roztrhejte ho. Teď nemohu jednat s Čínou na žádném politickém základě. Ten chlap se tu snaží rozpoutat třetí světovou válku. Ale já tu primadonu odstřelím hned teď. Kdo si myslí, že je? Bůh?

Co by asi udělal Kongres, kdybych ho odvolal?

Zaživa by vás stáhl z kůže. Naštěstí pro mě, byl ten hod polaře námořnictva moc dlouhý, vysoko nad chytačem na třetí metě. Díky těm dvěma nepřesným hodům jsem dokázal oběhnout mety až domů a ukázalo se, šlo o vítězný běh. Omluvte mě. Takže závěrečné skóre bylo West Point 4, Annapolis 3. Myslím, že tehdy nejhlasitěji křičela moje maminka. Vždy mi chodila fandit. Říkali o nás, že jsme byli první...

Matka se synem, kteří absolvovali ve stejný den West Point. Stalo se to v Annapolis, bylo to...

Dobrá Jeannie, konečně pojedeme domů. Bylo to první basebalové utkání mezi West Pointem a Námořní akademií. Takže tolik o mé basebalové kariéře, a o šťastných vzpomínkách. A teď, mě prosím omluvte. Ještě nikdy jsem nic podobného neviděl. Celé město přišlo oslavit, největšího amerického hrdinu. Oficiální odhady mluví o 7 až 10 milionů lidí, kteří se tu shromáždili a to překonává návraty Lindberga a Eisenhowera dohromady. Školy zejí prázdnotou, davy jsou nadšené, všichni úředníci si prostě vzali dovolenou. Mezitím v našem hlavním městě vydal generální štáb prohlášení, ze kterého cituji. "Je zásadní, aby se všichni vojenští velitelé, řídili našimi zákony a instrukcemi a dodržovali ústavní záruky civilní kontroly nad armádou." Když jsme požádali o vyjádření prezidenta Trumana, řekl... „Všichni lidé, kteří si myslí, že jsou Bohy, se dříve či později dostanou do potíží. Lidé této země jsou ženy a muži se zdravým rozumem a kdykoliv někdo překročí meze, lidé musí zasáhnout a zbavit jej jeho moci. Ale, když už nám byla vnucená válka není jiná možnost, než použít všech možných prostředků k jejímu ukončení. Cílem války je vítězství, nikoliv prodlužovaná nerozhodnost. Ve válce, neexistuje za vítězství žádná náhrada.

Historie nás učí s nepřehlédnutelným důrazem, že ustupování vždy vede k nové a ještě krvavější válce. Stejně jako vydírání jen vytváří základnu pro další a ještě větší požadavky. Dokud stejně jako u vydírání nezůstane jiné možnost, než odpověď silou. "Proč“, ptali se mě stateční vojáci, kteří se museli na bitevních polích vzdát svých těžce nabytých výhod? Nedokázal jsem odpovědět. Míra odvahy a statečnosti korejského lidu se vzpírá popisu. Zvolili si raději smrt než otroctví. Jejich poslední slova byla, "Nikdy neopouštějte Pacific."

Pomalu končím 52 let vojenské služby.

Když jsem vstupoval do armády, ještě v minulém století, bylo to splnění všech mých chlapeckých snů. Od té chvíle, kdy jsem složil přísahu, na cvičišti ve West Pointu, se celý svět opravdu mnohokrát změnil. A mé naděje a sny už dávno vzali za své, stále si však pamatuji refrén jedné písně ve které se hrdě hlásá, že "Staří vojáci nikdy neumírají. Jenom se vytratí." Jako starý voják z této písně, nyní uzavírám svou vojenskou kariéru, a prostě se vytrácím. Starý voják, který se snažil plnit svou povinnost, a Bůh mu sesílal světlo, aby na svou povinnost dobře viděl. Sbohem.

***

Jdi k čertu. A ten bude kandidovat na prezidenta. Představuji vám největšího válečného hrdinu, idol jakého kdy Amerika měla. Našeho nejskvělejšího vůdce, zdroj inspirace a muže činu. Představuji vám příštího prezidenta Spojených států, pětihvězdičkového armádního generála Dwighta Davida Eisenhowera!

Jaký z něj asi bude prezident? Myslím, že bude dobrý prezident. Byl nejlepší úředník, co kdy pode mnou sloužil. Stíny se prodlužují. Nastává soumrak. Mé staré časy ztratily jas a barvu, nyní odcházejí a dohasínají. Ve snech o věcech, ve snech o věcech, které jsou už dávnou minulostí.

Vzpomínka na ně, tichá zázračnou krásou, rozpouštějí je slzy a naděje, a objímají je úsměvy včerejška. Naslouchal jsem sice marně, ale dychtivýma ušima, okouzlující melodii vzdálené polnici, hlásící budíček. Tlumeným bubnům vyznívajícím na dlouhou cestu, ve snech smíchávám střelbu ručních zbraní, rachot a hřmění děl. Ten zvláštní a truchlivý ruch bitevního pole. Ale večer se však v myšlenkách, pokaždé vracím k West Pointu. Zde vždy zněla a vracela se tři slova: Povinnost – Čest - Vlast.

Dnes plním svůj poslední úkol a promlouvám k vám. Chci, abyste věděli, že až překročím řeku, mé poslední myšlenky budou, patřit armádě, armádě a armádě. Loučím se s vámi, navždy.

Generál Douglas MacArthur

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)