Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 16.04.2024 07:59
    Vážený pane Šinágle, ještě jednou Vám chci poděkovat za půjčku.

    Read more...

     
  • 13.04.2024 09:48
    Není podstatné kolik lidí sleduje informace, ale kdo a jak ...

    Read more...

     
  • 13.04.2024 07:45
    Vondráčková s Michalem se na soudy obracejí často, vedou ...

    Read more...

     
  • 09.04.2024 07:03
    A businessman from the USA wrote to me I don't know anyone ...

    Read more...

     
  • 09.04.2024 06:59
    Napsal mi podnikatel u USA: Neznám nikoho dalšího, kdo by ...

    Read more...

     
  • 08.04.2024 18:19
    Zdravim, pane Šinágl Ještě si někdo myslí, že ČR je právní ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Jsem jejich Buh aversK návratu do rodné země má však podobný odpor, a to hned z několika důvodů: „První jsou Češi, kteří si okamžitě po převratu interpretovali svobodu a demokracii jako bezohlednost a hulvátství…

A říkají to Češi včetně hlavního hrdiny: „Nechci žít v ČR mezi hlupáky, zblblými agresivním konzumem, který za komunistického režimu neměli, kteří si vyložili svobodu tak, že si mohou dělat, co chtějí, bez ohledu na ostatní, kteří, když se jim to nelíbí, mohou jít do prdele; a zároveň nadávají na stát, že jim nezaručuje jistoty tak jako za komunismu. Ještě pořád, deset let po převratu, mají za to, že převrat byl sametová revoluce, a ne předem připravené předání moci (mezi komunistickými vůdci a představiteli disentu za cenu beztrestnosti komunistů a hmotného prospěchu disentu) – nikoho neodsoudili, nikdo nesedí a ani nevisí, a taky uvidíte, že nikdo nikdy nebude. Hlavně že zřídili Úřad pro vyšetřování zločinů komunismu!“

To, že někdo vypráví o někom, však u Josefa Pánka neznamená žádný nadhled, spíš jen časový odstup od toho, jakým cizincem v cizině býval. Protože napětí v Jsem jejich bůh vychází z toho prostého faktu, že vše vidíme pouze z pohledu onoho českého podivína, který do Bergenu přijel dělat vědu za honorář, jaký si mladý vědec zaslouží. Co na tom, že pak přiznává, že za celou dobu pobytu nic neudělal, ale plat pobíral. Že by tím špatně reprezentoval tu strašlivou zemi, odkud přišel, ho ani nenapadne.

To, že je k sobě český mladík v určitých momentech hyperkritický, neznamená, že bychom věděli, jaký skutečně je, jaké to doopravdy v Bergenu bylo, jací byli kolegové a další tamní lidé. Nevíme, jestli se opravdu nechal zaskočit odlišným prostředím, či zda se jedná pouze o projekci jeho psychického stavu, jež s realitou nemá nic společného.

Jsem jejich bůh je tak další českou (kvazi)autobiografickou prózou, další zpovědí, jež je silná v zachycení subjektivního vidění, avšak má úzká ramínka, o román se vlastně nejedná.

Celý článek>

P.S.

Charakter člověka se nemění, nemůže se proto změnit ani v jiném prostředí. Bombardování Jugoslávie byla nutnost. Každý skutečný demokrat s názorem presidenta Václava Havla jistě souhlasí. Proti zlu nelze, v určité fázi, bojovat jen slovy, když umírají bezbranní a nevinní lidé. JŠ

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)